1. jaanuar 2012

Runebergi koogid soojendavad südant .....


Valentinipäeval on kombeks üllatada sõpru südamekujuliste küpsetistega, miks ei võiks aga vormi unustada ja tähendusele keskenduda. Runebergi koogid kui märk hoolimisest ja armastusest sobivad tänu oma sünniloole nii valentini- kui mistahes muul päeval.

Runebergi koogid, mis on nime saanud soome rahvusluuletaja Johan Ludvig Runebergi (1804-1877) järgi, äratavad huvi eelkõige tänu neid pea poolteist sajandit saatnud legendile.

Runebergi pere, kus kasvas kaheksa last, pidi aeg-ajalt üsna kitsalt läbi ajama. Luuletaja naine Fredrika tahtis aga kehvadest aegadest hoolimata armastatud mehele midagi maitsvat pakkuda. Et jahu nappis, lisas ta sellele köögikappidest leitud saia-, küpsise- ja leivapuru ning üllatas abikaasat hommikulauas koogikestega.

Iga aasta 5. veebruaril, luuletaja sünniaastapäeval, tähistavad põhjanaabrid Runebergi päeva. Siis on traditsioonilised koogid müügil kohvikutes ja kauplustes, neid küpsetatakse ka kodudes. Tänavu õpetas Soome naisteorganisatsiooni Uudenmaan Marttat kodumajandusõpetaja Anne Lempinen sel päeval Tampere majas tartlasi Runebergi kooke küpsetama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком