28. oktoober 2012

Juustuklimbid köögiviljasupisse või kanapuljongisse.





Panna savikaussi (et kuumus hästi säiliks) 1/2 klaasi mannat, valada peale 3/4 klasi, s.o üks kulbitäis keeva supivedelikku, segada ja katta kohe kaanega. Lasta mannal 10 minutit paisuda. Siis kloppida mannasse 2 muna, 100 gr riivitud juustu, 1/3 riivitud muskaatpähklit ja 3 spl jahu, vajadusse korral terake soola. Tõsta supisse klimbid, keeta 3-4 minutit.

26. oktoober 2012

Täidetud kurgid.




Suured jämedad kurgid lõigata 4 cm paksusteks viiludeks ja võtta pehme sisu välja. Viilud asetada lühikeseks ajaks äädikast, soolast ja piprast ning sinepist valmistatud marinaadi. Seejärel panna vaagnale ja täita järgmise seguga : 25 gr võid vahustada ja segada kahe kõvaks keedetud munakollase, vähese koore, pipra, soola ja kahe sl riivjuustuga. Täidetud rurgiviiludele riputada peeneks hakitud munavalge ja sellele hakitud peterselli või küüslauku.

Esivanemate retsepte.*


Tillikaste.




Peotäis peeneks hakitud rohelist tilli, natuke küüslauku keeta rammuleemes 1/2 spl või ja vähese suhkruga mõni minut. Kahe muna kollane hõõruda vahule, lisada teelusikatäis jahu ja segada aeglaselt rammuleeme hulka. Lisada veel veidi äädikat ja soola ning süüa kuumalt keedulihaga.

Esivanemate retsepte.*

Roheline salat munaga.




Pestud ja tükeldatud salatilehed asetada salatikaussi. Kõvaks keedetud muna tükeldada ja segada hapukoorega. Maitseks veidi sidrunimahla, soola ja suhkrut ning valada salatilehtedele. Kaunistada kurgiviiludega ja rohelise tilliga. 200 gr lehesalati kohta võtta üks väiksem kurk, 1 muna ja1/2 kl hapukoort.

Esivanemate retsepte.*

4. oktoober 2012

Kohupiima-mannakook.



300 gr kohupiima,
1 muna,
2 spl hapukoort,
1 spl võid,
1/4 kl piima,
1/3 kl suhkrut,
1/2 sidruni koor ja mahl,
2/3 kl mannat,
1/2 tl soodat.

Hõõrutud kohupiimale lisada lahtilöödud muna, koor või piim ( kui kohupiim on väga pehme, jätta piim ära),  sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, sooda segatud manna. Kõik ained segata hoolikalt läbi ja panna võiga määritud ning mannaga ülepuistatud keeksivormi. küpsetada keskmise kuumuseg ahjus umbes pool tundi. Kook on küps kui tikuots on kuiv ja tuleb hästi vormist välja. Lasta jahtuda vormis ja kummutada siis välja.

3. oktoober 2012

Segasalat seentega.





400 gr väikesi seeni,
400-500 gr (1 liiter) väikesi kurke,
5-6 väikest tomatit,
1 lillkapsas,
300 gr kaunube (aedube),
2 klaasi värskeid herneid või lesthernekaunu,
200 gr väikesi porgandeid ,
1 l vett,
1-2 pudelit 30 % äädikhapet,
1 spl soola,
1 tl terapipart,
veidi ingverit ja muskaatpähklit,
5-6 vürtsnelki,
1 tl suhkrut.

Valitakse väikesed ühesuurused ümmarguse kübaraga seened. Need puhastatakse, pestakse ja kuumutatakse omas mahlas või kupatatakse ( vastavalt vajadusele). Kurgid ja tomatid pestakse, teised köögiviljad puhastatakse ja keedetakse aurus või soolaga maitsestatud vees. Nõrutatud ja jahtunud toiduained laotakse kihiti purki, peale valatakse vürtsidega keedetud marinaad, nii et see paar sentimeetrit toiduainetest üle ulatud. Sellels et toiduained üles ei kerkiks, võib nendele asetada kerge vajutise. Purk sulatakse jahtunult.
Segasalati koostist võib soovi kohaselt muuta, mõnda toiduainet välja jättes või juurde lisada. Mitmes eri värvuse ja maitsega toiduainest koosnev segasalat on maitsvam kui liiga ühelaadiline. kui salatisse herneid ei panda, siis suurendatagu suhkru kogust.
Halva hoiuruumi või nõrgema äädikahappega marinaadi korral on vaja purke steriliseerida 90 C temperattril 60 minutit ja paar päeva pärast uuesti samal temperatuuril 30 minutit.

Hautatud seened sinepikastmes.




500 gr värskeid seeni,
2 spl rasva,
1-1 1/2 spl jahu,
1 sibul,
1-1 1/2 klaasi puljongit või seeneleent,
1- 1 1/2 spl sinepit,
soola, pipart,
suhkrut,
äädikat.

Seened tükeldatakse ja kuumutatakse, nii et neis mahl eraldub. Rasv sulatatakse, selles pruunistatakse jahu ja sibul, lisatakse seenemahl või puljong, keedetakse ja maitsestatakse teravaks. Hautatud seened segatakse kastmega ja kuumutatakse üheskoos veel 3-5 minutit. 

Hautatud seened õuntega.




500 gr värskeid või 250-300 soolatud seeni,
1-2 spl rasvainet,
1 tl jahu,
2-3 haput õuna,
soola,
pipart,
sibulapealseid.
Seened tükeldatakse, hautatakse rasvaines 10-15 minutit, lisatakse jahu ja kooritud tükeldatud õunad, hautatakse pehmeks. Maitsestatakse, puistatakse peale peenestatud sibulapealseid. Juurde antakse keedetud kartuleid või kartuliputru ning peedisaltit.

Hautatud seened.




500 gr värskeid või 250-300 gr kupatatud (soolatud) seeni,
1-2 spl rasvainet,
1 sibul,
soola,
(2-3 spl hapukoort),
(1/2 kl puljongit või seeneleent),
petersellilehti või tilli.

Rasvaine sulatatakse , sellesse pannakse poolitatud või õhukesteks viiludeks lõigatud seened ja hakitud sibul. Kupatatud seentele lisatatse leent, teisi hautakse omas mahlas 15-20 minutit. Hautamisel lõpul lisatatse sool, maitseroheline ja soovi korral hapukoor.
Lisandiks antakse keedukartulid ja toorsalatit.

2. oktoober 2012

Pikantne heeringasalat.


1 heeringas,
1 sibul,
1 tomat,
1 paprikakaun,
1 peasalat,
2 spl toiduõli,
1 spl äädikat,
3 spl oliive,
soola, peent pipart.

Puhastatud heeringas , sibul, tomat, paprikakaun ja lehtsalat lõigatakse  väikesteks tükkideks ning segatakse. Toiduõli, äädikas ning maitseainetes valmistatakse salatikaste, valatakse kaussi pandud toiduainetele.

Kalafilee kurkide ja paprikaga.




500 gr kalafileed,
2 spl sidrunimahla,
2 spl toiduõli,
1 sibul,
1 tükike küüslauku,
1 kl valget veini,
2 spl maitserohelist,
250 gr värsket kurki,
250 gr tomateid,
2-3 paprikakauna,
soola,
pipart.

Kalafileed pisardatakse sidrunimahlaga ja puistatakse soola peale. Pooles (1 spl) toiduõlis praetakse hakitud sibul ja riivitud küüslauk. Kalatükid pannakse sibulatele, peale valatakse vein ning puistatakse hakitud maitseroheline. Hautakse kaanega kaetud 10-15 minutit. Paprikakaunad lõigatakse õhukesteks ketasteks, kuumutatakse ülejäänud toiduõlis. Umbes 10 minuti pärast pannakse samasse kooritud tükeldatud kurgid ja 5 minutit hiljem poolitatud või sektoriteks lõigatud tomatid. Peale puistatakse soola ja pipart, hautatakse üheskoos veel paar minutit. Siis tõstetakse köögiviljad kuumadele kalatükkidele, hoolitsetakse , et toit oleks läbikuum. Vajaduse korral hoitakse 5-6 minutit kaetult kuumal pliidil või praeahjus.

Pannkoogid.



2 munakollast,
4 spl suhkrut,
sidrunikoort,
2 kl jahu,
2 kl piima,
soola,
praadimiseks õli.
Immutamiseks : 1 spl võid, 1 spl suhkrut, apelsiinikoort, 3 spl konjakit.

Munakollased hõõrutakse suhkru, riivitud sidrunikoore ja vähese soolaga vahule. Vaheldumisis lisatakse jahu ja piim. Taignast tõstetakse kuuma rasvasse koogid, praetakse mõlemalt poolt helekollaseks.
Või kuumutakse suhkruga, lisatakse konjak. Kuumalt lauale antavatele kookidele tõstetakse immutamisvedelikku. Lastele valmistatakse koogid immutatakse mahlaga kuumutatud võiga

Ploomipallid.



200 gr musti ploome,
100 gr suhkrut,
100 gr pähklituumi,
1 spl rummi.

Kuivatatud mustade ploomide seemned eemaldatakse. Kõik toiduained segatakse ja aetakse 2 korda läbi hakkmasina, maitsestatakse rummiga. Lusikaga võetakse saadud massist tükikesed ja vormitakse käte vahel pallideks. Veeretatakse suhkrus või kaneelis jt .



Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком