11. juuli 2013

Kampsun puhtaks.






Villane kampsun nagu üldse villased silmkoelised esemed (ka villane riie) ei kannata pesemisel hõõrumist : ta vanub ja vildistub. Seepärast peseme kampsunit muljudes. Vesi peab nii pestes kui ka loputades  olema ühtlaselt soe – 30-40 C . Peame meeles, et kui kasutame kas kuuma vett ja külmemat vett, hõõrume või vääname , võib kampsun värvi muuta.
Niisiis klopime kampsuni tolmust puhtaks ja paneme sooja vette. Aga millega kampsunid pesta ? Kindlasti ei tohi pesta leeliseid sisaldava seebiga või pulbriga – villane kiud on leeliste suhtes tundlik. Võib pesta naturaalse seebi vahuga (ühes liitris soojas vees lahustada 10 gr seepi, kloppida hästi vahusele). Kui pesemisel vaht kaob, teha uus lahus ja muljuda kampsun selles uuesti. Loputa nõrgemas seebilahuses või pehmendatud vees. Pesta võib ka sinepivees. Selleks segame 100 gr sinepipulbrit vähese kuuma veega, lahendame siis 10 liitri kuuma veega, laseme settida. Peseme selginenud lahusega, mis on jahtunud 30-40 C.  Kui kampsun on väga must , peseme mitmes vees. Sünteetiliste pesemisvahendite hulgast valime just villaste ja siidide jaoks mõeldud pulbri või pasta ning peseme pakendil antud juhendi järgi.
Niisiis , kampsun on pestud ja loputatud.
Nüüd muljume vee välja ja sätime ta suurema puhta rätiku peale õigesse vormi. Siis keerama kampsun koos rätikuga rulli. Vajutame , et vesi rätikusse imbuks. Paneme lauale kihi paberit, selle peale veel puhta rätiku ning asetame kampsun sellele kuivama. Aga mitte kuidas juhtub, vaid anname kampsunile niisuguse kuju, millisena teda kanda soovime. Laual ta tasakesi kuivabki.  Kui on aega, vahetame mõne aja pärast laual niisked paberid ja rätikukuivade vastu – nii saame kampsuni kiiresti kuivaks.
Hästi kuivab kampsun võrgule laotatult. Ka sel juhul sätime kampsuniõigesse vormi. Muidu võib hiljem selguda, et kampsuni üks külg on teisest pikem või laiust on rohkem kui pikkust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком