21. juuli 2013

Marjade, puu - ja aedvilja kuivatamine.





Kodustes tingimustes kuivatatakse supijuuri, maitsetaimi ; samuti puuvilja ja marja magustoitude ja jookide valmistamiseks. Tehakse seda väljas, otsese päikese eest varjatud kohas (pööningul, rõdul, räästa all jne), soojal pliidiplaadil või avatud praeahjus paberile laiali laotult, spetsiaalsel restil või ülesriputatult.

Supijuured - porgand, seller, petersell, porrulauk - lõigatakse õhukesteks ratasteks või väikesteks kuupideks ja kuivatatakse laialilaotatult õhukese kihina paberil või restil pliidisoojuses 80 C juures iga liik eraldi. Hiljem võib kokku segada. 


Maitsetaimed - selleri- ja petersellilehed, piparmünt, köömned, majoraan, tüümian, basiilik, piparrohi, estrogan, koriander, meliss jm- kuivatatakse kimpu seotult, väikeses koguses ka laialilaotatult soojas kuivas tuulises välisõhus paari päeva jooksul (pliidikuumuses eeterlikud õlid lenduvad). Seemned hõõrutakse peopesade vahel lahti, lehed pudistatakse näppude vahel peenemaks või jahvatatakse pulbriks, hoitakse kinnises purgis või karbis.


Marjad - mustikad, metsmaasikad, - vaarikad, kibuvitsamarjad, mustad sõstrad, väikesed karusmarjad - lastakse alul väljas 1-2 päeva närtsida, siis kuivatatakse edasi ahjusoojuses 40-50 C juures. Nad on parajalt küpsed siis, kui neist pigistades enam mahla välja ei tule. Mitte üle kuivatada rabedaks. Kui marju kuivatatakse teeks, korjatakse nad koos väikeste vartega , lehtede, õite ja mitmes valmimisastmes marjadega. 


Ploomid, kirsid, kreegid lastakse alul 2-3 päeva väljas närbuda, edasi kuivatatakse ahjusoojuses. Jäävad ilusamad , läikivamad ja kuivavad paremini, kui neid kuivamise ajal  2 - 3 korda ahjus välja võetakse ja jahutatakse. Valmilt on nad painduvad, pigistades ei imbu mahla välja ja kivi liigub kergelt sees. 


Ploomid kuivavad 12-16 tundi temperatuuril 50-80 C ( kuumust suurendatakse järk-järgult). Poolkuivanult võib soovi korral kivid välja võtta ja siis edasi kuivatada.


Kirsid kuivavad 6-8 tundi 60-80 C juures. Neil tuleb alul varred külge jätta ja eemaldada need alles kuivanud kirssidelt, siis ei valgu mahl kuivades välja. 


Kreegid kuivavad 10-12 tundi temperatuuril 60-80 C.


Õunad. Sobivad hapud kõvema viljalihaga sügis- ja talvesordid (magus õun ei kee pehmeks). Pärast koristamist peavad õunad paar päeva seisma. Kuivatatakse koorega või kooritult õhukeste sektorite või ratastena, iga õunasort eraldi. Terved õunad kuivatatakse nööril aetult, südamiketa.
NB! Õunakoored ja - südamikud kuivatatakse teeks.
Et õunalõigud jääksid kuivatamisel heledaks, neid blanšeeritakse, hoides tükeldamise järel sõelaga mõni minut kuumas aurus ; 1-2 minutit 1%-lises keedusoolalahuses ( 1 l vett, 1 tl soola) või 0,1 %- list sidrunihappelahuses ( 1 l vett, 0,25 tl sidrunihapet). Siis tahendatakse puhta räti vahel ja laotatakse õhukese kihina restile. Kuivavad 6-8 tundi. Temperatuur peab alul olema kõrge  (80-90 C) ja lõpupoolel madalam (40 C). Kuivamisaeg kiireneb, kui neid vahepeal paar korda jahutada.
Toode on valmis, kui lõigud käe vahel painduvad, kuid mahla enam ei erita. 


Pirnid. Sobivad halli viljalihaga võipirnid ja kõvad bergamotid kooritult poolte, veerandite või lõikudena. Hoitakse paar minutit soola- või sidrunhappelahuses (nagu õunad), siis keedetakse suhkrulahuses ( 1 l vett, 1 klaas suhkrut) poolpehmeks, nõrgutatakse ja kuivatatakse restidel alul 90 C , lõpupoole 70 C juures. 


Kuivatatud tooted lastakse suures kausis lahtiselt järgmise päevani seista. Siis pannakse kotti, karpi või purki ja hoitakse kuivas õhurikkas kohas, aeg-ajalt kontrollitakse säilivust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком