15. august 2013

Marineeritud peedid.



1 kg peete,
1/2 l (2 1/2 klaasi) vett,
20 g (3/4 sl) soola,
20 g (1 sl) suhkrut,
1 tl köömneid,
3 sl 30%-list äädikat,
tükike mädarõigast.
Hilisügisel, kui peedid on kõige väärtuslikumad, või ka kevadtalvel, kui nad keldris enam hästi ei säili, võib neist valmistada marineeritud hoidist. Peedid pestakse hoolega mullast ja liivast puhtaks, lahtised ning pehmed lehevarreotsad hõõrutakse ära, juurt ja koort ei tohi vigastada, sest siis läheb väärtuslikku peedimahla kaduma. Peedid pannakse keema keeva vette. Neid võib ka aurutada või kaanega suletud nõu sees praeahjus küpsetada. Pehmetelt peetidelt kaabitakse koor ära;  kõige väikesed peedid jäetakse terveks, kuna suuremad lõigatakse ratasteks või kangideks. Peetide tükeldamisel võib kasutada sämbulist köögivilja lõikamise nuga. Peedid pannakse purki, vahele puistatakse köömneid ja marinaad valatakse peale. Marinaad peab peete keetma. Peetidele pannakse peale veel mädarõikatükikesi ja purgid suletakse.
Kui purgid on täitsa värsked ning puhtad, võib marinaadi valmistamiseks tarvitada peedi keeduleent. Kui marineeritud peedid jäetakse pikemaks ajaks seisma ja kui hoiuruumid on halvad, siis on soovitatav neid säilitada plastmass-, metall- või klaaskaanega suletavates purkides. Purke kuumutada 100 C juures 20-25 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком