31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Magus petisupp.



1 l petti,
1 pakk küpsiseid,
1 klaas külmetatud või kompotimarju,
maitse järgi suhkru või mett , (kaneeli).

Pett maitsestatakse suhkru või meega, segatakse hulka murendatud küpsised ja marjad (maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, kirsid vms). Pinnale võib puistata kaneeli.

Köögivilja pannkoogid.




4 spl riivsaia,
kolmveerand klaasi piima,
0,5 kl jahu,
4-5 porgandit,
2 kartulit,
1 väike sibul,
1 väike seller,
2 muna,
3 spl toiduõli või sulavõid,
soola, veidi peent pipart,
muskaatpähklit,
praadimiseks rasvainet.

Riivsaial lastakse 10 minutit piimas paisuda, lastakse jahu, peenelt riivitud köögivili, munad, rasvaine segatakse läbi ja maitsestatakse. Tasasel tulel küpsetatakse väikesed ümmargused koogid . Süüakse hapukoore või pohlasalatiga.

Porgandipilaff.



3 spl toiduõli,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
2-3 spl tomatikastet,
2 kl vett, soola,
2-3 porgandit,
(2 spl toiduõli).

Õli kuumutatakse paksu põhjaga keedunõus, selles pruunistatakse riis, lisatakse hakitud sibul, veidi aja pärast tomatikaste ning kuumutatakse veel.
Valatakse juurde vesi. Rooga hautakse 10 minutit, maitsestatakse soolaga.Jämeda riiviga riivitakse porgandid, mida võib enne lisamist ka veel õlis läbi kuumutada (siis rooga saab ilusa kollase värvuse). Roog segatakse porgandiga ja toit hautatakse lõplikult valmis. 

Aedvilja - hakklihakaste.



1 pakk (250 gr) hakkliha,
0,5 pakki (250 gr) külmutatud aedvilja,
1 spl margariini,
1 spl jahu,
2 kl lihaleent või piima,
soola, peent pipart, ( loorberileht).

Hakkliha pruunistatakse rasvainega, lisatakse jahu, segatakse läbi, lastakse pruunistuda. Valatakse juurde külmetatud aedvili, vedelik, segatakse läbi ja maitsestatakse. Lastakse keeta 5 minutit.

Hautatud sealiha ploomidega.




400 gr pehmed läbikasvanud sealiha,
2-3 sibulat,
20 kuivatatud ploomi,
1 kl konservherneid,
1-1,5 kl lihaleent,
soola,
peent pipart.

Sealiha lõigatakse umbes 2 cm küljega kuupideks ja pruunistatakse paksu põhjaga keedunõus. Lisatakse sibulalõigud ja lastakse ka neil väheke pruunistada. Siis lisatakse veidi soola ja pipart, ploomid ning leem ja hautatakse kuni liha on pehme, herned lisatakse lõpupoole. Kontrollitakse maitset.
Serveeritaks keedetud riisi või kartulitega.

Kaeratumm.




2 l vett, 
1 kl kaerahelbeid, 
0,5 l piima, 
soola, suhkrut, 
20 -25 kuivatatud ploome ( vms), 
0,5 l veet, 
2 spl suhkrut, 
3-4 spl rõstitud kaerahelbeid. 

Kaerahelbed keedetakse vees pehmeks, tumm kurnatakse ja klopitakse keeva piima hulka. Tumm lastakse keema tõusta, maitsestatakse soola ja suhkruga, lisatakse suhkruleemes pehmeks keedetud ploomid koos leemega. 
Süüakse kuumalt või leigelt. Peale raputatakse röstitud kaerahelbeid.

Hernesupp.



2 l vett,
1,5 kl kuivatatud herneid,
1 sibul,
2 porgandit,
paar sellerilõiku,
2-3 spl puljongipulbrit,
igale sööjale 2-3 viinerit.

Herned pannakse likku eelmisel päeval. Paksu põhjaga katlas hautatakse õlis tükeldatud sibul, porgand ja seller, valatakse juurde herned koos leoveega ja veel 0,5 l vett. Keedetakse 0,5 - 1 tund kaane all. Maitsestatakse puljongipulbriga. Kui supp on valmis, lisatakse vorstid ja lastakse vaid läbi kuumeneda (mitte keeta).

30. jaanuar 2013

Seenerosolje.



200 gr keedetud kartulid,
1 keedetud porgand,
1 keedetud peet, 
1 väike sibul,
1 hapukurk,
4 õuna,
2 keedetud muna,
200 gr soolaseeni,
200 gr hapukoort,
suhkrut, sinepit.

Salatiained tükeldataksee kuubikuteks ja segatakse maitsestatud hapukoorega.

Hapukapsa - peedisalat.




1 kl  hapukapsast,
1 kl riivitud peeti,
1 väike sibul,
2 spl toiduõli,
2 spl hapukoort.
Hapukapsas hakitakse noaga peenemaks, peeti riivitakse peene riiviga, sibul hakitakse hästi peeneks. Ained valatakse õliga üle, segatakse läbi ja lastakse kokkusurutult külmas kohas 15-30minutit tõmmata. Siis segatakse juurde koor. Kui ei ole tegemist tugevamaitselise hapukapsaga, maitsestatakse salat soola ja suhkruga.

29. jaanuar 2013

Mustrõikasalat.




400 gr mustrõigast,
0,5 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
sidrunimahla,
sibulapealseid.

Rõigas kooritakse ja riivitakse jämeda riiviga. Hapukoor maitsestatakse soola , suhkru ja mõne tilga sidrunimahla või sidrunihappelahusega ning segatakse riivitud rõikaga. Hakitud sibulalaugud puistatkse salatile serveerimisel. Juurde võib lisada riivitud porgand.

Täidetud kuklid.




4 kuklit või 2 väikesaia või -sepikut,
2 spl võid,
2 sibulat,
200 gr sinki või keeduvorsti,
4 muna või munarebu.
Kuklitel või saiadel lõigatakse pealt kaaneosa, sisu õõnestatakse välja. Sisu praetakse pannil võis koos hakitud sibula ja singi või vorstiribadega läbi. Segu tõstetakse õõnsustesse, valatakse peale muna ja saiad küpsetatakse ahjus või grillis kiiresti üle.

Võileivad sardiinide ja juustuga.



4 leivalõiku,
1 spl võid,
4 tl hapukoort,
1 karp sardiine vms,
(1-2 tomatit, peent pipart),
4 juustulõiku.

Leivalõikud määritakse võiga, seejärel hapukoorega. Sardiinid jaotakse leibadele, pealt kaetakse (tomatilõikudega, puistatakse veidi pipart) juustulõikudega.

Võileivad sibula ja juustuga.




4 leivalõiku,
1,5 spl võid või margariini,
2-3 sibulat,
4 spl riivitud juustu,
2 spl majoneesi.

Sibul lõigatakse ratasteks ja praetakse kergelt rasvaines, tõstetakse leivalõikudele. Leivad asetatakse samale rasvasele pannile. Riivitud juust segatakse majoneesiga ning kaetakse sellega sibulakiht. Kõpsetatakse kuumas ahjus või grillis, kuni pind on kuldkollane. 

Võileivad kalakonserviga.



4 leivaviilu,
2 küüslauguküünt,
1 tl võid,
1 karp kalakonservi õlis või tomatis,
paar petersellilehti,
( 1 tomat või värske kurk).

Ahjupann määritakse võiga. Leivalõigu pind hõõrutakse poolitatud küüslauguga või purustada küüned ning määrida leivalõikudele. Peale tõstetakse kahvliga purustatud ja kstmega segatud kalatükid ning puistatakse hakitud peterselli. lastakse ahjus läbi kuumeneda. Serveerimisel võib hooajal peale lõigata mõne tomati- või kurgiratta.

Maasika-õuna tee.




0.5 kl maasika kuivatatud tupplehti,
0.5 kl kuivatatud õunakoori,
1 l vett.
Tee ained pannakse kannu, keev vesi valatakse peale. Lastakse kinnikaetult tõmmata paarkümmend minutit. Sobib juua ka külmalt.

Mütsiga õunad.




4 õuna,
4 spl vaarika - või karusmarjakeedist,
4-5 spl vett või mahla,
1 munavalge,
3 spl suhkrut.

Õunad kooritakse , südamikud võetakse välja. Ahjuvormi valatakse veidi vett või mahla, tõstetakse õunad vormi avaused täidetakse keedisega. Lastakse ahjus 200 C juures küpseda umbes veerand tundi. Vahepeal vahustatakse munavalge suhkruga. Igale õunale tõstetakse kuhi munavalgevahtu ja lastakse siis õuntel ahjus olla veel 5 minutit.
Serveeritakse kohe.

26. jaanuar 2013

Riisi-pohla magustoit.



2 kl keedetud riisi,
1 kl pohli või mingit marjahoidist,
2-6 spl suhkrut,
250 gr rõõska 35% koort,
1 tl vanillsuhkrut.
Katkisurutud marjad segatakse suhkruga, siis riisiga ja lõpuks vahustatud koorega, millele on lisatud vanillisuhkrut. Toit tõstetakse bokaali ja kaunistatakse marjadega.

Lindströmi pikkpoiss.



500 gr hakkliha,
200 gr keedetud kartulit,
3 sibulat,
1 muna,
soola, pipart,
muskaati.
Peeti ja kartul riivitakse, sibul hakitakse ja segatakse koos muna ja maitseainetega hakkliha hulka. Taignast vormitatakse pätsid ja küpsetatakse ahjus, vahetevahel veega kastes. Samas ahjus võib küpsetada porgandeid, mida koos toorsalatiga  serveerida toidu juurde. Kastmeks külm hapukoore- või majoneesikastet maitserohelisega.

Ühepajatoit lambaliha ja rooskapsaga.



250 gr lambaliha,
2 porgandit,
4 kartulit,
1 kl vett,
soola,
10 pipratera, loorberileht,
2 küüslauguküünt,
25-30 rooskapsapead,
veidi piparmünti.

Lambaliha tükeldatakse paladeks ja pruunistatakse pannil või paksu põhjaga keedunõus, valatakse juurde vesi, lisatakse sool, loorberileht ja maitseained ning lastakse haududa 10 minutit. Vahepeal kooritakse kratulid ja porgandid, tükeldatakse ning lisatakse siis lihale, samuti rooskapsapead tervelt. Roog hautatakse tasasel tulel valmis.

Searibi kaalikatega.



500 gr searibi,
soola,
1 spl margariini,
1 l kaalikakuubikuid,
vett,
petersellilehti.

Liha tükeldatakse parajateks kahvlipaladeks ja pruunistatakse pannil, maitsestatakase soolaga ning kallatakse paksu põhjaga potti. Lisatakse nii palju vett, et liha on kaetud ja lastakse tasasel tulel haududa. Samas pannil pruunistada ka kaalikad, lisatakse lihale ja hautatakse kaane all koos lihaga pehmeks. Valmis toidule puistatakse hakitud peterselli.

Lehttaigna pirukad kalaga.




Taigen:
500 gr nisujahu,
250 gr (1 kl ) külma vett,
1-2 spl sidrunimahla,
250 gr Rama margariini,
taigna kihiliseks muutmiseks 250 gr margariini või võid.
*Täidis:
300 gr kalafileed (forell, koha, ahven, tursk),
50 gr toorest riisi,
2 keedetud muna,
1 toores muna,
1/2 porrulauku,
tilli.

Klafilee hoitakse üks öö kerges soolas, millel on lisatud peent pipart ja tilli. Filee aetakse läbi hakkmasina, siis keedtakse, tükeldatud porrulauk kuumutakse kergelt võis, keedetud munad hakitakse - kõik toiduained segatakse ning lisatakse toores muna ja hakitud tilli.

*Võisegu:
150 gr võid,
1-2 spl sidrunimahla,
2-3 spl hakitud tilli.
Võisegu pakutakse soojade pirukate juurde serveerimisel.

*Valmistamine:
Jahu ja margariin hõõruda kokku, lisada sidrunimahl ja külm vesi, lasta taignal seista 1 tund kuni üks öö külmkapis ( jahedas). kihiliseks muutmiseks planeeritud või või margariin Rama (mitte teised!) margariin lõigata 0,5 cm paksusteks viiludeks, taigen rullida laual sama paksuks avatud ´´raamatuks´´. Võiviilud laduda ´´raamatu´´ ühele poolele, teise poolega katta rasvaine kinni ja servad suruda korralikult kokku. taigen pannakse 20-30 minutiks  jahedasse ´´puhkama´´, siis rullitakse taigen ettevaatlikult (taigen ei tohi rebeneda) 3korda suuremaks ja pannakse kolmekordseltkokku (saame jälle sama suure tüki nägu enne rullimist). Sama operatsiooni korratakse veel 2-3 korda, siis rullitakse taigen õhukeseks ja lõigatakse väikesteks ristkülikuteks, mille keskel asetatakse täidis. Toote servad susrutakse kinni (mitte päris servalt, siis löövad kihid küpsedes kenasti ahti). Vormitud tooteid lastakse 30 minutit ´´puhata´´ siis määrida pelat sulavõiga ja küpsetada 20 minutit 220-230 C juures (lgul kuumemas, pärast jahedamas ahjus.

Täidis võib igaüks valida oma maitse järgi, lihast, kapsast, kohupiimast, õuntest, kui kalatäidis ei meeldi.

Kaeraküpsised.





200 gr küpsetusmargariini,
2 dl suhkrut,
3,5 dl kaerahelbeid,
3 dl jahu,
0,5 dl mannat,
2 dl rosinaid ( või kuivatatud jõhvikaid),
1 dl purustatud pähkleid,
2 tl küpsetuspulbrit,
1 dl piima.
Vahusta margariini suhkruga. Sega omavahel kuivained, rosinad, pähklipuru ja lisa vahustatud rasvainele. Sega juurde piim. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väikesed pallid, jätta vahele piisavalt kerkimisruumi (4-5 cm).
Küpseta 175 C juures umbes 20 - 25 minutit.

Tuunikalalasanje.




12 lasanjeplaati,
2 (350 gr) purki ürtidega tomatikastet,
2 (150 gr) karpi tuunikala õlis,
350 gr Emmentali juustu,
2 tl pitsamaitseainet,
1 dl musti oliive.

Määri vorm võiga, vala põhjale tomatikastet ja aseta sinna kolm lasanjeplaati. Laota lasanjaplaatidele tomatikastet, tuunikala ja riivitud juustu. Tee ka järgmised kaks kihti samamoodi. kata viimane kiht lasanjeplaatidega, määra peale tomatikaste, raputa pinnale riivjuustu ja pitsamaitseainet. Kaunista viilutatud oliividega.
Küpseta 175 C juures- 40 minutit.
Enne serveerimist lase 10-15 minutit taheneda.

Porgandi-tatrakook.





24 cm läbimõõduga vormi jaoks.

225 gr puhastatud riivitud porgandit,
4 muna,
200 gr suhkrut,
200 gr õli,
1 dl piima või õunamahla või muud vedeliku,
3 dl tatrajahu,
1 tl soodat,
1 tl sidrunimahla.
Kuumuta ahi 175C. Sega riivitud porgand, munakollaste, suhkru, õli, vedeliku ja jahuga, millesse on lisatud soodat ja sidrunihape. Munavalget vahusta eraldi kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult ülejäänud taina hulka. Küpseta paberiga vooderdatud vormis 30-40 minutit.

Kihisev arbuusibool. (Pere ja Kodu).




4-le
1 keskmine arbuus,
1 l kellukese limonaadi,
1 laimi või sidruni viilud,
püparmindilehti,
jääkuubikuid.

Aseta arbuus, varreosa allpool lauale ja lõika ´´kaas´´ pealt ära. Kui sul on spetsiaalne pallilõikur, võid sellega arbuusist mõned pallikesed lõigata, et neid hiljem kaunistuseks kasutada. Edasi uurista sisu välja. Eemalda sisust seemned. Tambi viljaliha pudrunuiga puruks, ning kurna eraldunud mahl läbi sõela arbuusikoore sisse tagasi. Lisa laimi -või sidruniviilud, pipramündilehed ja jääkuubikud ning vala limonaad peale. Serveeri kohe.
Võid jooki serveerida ka spetseaalses boolinõus, kuid arbuusikoor on ägedam.

13. jaanuar 2013

Hernesupp.



400 gr värskeid või külmutatud rohelisi herneid (ilma kaunteta),
1 kl peeneks lõigatud salatilehti,
3 peeneks lõigatud porrut,
4 kl kanapuljongit,
1 tl suhkrut,
1,5 tl soola,
kaheksandiks värskelt jahvatatud pimenti (vürtsi),
kaheksandik tl harakputke,
3 spl võid,
soola.

Eraldada neljandik klaasi herneid, ülejäänud panna keedunõusse. Lisada salat, porru , suhkur, soola, piiar ja harakputk. Valada peale kanapuljong ja keeta 30 minutit vaiksel tulel. Herned hõõruda läbisõela ja panna piljongisse tagasi, lisada või. Keeta veel 10 minutit. Laualeandmisel panna supisse ülejäänud herned.

Seenepüreesupp.



Neljandik klaasi hakitud sibulat,
4 spl võid,
400 gr seeni (eelistatakse šampinjone või kivipurovikke),
2 spl nisujahu,
6 kl kanapuljongit,
2 petersellioksa,
2 sellerioksa,
2 munakollast,
1 kl 20% koort,
soola.
Hakitud sibulat kuumutada võis 5 minutit. Lisada hakitud seened ja kuumutada veel 5 minutit. Pidevalt segades lisada jahu ja veidi aja pärast valadajuurde puljong. Lasta keema, tõsta välja seened ja sibul hõõruda läbi sõela ja panna puljongisse tagasi. Munakollased kloppida koorega ja valada peene joana supisse. kuumutada pidevalt segades, kuid mitte lasta keema tõusta. Maitsestada soolaga.

Pariisi sibulasupp.



3 kl väikesteks kuubikuteks lõigatud magusat sibulat,
3 spl võid,
3 spl jahu,
6 kl kanget lihapuljongit,
1 loorberileht,
neljandik tl värskelt jahvatatud musta pipart,
6 viilu valget nisuleiba,
1,5 kl riivitud juustu ( emmentali),
sool.
Sibul pruunistada kuumas võis. Pidevalt segades lisada ja siis valada juurde puljong. Puljongisse lisada loorber ja pipar. Keeta vaiksel tulel kuni pool tundi. Loorber võtta välja, supp maitsestada soolaga.
Leivaviilud röstida või kuivatada tugeval tulel. Sobib kasutada ka meie pika saia viile.
Supp valada kaussidesse. Igasse kaussi panna saiaviil, millele puistata osa riivjuustu. Kausid katta kaantega ja lasta 6 minutit seista panna mõneks minutiks lahtiselt praeahju. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Spinatisupp.



500 gr spinatit või hapuoblikaid,
pool klaasi vett,
2 spl kuubikuteks lõigatud sibulat,
3 spl võid,
2 spl nisujahu,
1 tl soola,
3 kl kanapuljongit,
1 klaas 10protsendilist rõõska koort,
muskaatpähklit,
1 sidrun,
hakitud kõvu munakollaseid,
soola.

Puhastatud spinaat või oblikas ja sibul keeta 10 minutit väheses vees ja hõõruda läbi sõela. Keedunõus sulatada või, lisada jahu ja sool ning pidevalt segades valada peene joona juurde kanapuljong. Segada kuni puljong hakkab keema. Puljongisse panna spinat ja keeta vaikselt tulel 1 minutit. Lisada koor ja riivitud muskaatpähklit. lasta keema tõusta ja maitsestada soolaga.
Lauale anda sidruniviilude ja hakitud munakollasega.

Valik salateid.




*
200 gr porgandit,
200 gr õunu,
150 gr värsket kurki,
150 gr tomatit,
petersellilehti.
Kaste: 200 gr hapukoort, 50 gr haput mahla, soola, suhkrut.

*
250 gr värsket kurki,
200 gr tomatit,
100 gr herneid,
100 gr punapipart,
200 gr rediseid,
sibulapealseid või murulauku,
tilli , 1 keedetud muna.
Kaste: 200 gr majoneesi, soola, suhkrut.

*
150 gr ploome,
250 gr õunu,
250 gr punaseid sõstraid.
Kaste: 2 munakollast. 1 spl suhkrut, 150 gr vahukoort, riivitud sidrunikoort.

*
400 gr punast peakapsast,
200 gr õunu,
70 gr sellerijuurt,
50 gr mugulsibulat,
150 gr hapukurki.
Kaste : 50 gr majoneesi, 100 gr hapukoort, suhkrut.

*
150 gr porgandit,
100 gr sellerijuurt,
100 gr värsket kurki,
100 gr õunu,
100 gr ploome,
150 gr tomatit.

Kaste : 200 gr hapukoort, soola, suhkrut, haput mahla.

150 gr tomatit,
100 gr punapipart,
150 gr värsket kurki,
100 gr rediseid,
100 gr lehtsalatit,
sibulapealseid,
petersellilehti,
100 gr emmentali juustu,
100 gr seapraadi,
8 keedetud vutimuna.
Kaste : 2 spl oliiviõli, 100 gr haput mahla, 1 mugulsibul, soola, pipart.

*
250 gr suitsuvorsti,
100 gr keedetud šampinjone,
100 gr punapipart,
100 gr tomatit,
100 gr lehtsalatit,
100 gr värsket kurki,
8 keedetud vutimuna,
sibulapealseid, petersellilehti.
Kaste : 2 spl õliiviõli, 2 spl haput mahla, soola, pipart.

*
 100 gr punapipart,
100 gr tomatit,
100 gr rediseid,
100 gr värsket kurki,
100 gr lehtsalatit,
petersellilehti,
murulauku.

Kaste : 200 gr  kohupiima, 2 spl oliiviõli, 1 sidrun või haput mahla, soola, pipart.

*
250 gr tomatit,
300 gr punapipart,
250 gr värsket kurki,
100 gr mugulsibulat.
Kaste : 50 gr estragonilehti (hakkida ja kuumutada keemiseni 100 gr veega, lisada 1 tl äädikahapet, jahutada), 3 spl oliiviõli, soola, pipart, suhkrut.

Salatite valmistamisel ettevalmistatud toiduained tükeldada ja asetada vaagnale kas rühmiti või kergelt segatult. Salatikaste maiitsestada,  valada peale või serveerida kastmekannus.







10. jaanuar 2013

Kanasupp külmetuse vastu.




Puljongiks :
1 kanapoeg (broiler 1,5-2 kg),
4 tervet nelki,
3 väikest puhastatud sibulat,
3 puhastatud porgandit, pikuti neljaks lõigatud,
6 küüslauguküünt, puhastatud, kärbitud ja suure kööginoa tömbi servaga kergelt läbi klopitud,
2,5 cm pikkune tükk ingverijuurt, õhukeselt viilutatud,
10 tera musta pipart,
1 tl soola,
3 l vett.
Supiks:
1-2 spl peenestatud küüslauku,
1-2 spl peenestatud ingverit,
2 väikest tšillipipra kauna, seemnetest puhastatud ja peeneks hakitud,
4 rohelise sibula vart, jämedalt hakitud,
maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

1. Valmistame puljong : peske kanapoeg seest ja väljast puhtaks ning pange koos kaela ja sisikonnaga suurde kastrulisse. 
2. Suruge nelgid ühe sibula sisse, ülejäänud sibulad lõigake veeranditeks. Pange kastrulisse sibul, porgand, küüslauk, ingver ja pipraterad. Valage veega üle, katke kaanega ja laske keema. Eemaldage kaas , vähendage kuumust, võtke vaht ära ning keetke veel umbes tund aega, aeg-ajalt vahtu võttes.
3. Tõstke kanapoeg leemest välja ja pange külma. Jätkake puljongi keetmist tasasel tulel, kuni seda jääb järel 2 liitrit ( veel tund aega). Siis tõstke puljong tulelt ja jahutage. Et rasv tarduks , võib jahtunud puljong panna külmkappi või jätta terveks ööks jahedasse kohta.
4. Võtke kanapojal nahk maha ja visake minema. Lahutage liha kiududeks või lõigake kuubikuteks. Katke kaanega ja pange külmikappi.
5. Supi keetmiseks koorige puljongi pealt rasv ära. Laske puljong keema koos hakitud küslaugu, ingveri, tšillipipra ja rohelise sibulaga. Lisage kanaliha, vähendage kuumust ja keetke 5 minutit. Lisage maitse järgi soola ja jahvatatud pipart. Andke kuumalt lauale.

3. jaanuar 2013

Marseille´kalasupp.




1,5 kg erinevaid merekalu (võib lisada ka mõne langusti),
6 spl oliiviõli,
1 suur sibul,
6 tomatit,
6 kartulit,
12 praetud ja küüslauguga hõõrutud nisuleivaviilu,
2-3 küüslaguküünt,
pipart,
loorberit, safranit, peterselli,
aedpiparrohtu,
tilli, soola.

Valada õli keedunõusse, lisada hakitud sibul ja kuumutada kergelt. Lisada tükeldatud tomatid, küüslauk ja maitseained. Nüüd panna keedunõusse kartuliviilud ja peale puhastatud kalafileetükid. Kalaluudes ja prügikalast keeta puljong. Puljong valada mõne minuti pärast keedunõusse ja lasta supil 15-20 minutit keeda. Loorber võtta välja , supp maitsestada soolaga. Kala ja umbes pooled  kartuliviilud tõsta taldrikutesse. Puljongisse panna veidi õlis kuumutatud jahu ja hõõruda kõik läbi sõela. Taldrikutesse asetada ka leivaviilud ja peale valada tummine puljong. Supile puista hakitud maitserohelist.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком