15. jaanuar 2012

Kanasalat.



Umbes 300 g grillitud või praetud kanaliha,
150 g värsket kurki,
1 konserveeritud kurk,
2 krabipulka,
400 g väikesi keedetud kartuleid,
1 väike mugulsibul,
2-3 keedetud muna,
150 g hapukoort või majoneesi,
sool, pipart, salatilehti.
    Valmistamine : kanaliha tükeldada suupärasteks tükkideks. Värske kurk poolitada pikuti, eemaldada lusikaga seemned ja tükeldada viiludeks. Konservkurk lõigata ribadeks, krabipulgad viiludeks. Keedetud-kooritud kartulid ja munad tükeldada sektoriteks. Sügavam vaagen või madal ja lai kauss vooderdada salatilehtedega.
    Salatiained asetada kaussi ja valada üle maitsestatud hapukoore või majoneesiga.

Kirju kevadsalat.



200 g lillkapsas või valget peakapsast,
150 g värsket kurki,
100 g lehtsalatit,
100 g rediseid,
150 g tomateid,
1 apelsin,
1 kollane paprika.
Kaste : 100 g majoneesi, 100 g hapukoort, 1 keedetud muna, 50 g murulauku, 10 g tilli.

Valmistamine : lillkapsa õisikud keeta soolaga maitsestaud vees poolpehmeks. Kui kasutate valget peakapsast , tükeldage see peenteks ribadeks. Kurk ja redis tükeldada viiludeks, tomat ja apelsin sektoriteks, lehtsalat rebida, paprika lõigata ribadeks. Segada ained omavahel. Kaste anda lauale eraldi.

3. jaanuar 2012

Munavõie.




1- 2 muna
1 suur sibul
või või rasv
1 tl pipart
soola.

Keedetud munad koorida ja suruda kahvliga peeneks. Segada või ja hästi peeneks hakitud sibulaga.

Mooritud hanemaks.



1 hanemaks
hanerasv
1 sibul
1 küüslauguküüs
Hanerasv sulatada , lisada hanemaks ja pruunistada kiiresti. Lisada hakitud sibul ja küüslauk, valada juurde pisut vett, maitsestada soolaga ja moorida kuni vesi aurub.

Hanesült.



Ühe suure hane rupskid ( süda , kivipugu, kael, tiivad jm)
1 petersell
1 porgand
tükike sellerit
soola
5 pipratera
1 sibul
2 küüslauguküünt.
Hanerupskid, maitsejuured ja vürtsi panna 0,5 l soolaga maitsestatud veega keema. Eemalda vaht!!! Ja keeta valmis. Liha tõsta välja ja tükelda . Puljong kurnata ja valada lihale. Lasta külmas kohas tarduda.

Veisepraad.



1 kg veiserinda
6 sl rasva
2 sibulat
5 küüslauguküünt
soola
pipart.

Veise rinnaliha pruunistada rasvas. Lisada hakitud sibul , pressitud küüslauk, sool , pipar ja klaas vett ning küpsetada praeahjus. 

Täidetud kala .



1 haug umbes 1 kg
1 viil saia
200 gr riivituid pähleid
2 muna
veidi majoraani
soola

Kala puhastatakse. Munakollased segatakse soola ja riivitud pähklitega. Lisatakse majoraan ja peenestatud sai. Segatakse ja lisatakse vahustatud munavalge . Täidis pannakse kala kõhuõõnde ja õmmeldakse kinni. Täidetud kala keedetakse väheses vees auratakse või praetakse kuumas võis pruuniks.


2. jaanuar 2012

Kruubisupp.



2 sl kruupe või tangu
2 küüslauguküünt
1 porgand
1 petersell
soola
paprikat
pipart
2 sl rasvainet

Kruubid keeta ühes liitris vees poolpehmeks. Lisada puhastatud ja peeneks hakitud aedvili , võrtsid ja sool ning keeta valmis. Jahu kuumutada rasvas , lisada hakitud küüslauk ja veidi puljongit ning kuumutada. Lisada supile, lasta keema tõusta. Seda suppi võib keeta ka lihapuljongis. Suppide kõrvale antakse liha- või kopsupirukaid, kartulipalle.

Peedisupp



2 punapeeti
soolatilli
sidrunimahla
pipart
4 munakollast
hapukoort

Peedid koorida , riivida jämeda riiviga ja keeta ühes liitris vees. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga. Serveerida hapukoore ja toore munakollasega. Lisandiks tingimata mundris keedetud kartulid.

Kapsasupp.



250 g hapukapsaid
200 gr suitsetatud hane- või veiseliha
1 sl hanerasva või söögiõli
1 sl jahu
1 väike sibulapeal
3 küüslauguküünt.

Kapsas ja suitsuliha keeta kahes liitris vees kuni liha on pehme. Hanerasvas või õlis kuumutada jahu, lisada hakitud sibul ja küüslauk. Kuumutada veidi ja lisada supile.

Küüslaugusupp.



4 küüslauguküünt
1 tl jahu
soola
pipart
paprikat
1,5 l kartulikeeduvett

Küüslauk hakitakse peeneks, segatakse hoolikalt jahu , soola, pipartja paprikaga. Valatakse juurde kartulikeeduvesi ja lastakse tõusta keema. Lisada rohelist.


Kuldsupp.



1 suur rasvane kana
3 porgandit
4-5 kartulid
3 petersellilehti1 sibul
soola
8 pipratera
1 tl safranit..

Kana panna 3 l külma veega keema , eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvilju , vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja, puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi.
Lõpuks värvitakse puljong safranileotisega kuldseks.

Kanasupp.




1 keskmine kana
3 porgandit
2 petersellilehti1 seller
1 sibul
küüslauguküünt
soolatilli
7-8 pipratera.

Kana panna 3 l külma veega keema, eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvili, vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja ja puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi. 

Keefiri-mehujook.



2 kl keefirit
2 kl õuna-, aprikoosi,- ploomi., vm mehu
vajadusel suhkrut.

Mehujook segada vahetult enne serveerimist kas mikseris või käsitsi. Suvekuudel sobib lisada mõni tükike jääd.


Sügisene tee.










10 mustsõstralehte
 0,5 klassi pihlakamarju
1 sl piparmündilehti
1 l vett
maitsestamiseks mett.


Lehed ja katkisurutud marjad pannakse kannu, keev ja natuke jahtunud vesi valada peale. Lasta umbes 10 min tõmmata. Siis kurnata ja maitsestada meega.





Kapsa-kruubivorm.

 Umbes 1 kg peakapsast 
1 kl kruupe
0,5 l vett
2 sibulat
3 sl margariini
0,5 l piima või puljongipulbriga segatud vett
2 muna
soola.

Kruubit keeta peaegu pehmeks. Vahepeal kuumutada peeneks hakitud sibulat tasasel tulel läbipaistvaks ja lõigata kapsas peenteks ribadeks.

Ahjuvorm võitada ja tõsta sinna kihti kruubid, kapsas ja sibul. Munad kloppida vedelikuga segi, maitsestada soolaga ning kallata peale. Rooga küpsetada 200 C ahjus umbes 40 minutit. Kui pealt hakkab pruunistuma katta nõu kaanega või fooliumitükkiga.

Peedi-riisivorm.






3 toorest peeti
2 kl keedetud riisi
veidi vähem kui 0,5 l piima
1-2 sl puljongipulbrit
1-2 muna
1 porru
peent pipart.

Jämedalt riivitud peedid, keedetud riis , piima, porru (või selle asemel kergelt rasvas kuumutatud hakitud sibul), puljongipulber ja munad segada, maitsestada pipraga. Küpsetada võitatud vormis 180 C ahjus umbes 1,5 tundi.


Märkus * lisada võib veel kergelt läbipraetud seeni või hakkliha.




Kartuli-hakklihavorm.


 1kg kartuleid
 250 gr hakkliha
 4-5 sibulat
 2 sl margariini
 soola
 pipart
 0,5 l piima
 2 muna
 riivsaia

Kartulid koorida ja lõigata viiludeks. Sibulad hakkida, kuumutada margariiniga nõrgal tulel läbipaistvaks ja tõsta kõrvale. Samas rasvas praadida läbi hakkliha. Sibul tõsta tagasi liha juurde, maitsestada soola ja pipraga ning segada läbi. Pooled kartuliviilud laduda võitatud ja riivsaiaga puistatud ahjuvormi, peale tõsta hakkliha-sibulatäidis, sellele ülejäänud kartulid. Munad kloppida piimaga lahti, segu maitsestada soolaga ja valada üle kartulitele. Peale puistatakse riivsaia. Küpsetada ahjus umbes tund aega – alguses 225C kuumuses, hiljem 175 C.

Märkused.* hakkliha hulka võib lisada seeni või valmistatud seeni või valmistada täidise üldse seentest. * hakkliha asemel võib kasutada kalatükke või porgandid ja sellerit. * piima võib asendada aedviljade keeduleeme või puljongipulbrist valmistatud puljongiga.

Aedvilja-makaronivorm.





2 kl sarvekesi
1 l vett
1 tl soola
3 sl margariini
1,5 l riivitud aedvilja suvalises vahekorras(sibul, porru, porgand, kapsas, seller, pastinaak)
3-4 sl riivitud juustupala
2 muna

soola
pipart.

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurnata. Jämedalt riivitud aedvilju hautada rasvainega umbes 5 minutit, seejärel segada makaronide ja juustuga. Segu panna võitatud ahjuvormi, maitsestatud munapiim valada üle. Küpsetakse 175 C ahjus umbes 1 tund.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком