31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Magus petisupp.



1 l petti,
1 pakk küpsiseid,
1 klaas külmetatud või kompotimarju,
maitse järgi suhkru või mett , (kaneeli).

Pett maitsestatakse suhkru või meega, segatakse hulka murendatud küpsised ja marjad (maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, kirsid vms). Pinnale võib puistata kaneeli.

Köögivilja pannkoogid.




4 spl riivsaia,
kolmveerand klaasi piima,
0,5 kl jahu,
4-5 porgandit,
2 kartulit,
1 väike sibul,
1 väike seller,
2 muna,
3 spl toiduõli või sulavõid,
soola, veidi peent pipart,
muskaatpähklit,
praadimiseks rasvainet.

Riivsaial lastakse 10 minutit piimas paisuda, lastakse jahu, peenelt riivitud köögivili, munad, rasvaine segatakse läbi ja maitsestatakse. Tasasel tulel küpsetatakse väikesed ümmargused koogid . Süüakse hapukoore või pohlasalatiga.

Porgandipilaff.



3 spl toiduõli,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
2-3 spl tomatikastet,
2 kl vett, soola,
2-3 porgandit,
(2 spl toiduõli).

Õli kuumutatakse paksu põhjaga keedunõus, selles pruunistatakse riis, lisatakse hakitud sibul, veidi aja pärast tomatikaste ning kuumutatakse veel.
Valatakse juurde vesi. Rooga hautakse 10 minutit, maitsestatakse soolaga.Jämeda riiviga riivitakse porgandid, mida võib enne lisamist ka veel õlis läbi kuumutada (siis rooga saab ilusa kollase värvuse). Roog segatakse porgandiga ja toit hautatakse lõplikult valmis. 

Aedvilja - hakklihakaste.



1 pakk (250 gr) hakkliha,
0,5 pakki (250 gr) külmutatud aedvilja,
1 spl margariini,
1 spl jahu,
2 kl lihaleent või piima,
soola, peent pipart, ( loorberileht).

Hakkliha pruunistatakse rasvainega, lisatakse jahu, segatakse läbi, lastakse pruunistuda. Valatakse juurde külmetatud aedvili, vedelik, segatakse läbi ja maitsestatakse. Lastakse keeta 5 minutit.

Hautatud sealiha ploomidega.




400 gr pehmed läbikasvanud sealiha,
2-3 sibulat,
20 kuivatatud ploomi,
1 kl konservherneid,
1-1,5 kl lihaleent,
soola,
peent pipart.

Sealiha lõigatakse umbes 2 cm küljega kuupideks ja pruunistatakse paksu põhjaga keedunõus. Lisatakse sibulalõigud ja lastakse ka neil väheke pruunistada. Siis lisatakse veidi soola ja pipart, ploomid ning leem ja hautatakse kuni liha on pehme, herned lisatakse lõpupoole. Kontrollitakse maitset.
Serveeritaks keedetud riisi või kartulitega.

Kaeratumm.




2 l vett, 
1 kl kaerahelbeid, 
0,5 l piima, 
soola, suhkrut, 
20 -25 kuivatatud ploome ( vms), 
0,5 l veet, 
2 spl suhkrut, 
3-4 spl rõstitud kaerahelbeid. 

Kaerahelbed keedetakse vees pehmeks, tumm kurnatakse ja klopitakse keeva piima hulka. Tumm lastakse keema tõusta, maitsestatakse soola ja suhkruga, lisatakse suhkruleemes pehmeks keedetud ploomid koos leemega. 
Süüakse kuumalt või leigelt. Peale raputatakse röstitud kaerahelbeid.

Hernesupp.



2 l vett,
1,5 kl kuivatatud herneid,
1 sibul,
2 porgandit,
paar sellerilõiku,
2-3 spl puljongipulbrit,
igale sööjale 2-3 viinerit.

Herned pannakse likku eelmisel päeval. Paksu põhjaga katlas hautatakse õlis tükeldatud sibul, porgand ja seller, valatakse juurde herned koos leoveega ja veel 0,5 l vett. Keedetakse 0,5 - 1 tund kaane all. Maitsestatakse puljongipulbriga. Kui supp on valmis, lisatakse vorstid ja lastakse vaid läbi kuumeneda (mitte keeta).

30. jaanuar 2013

Seenerosolje.



200 gr keedetud kartulid,
1 keedetud porgand,
1 keedetud peet, 
1 väike sibul,
1 hapukurk,
4 õuna,
2 keedetud muna,
200 gr soolaseeni,
200 gr hapukoort,
suhkrut, sinepit.

Salatiained tükeldataksee kuubikuteks ja segatakse maitsestatud hapukoorega.

Hapukapsa - peedisalat.




1 kl  hapukapsast,
1 kl riivitud peeti,
1 väike sibul,
2 spl toiduõli,
2 spl hapukoort.
Hapukapsas hakitakse noaga peenemaks, peeti riivitakse peene riiviga, sibul hakitakse hästi peeneks. Ained valatakse õliga üle, segatakse läbi ja lastakse kokkusurutult külmas kohas 15-30minutit tõmmata. Siis segatakse juurde koor. Kui ei ole tegemist tugevamaitselise hapukapsaga, maitsestatakse salat soola ja suhkruga.

29. jaanuar 2013

Mustrõikasalat.




400 gr mustrõigast,
0,5 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
sidrunimahla,
sibulapealseid.

Rõigas kooritakse ja riivitakse jämeda riiviga. Hapukoor maitsestatakse soola , suhkru ja mõne tilga sidrunimahla või sidrunihappelahusega ning segatakse riivitud rõikaga. Hakitud sibulalaugud puistatkse salatile serveerimisel. Juurde võib lisada riivitud porgand.

Täidetud kuklid.




4 kuklit või 2 väikesaia või -sepikut,
2 spl võid,
2 sibulat,
200 gr sinki või keeduvorsti,
4 muna või munarebu.
Kuklitel või saiadel lõigatakse pealt kaaneosa, sisu õõnestatakse välja. Sisu praetakse pannil võis koos hakitud sibula ja singi või vorstiribadega läbi. Segu tõstetakse õõnsustesse, valatakse peale muna ja saiad küpsetatakse ahjus või grillis kiiresti üle.

Võileivad sardiinide ja juustuga.



4 leivalõiku,
1 spl võid,
4 tl hapukoort,
1 karp sardiine vms,
(1-2 tomatit, peent pipart),
4 juustulõiku.

Leivalõikud määritakse võiga, seejärel hapukoorega. Sardiinid jaotakse leibadele, pealt kaetakse (tomatilõikudega, puistatakse veidi pipart) juustulõikudega.

Võileivad sibula ja juustuga.




4 leivalõiku,
1,5 spl võid või margariini,
2-3 sibulat,
4 spl riivitud juustu,
2 spl majoneesi.

Sibul lõigatakse ratasteks ja praetakse kergelt rasvaines, tõstetakse leivalõikudele. Leivad asetatakse samale rasvasele pannile. Riivitud juust segatakse majoneesiga ning kaetakse sellega sibulakiht. Kõpsetatakse kuumas ahjus või grillis, kuni pind on kuldkollane. 

Võileivad kalakonserviga.



4 leivaviilu,
2 küüslauguküünt,
1 tl võid,
1 karp kalakonservi õlis või tomatis,
paar petersellilehti,
( 1 tomat või värske kurk).

Ahjupann määritakse võiga. Leivalõigu pind hõõrutakse poolitatud küüslauguga või purustada küüned ning määrida leivalõikudele. Peale tõstetakse kahvliga purustatud ja kstmega segatud kalatükid ning puistatakse hakitud peterselli. lastakse ahjus läbi kuumeneda. Serveerimisel võib hooajal peale lõigata mõne tomati- või kurgiratta.

Maasika-õuna tee.




0.5 kl maasika kuivatatud tupplehti,
0.5 kl kuivatatud õunakoori,
1 l vett.
Tee ained pannakse kannu, keev vesi valatakse peale. Lastakse kinnikaetult tõmmata paarkümmend minutit. Sobib juua ka külmalt.

Mütsiga õunad.




4 õuna,
4 spl vaarika - või karusmarjakeedist,
4-5 spl vett või mahla,
1 munavalge,
3 spl suhkrut.

Õunad kooritakse , südamikud võetakse välja. Ahjuvormi valatakse veidi vett või mahla, tõstetakse õunad vormi avaused täidetakse keedisega. Lastakse ahjus 200 C juures küpseda umbes veerand tundi. Vahepeal vahustatakse munavalge suhkruga. Igale õunale tõstetakse kuhi munavalgevahtu ja lastakse siis õuntel ahjus olla veel 5 minutit.
Serveeritakse kohe.

26. jaanuar 2013

Riisi-pohla magustoit.



2 kl keedetud riisi,
1 kl pohli või mingit marjahoidist,
2-6 spl suhkrut,
250 gr rõõska 35% koort,
1 tl vanillsuhkrut.
Katkisurutud marjad segatakse suhkruga, siis riisiga ja lõpuks vahustatud koorega, millele on lisatud vanillisuhkrut. Toit tõstetakse bokaali ja kaunistatakse marjadega.

Lindströmi pikkpoiss.



500 gr hakkliha,
200 gr keedetud kartulit,
3 sibulat,
1 muna,
soola, pipart,
muskaati.
Peeti ja kartul riivitakse, sibul hakitakse ja segatakse koos muna ja maitseainetega hakkliha hulka. Taignast vormitatakse pätsid ja küpsetatakse ahjus, vahetevahel veega kastes. Samas ahjus võib küpsetada porgandeid, mida koos toorsalatiga  serveerida toidu juurde. Kastmeks külm hapukoore- või majoneesikastet maitserohelisega.

Ühepajatoit lambaliha ja rooskapsaga.



250 gr lambaliha,
2 porgandit,
4 kartulit,
1 kl vett,
soola,
10 pipratera, loorberileht,
2 küüslauguküünt,
25-30 rooskapsapead,
veidi piparmünti.

Lambaliha tükeldatakse paladeks ja pruunistatakse pannil või paksu põhjaga keedunõus, valatakse juurde vesi, lisatakse sool, loorberileht ja maitseained ning lastakse haududa 10 minutit. Vahepeal kooritakse kratulid ja porgandid, tükeldatakse ning lisatakse siis lihale, samuti rooskapsapead tervelt. Roog hautatakse tasasel tulel valmis.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком