13. jaanuar 2013

Pariisi sibulasupp.



3 kl väikesteks kuubikuteks lõigatud magusat sibulat,
3 spl võid,
3 spl jahu,
6 kl kanget lihapuljongit,
1 loorberileht,
neljandik tl värskelt jahvatatud musta pipart,
6 viilu valget nisuleiba,
1,5 kl riivitud juustu ( emmentali),
sool.
Sibul pruunistada kuumas võis. Pidevalt segades lisada ja siis valada juurde puljong. Puljongisse lisada loorber ja pipar. Keeta vaiksel tulel kuni pool tundi. Loorber võtta välja, supp maitsestada soolaga.
Leivaviilud röstida või kuivatada tugeval tulel. Sobib kasutada ka meie pika saia viile.
Supp valada kaussidesse. Igasse kaussi panna saiaviil, millele puistata osa riivjuustu. Kausid katta kaantega ja lasta 6 minutit seista panna mõneks minutiks lahtiselt praeahju. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Spinatisupp.



500 gr spinatit või hapuoblikaid,
pool klaasi vett,
2 spl kuubikuteks lõigatud sibulat,
3 spl võid,
2 spl nisujahu,
1 tl soola,
3 kl kanapuljongit,
1 klaas 10protsendilist rõõska koort,
muskaatpähklit,
1 sidrun,
hakitud kõvu munakollaseid,
soola.

Puhastatud spinaat või oblikas ja sibul keeta 10 minutit väheses vees ja hõõruda läbi sõela. Keedunõus sulatada või, lisada jahu ja sool ning pidevalt segades valada peene joona juurde kanapuljong. Segada kuni puljong hakkab keema. Puljongisse panna spinat ja keeta vaikselt tulel 1 minutit. Lisada koor ja riivitud muskaatpähklit. lasta keema tõusta ja maitsestada soolaga.
Lauale anda sidruniviilude ja hakitud munakollasega.

Valik salateid.




*
200 gr porgandit,
200 gr õunu,
150 gr värsket kurki,
150 gr tomatit,
petersellilehti.
Kaste: 200 gr hapukoort, 50 gr haput mahla, soola, suhkrut.

*
250 gr värsket kurki,
200 gr tomatit,
100 gr herneid,
100 gr punapipart,
200 gr rediseid,
sibulapealseid või murulauku,
tilli , 1 keedetud muna.
Kaste: 200 gr majoneesi, soola, suhkrut.

*
150 gr ploome,
250 gr õunu,
250 gr punaseid sõstraid.
Kaste: 2 munakollast. 1 spl suhkrut, 150 gr vahukoort, riivitud sidrunikoort.

*
400 gr punast peakapsast,
200 gr õunu,
70 gr sellerijuurt,
50 gr mugulsibulat,
150 gr hapukurki.
Kaste : 50 gr majoneesi, 100 gr hapukoort, suhkrut.

*
150 gr porgandit,
100 gr sellerijuurt,
100 gr värsket kurki,
100 gr õunu,
100 gr ploome,
150 gr tomatit.

Kaste : 200 gr hapukoort, soola, suhkrut, haput mahla.

150 gr tomatit,
100 gr punapipart,
150 gr värsket kurki,
100 gr rediseid,
100 gr lehtsalatit,
sibulapealseid,
petersellilehti,
100 gr emmentali juustu,
100 gr seapraadi,
8 keedetud vutimuna.
Kaste : 2 spl oliiviõli, 100 gr haput mahla, 1 mugulsibul, soola, pipart.

*
250 gr suitsuvorsti,
100 gr keedetud šampinjone,
100 gr punapipart,
100 gr tomatit,
100 gr lehtsalatit,
100 gr värsket kurki,
8 keedetud vutimuna,
sibulapealseid, petersellilehti.
Kaste : 2 spl õliiviõli, 2 spl haput mahla, soola, pipart.

*
 100 gr punapipart,
100 gr tomatit,
100 gr rediseid,
100 gr värsket kurki,
100 gr lehtsalatit,
petersellilehti,
murulauku.

Kaste : 200 gr  kohupiima, 2 spl oliiviõli, 1 sidrun või haput mahla, soola, pipart.

*
250 gr tomatit,
300 gr punapipart,
250 gr värsket kurki,
100 gr mugulsibulat.
Kaste : 50 gr estragonilehti (hakkida ja kuumutada keemiseni 100 gr veega, lisada 1 tl äädikahapet, jahutada), 3 spl oliiviõli, soola, pipart, suhkrut.

Salatite valmistamisel ettevalmistatud toiduained tükeldada ja asetada vaagnale kas rühmiti või kergelt segatult. Salatikaste maiitsestada,  valada peale või serveerida kastmekannus.







10. jaanuar 2013

Kanasupp külmetuse vastu.




Puljongiks :
1 kanapoeg (broiler 1,5-2 kg),
4 tervet nelki,
3 väikest puhastatud sibulat,
3 puhastatud porgandit, pikuti neljaks lõigatud,
6 küüslauguküünt, puhastatud, kärbitud ja suure kööginoa tömbi servaga kergelt läbi klopitud,
2,5 cm pikkune tükk ingverijuurt, õhukeselt viilutatud,
10 tera musta pipart,
1 tl soola,
3 l vett.
Supiks:
1-2 spl peenestatud küüslauku,
1-2 spl peenestatud ingverit,
2 väikest tšillipipra kauna, seemnetest puhastatud ja peeneks hakitud,
4 rohelise sibula vart, jämedalt hakitud,
maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

1. Valmistame puljong : peske kanapoeg seest ja väljast puhtaks ning pange koos kaela ja sisikonnaga suurde kastrulisse. 
2. Suruge nelgid ühe sibula sisse, ülejäänud sibulad lõigake veeranditeks. Pange kastrulisse sibul, porgand, küüslauk, ingver ja pipraterad. Valage veega üle, katke kaanega ja laske keema. Eemaldage kaas , vähendage kuumust, võtke vaht ära ning keetke veel umbes tund aega, aeg-ajalt vahtu võttes.
3. Tõstke kanapoeg leemest välja ja pange külma. Jätkake puljongi keetmist tasasel tulel, kuni seda jääb järel 2 liitrit ( veel tund aega). Siis tõstke puljong tulelt ja jahutage. Et rasv tarduks , võib jahtunud puljong panna külmkappi või jätta terveks ööks jahedasse kohta.
4. Võtke kanapojal nahk maha ja visake minema. Lahutage liha kiududeks või lõigake kuubikuteks. Katke kaanega ja pange külmikappi.
5. Supi keetmiseks koorige puljongi pealt rasv ära. Laske puljong keema koos hakitud küslaugu, ingveri, tšillipipra ja rohelise sibulaga. Lisage kanaliha, vähendage kuumust ja keetke 5 minutit. Lisage maitse järgi soola ja jahvatatud pipart. Andke kuumalt lauale.

3. jaanuar 2013

Marseille´kalasupp.




1,5 kg erinevaid merekalu (võib lisada ka mõne langusti),
6 spl oliiviõli,
1 suur sibul,
6 tomatit,
6 kartulit,
12 praetud ja küüslauguga hõõrutud nisuleivaviilu,
2-3 küüslaguküünt,
pipart,
loorberit, safranit, peterselli,
aedpiparrohtu,
tilli, soola.

Valada õli keedunõusse, lisada hakitud sibul ja kuumutada kergelt. Lisada tükeldatud tomatid, küüslauk ja maitseained. Nüüd panna keedunõusse kartuliviilud ja peale puhastatud kalafileetükid. Kalaluudes ja prügikalast keeta puljong. Puljong valada mõne minuti pärast keedunõusse ja lasta supil 15-20 minutit keeda. Loorber võtta välja , supp maitsestada soolaga. Kala ja umbes pooled  kartuliviilud tõsta taldrikutesse. Puljongisse panna veidi õlis kuumutatud jahu ja hõõruda kõik läbi sõela. Taldrikutesse asetada ka leivaviilud ja peale valada tummine puljong. Supile puista hakitud maitserohelist.

29. detsember 2012

Täidetud seapraad ananassikastmega.




1 kg sea välisfileed,
250 gr fetakijuustu,
2 spl rõõska koort.
0,5 tl soola,
1 spl kuivatatud punet,
petersellilehti,
purustatud musta pipart,
küüsluaugupulbrit,
tükeldatud ananass ja kuivatatud ploomid ( võib lisada),
praadimisõli.
Kaste :
2 spl õli,
2 spl jahu,
1 lihaleemekuubik,
1 sibul,
praeleent,
2 tl sojakastet,
1,5 tl karrit,
4 dl ananassimahla,
2 dl kohvikoort.

Lõika fileese suure terava noaga sügava tasku ning hõõruda liha soola ja piparaga üle. Pudenda fetaki, ananassidega ja ploomidega. Juurde sega maitseained , koore ja peenestatud petersellilehtedega ühtlaseks massiks. Täida tasku seguga ja kinnita ühenduskoht tihedalt puust hambaorkudega. Praeõlis ümberringi pruuniks, pane küpsetuskotti ja küpseta 200 C juures umbes 1,5 tundi, 150C juures kuulub läbiküpsetamiseks 2 tundi. Võta praad kotist (hoia praeleem alles!), lase 10 minutitfooliumisse mähitult seista. Kastmeks kuumuta peenestatud sibul õlis läbipaistvaks, lisa karri ja kuumuta veel üks minut. Lisa segades jahu, seejärel mahl ja praeleem. Maitsesta leemekuubiku ja sojakastmega, lisa koor ja lase veel mõni minut keeda. Eemalda prae küljst tikud ja lõika liha viiludeks.

                          

        Head vana-aasta lõppu kõigile ja Ilusa UUE AASTA ALGUST !!!


5. detsember 2012

Toorrosolje.




3 porgandit,
3 peeti,
5 õuna,
2 hapukurki,
100 gr juustu,
0,5 väikest sibulat,
200 gr hapukoort,
suhkrut,
soola,
pipart.

Porgand , peet, õunad ja juust riivitakse jämeda riiviga, hapukurk ja sibul lõigatakse peenteks ribadeks. Ained segatakse maitsestatud hapukoorega.

Peedi-juustusalat.




Võetakse peenelt riivitud juustu ja keedetud või küpsetatud jämedalt riivitud peeti võrdsetes kogustes, segatakse mõni lusikatäis majoneesiga. peale riputakse rohkesti hakitud sibulapealseid.

Kapsa-õuna toorsalat.




Veerand kapsapead (valge või punane kapsas),
2-3 õuna,
1 toores või keedetud peet,
veidi riivitud mädarõigast,
100 gr majoneesi,
maitsestatud hapukoort või õlikastet.

Kõik ained riivitakse ning segatakse omavahel ning siis segatakse kastmega.

4. detsember 2012

Soojad suitsuräimeleivad.




6 suitsuräime,
1 väike sibul,
3 tomatit,
natuke pipart,
4 üleleivaviilu rukkileiba,
200 gr riivitud juustu.
Kalad puhastada, sibulad ja tomatid koorida ning tükeldada ja keerata pehmeks. Lisada tükeldatud kalad ja pipar. Jahtunud segu määrida leivaviiludele ja puistata peale riivijuustu. Kuumutatud ahjus, kuni juust on ühtlaseks sulatud.

Karjala pirukas. (Soome rahvustoit).




1 kl riisi  või odratangu pesta ja keeta vähese veega sõmeraks. Seejärel lisada natuke võid, 2 kl piima, veidi soola ja keeta paks puder.
Tainaks võtta 3-4 kl vett ja nii palju rukkijahu, et segu on küllalt paks. Sool sulatada vees ja lisada.

Sõtke üsna kõva tainas. Lõigata tainast väikesed tükid, rullida laua peal hästi õhukeseks ka ümmarguseks, alustassisuuruseks. Panna nende peale õhuke kord putru, keerata ääred paari sentimeetri laiuselt kahekorra ja vajutada sõrmega kokku. Panna pirukad ahju ja küpsetada pruuniks. Ahjus võetud pirukad pista hetkeks sulavõi ja piima segusse. Laduda vaagnale ja katta käterätiga kinni, et pirukas pehmeks tõmbuks.
Tangupudru asemel sobib väga hästi ka kartulipuder.

Rukkijahu - ja mahlapuder.

1 l lahjendatud mahla,
3/4 kl suhkrut,
1 kl rukkijahu.

Keevale marjamahlale lisada suhkur, sõrmede vahelt sõristada sisse rukkijahu (pidevalt kloppides) ja keeta tasasel tulel veerand tundi. Süüa jahtunult piimaga.

3. detsember 2012

Rukkileivapannkoogid.




300 gr rukkileiba leotada 1,5 klaasitäies kuumas vees ja hõõruda peeneks.
Lisada 2-3 spl suhkrut, kaneeli,
3 muna,
4 spl nisujahu,
3 spl pohlakeedist.

Klopida tainas läbi. Praadida rasvaines väikesed pannkoogid. Tainas olgu üsna paks.

Ahjus küpsetatud räimed.





0,5 kg puhastatud räimi,
3-4 spl rukkijahu,
soola,
1 spl võid, tilli.

Puhastatud kalad veeretada jahu-soolasegus ja laotada rasvainega määritud ahjupannile, peale panna väikesed võitükikesed ja küpsetada. Süüa keedetud kartulitega. Nii kaladele kui kartulitele puistata rohkesti hakitud tilli.

29. november 2012

Hautatud seakarbonaad.



1 spl toiduõli,
2 sibulat,
3-4 magusa piprakauna,
0,5 kl vett,
1 spl jahu,
4-6 karbonaadilõiku,
3 spl toiduõli,
3 spl sinepit,
2 spl ketšupit,
1 spl haput mahla,
petersellilehti.

Paksupõhjalises keedunõus kuumutatakse sibulalõike õliga, kuni nad pehmenevad, aga ei pruunistu. Vahepeal poolitatakse piprakaunud pikuti, eemaldatakse seemned ja tükeldatakse ribadeks. Jahu segatakse veega ja lisatakse koos kaunribadega sibulatele, hautakse koos 10-15 minutit.
Õli , sinep, ketšup ja mahl segatakse läbi ja määritakse sellega karbonaaditükkid mõlemalt poolt, seejärel praetakse ja tõstetakse siis potti kaunpipra juurde ning hautatakse pehmeks. Valmis roale raputatakse hakitud petersellilehti.
Süüakse kartulipüreega.

Ahjukala.



2 suuremat või 4 väikest kala (tursk, haug, karpkala),
soola,
võid,
2 spl rukkijahu või riivsaia,
umbes klaas piima (mina panin kohvikoort),
10 väikest sibulat,
1 loorberileht.

Puhastatud kalad lõigatakse 2-3 cm paksusteks sõõrlõikudeks ja laotakse võitatud ahjuvormi, vahekohtadesse puistatakse väikesi puhastatud sibulaid, pelae raputatakse rukkijahu-soolasegu ja pannakse väikesi võitükikesi. Vorm pannakse kuuma ahju seniks, kuni kala pind hakkab pruunistuma. Siis puistatkse peale purustatud loorberilehti ja valatakse juurde piim, nii et kalad on vaevult kaetud ja hautakse roog veel umbes 10 minutit.
Serveeritakse keedetud kartuli ja toor aedviljasalatiga.

Kabatšokipihvid.




2 noort seemneteta kabatšokki,
soola,
3 spl toiduõli,
peent pipart,
1 küüslauguküüs,
5 spl riivitud juustu.
Kabatšokk lõigatakse koos koorega 1 cm piksusteks lõikudeks, puistatakse neine soola ja lastakse hetk maitsestuda. Seejärel praetakse mõlemalt poolt , puistetakse peale maitseained ja riivitud juust ning pannakse mõneks ajaks veel kuuma ahju, kuni juust sulabja värvub pruunikaks.
Süüakse röstitud leiva ja tomatisaltiga.

Täidetud kabatšokk.



1-1,2 kg kabatšokki,
soola,
250 gr hakkliha,
1 suur sibul,
1 spl võid või margariini,
1 kl keedetud riisi,
soola, pipart,
hakitud petersellilehti,
riivitud juustu.

Hakitud sibul ja hakkliha praetakse rasvas läbi, lisatakse keedetud riis, maitsestatakse ja kuumutatakse veel koos.
Kooritud kabatšokk poolitatakse pikuti, seeneosa õõnestatakse välja. Sisse puistatakse veidi soola ja tõstetakse kuhjana täidis. Peale puistatakse hakitud peterselli ja riivitud juustu. Täidetud kabatšokipooled tõstetakse võitatud ahjupannile või tulekindlasse vormi ja küpsetatakse ahjus umbes 30 minutit. Küpsetamise ajal valatakse pannile veidi vett.
Pakuda mahlase toorsalatiga.

Aedviljasupp.




1 l vett,
4 väikest peeti,
1 porgand,
2 sibulat,
1 väike seller,
1 küüslauguküüs,
2 spl puljongipulbrit,
soola, suhkurt,
1 hapukurk,
100 gr hapukoort.

Jämedalt riivitud aedvili keedetakse pehmeks (umbes 10 minutit), siis lisatakse puljongipulber ja maitsestatakse supp täiendavalt soola ja suhkruga. Hapukurk kuubistatakse ja jagatakse taldrikutesse, samasse tõstetakse hapukoor. Valmis supp valatakse taldrikutesse pandud lisanditele.

Kartuli-porrusupp kanaleemel.




1,5 l kanaleent,
2 spl toiduõli või võid,
2 sibulat,
4-5 kartulit,
2 loorberilehte,
1-2 porrusibulat,
petersellilehti,
soola.

Hakitud sibul hautakse rasvaines paksupõhjalises keedunõus. Lisatakse leem, maitseained ja kartulilõigud. Keedetakse tasasel tulel , kuni kartul laguneb. Siis klopitakse vipseliga kartulid täiesti puruks. Nüüd lisatakse porrurõngad ja keedetakse supp veel 10 minutit, kontrollitakse maitset ja puistatakse peale hakitud petersellilehti.
Ideaalselt sobib süüa küpsetatud juustusaiadega.

28. november 2012

Seene salat.




0,5 l kupatatud kaseriisikaid,
2 noort sibulat koos vartega,
2-3 küüslauguküünt,
murulauk,
soola,
2 õuna,
300 gr hapukoort,
tilli.

Salatiained tükeldatakse. Koor maitsestatakse soolaga ja segatakse hulka. Salatile puistatakse hakitud tilli.

27. november 2012

Peedi-toorsalat.




Toored noored peedid riivitakse jämeda riiviga ja segatakse soola, suhkru ja sinepi või mädarõikaga maitsestatakse hapukoorega. Peale puistatakse hakitud petersellilehti.
Sobib hakklihatoitude kõrvale.

Pidulik krevetisalat.



200 gr värsket kurki,
150 gr leotatud soolaseeni,
200 gr krevetiliha,
sidrunilõike,
salatilehti.

Kaste :
4 spl toiduõli,
1 spl lahjendatud äädikat,
soola, pipart, tilli.
Kes õlikastet ei soovi, võib selle asendada tilliga segatud majoneesiga.
Laiematesse pokaalidesse või nägustesse klaaskausikestesse pannakse põhja jäätükid, peale suur salatileht. Seened ja kooritud kurk tükeldatakse ribadeks ning tõstetakse kihiti krevetidega salatilehele. Kastmeained klopitakse segi ja valatakse salatile.

Pohla-porgandisalat.



1 klaas pohli,
4-5 porgandit,
mett.

Katkisurutud pohlad segatakse jämedalt riivitud porganditega, maitsestatakse meega. Antakse salatiks veise-, põdra-, jänese- ja kanalihast toitude juurde.

26. november 2012

Kreveti-munasalat.



200 gr krevetiliha,
4 keedetud muna,
tilli,
4-6 spl majoneesi.

Munad ja krevetiliha tükeldatakse kahvliga suvalisteks tükkideks, tõstetakse salatikaussi, puistatakse peale hakitud tilli ja valatakse üle majoneesiga.

Küüslauguküpsiste retsept.



1 pakk kohupiima,
1 pakk margariini,
poolteist klaasi jahu,
veidi soola,
200 gr juustu,
määrimiseks 1 muna,
2-4 küüslauguküünt või 1 tl küüslaugupulbrit.

Kohupiima-muretaigen rullitakse poole sentimeetri paksuseks, määrituakse munaga, raputatakse peale küüslaugupulbrit, riivitud juustu ja soovi korral ka punast pipart. Värske küüslaugu kasutamisel lisatakse pressitud küüslaugumahl küpsiste määrimiseks mõeldud munale. Lõigatakse kangikujulised küpsised, küpsetakse 5 minutit 200-220 C ahjus kuldkollaseks.

Ameerika šokolaadiküpsised.




4 muna,
500 gr suhkrut,
200 gr võid või margariini,
200 gr šokolaadi,
300-400 gr purustatud pähkleid,
300 gr nisujahu,
2 tl küpsetuspulbrit.
Glasuuriks 200 gr šokolaadi.

Vahusta munad suhkruga. Šokolaad sulata veevannil. Sulatatud või (margariin) sega munavahuga, samuti šokolaas ja pähklid. Lõpuks lisa küpsetuspulberiga segatud jahu.
Küpsetada võitatud sileda põhjaga pannil 200 C juures 20 minutit.
Lõika kook väikesteks ruudukujulisteks tükkideks ja lase jahtuda. Määri sulatatud ja jahutatud šokolaadiga.


23. november 2012

Kapsapirukas . Jällegi üks suur aitäh Katile ;)

Foto: Kuna paljud tahavad seda kapsapiruka retsepti siis kirjutan siia.....
(kogus on mõeldud koogivormile läbimõõduga 24 cm)
Põhi: 100 g kodujuustu
100 g võid
2,5 dl jahu
1 tl küps. pulber
0,5 tl soola
1 tl suhkur
põhja valm. sega kodujuust, toasoe või, sool ja suhkur ning lõpuks küps.pulbriga jahu. Sega ühtlaseks massiks ja pane täidise valm. ajaks külmkappi.
Täidis: 0,5 kg kapsast (soov. värske)
1 dl vett
100 g riivjuustu
2 muna 
100 g hapukoort
soola, suhkrut, tilli
haki kapsas peeneks ja hauta ligi 10 minutit vähese veega tasasel tulel pehmeks, maitsesta soola, suhkru, tilliga. Vajadusel nõruta kuivemaks.
Rulli tainas lahti ja suru ahjuvormi põhja ja äärtele. Jaota kapsas ühtlaselt põhjale ja piusta peale riivjuust. Klopi vahtu munad hapukoorega ja lisa vesi ning vala pirukale.
Küpseta 175 C kraadi juures 30-40 minutit, oleneb ahjust, et pealt oleks ilus kuldne...
Head isu!!! 
Kuna paljud tahavad seda kapsapiruka retsepti siis kirjutan siia.....
(kogus on mõeldud koogivormile läbimõõduga 24 cm)
Põhi: 100 g kodujuustu
100 g võid
2,5 dl jahu
1 tl küps. pulber
0,5 tl soola
1 tl suhkur
põhja valm. sega kodujuust, toasoe või, sool ja suhkur ning lõpuks küps.pulbriga jahu. Sega ühtlaseks massiks ja pane täidise valm. ajaks külmkappi.
Täidis: 0,5 kg kapsast (soov. värske)
1 dl vett
100 g riivjuustu
2 muna
100 g hapukoort
soola, suhkrut, tilli
haki kapsas peeneks ja hauta ligi 10 minutit vähese veega tasasel tulel pehmeks, maitsesta soola, suhkru, tilliga. Vajadusel nõruta kuivemaks.
Rulli tainas lahti ja suru ahjuvormi põhja ja äärtele. Jaota kapsas ühtlaselt põhjale ja piusta peale riivjuust. Klopi vahtu munad hapukoorega ja lisa vesi ning vala pirukale.
Küpseta 175 C kraadi juures 30-40 minutit, oleneb ahjust, et pealt oleks ilus kuldne...
Head isu!!!

Pardi salat hurmaaga. Aitäh Katile.

Foto: Pardi salat hurmaaga

Kuigi tundub keeruline, on parti kodus hästi lihtne valmistada. Pähkliselt tugevamaitselise rukola tasakaalustamiseks ja pardi täiustamiseks sobib ideaalselt magusalt mahlane hurmaa. 

Jagub neljale:
- ca 500 grammi pardirinnafileed
- soola, pipart
- 400 grammi rukolat
- 2 hurmaad 

Kastme jaoks:
- 120 ml (8spl) punasesõstramahla
- 60ml (4 spl) vett
- 60ml (4 spl) sojakastet
- 2 spl tšillikastet
- pardi praeleem


Lõika pardifilee nahale tihedalt diagonaalis lõiked kuni lihani ja aseta külmale pannile nahk allpool küpsema. Puista peale soola, pipart. Prae keskmisel kuumusel 10minutit, et nahk muutuks krõbedaks ja rasv välja sulaks. Vahepeal vala pannilt rasva ära. Pööra fileed ümber ja prae ka teiselt poolt 8minutit ning raputa soola-pipart krõbedale nahale. Mässi filee fooliumisse ning lase rätiku all 10minutit tõmmata.

Samal ajal pese ja nõruta rukola, lõika hurmaa suupärasteks tükkideks ja aseta salativaagnale. 

Kastme valmistamiseks vala pannilt ära üleliigne rasv, lisa punasesõstramahl, vesi, tšillikaste ja soja ning nõruta fooliumist juurde pardi praeleem. Lase keema tõusta ja redutseeri natuke, et saaksid siirupilaadse, paksema kastme.
Lõika pardifileed õhukesteks viiludeks, laota salativaagnale ja vala peale kaste. Serveeri kõrvale head saia, millega taldrikult hea kastme kätte saab. Head proovimist!


Kuigi tundub keeruline, on parti kodus hästi lihtne valmistada. Pähkliselt tugevamaitselise rukola tasakaalustamiseks ja pardi täiustamiseks sobib ideaalselt magusalt mahlane hurmaa.

Jagub neljale:
- ca 500 grammi pa
rdirinnafileed
- soola, pipart
- 400 grammi rukolat
- 2 hurmaad

Kastme jaoks:
- 120 ml (8spl) punasesõstramahla
- 60ml (4 spl) vett
- 60ml (4 spl) sojakastet
- 2 spl tšillikastet
- pardi praeleem


Lõika pardifilee nahale tihedalt diagonaalis lõiked kuni lihani ja aseta külmale pannile nahk allpool küpsema. Puista peale soola, pipart. Prae keskmisel kuumusel 10minutit, et nahk muutuks krõbedaks ja rasv välja sulaks. Vahepeal vala pannilt rasva ära. Pööra fileed ümber ja prae ka teiselt poolt 8minutit ning raputa soola-pipart krõbedale nahale. Mässi filee fooliumisse ning lase rätiku all 10minutit tõmmata.

Samal ajal pese ja nõruta rukola, lõika hurmaa suupärasteks tükkideks ja aseta salativaagnale.

Kastme valmistamiseks vala pannilt ära üleliigne rasv, lisa punasesõstramahl, vesi, tšillikaste ja soja ning nõruta fooliumist juurde pardi praeleem. Lase keema tõusta ja redutseeri natuke, et saaksid siirupilaadse, paksema kastme.
Lõika pardifileed õhukesteks viiludeks, laota salativaagnale ja vala peale kaste. Serveeri kõrvale head saia, millega taldrikult hea kastme kätte saab. Head proovimist!

4. november 2012

Karuli-sibulavorm.




Toore kartuli viilud panna määritud ahjuvormi kihiti sibularõngaste ja riivitud juustuga. Võib teha mitu kihti. Vorm katta pealt õhukeste singi- või soolapeki viiludega. Hautada ahjus nõrgas kuumuses kaane all, kuni kartul pehme. Lõpus võib kaane ära võtta, et pekk värvust võtaks.

Kartuli-seenevorm.




Rasvainega määritud ahjuvormi panna vajalik kogus õhukesteks viiludeks lõigatud toored kartuleid, puista peale soola. Kartulitele kiht tükeldatud seeni ( kui seened on soolatud, siis kartulile soola mitte panna). Seentele puista kiht riivitud juustu - umbes 200 grammi. Viimaseks kihiks olgu tomatisektrid. Pinnale panna võitükikesi. Küpsetada , kuni kartul pehme ( 50-60 minutit).

Ahjukala.




Suuremat puhastatud kalast lõigata iga sööja jaoks paraja suurusega lõik (ühes tükis), asetada lõigut õliga määritud pannile.
Hõõruda 100 gr pehme või hulka 200 gr riivitud juustu ( kogus mõeldud neljale inimesele) ja peeneks hakitud petersellilehti või tilli. Saadud segu kuhjata iga kalalõigu keskele, kuhja peale võib aestada poolitatud tomat lõikepoolega allapoole. Küpsetada.

Räimerullid juustuga.




Puhastatud räimedel võtta selgroog välja , nii et fileed jääksid kokku. Räime siseküljele puista soola ja riivitud juustu, keerata rulli, laduda rullid tuhedalt paraja suurusega võiga määritud vormi. Peale valada hakitud tilliga segatud hapukoor. Küpsetada praeahjus.

Rõõsakoorevenised.



3 kl rõõska koort ajada keema ja lisada 500 gr suhkrut ning maitse järgi vanilli. Keeta , kuni segu venima hakkab, seejärel valada mageda võiga määritud lamedasse anumasse. Jahtunult lõigata tükkideks.

Koorekompvekid.



Võtta 1 klaas  rõõska koort, niisamapalju suhkrut, natuke vanilliini ja peenestatud mandleid ning keeta väikeses kuumuses, kuni segu paksuks läheb ja poti küljest lahti lööb. Valada võiga määritud lamedasse anumasse, lasta hanguda ning lõigata tükkideks.

Karamellid.




1 kl rõõska koort,
1,25 kl suhkrut,
0,25 kl kakaod,
2/3 kl siirupit,
1 tl vanilliini.
0,5 kl suhkurt sulatada pannil pruuniks, lisada see ühese ülejäänud sulatamata suhkru, kakao, siirup ja vanilliiniga  rõõsa koore hulka ning keeta umbes pool tundi, kuni ta küla vette tilgutatuna kõvaks tõmbub. Valada mageda võiga määritud lamedale alusele. Enne kui segu täiesti kõvaks hangub, lõigata soovitud tükid.

Terriin.




1 sibul,
1 spl margariini,
150 gr kanamaksa,
0,5 spl kuivatatud rohelist pipart,
7-8 kuivatatud kadakamarja,
1 küüslauguküüs,
500 gr looma- või metsseahakkliha,
250 gr sea- või põdrahakkliha,
0,5 tl punet,
2 tl soola,
2 tl musta pipart,
1 spl kartulijahu,
1 muna,
200 gr 35% koort,
200 gr šampinjone või teisi seeni.
Kate:
200 gr kangemat puljongit,
1 tl želatiini.
Želatiin leoatada, sulatada ja segada ülejäänud vedelikuga.

1. Sibul tükeldada ja hautada margariiniga pannil, jahutada.
2. Praadida seened, jahutada.
3. Kanamaks segada rohelise pipraga, kadakamarjade, küüslauguga, vahustada. Lisada hakkliha, sool, pune, kartulijahu, muna ja koor ning lasta pisut külmas seista.
4. Segada juurde seened ja panna võiga määritud vormi.
5. Katta fooliumiga, panna ahju (t 200C) ja küpsetada 45 minutit.
6. Lasta jahtuda, valada peale kate, panna külmkappi, kaunistada.



Maasikaleivatort.

1/2 kg aedmaasikaid,
1/4 kg riivitud rukkileiba,
3/4 klaasi suhkrut,
50-60 gr võid.

Pool osa suhkrust raputada maasikatele ja lasta pliidil tasasel tulel keema minna. Pannil sulatatud või panna riivitud leivadele peale, ülejäänud suhkur raputada üle ja küpsetada alatasa segades helepruuniks. Lahtikäiv koogivorm määrida võiga, panna kuumalt leivakord alla, siis keedis jne ja peale jälle leib. Tort suruda pealt lusikaga tasaseks ning panna ööseks jahedasse kohta. Maasikamahlaga läbiimbunud tort  lüüa vormist vaagnale ja soovi korral kaunistada vahukoorega, millesse võib panna 200 gr kohupiima ja natuke suhkrut.
Maasikate asemel võib olla ka teised marjad.

1. november 2012

Hautatud kaalikas.

300-400 gr kaalikat,
3 spl võid,
soola,
1 kl vett,
majoraani.
Kaalikad lõigata kuubikuteks, kuumutatud võis, lisada sool, kuum vesi ja majoraan ning hautada pehmeks. Süüa lambalihaga.

Tatrapuder kaalikaga.



1 kl tatratangu,
2 kl vett,
soola,
100-200 gr kaalikat,
2 spl võid.

Tatratangud kuumutada pannil või laia põhjaga keedunõus, et nad kuivaksid ja kergelt pruunistuks. Keevale veele lisada tatratangud ja sool, kuumutada keemiseni ja hoida nõrgel tulel, kuni tangud on pehmed. Putru ei segata. Lisada või ja riivitud kaalikas ning siis segada hästi läbi. Süüa piimaga.

Külasupp.




600-700 gr soolatud või värsket supiliha,
3 l vett,
0,5 kl kruupi,
2 sibulat,
300 gr kaalikat,
6-7 kartulit,
soola,
harilikku puju või mõnda teist maitserohelist,
hapukoort.

Liha (soolaliha leotada), pestud kruubid ja sektoriteks lõigatud sibulad panna külma veega keema . Kui liha on peaegu pehme , lisada kallikas - ja siis kartulikuubikud, harilik puju ning keeta pehmeks. Keedetud liha lõigata kuubikuteks ja lisada supile. Hapukoor ja maitseroheline panna otse taldrikusse.

Kaalikasalat mädarõikaga.




300 gr kaalikat,
1 sibul,
1 tl mädarõigast,
4 spl õli- või hapukoorekastet,
peenestatud peterselli ja majoraani.

Kaalikas riivida, sibul lõigata kuubikuteks ja segada salatikastme ning maitseainedega. Salatile võib lisada sellerit, hapukurki või hapukapsast.

Kaalikasalat kompotiga.




300 gr kaalikat,
100 gr õuna-, karusmarja- või ploomikompotti.

Kaalikas riivida, puuviljad lõigata tükkideks ja segada.

Diivanipadi **Lill**.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком