17. juuli 2013

Saagu saiad head.




·        Lugege retsept hoolega läbi. Pange kõik vajalikud toiduained valmis mitu tundi varem (eriti talvel), et nad saavutaksid toatemperatuuri.
·        Soojendage taiga valmistamiseks vajaminev vedeli (vesi, piim, keefir, hapupiim) käesoojuseni (37 C).
·        Kasutage võimalikult värsket pärmi; leotage sega hoolikalt vedelikus. Et käärimisprotsess paremini toimuks, lisage suhkur, siirupit, mett. 
·        Jahu lisage alati sõelutult. Sellega viite taignasse õhku, mis kiirendab kerkimist.

·        Kloppige esialgu osa jahust vedelikku hulka (kuni taigen on kördipaksune). Nii lisate taignasse veelgi õhku.
·        Segage ülejäänud jahu taignasse. Jahu täpset kogust on raske anda, sest iga küpsetaja ainete mõõtmisviis on erinev. Seepärast on alati õigem jätta esialgu väike osa jahust segamata ja lisada see sõtkumise lõpul, kui osutub vajalikuks.
  
·        Kui retsept näeb ette väga palju rasvainet ja suhkrut, valmistagem taigen eelkergitusega. Selleks laske vedel körditaoline taigen rätikuga kaetult kerkida. Kui ta uuesti alla langeb, on eelkergitus valmis. Siis lisage ülejäänud ained ja jahu.

·        Rasvaine lisage pärmitaignale viimasena.

·        Sõtkuge taignat, kuni see ei jää enam käte külge.

·        Laske taignat kerkida soojas kohas (pliidiserval, ahju ääres, soojaveevannil) puhta rätikuga kaetult.

·        Taigen on kerkinud küllaldaselt , kui ta on koguselt kahekordistunud.

·        Rulliga või pigistage taignast õhumullid välja. Vormiga tooted õpetuse kohaselt või oma soovi järgi.

·        Valmisvormitud saiad pange määritud ahjupannile veel kord kerkima. Katke rätiga ja hoidke soojas kohas.

·        Saiad on külalt kerkinud, kui nad on kogult paisunud kahekordseks ja sõrmega vajutades süvend tõuseb tagasi.

·        Enne ahjupanekut määrige saiad lahtiklopitud munaga, munarebuga või  suhkrusiirupiga.

·        Suured saiad küpsetage ahju alaosas, väikesaiad keskel.

·        Vähekerkinud saiad küpsetage veidi madalamas temperatuuris ja ülekerkinud kõrgemas kuumuses.

·        Rabedama kooriku saab, kui ahju põhjale kallata või panna laia noaga ¼ kl vett küpsetuse alguses ja veel paar korda küpsetamise ajal.

·        Ahjus väljavõetud saiad asetage lauale või vaagnale ja katke puhta rätiga.

 

Supp ´´ Parim rohi väsimuse vastu.``





Naadi ja kõrvenõgese lehti ja noori võrseid korjata 4 liitrise kausitäie. Peale korraliku pesemist kupatada neid paar minutit (järele jääb paras kamalutäis). Hakkida peeneks .  Võtta 1,5 liitrit vett, lisada 2-3 spl  riisi, tangu või nuudleid, paar keskmist peenestatud porgandit, 3-4 kartulit ja hakitud naati-nõgest. Pruunistada veidi lihakuubikud ja lisada umbes 20 gr võid, maitseks soola, sibulat, tilli ja peterselli. Võib ka kasutada maitseainesegu. Peale keemist lisada veel 2 peenestatud keedumuna.

16. juuli 2013

Kuidas keeta ilma pohladeta pohlamoosi.






Võta neli liitrit puhastatud ja tükkideks  lõigatud õunu, liiter pihlamarju ja liiter arooniaid. Pihlamarjad tambi enne keemapanemist katki. Keeda nad kokku koos üks klaasitäis suhkruga. Mitte rohkem! Vett lisada ka , muidu tuleb liiga tihke.

11. juuli 2013

Kampsun puhtaks.






Villane kampsun nagu üldse villased silmkoelised esemed (ka villane riie) ei kannata pesemisel hõõrumist : ta vanub ja vildistub. Seepärast peseme kampsunit muljudes. Vesi peab nii pestes kui ka loputades  olema ühtlaselt soe – 30-40 C . Peame meeles, et kui kasutame kas kuuma vett ja külmemat vett, hõõrume või vääname , võib kampsun värvi muuta.
Niisiis klopime kampsuni tolmust puhtaks ja paneme sooja vette. Aga millega kampsunid pesta ? Kindlasti ei tohi pesta leeliseid sisaldava seebiga või pulbriga – villane kiud on leeliste suhtes tundlik. Võib pesta naturaalse seebi vahuga (ühes liitris soojas vees lahustada 10 gr seepi, kloppida hästi vahusele). Kui pesemisel vaht kaob, teha uus lahus ja muljuda kampsun selles uuesti. Loputa nõrgemas seebilahuses või pehmendatud vees. Pesta võib ka sinepivees. Selleks segame 100 gr sinepipulbrit vähese kuuma veega, lahendame siis 10 liitri kuuma veega, laseme settida. Peseme selginenud lahusega, mis on jahtunud 30-40 C.  Kui kampsun on väga must , peseme mitmes vees. Sünteetiliste pesemisvahendite hulgast valime just villaste ja siidide jaoks mõeldud pulbri või pasta ning peseme pakendil antud juhendi järgi.
Niisiis , kampsun on pestud ja loputatud.
Nüüd muljume vee välja ja sätime ta suurema puhta rätiku peale õigesse vormi. Siis keerama kampsun koos rätikuga rulli. Vajutame , et vesi rätikusse imbuks. Paneme lauale kihi paberit, selle peale veel puhta rätiku ning asetame kampsun sellele kuivama. Aga mitte kuidas juhtub, vaid anname kampsunile niisuguse kuju, millisena teda kanda soovime. Laual ta tasakesi kuivabki.  Kui on aega, vahetame mõne aja pärast laual niisked paberid ja rätikukuivade vastu – nii saame kampsuni kiiresti kuivaks.
Hästi kuivab kampsun võrgule laotatult. Ka sel juhul sätime kampsuniõigesse vormi. Muidu võib hiljem selguda, et kampsuni üks külg on teisest pikem või laiust on rohkem kui pikkust.

2. juuli 2013

Maasikad pudelis.







1 retsept.

Värsked , just nopitud maasikad pesta sõelal ja lasta tiheneda. Täita puhtad laia kaelaga pudelid tihedasti täis - kuni 3 cm alla kaela. Kallata üle värske maasikamahlaga. sulgeda kas kaanega või kilega. Kuumutada.


2 retsept.

1 kg mets- või aedmaasikaid,
100 - 200 gr suhkrut,
1/3 kl vett.
Suhkur keeta veega 5-8 min, kuni muutub selgeks. Marjad t'ita pudelisse. Jahtunult kallata suhkruleem üle. sulgeda ja kuumutada.

Samuti võib säilitada kõik marju pudelisse.

*0,5 liitriseid pudeleid purke kuumutada 15 min, 1 liitrised 20 min 65 C - 75 C.

Konserveeritud porgandid.




Konservileem :
1 l vett
1 spl soola,
2 spl suhkrut.

Keeta valmis konservileem. Terveid väiksemaid, kuubistatud või ratasteks tükeldatud suuremad porgandeid kuumutada paar minutit nõrgas sidrunhappevees, tõsta siis vahukulbiga konservileende ja keeta nõrgal tulel poolpehmeks. Tõsta tuliselt purkidesse ja kuumutada veel koos purkidega 40 minutit 100 C juures.

Soolatud supisegu.




3 porgandit (300 gr),
2 sibulat või porrut (200 gr),
2 punast tomatit ( 300 gr),
2 ptersellijuurt ( 100 gr),
1 sellerimugul (100 gr),
2 spl hakitud peterselli - ja sellerilehti,
2 spl hakitud tillilehti,
200 gr soola.

Puhastatud aedvili tükeldada hästi peeneks, segada soolaga ja lasta veidi maitsestuda. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, suruda tihedaks, kaanetada ja panna külma. Ei vaja õhukindlalt sulgemist. Segu võib veidi teisendada , lisada kaunpipart vm, kuid arvestada, et iga 1 kg segu kohta võetakse 200 gr soola.
Kasutada talvel suppide ja pajaroogade maitsestamiseks.

Teravamaitselised kurgid.



Marinaad :
1 l vett,
1 tl soola,
3 spl 30-% äädikat,
3 spl suhkrut,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.

1 kg kurkide (kasutada suuri täiskasvanud kurke) kohta 2 spl soola, 2 spl hakitud tilli, purki panemiseks sinepiseemned, mädarõigast, estragoni, küüslauku.

Keeta marinaad,  jätta kaane alla jahtuma.
Kurgid koorida, tükeldada pikuti sektoriteks (ribadeks). Kui ribad on purkides pikemad, siis tükeldada. Kurgiribad panna suuremasse nõusse, kus segada läbi hakitud tilli ja soolaga, peale piserdada veidi äädikat. lasta kaane all seista üle öö. Järgmisel päeval kurgid sõelal nõrutada ja tõsta purkidesse, vahele lisada sinepiseemneid, mädarõika- ja küüslaugutükikesi, estragoni, peale valada marinaad. Purki kuumutada 20 minutit 80 C juures. kaanetada õhukindlalt.

Marineeritud kurgiviilud sibulaga.



Marinaad:
3 l vett,
6 spl soola,
10 spl suhkrut,
6 spl 30-% äädikat.

6 kg kurki, 1 kg sibulat, maitseks sinepiseemneid.

Pestud kurgid ja kooritud sibulad lõigata õhukesteks ratasteks ja laduda vaheldumisi stereliseeritud purki, sekka puistata sinepiseemneid. Üle valada keev marinaad. Purgid kaanetada. 

Marineeritud kurgiviilud.



Marinaad :
3l vett,
6 spl soola,
8 spl suhkrut,
100 ml 30-% äädikat,
loorberilehti,
pipart.

7 kg kurke, maitseks kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid.

Marinaad keeta läbi, lõpuks lisada äädikas. Kurgiviilud panna marinaadi ja kuumutada, kuni muudavad värvi. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, mille põhja on pandud kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid. Kaanetada kohe.

27. juuni 2013

Marineeritud kurgid.





Retsept 1.

Marinaad :
3 l vett,
6 spl soola,
6 spl suhkrut,
6 spl 30% äädikat,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.

6 kg kurke,
maitseks mustsõstralehti,
tillivarsi, küüslauku.

Marinaad keeta valmis, lisada äädikas. Kurgit tõsta marinaadi ja kuumutada koos, kuni kurgid muudavad värvi. Steriliseeritud purkide põhja panna mustsõstralehti, tükeldatud küüslauku ja tillivarsi. Kurgid laduda purkidesse, keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.

Retsept 2.

Marinaad :
5 l vett,
200 gr soola,
200 gr suhkrut,
100 ml 30 % äädikat.

10 kg kurke,
maitseks mädarõigast,
tillivarsi.

Kurgid valada üle kuuma veega ja hoida nii kinnikaetult pool tundi. Siis valada vesi ära, kurgid laduda steriliseeritud purkidesse, kuhu lisada ka mädarõika tükikesi ja tillivarsi. Keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.

26. aprill 2013

Kokteilisalat seentega.

1 kl marineeritud seeni,
1-2 õunu,
100 gr juustu,
150 gr hapukoort,
sinepit,
soola,
suhkrut, petersellilehti.

Seened ja õunad hakitakse, juust riivitakse peene riiviga. Serveerimisnõudesse laotakse ained kihiti: alguses seened, siis juust ja õunad, peale lusikatäis maitsestatud hapukoort. Sama korrata. Kõigepeale tupsuke riivjuustu, väike terve seen ja petersellioksake.

Kokteilisalat kanaga.

1 kl keedetud riisi,
200 gr keedetud või grillitud kanaliha,
2 keedetud muna,
100 gr värsket kurki ,
150 gr majoneesi,
suhkrut, soola,
pipar, petersellilehti.

Segveerimispokaalide servadele tehakse peeneks hakitud petersellilehtedest rõngad. Selleks kasutakse pokaali serv 2-3 mm sügavusel sidrunimahlasse ja siis hakitud peterselli. Lastakse kummuliasendis veidi taheneda.
Majonees maitsestatakse suhkru, soola ja pipraga , segatakse hulka peenelt kuubistatud värske kurk. Pokaalidesse laotakse kiht riisi, kiht tükeldatud kanaliha, hakitud muna. Peale lusikatäis kurgimajoneesi. Taas kiht riisi, kanaliha ning kastet.  Peale hakitud muna ja kanalihalõik.

Köögiviljavorm seentega.




1 kg köögivilja (peakapsas, lillkapsas, porgand, porrulauk, sibul, kõrvits jms),
1 l segaseeni,
1-2 spl õli või margariini,
2 spl nisujahu,
1,5 kl piima, soola, pipart,
2 muna+ 0,5 kl piima,
riivjuustu.
Köögivili puhastatakse , keedetakse peaegu pehmeks. Seened puhastatakse, tükeldatakse, asetatakse pannile ja kuumutatakse niiskuse eraldamiseks. Lisatakse rasv ja hetke pärast jahu. Segatakse ja valatakse piim juurde. Keedetakse mõni minut. Keedetud köögivili pannakse vormi, valatakse peale muna-piima segu. Kõigepeale peale tõstekase hautatud seened, raputakse üle riivjuustuga. Küpsetatakse 200-220 C juures pool tundi. Saab valmistada ja mikrolaineahjus.

17. aprill 2013

Ahjukala seentega.




0,5 kg räimefileed,
1 l tooreid seeni,
soola, pipart,
tilli,
1 sibul,
0,5-1 kl piima.
Seened puhastatakse , tükeldatakse ning segatakse tükeldatud sibula, pipra ja peenestatud tilliga. Võrmi põhja laotakse kalafileed, kaetakse seentega. Piim maitsestatakse soolaga, valatakse vormi. Küpsetatakse 175 C juures 30-45 min. Võib valmistada ka mikrolaineahjus.

Pannkoogid seenetäidisega.




Täidis:
1 l puhastatud seeni,
2 spl õli või margariini,
3 spl nisujahu,
1 kl piima,
0,5 tl soola, tilli.
Pannkoogitainas :
1,5 kl nisujahu,
0,5 tl soola,
3 kl piima,
2 muna,
praadimiseks õli.

Seened puhastatakse ja tükeldatakse, asetatakse pannile, kuumutatakse , et niiskus eralduks. Lisatakse veidi rasva, hautakse 5 minutit. Seentele lisatakse jahu, segatakse mõni minut, valatakse juurde piima ja maitsestatakse soolaga. Keedetakse tasasel tulel 15-20 min. Mõni minut enne keetmise lõppu lisatakse peenestatud tilli.
Pannkoogitaina valmistamiseks segatakse jahu ja sool. Lisatakse ühehaaval piim ja lõpuks munad. Praetakse ülepannkoogid, millel pannakse peale seenetäidis ning keeratakse rulli. Serveeritakse kohe või raputakse peale juust ja küpsetakse ahjus üle.

Seenepirukad.




Pirukatainas :
3,5 kl nisujahu,
300 gr margariini,
0,5 tl soola,
1 muna,
0,5 tl äädikat,
0,5 kl vett.
Täidiseks :
1 l seeni,
1 väike sibul,
veidi peterselli.
Praadimiseks õli või margariin.

Jahu, margariin ja sool segatakse kokku, lisatakse juurde muna ja veega segatud äädikas. Valmis tainas asetatakse täidis valmistamise ajaks külmkappi.
Seened puhastatakse ja tükeldatakse. Asetatakse pannile ja kuumutatakse, et niiskus aurustuks. Lisatakse veidi õli või margariini ja praetakse aeg-ajalt segades.  Praadimise lõpupoole lisatakse tükeldatud sibul, petersell ning maitsestatakse soola ja pipraga.
Tainas rullitakse õhukeseks ning lõigatakse 10 korda 10 cm suurusteks ruutudeks. Tainatüki keskele tõstetakse täidis, ääred vajutatakse  kahvliga kinni. Määritakse munaga ning küpsetatakse 220C juures 15 min. Saadakse umbes 15 pirukat.

Puravikusupp.



1 l tooreid puhastatud puravikke,
1,5 l kana - või lihapuljongit,
3 spl õli või margariini,
3 spl nisujahu,
0,5 kl rõõska koort või piima,
mõni kadakamari.
Seened puhastada, tükeldada ja panna potti. Kuumutatakse veidi, et niiskus aurustuks. Lisatakse natuke õli või margariin ja hautatakse aeg-ajalt segades. Maitsestatakse soola ja pipraga, soovi korral lisatakse mõni kadakamari. Segatakse juurde jahu ning mõne minuti pärast kana või lihaleem. Keedetakse madalal kuumusel 15 minutit. Enne serveerimist lisatakse koor või piim.

16. aprill 2013

Kuninglik supp.



1 küpsetatud kanapoeg (kuni 1 kg),
6 klaas pruuni lihapuljongit,
6 puhastatud mandlit,
100 gr kooritud nisuleiba,
soola.

Äsja küpsetatud kanapoja liha eraldada luudelt, tükeldada ja panna keevasse puljongisse. keeta vaiksel tulel 15-20 minutit. Liha tõsta välja ja lasta jahtuda. Ajada koos mandlite ja puljongis leotud saiaga läbi hakkmasina. lisada lihale mõni lusikatäis puljongit ja hõõruda puljongi kohal läbi sõela. Enne laualeandmist soojendada veevannil ja panna igasse taldrikusse võis praetud saiaviil.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком