17. juuli 2013

Saagu saiad head.




·        Lugege retsept hoolega läbi. Pange kõik vajalikud toiduained valmis mitu tundi varem (eriti talvel), et nad saavutaksid toatemperatuuri.
·        Soojendage taiga valmistamiseks vajaminev vedeli (vesi, piim, keefir, hapupiim) käesoojuseni (37 C).
·        Kasutage võimalikult värsket pärmi; leotage sega hoolikalt vedelikus. Et käärimisprotsess paremini toimuks, lisage suhkur, siirupit, mett. 
·        Jahu lisage alati sõelutult. Sellega viite taignasse õhku, mis kiirendab kerkimist.

·        Kloppige esialgu osa jahust vedelikku hulka (kuni taigen on kördipaksune). Nii lisate taignasse veelgi õhku.
·        Segage ülejäänud jahu taignasse. Jahu täpset kogust on raske anda, sest iga küpsetaja ainete mõõtmisviis on erinev. Seepärast on alati õigem jätta esialgu väike osa jahust segamata ja lisada see sõtkumise lõpul, kui osutub vajalikuks.
  
·        Kui retsept näeb ette väga palju rasvainet ja suhkrut, valmistagem taigen eelkergitusega. Selleks laske vedel körditaoline taigen rätikuga kaetult kerkida. Kui ta uuesti alla langeb, on eelkergitus valmis. Siis lisage ülejäänud ained ja jahu.

·        Rasvaine lisage pärmitaignale viimasena.

·        Sõtkuge taignat, kuni see ei jää enam käte külge.

·        Laske taignat kerkida soojas kohas (pliidiserval, ahju ääres, soojaveevannil) puhta rätikuga kaetult.

·        Taigen on kerkinud küllaldaselt , kui ta on koguselt kahekordistunud.

·        Rulliga või pigistage taignast õhumullid välja. Vormiga tooted õpetuse kohaselt või oma soovi järgi.

·        Valmisvormitud saiad pange määritud ahjupannile veel kord kerkima. Katke rätiga ja hoidke soojas kohas.

·        Saiad on külalt kerkinud, kui nad on kogult paisunud kahekordseks ja sõrmega vajutades süvend tõuseb tagasi.

·        Enne ahjupanekut määrige saiad lahtiklopitud munaga, munarebuga või  suhkrusiirupiga.

·        Suured saiad küpsetage ahju alaosas, väikesaiad keskel.

·        Vähekerkinud saiad küpsetage veidi madalamas temperatuuris ja ülekerkinud kõrgemas kuumuses.

·        Rabedama kooriku saab, kui ahju põhjale kallata või panna laia noaga ¼ kl vett küpsetuse alguses ja veel paar korda küpsetamise ajal.

·        Ahjus väljavõetud saiad asetage lauale või vaagnale ja katke puhta rätiga.

 

Supp ´´ Parim rohi väsimuse vastu.``





Naadi ja kõrvenõgese lehti ja noori võrseid korjata 4 liitrise kausitäie. Peale korraliku pesemist kupatada neid paar minutit (järele jääb paras kamalutäis). Hakkida peeneks .  Võtta 1,5 liitrit vett, lisada 2-3 spl  riisi, tangu või nuudleid, paar keskmist peenestatud porgandit, 3-4 kartulit ja hakitud naati-nõgest. Pruunistada veidi lihakuubikud ja lisada umbes 20 gr võid, maitseks soola, sibulat, tilli ja peterselli. Võib ka kasutada maitseainesegu. Peale keemist lisada veel 2 peenestatud keedumuna.

16. juuli 2013

Kuidas keeta ilma pohladeta pohlamoosi.






Võta neli liitrit puhastatud ja tükkideks  lõigatud õunu, liiter pihlamarju ja liiter arooniaid. Pihlamarjad tambi enne keemapanemist katki. Keeda nad kokku koos üks klaasitäis suhkruga. Mitte rohkem! Vett lisada ka , muidu tuleb liiga tihke.

11. juuli 2013

Kampsun puhtaks.






Villane kampsun nagu üldse villased silmkoelised esemed (ka villane riie) ei kannata pesemisel hõõrumist : ta vanub ja vildistub. Seepärast peseme kampsunit muljudes. Vesi peab nii pestes kui ka loputades  olema ühtlaselt soe – 30-40 C . Peame meeles, et kui kasutame kas kuuma vett ja külmemat vett, hõõrume või vääname , võib kampsun värvi muuta.
Niisiis klopime kampsuni tolmust puhtaks ja paneme sooja vette. Aga millega kampsunid pesta ? Kindlasti ei tohi pesta leeliseid sisaldava seebiga või pulbriga – villane kiud on leeliste suhtes tundlik. Võib pesta naturaalse seebi vahuga (ühes liitris soojas vees lahustada 10 gr seepi, kloppida hästi vahusele). Kui pesemisel vaht kaob, teha uus lahus ja muljuda kampsun selles uuesti. Loputa nõrgemas seebilahuses või pehmendatud vees. Pesta võib ka sinepivees. Selleks segame 100 gr sinepipulbrit vähese kuuma veega, lahendame siis 10 liitri kuuma veega, laseme settida. Peseme selginenud lahusega, mis on jahtunud 30-40 C.  Kui kampsun on väga must , peseme mitmes vees. Sünteetiliste pesemisvahendite hulgast valime just villaste ja siidide jaoks mõeldud pulbri või pasta ning peseme pakendil antud juhendi järgi.
Niisiis , kampsun on pestud ja loputatud.
Nüüd muljume vee välja ja sätime ta suurema puhta rätiku peale õigesse vormi. Siis keerama kampsun koos rätikuga rulli. Vajutame , et vesi rätikusse imbuks. Paneme lauale kihi paberit, selle peale veel puhta rätiku ning asetame kampsun sellele kuivama. Aga mitte kuidas juhtub, vaid anname kampsunile niisuguse kuju, millisena teda kanda soovime. Laual ta tasakesi kuivabki.  Kui on aega, vahetame mõne aja pärast laual niisked paberid ja rätikukuivade vastu – nii saame kampsuni kiiresti kuivaks.
Hästi kuivab kampsun võrgule laotatult. Ka sel juhul sätime kampsuniõigesse vormi. Muidu võib hiljem selguda, et kampsuni üks külg on teisest pikem või laiust on rohkem kui pikkust.

2. juuli 2013

Maasikad pudelis.







1 retsept.

Värsked , just nopitud maasikad pesta sõelal ja lasta tiheneda. Täita puhtad laia kaelaga pudelid tihedasti täis - kuni 3 cm alla kaela. Kallata üle värske maasikamahlaga. sulgeda kas kaanega või kilega. Kuumutada.


2 retsept.

1 kg mets- või aedmaasikaid,
100 - 200 gr suhkrut,
1/3 kl vett.
Suhkur keeta veega 5-8 min, kuni muutub selgeks. Marjad t'ita pudelisse. Jahtunult kallata suhkruleem üle. sulgeda ja kuumutada.

Samuti võib säilitada kõik marju pudelisse.

*0,5 liitriseid pudeleid purke kuumutada 15 min, 1 liitrised 20 min 65 C - 75 C.

Konserveeritud porgandid.




Konservileem :
1 l vett
1 spl soola,
2 spl suhkrut.

Keeta valmis konservileem. Terveid väiksemaid, kuubistatud või ratasteks tükeldatud suuremad porgandeid kuumutada paar minutit nõrgas sidrunhappevees, tõsta siis vahukulbiga konservileende ja keeta nõrgal tulel poolpehmeks. Tõsta tuliselt purkidesse ja kuumutada veel koos purkidega 40 minutit 100 C juures.

Soolatud supisegu.




3 porgandit (300 gr),
2 sibulat või porrut (200 gr),
2 punast tomatit ( 300 gr),
2 ptersellijuurt ( 100 gr),
1 sellerimugul (100 gr),
2 spl hakitud peterselli - ja sellerilehti,
2 spl hakitud tillilehti,
200 gr soola.

Puhastatud aedvili tükeldada hästi peeneks, segada soolaga ja lasta veidi maitsestuda. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, suruda tihedaks, kaanetada ja panna külma. Ei vaja õhukindlalt sulgemist. Segu võib veidi teisendada , lisada kaunpipart vm, kuid arvestada, et iga 1 kg segu kohta võetakse 200 gr soola.
Kasutada talvel suppide ja pajaroogade maitsestamiseks.

Teravamaitselised kurgid.



Marinaad :
1 l vett,
1 tl soola,
3 spl 30-% äädikat,
3 spl suhkrut,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.

1 kg kurkide (kasutada suuri täiskasvanud kurke) kohta 2 spl soola, 2 spl hakitud tilli, purki panemiseks sinepiseemned, mädarõigast, estragoni, küüslauku.

Keeta marinaad,  jätta kaane alla jahtuma.
Kurgid koorida, tükeldada pikuti sektoriteks (ribadeks). Kui ribad on purkides pikemad, siis tükeldada. Kurgiribad panna suuremasse nõusse, kus segada läbi hakitud tilli ja soolaga, peale piserdada veidi äädikat. lasta kaane all seista üle öö. Järgmisel päeval kurgid sõelal nõrutada ja tõsta purkidesse, vahele lisada sinepiseemneid, mädarõika- ja küüslaugutükikesi, estragoni, peale valada marinaad. Purki kuumutada 20 minutit 80 C juures. kaanetada õhukindlalt.

Marineeritud kurgiviilud sibulaga.



Marinaad:
3 l vett,
6 spl soola,
10 spl suhkrut,
6 spl 30-% äädikat.

6 kg kurki, 1 kg sibulat, maitseks sinepiseemneid.

Pestud kurgid ja kooritud sibulad lõigata õhukesteks ratasteks ja laduda vaheldumisi stereliseeritud purki, sekka puistata sinepiseemneid. Üle valada keev marinaad. Purgid kaanetada. 

Marineeritud kurgiviilud.



Marinaad :
3l vett,
6 spl soola,
8 spl suhkrut,
100 ml 30-% äädikat,
loorberilehti,
pipart.

7 kg kurke, maitseks kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid.

Marinaad keeta läbi, lõpuks lisada äädikas. Kurgiviilud panna marinaadi ja kuumutada, kuni muudavad värvi. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, mille põhja on pandud kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid. Kaanetada kohe.

27. juuni 2013

Marineeritud kurgid.





Retsept 1.

Marinaad :
3 l vett,
6 spl soola,
6 spl suhkrut,
6 spl 30% äädikat,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.

6 kg kurke,
maitseks mustsõstralehti,
tillivarsi, küüslauku.

Marinaad keeta valmis, lisada äädikas. Kurgit tõsta marinaadi ja kuumutada koos, kuni kurgid muudavad värvi. Steriliseeritud purkide põhja panna mustsõstralehti, tükeldatud küüslauku ja tillivarsi. Kurgid laduda purkidesse, keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.

Retsept 2.

Marinaad :
5 l vett,
200 gr soola,
200 gr suhkrut,
100 ml 30 % äädikat.

10 kg kurke,
maitseks mädarõigast,
tillivarsi.

Kurgid valada üle kuuma veega ja hoida nii kinnikaetult pool tundi. Siis valada vesi ära, kurgid laduda steriliseeritud purkidesse, kuhu lisada ka mädarõika tükikesi ja tillivarsi. Keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.

26. aprill 2013

Kokteilisalat seentega.

1 kl marineeritud seeni,
1-2 õunu,
100 gr juustu,
150 gr hapukoort,
sinepit,
soola,
suhkrut, petersellilehti.

Seened ja õunad hakitakse, juust riivitakse peene riiviga. Serveerimisnõudesse laotakse ained kihiti: alguses seened, siis juust ja õunad, peale lusikatäis maitsestatud hapukoort. Sama korrata. Kõigepeale tupsuke riivjuustu, väike terve seen ja petersellioksake.

Kokteilisalat kanaga.

1 kl keedetud riisi,
200 gr keedetud või grillitud kanaliha,
2 keedetud muna,
100 gr värsket kurki ,
150 gr majoneesi,
suhkrut, soola,
pipar, petersellilehti.

Segveerimispokaalide servadele tehakse peeneks hakitud petersellilehtedest rõngad. Selleks kasutakse pokaali serv 2-3 mm sügavusel sidrunimahlasse ja siis hakitud peterselli. Lastakse kummuliasendis veidi taheneda.
Majonees maitsestatakse suhkru, soola ja pipraga , segatakse hulka peenelt kuubistatud värske kurk. Pokaalidesse laotakse kiht riisi, kiht tükeldatud kanaliha, hakitud muna. Peale lusikatäis kurgimajoneesi. Taas kiht riisi, kanaliha ning kastet.  Peale hakitud muna ja kanalihalõik.

Köögiviljavorm seentega.




1 kg köögivilja (peakapsas, lillkapsas, porgand, porrulauk, sibul, kõrvits jms),
1 l segaseeni,
1-2 spl õli või margariini,
2 spl nisujahu,
1,5 kl piima, soola, pipart,
2 muna+ 0,5 kl piima,
riivjuustu.
Köögivili puhastatakse , keedetakse peaegu pehmeks. Seened puhastatakse, tükeldatakse, asetatakse pannile ja kuumutatakse niiskuse eraldamiseks. Lisatakse rasv ja hetke pärast jahu. Segatakse ja valatakse piim juurde. Keedetakse mõni minut. Keedetud köögivili pannakse vormi, valatakse peale muna-piima segu. Kõigepeale peale tõstekase hautatud seened, raputakse üle riivjuustuga. Küpsetatakse 200-220 C juures pool tundi. Saab valmistada ja mikrolaineahjus.

17. aprill 2013

Ahjukala seentega.




0,5 kg räimefileed,
1 l tooreid seeni,
soola, pipart,
tilli,
1 sibul,
0,5-1 kl piima.
Seened puhastatakse , tükeldatakse ning segatakse tükeldatud sibula, pipra ja peenestatud tilliga. Võrmi põhja laotakse kalafileed, kaetakse seentega. Piim maitsestatakse soolaga, valatakse vormi. Küpsetatakse 175 C juures 30-45 min. Võib valmistada ka mikrolaineahjus.

Pannkoogid seenetäidisega.




Täidis:
1 l puhastatud seeni,
2 spl õli või margariini,
3 spl nisujahu,
1 kl piima,
0,5 tl soola, tilli.
Pannkoogitainas :
1,5 kl nisujahu,
0,5 tl soola,
3 kl piima,
2 muna,
praadimiseks õli.

Seened puhastatakse ja tükeldatakse, asetatakse pannile, kuumutatakse , et niiskus eralduks. Lisatakse veidi rasva, hautakse 5 minutit. Seentele lisatakse jahu, segatakse mõni minut, valatakse juurde piima ja maitsestatakse soolaga. Keedetakse tasasel tulel 15-20 min. Mõni minut enne keetmise lõppu lisatakse peenestatud tilli.
Pannkoogitaina valmistamiseks segatakse jahu ja sool. Lisatakse ühehaaval piim ja lõpuks munad. Praetakse ülepannkoogid, millel pannakse peale seenetäidis ning keeratakse rulli. Serveeritakse kohe või raputakse peale juust ja küpsetakse ahjus üle.

Seenepirukad.




Pirukatainas :
3,5 kl nisujahu,
300 gr margariini,
0,5 tl soola,
1 muna,
0,5 tl äädikat,
0,5 kl vett.
Täidiseks :
1 l seeni,
1 väike sibul,
veidi peterselli.
Praadimiseks õli või margariin.

Jahu, margariin ja sool segatakse kokku, lisatakse juurde muna ja veega segatud äädikas. Valmis tainas asetatakse täidis valmistamise ajaks külmkappi.
Seened puhastatakse ja tükeldatakse. Asetatakse pannile ja kuumutatakse, et niiskus aurustuks. Lisatakse veidi õli või margariini ja praetakse aeg-ajalt segades.  Praadimise lõpupoole lisatakse tükeldatud sibul, petersell ning maitsestatakse soola ja pipraga.
Tainas rullitakse õhukeseks ning lõigatakse 10 korda 10 cm suurusteks ruutudeks. Tainatüki keskele tõstetakse täidis, ääred vajutatakse  kahvliga kinni. Määritakse munaga ning küpsetatakse 220C juures 15 min. Saadakse umbes 15 pirukat.

Puravikusupp.



1 l tooreid puhastatud puravikke,
1,5 l kana - või lihapuljongit,
3 spl õli või margariini,
3 spl nisujahu,
0,5 kl rõõska koort või piima,
mõni kadakamari.
Seened puhastada, tükeldada ja panna potti. Kuumutatakse veidi, et niiskus aurustuks. Lisatakse natuke õli või margariin ja hautatakse aeg-ajalt segades. Maitsestatakse soola ja pipraga, soovi korral lisatakse mõni kadakamari. Segatakse juurde jahu ning mõne minuti pärast kana või lihaleem. Keedetakse madalal kuumusel 15 minutit. Enne serveerimist lisatakse koor või piim.

16. aprill 2013

Kuninglik supp.



1 küpsetatud kanapoeg (kuni 1 kg),
6 klaas pruuni lihapuljongit,
6 puhastatud mandlit,
100 gr kooritud nisuleiba,
soola.

Äsja küpsetatud kanapoja liha eraldada luudelt, tükeldada ja panna keevasse puljongisse. keeta vaiksel tulel 15-20 minutit. Liha tõsta välja ja lasta jahtuda. Ajada koos mandlite ja puljongis leotud saiaga läbi hakkmasina. lisada lihale mõni lusikatäis puljongit ja hõõruda puljongi kohal läbi sõela. Enne laualeandmist soojendada veevannil ja panna igasse taldrikusse võis praetud saiaviil.

Tomati supp.




750 gr värskeid tomateid,
neljandik klaasi hakitud sibulat,
2 tl soola,
1 spl suhkrut,
1 spl sidrunimahla,
1 loorberileht,
2 spl võid,
2 spl nisujahu,
1 kl piima,
1 kl vahukoort või hapukoort.

Tomatid koorida ja panna kastrulisse. Lisada hakitud sibul, sool, suhkur, loorber, valada peale klaasi veega segatud sidrunimahl ja keeta vaiksel tulel 30 minutit. Eemaldada loorber, aedvili hõõruda läbi sõela. Teises keedunõus sulatada või, lisada jahu, segada ja valada piim peene joana juurde. Lasta pidevalt segades keema tõusta. Keeta vaiksel tulel 4 minuit, kuni muutub paksuks. Lisada aedviljapüree ja maitsestada soolaga. Anda lauale vahustatud koore või hapukoorega.

Potage Julienne.



100 gr porgandit,
100 gr naerist,
100 gr porrut,
100 gr sibulat,
2-3 spl võid,
4 kl liha- või kanapuljongit,
1 puhastatud kapsajuur,
50 gr hapuoblikat,
100 gr puhastatud herneid,
100 gr aedoakaunu,
2 spl hakitud harakputkelehti,
50 gr hapukoort või 30 % rõõska koort,
soola ja pipart.
Aedvili pesta ja hakkida peeneks. Kuumutada võis, kuid mitte pruunistada. Valada juurde puljong ja keeta 45 minutit vaiksel tulel. Laualeandmisel panna taldrikutesse koort.

Minestra.



2 l vett,
250 gr porgandikuubikuid,
250 gr eelnevalt ööpäeva läbi vees leotatud valgeid aedube,
300 gr värskeid tomateid,
250 gr rohelisi herneid,
2 sellerijuurt,
3 hakitud sibulat,
kolmandik klaasi ja veel 1 spl oliivõli,
150 gr makaroone,
1 kl riivitud šveitsi juustu,
estrogani, pipart, soola.

Porgand, aedoad, kartul, tomat, herned, seller ja sool panna keedunõusse, valada juurde vesi ja keeta vaiksel tulel tund aega. Ühes lusikatäis õlis pruunistada sibul. 15 minutit enne keetmist lõppu panna supisse pool juustu, praetud sibul, eelnevalt keedetud makaronid, õli, hakitud estragon ja maitsestada soola ning pipraga. Anda lauale hästi kuumalt. Ülejäänud juust anda supi kõrvale.

Omlett krevetitäidisega.



6 muna,
0,5 l piima,
0,5 kl jahu,
soola,
100 gr riivitud juustu,
Täidis :
0,5 sibulat,
1 karp kalakonservi õlis või omas mahlas,
200 gr krevette,
tilli,
100 gr hapukoort.

Lahtiklopitud munadele segatakse juurde teisied ained. Taigen kallatakse ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile ning küpsetatakse 200 C ahjus umbes 15 minutit kuni muna on hüübinud ja omlett saanud kauni värvi.
Vahepeal hakitakse siibul ja keedetakse pehmeks kalakonservileemes, lisatakse kalatükid ja lastakse veidi haududa. Seejärel lisatakse krevetid , hakitud tilli ja koor, kuumutatakse läbi. Kui vaja peaks olema, maitsestatakse soola ja pipraga.
Valmis omlett eemaldatakse paberist, kaetakse täidisega, keeratakse rulli ja tõstetakse vaagnale. Antakse kohe lauale.

Krevetid õuna- tomatikastmes.




1 suur õun,
2 spl toiduõli,
soola, pipart, paprikat (0,5 tl),
400 gr konservtomateid,
400 gr krevette.

Peeneks lõigatud õunakuubikud kuumutatakse hetk õlis, laisatakse maitseained ja hautakse veel paar minutit. Nüüd lisatakse nõrutataud tomatid ja klopitakse segu nii, et tomatid purunevad. Kastet hautatakse 5 minutit. Kontrollitakse maitset , lisatakse krevetid ning kuumutatakse nad kastmes läbi.
Süüakse keedetud riisi või saiaga.

Pilaff krevettidega.




1 sibul,
1 paprika,
2 spl toiduõli,
soola, pipart,
1 kl riisi,
0,5 l puljongit või vett,
200 gr krevette,
1 kl konserv- või külmetatud herneid,
2 spl riivitud juustu,
1 tl hakitud petersellilehti.
Hakitud sibulad ja paprika kuumutatakse õlis keedunõu põhjas. Lisataskse maitseained ja riis ning kuumutatakse riis läbipaistvaks. Siis valatakse pealt vedelik ja hautatakse riis pehmeks. Lõpuks lisatakse herned ja krevetid, kontrollitakse maitset ja kuumutatakse rooga veel veidi. Valmis toidule puistatakse riivitud juustu ja hakitud peterselli.

Küüslaugumaitsega krevetid.



300 gr krevette,
5-6 spl toiduõli,
6-7 küüslauguküünt,
soola, pipart, sidrunimahla.

Krevetid pannakse vormi, peale tilgutakse sidrunimahla ja valatakse õli, mis on segatud purustatud küüslauguga. Peale puistatakse veidi soola ja pipart. Vorm pannakse leigesse ahju, siis tõstetakse kuumust kuni õli hakkab keema. Süüakse värske saiaga.

Krevetitäidis.




2 spl võid või margariini,
 3 spl jahu,
400 ml vedelikku (kalakonservileent+piima),
300 gr krevetti,
soola, pipart, tilli.
Rasvaine kuumutatakse jahuga läbi, lisatakse segades vedelik ja lastakse tasasel tulel keeta umbes 10 minutit. Siis kuumutakse krevetid koos kastmega läbi ja maitsestatakse soola, pipra ja rohke tilliga.
Kasutatakse lehttaigna korvikeste jaoks, muretaignakorvikeste, pannkookide, väikeste pirukate ja suuremate kalade täitmiseks.

Krevetid vahukoorekastmega.




400 gr krevette,
100 gr rõõska 35% -list koort,
1 suur õun,
soola, pipart, salati või sellerilehti,
röstitud saia.


Koor maitsestatakse soola ja pipraga ning vahustatakse. Õun riivitakse jämedalt ning segatakse vahukoore hulka.
Serveerimisel pannakse vaagnale :
1) krevetid, neile kuhjas vahukoor, kaunistada rohelisega;
2) salatilehed, nendele vahukoor , krevetid kõige peale;
3) ühele poole krevetid, teisele poole vahukoor, kaunistatakse rohelisega.
Süüakse röstitud saiaga.

Juustupirukas.




80 gr võid,
90 gr riivitud juustu,
70 gr nisujahu.
Täidis :
250 gr sulatatud juustu,
0,2 l  10% koort (võib olla ka 35-%),
3 muna,
peotäis peenestatud petersellilehti,
1 küüslauguküüs,
0,5 tl soola,
natuke pipart.

Sega pehme või ja riivjuust. Lisa jahu. Vajuta tainas umbes 25 cm läbimõõduga vormi või pannile, paari-kolme sentimeetri kõrguselt ka äärtele. Sega täidis ja vala tainale. Küpseta 200 C juures 0,5 tundi, kuni pirukas on pealt ilus helepruun.

Küüslauguküpsised.



1 pakk kohupiima,
1 pakk margariini,
poolteist klaasi jahu,
veidi soola, 200 gr juustu,
määrimiseks 1 muna,
2-4 küüslauguküünt  või 1 tl küüslaugupulbrit.

Kohupiima-muretaigen rullitakse poole sentimeetri paksuseks , määritakse munaga, raputakse peale küüslaugupulbrit, riivitud juustu ja soovi korral ka punast piprat.
Värske küüslaugu kasutamisel lisatakse pressitud küüslaugumahl küpsiste määrimiseks mõeldud munale. Lõigatakse kangikujulised küpsised , kõpsetakse 5 minutit 200-220 C ahjus kuldkollaseks.

10. aprill 2013

Kuklid.




0.25 l piima,
25 gr pärmi,
1 tl soola,
0.5 kl suhkrut,
(1 tl kardemoni),
umbes 0.5 kg jahu,
100 gr võid või margariini,
määrimiseks muna.
Kõik  ained peale piima on soovitav varakult lauale valmis panna, et nad saavutaksid toatemperatuuri, külmad ained takistavad kerkimist.
Piim kuumutatakse käesoojuseni ( 37 C on parim temperatuur pärmi tegevuseks). Pärm murendatakse piimasse ja segatakse, kuni see on sulanud. Lisatakse sool, suhkur, (kardemon) ja sõeludes nii palju jahu, et saab vedela taigna. Seda klopitakse kävasti, et ta võtaks endasse rohkem õhku. Siis lisatakse ülejäänud jahu (umbes pool klaasi jäetakse veel järele). Kõige lõpuks segatakse taignasse pehme või. Kui või sulatada, teuleb see lisada jahtunult. Taignat sõtkutakse, kuni või on ühtlaselt segunenud. Siis lisatakse ka järelejäänud jahu, kui see peaks olema vajalik.  Kuklitaigen peab olema veidi pehmem kui väikesaiataigen. Sõtkutakse seni, kuni taigen eraldub kätest ja kausiservadest. Kauss kaetakse räti, kile või kaanega ja lastakse taigen soojas kohas või soojas vees kerkida koguselt kahekordseks.
Taignast veeretakse 20 ümmargust palli, mis laotakse võitatud küpsetusplaadile ja kaetakse kilega. Pannakse sooja kohta kerkima. Kui nad on kerkinud poole suuremaks , võõbatakse munaga. Eriti ilusa vävi saab võõpamisel munarebuga. Sõrmedega vajutatakse kukli põhjani sisse süvend, kuhu pannakse täidis.
Kuklid küpsetatakse 225 C kuumuses 10-12 minutit. Valmis kuklid lastakse rätiga kaetult jahtuda.

Võisilmakuklid.
Võid , (suhkurt, vanillsuhkrut, hakitud pähkleid).
Igasse süvendisse pannakse ümbes pool teelusikatäit võid. Soovi korral võib pelae riputada suhkrut, vanillsuhkrut või pähkleid.

Köömnekuklid.
Võid, soola, köömneid.
Igasse süvendisse pannakse noaotstäis võid, tabakse soola ja soovikohaselt köömneid.

Moonikuklid.
Süvendit ei tehta, munaga määritud pinnale puistatakse mooniseemneid.

Õuna-meekuklid.
5 spl paksemad õunapüreed,
1 spl mett,
Ained segatakse. Kääridega lõigatakse kuklite peale ristlõige, süvend täidetakse õunaseguga.

Vaarika-pähklikuklid.
5 spl vaarikakeedist,
5 spl sulavõid,
1 spl hakitud pählid.
Ained segatakse, täidetakse kuklisüvendid.

Kaneelikuklid.
50 gr võid,
3 spl suhkrut,
2 tl kaneeli,
2 spl jahu.
Pehme võiga segatakse teised ained ja täidetakse süvendid.

Vanillikuklid.
3 spl sulavõid,
3 spl suhkrut,
pool klaasi kaerahelbed,
1 spl jahu,
1 tl vanillsuhkrut.
Ained segatakse. Kääridega tehtud ristlõikesse tõstetakse kuhjaga täidis.

Rosinakuklid.
Enne kerkimist segatakse taigna hulka jahus veeratud rosinad.

 Vastlakuklid.
0.25 l rõõska 35% - list koort,
1 spl suhkrut,
vanilliini.
Räti all jahtuda lastud kuklitel lõigatakse terava noaga kaaneosa koonusekujuliselt välja, nii et tekib väike süvend. Sinna tõstetakse lusikaga või prõtsitakse läbi torbiku kuhilas vahukoort ; kaas panna poolvilt peale.

1. märts 2013

Aseri tava-kebab.



500 gr lambaliha,
120 gr sulatatud lambarasva,
2 spl veiniäädikat,
2 sibulat,
tilli, koriandrilehti, münti,
8 muna, veidi suhkrut,
pipart, soola.
Liha lasta läbi hakkmasina ja maitsestada soola ning pipraga. Vormida ümmargused lihapallid ja pruunistada ümberringi kuumas lambarasvas. puista peale hakitud sibulat ja valada üle hakitud maitserohelise, äädika, suhkru, pipart ja soolaga maitsestatud lahtikloppitud munad. Küpsetada praeahjus valmis. Puista peale veidi maitserohelist ja anda koos nisuleivaga lauale. Äädika asemel võib munadele lisada 2-3 hakitud tomatit.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком