17. juuli 2015

Kupatatud seente soolamine.




10 kg kupatatud seente kohta võetakse 450-600 gr soola, (küüslauku, sibulat, mädarõigast, estragoni või tillivarsi).

Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse ja pestakse, seejärel kupatatakse nõrgalt soolases vees  vastavalt liigile. Jahutatakse külmas vees või tuuletõmbes, lastakse sõelal või hõredas riidest kotis tahedamaks nõrguda. Seened pannakse purki või tünni ja segatakse soolaga, peale pannakse riie , vajutiskaas ja kivi. Kui seened kokku vajuvad, võib mõne päeva pärast seeni ja vastava hulga soola lisada. Soola hulk sõltub hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumis tuleb panna soola rohkem, külmas hästi ventileeritavas hoiuruumis vähem.
Maitseained pannakse hoiunõu põhjale või segatakse seentega. Seened on kasutuskõlblikud umbes nädala pärast.
Seentest väljaimbuv soolvesi peab seeni kogu säilitusaja vältel katma, siis ei hakka seened  hallitama. Kui soolvett on vähe ja seened jäävad kuivaks, siis tuleb peale kallata keedetud jahutatud soolvett, mille 1 liitri vee kohta võetakse 50 gr, s.o. 2 spl soola.

Seismise vältel tuleb seeni aeg-ajalt kontrollida, vajaduse korral hallitus eemaldada.

Tooreste seente soolamine.



10 kg tooreste seente kohta võetakse 450 kuni 600 gr soola (2-3 kl.).
Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse,eemaldades kõik rikutud kohad. Mahedamaitselised seened pestakse kiiresti külma veega, kibedad leotakse mõned tunnid või koguni terve öö. Seened nõrutatakse ning laotakse kihti soolaga purki või tünni. Seenenõu põhjale puistatkse soolakiht, sellele seened, kübarad alaspidi, umbes 5 -6 cm paksuse kihina, siis jälle sool. Peale pannakase pakse soolakiht, kaetakse puhta riidega, sellele asetatakse vajutiskaas ja kivi. Sel viisil soolatud seened vajuvad mõne päeva jooksul tugevasti kokku. Siis võib laduda peale uusi seeni või täita nõu varem mõnda väiksemasse nõusse soolatud seentega.
Nii soolatud seened soolduvad läbi ja muutuvad kasutamiskõlblikuks umbes 1 kuni kahe kuu jooksul, siis on seente toores maitse kadunud.

30. märts 2015

Hapukapsas.




Kapsas - 5 kg,
porgand - 1 kg,
sool - 100 gr (jodeerimata).

Kapsas pesta ja peeneks hakida. Porgand samuti pesta, koorida ja riivida.
Kapsas ja porgand võta osadena, hõõruda soolaga ja panna ämbrisse ( või muu anumise).
Tampida tugevalt rusikaga, et kapsa ja porgandi mahlad tuleksid välja. Maitseks lisada kuivatatud tilli seemned.
Pealt katta suure taldrikuga ja peale asetada suur purk täidetud veega.
Kapsas hoida toasoojas ning igapäev tuleb mitu korda tampida kapsas, et välja tuleksid gaasid, nii teha 3-4 päeva järjest.
Peale seda tuleb kapsas panna purkidesse, peale valada mahl mis tuli välja ja katta plastmass kaantega. Hoida külmas kohas.

Rullkringel.






11. märts 2015

Liivataigna lusikad magustoidu või suupistete serveerimiseks.

Siin on kasutatud jahutatud lehttaigen.
Käepidemed peab tegema paksud, et nad kergesti katki ei läheks. 
Täidis võib kasutada igasugust oma maitse järgi. 
Suurepärane idee. 

Krõbisev "pomm".


Jahu 3 - 3,5 kl,
vesi (keedetud, kuum) 1 kl,
toiduõli 4 spl, 
suhkur 1 tl, 
sool 1 tl.
 
Täidis: 
brõnsa juust ( või kodujuust) - 200 gr, 
küüslauk - 2 küünt, 
maitseroheist, 
soola. 

Tomatid lõigata viiludeks, brõnsa juust teha kahvliga katki, kui on kodujuust siis lisada sellele veidi soola. Küüslauk pressida ja segada juustu hulka, maitseroheist hakkida ja lisada juustule ja segada läbi.
Keevas vees segada suhkur ja sool, lisada toiduõli. Lisada jahu ja sõtkuda pehme taigen. lasta taignal seista 30 minutit.

Võta pool taigent ja rulli sellest peenike kiht. Sellel kihile lao tomatid mitte ligemale kui 3 cm omavahel. Tomatile lisa juustu segu.

Teine pool taigent  samuti rullida peeneks kihiks ja katta sellega alumine kiht, kus on asetatud täidisega tomatid.  Kõige parem on võtta klaas ja klaasi abiga lõigata välja pirukat, nii et tomat jääb igas nurgas kinni.
Need pirukas praadida suures õli koguses mõlemalt poolt kuldseks. Välja võtta ja panna neid paberrätiku peale , et liigne õli eemaldada.
 

4. märts 2015

Salvrätikud.

Heegeldatud linik ümmargune.


Heegeldatud linikud.



Kana-suvikõrvitsa kotletid.

 
 
Kanafilee 300-500 gr, 
juust 200 gr,
suvikõrvits 2 tk, 
paprika 1+1 (punane ja kollane),
jahu 2 kl, 
muna 2 tk, 
sool ja pipart maitse järgi. 
 Kanafilee, paprika, suvikõrvits lõikame väikesteks tükkideks. Juust riivime suurel riivil. Lõigatud juurviljad, kanafilee, juust , 2 muna ja jahu segame paksuks tainaks. Lisame maitse järgi soola ja pipart. 
Ja praeme pannil õlis umbes 3-5 minutit mõlemalt poolt.

3. märts 2015

Kanafilee suvikõrvitsaga koorekastmes.



4 noort suvikõrvitsat,
kanarind,
10% vahukoort,
10% hapukoort,
küüslauk,
maitserohelist.

Suvikõrvits puhastame, tükeldame ja praeme õlis. Kanarind, tükeldame lisame soola ja pipart, kanamaitseaine ja praadime.
Teeme kastet, selleks läheb vaja 4 spl kuhjaga hapukoort + vahukoor terve pakk segada.
Selleks ajaks kana on meil juba ilusti pruunistatud. Kana segada koos suvekõrvitsaga, peale valame kaste ja haudame vaiksel tulel 5-10 minutit. Siis lisada maitserohelist ja pressitut küüslauku.Segame. Kana on valmis.

Minestrone.


See retsept on sobib neile kes armastavad juurvilju. Kuulus itaalia supp Minestrone on originaalne ja omapärase maitsega supp. Mis teda teed maitsvaks ja oma päraseks on hea kvaliteediga oliivõli ja värsked juurviljad. Suppi valmistamisega saab hakkama iga üks ja maitseb nii väikestele kui ka suurtele suppi armastajatele.
Kõik mis teile selle valmistamisel läheb vaja, valada potti vesi (filtreeritud), tükeldatud juurviljad ja oliivõli, ning panna pliit tööle. Soovi korral võib Minestrone suppi lisada oad, pasta ja maitserohelised (basiilik, rosmariin , petersell või pune).

Koostis :
100 gr lillkapsast,
1 tk paprikat,
1 mais,
50 gr pastat,
1/2 sibulat,
1 porgand,
2 kartulit,
2 tl oliivõli,
sool.

1. Juurvilju peseme hoolikalt puhtaks ja kuivatame neid paber rätikuga.
2.Koorida kartul ja porgand, tükeldada.
3. Sibul koorida ja peenelt hakkida.
4. Paprika puhastada ja tükeldada.
5. Potti valada vesi ja oliivõli sinna lisada tükeldatud kartul,peenteks viiludeks lõigatud porgand ja sibul. Ja keeta 10-15 minutit. Mais puhastada, lisada teda samuti peagu valmis keedetud juurviljadele.
6. Lillkapsas tükeldada ja samuti koos paprikaga lisada juurviljade juurde ja lisada soola.
7. Suppi lisada pasta ja keeta veel 2-3 minutit siis panna pliit kinni. Nüüd tuleb lisada maitserohelist.
Supp ongi valmis. 

 

Maitsev kalasupp sulatatud juustuga.


Kui te armastete kala,siis tahan teile pakkuda üks kerge ja maitsev kala supp. Selles supis võib kasutada ükskõik mis punast kala.
Kuidas siis teha.
Kala paneme keema, umbes 30-40  minutit  tasasel tulel, siis võtame kala välja ja puhastame ta luudest. Ja jätame ta seisma. Puljongile aga lisame soola ja seal keedame tükeldatud kartul valmis  ja läbi praetud sibul ja porgand. Kui kartul on pehmeks keenud siis lisame tükeldatud kala tükid ja sulatatud juust ( 200 gr / 2 l pott ja  üks kõik mis maitsega või üldse maitsetu).
Segame veel natuke suppi ,laseme ta keeta ja lisame oma maitse järgi rohelist.
Supp on valmis.

Mahlane ahjukala.






 Selle retsepti järgi punane kala tuleb alati mahlane ja maitsev.
Kala kui vaja puhastada ja lõigata enda soovi järgi tükkideks (umbes 3-5 cm). Nahk pole vaja ära võtta. Lisame kalale soola, pipart ja enda maitse järgi maitseained.
Võtame 2 sibulat ja hakkime peeneks ja segame majoneesiga kokku.
Suure kaussi sisse paneme mõned kala tükid ja peale määrime majoneesi ja sibula seguga, kordame sama kala ja segu kiht. Katame kauss toidukilega ja laseme seista külmikus 2-3 tundi. Võib ka terve öö. Mida kauem seisab seda maitsvam on.
Nüüd siis kui kala on seisnud, võtame kala üks haaval välja ja ettevaatlikult korjame pealt segu ära, äga mitte väga palju, las mõni sinula tükk ikka jääb peale. Paneme jahu sisse, nii et mõlemad pooled oleksid kaetud jahuga ja praeme kergelt kuldseks meie kalad ära.
Peale seda meie praetud kalad, paneme küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi, peale määrime meie majoneesi ja -sibula segu, kus marineeris meie kala ja igale kala tükile lisame riivitud juustu. Ja paneme ahju, 180 C juures 30-40 minutiks.
Ja ongi valmis.

Täidetud karpkala.





Võtame karpkala, puhastame. Määrime soolaga ja pipraga

Valmistame täidis :
Puhastame ja peseme šampinjonid, praeme nad koos sibulaga õlis. Laseme neil jahtuda. Keedame munad, tükeldame. Maha jahtunud šampinjonid ja muna segame kokku majoneesiga. Täidame karpkala šampinjoni, -sibula ja majoneesi seguga, õmbleme kinni. Pealt määrime õliga ja paneme fooliumpaberiga kaetud plaadile. Pealt katame kala samuti fooliumpaberiga ja küpsetame 50 minutit,  180-200 C juures. Peale seda võtame pealmine fooliumpaber ära ja laseme kalal küpseda pealt kuldseks.

25. veebruar 2015

Nööbid, nööbid, nööbid.

Huvitav idee. Konserveeritud lilled.

Huvitav idee kuidas säilitada lilled kaua värskena. Sobib ideaalselt kingiideeks.Või tuua enda koju palju värve.

Kuidas siis teha :
 Võtame 1 osa glütseriini,
2 osa kuuma vett.
Segada.
Lill panna purki, vaasi ja muu anumisse mis teile meeldib ja parem kui ta oleks läbipaistev.
Ja peale valada kas kuum segu või külm.  Ja ongi valmis.

Mõned ideed : 




28. jaanuar 2015

Hakkliha-värskekapsahautis.








2 pakki (500g) hakkliha,
1 sibul,
1 kg värsket kapsast,
soola,
pipart,
1 spl rasva.

Hakkliha hautatakse keedunõu põhjas rasva, hakitud sibula ja vähese veega poolvalmis. Lisatakse peenestatud kapsad, maitsestatakse soola ja pipraga, segatakse hästi läbi ning hautakse valmis.

Lisandiks keedetud kartulid.

26. juuli 2014

Baklazaanid mis maitsevad kui seeneroog.

Väga huvitav ja kerge retsept.  Eriti mind üllatas maitse, kui ma ei teaks milles see toit on tehtud, siis ma oleks arvanud , et need on seened.









Teha tuleb siis nii :
Võtame 1 kg baklažaani, koorida ja lõikame viiludeks. Võtta kolm muna, kloppida nad korralikult läbi ja valade need baklazaanidele. Kõik see panna külmikusse ja lasta seista seal umbes 1 tund. Peale seda pannil praadida hakitud sibul. Külmikust võta välja baklazaanid ja lisada sibulatele ja maitsestada seenemaitseainega (Mivina). Segu hautada vaiksel tulel umbes 20 minutit. Lõpus lisada 1-2 tl majoneesi, segada läbi ja hautada veel 5 minutit.
Ja ongi valmis!!!

23. märts 2014

Küpsetamata rabarbrikook.



 Salme Masso.

Alus : 300 gr küpsiseid,
150 g võid,
veidi vanilliini või kaneeli,
1/4 l vahukoort.
Vahelepanemiseks : 500 g rabarbreid, 1 klaas suhkrut, 1/2 klaasi vett, 1/2 klaasi rosinaid või keedetud kuivatatud ploome.

Küpsised peenestatakse tainarulliga või riivitakse, segatakse toas seisnud võiga ühtlaseks taignaks. vajaduse korral lisatakse pisut sooja piima või teed. Taigna jaotakse kaheks ebavõrdseks osaks. Suurem osa rullitakse küpsisepuruga kaetud laual õhukeseks ja sellega kaetakse lahtikäiva tordivormi põhi ning küljed. Sellesse pannakse rabarbrisegu, peale väiksem taignaosa, samuti õhukeseks rullitult. Kook surutakse ühtlaselt siledaks ja hoitakse mõned minutit külmas, siis kuumutatakse vormist välja ja kaunistatakse vahustatud koorega.
Täidise valmistamiseks lõigatakse puhastatud rabarber 2 cm pikkusteks tükkideks. Suhkrust ja veest keedetakse paks siirup, selles hautatakse rabarbritükid nõrgal kuumusel pehmeks, nii et tükid ei lagune, kuid siirup võimalikult ära aurub. Veidi enne kuumutamise lõpetamist lisatakse pestud ja tahendatud rosinad või pehmed ploomid. Segu pannakse koogisse jahtunult.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком