21. september 2015

Seljanka põhi talveks purki.



1,5 kg kapsast,
1,5 kg tomatit,
1 kg kurki,
1 kg sibulat,
1 kg porgandid,
0,5 paprikat.

Marinaad :
1 kl suhkrut,
100 ml toiduõli,
100 ml äädikat,
2 spl soola,
lörberileht,
must tera pipar maitse järgi.

Kapsas hakkida peenelt . Porgand riivida suurel riivil. Paprika puhastada ja lõigata ribadeks. Kurk, tomat ja sibul lõigata kuubikuteks.
 Marinaadi ained segada kokku. Potti  panna juurviljade segu ja peale valada marinaad, kõik hästi läbi segada ja keeta umbes 1 tund.
Seljanka panna steriliseeritud purkidesse ja kaanetada.

Letšo.




2,5 kg paprikat,
3 l tomatimahla,
3 porgandid,
1 terav pipar,
1 küüslauk,
1 kimp peterselli ja tilli,
3/4 toiduõli,
1 tl äädikaessentsi,
100 gr suhkrut,
2,5 spl soola.

Paprika lõigata ribadeks, porgand riivida suurel riivil. Maitserohelist tükeldada peeneks. Terav pipar, küüslauk tükeldada blenderis. Kõik tükeldatud ained panna potti, valada peale toiduõli ja peale valada 3 l tomatimahla. Keeta 30 minutit. 5 minutit enne valmimist, valada äädikaessentsi. Letšo panna steriliseeritud purkidesse, kaanetada. Purgit pöörata ümber ja hoida kuni jahtuvad.

Baklažaanid.



2 kg bakažaane,
1 kl toiduõli,
5 küüslaugu küünt,
0,5 kl äädikat,
1 spl soola,
0,5 spl suhkrut,
1 spl segu punast ja musta jahvatatud pipart,
kimp maitseroheist.

Baklažaanid lõigata viiludeks ja praadida toiduõlis.Toiduõli jätta, segada sinna pressitud küüslauk, suhkur, sool, mitserohelist ja äädikas. Steriliseeritud 1 l purgid täita kihiti baklažaanidega ja maitserohelise seguga. Kaaned peale ja hoida jahedas kohas.

18. september 2015

Kurgid.




3 l purgile läheb vaja :
2 kg kurki,
5 tk terapipart,
3-4 küüslaugu küünt,
must sõstra lehed,
tilli õied,
3-4 tk väikseid mädarõika juuri.

Marinaad :
1-1,2 vett (kaevuvett),
2 spl soola,
1 spl suhkrut.
Kurgid pesta ja kuivatada. Steriliseeritud purkidesse panna kurgid ja maitseained.
Teha marinaad.
Sool ja suhkur lahjendada külmas vees ja valada kurkidele. Purgid sulgeda plastmass kaantega.
Hoida külmas kohas.

Tšanahi juurviljadega. (Gruusia).



2 kg baklažaane,
1 kg aedoad,
0,5 kg porgandit,
0,5 kg paprikat,
1,5 kg tomateid,
3 sibulat,
200 gr küüslauku,
0,5 l toiduõli,
100 ml äädikat,
70 gr soola,
150 gr suhkrut,
till, petersell.

Baklazaanid tükeldada, pealt pusta soolaga ja lasta seista 1 tund.
Aedoad keeta, porgand riivida suurel riivil ja praadida koos sibulaga üle.
Paprika, tomatid tükeldada viiludeks, küüslauk peenelt lõigata.
Kõik segada omavahel kokku, lisada hakitud petersell ja till, toiduõli, sool. Peale valada äädikas ja suhkur. Keeta 1 tund. Panna seriliseeritud purkidesse.


Letšo.




paprika 25 tk,
porgand 1kg,
sibul 1 kg,
tomatipasta 700 gr,
vett 800 ml,
toiduõli 1 kl,
äädikas 1 kl,
sool 2 spl,
suhkur 4 spl.

Tomatipasta segada vees, lisada õli, äädikas, sool, suhkur ja panna potti ja lasta kuni keemiseni.
Paprika, sibul, porgand tükeldada panna potti peale valada kuum marinaad ja hautada 40 minutit.
Kõik panna steriliseeritud purkidesse.

Peedi salat.




1,5 kg peeti,
0,5 kg porgandeid,
0,5 kg õunu,
0,5 kg sibulat,
0,5 kg tomateid,
0,5 rohelist paprikat.

Marinaad :
1 kl toiduõli,
1 spl 70% äädikat,
3 spl soola,
12 spl suhkrut.

Peet, porgand, õunad pesta , koorida ja riivida suurel riivil.
Sibul puhastada ja tükeldada, samuti tükeldada tomat ja roheline paprika.

Teha marinaad :
Toiduõli, äädikas, sool, suhkur segada kokku.

Juurviljad panna potti peale valada marinaad ja panna tulele. Kui segu läheb keema, kuumus võtta maha ja keeta vaiksel tulel 20-25 minutit. Seejärel panna steriliseeritud purkidesse, kaan peale ja valmis.

Külm tomatisupp.




1 kg tomateid,
2 viilu koorikuta saia,
1 väike kurk,
2-3 küülauguküünt,
3/4 kl majoneesi,
1 sidrun või veidi äädikat,
3 kl keedetud vett,
petersell - või piparmündilehti,
1 sibul,
pipart, soola, suhkrut, paprikapulbrit.

Saiaviilusid leotada väheses vees. 1-2 tomatit, kurk, sibul ja maitseroheline lõigata väikesteks tükkideks. Ülejäänud tomatitele valada keeva vett peale ja hõõruda koos leotatud saiaga läbi sõela. Saadud püreele lisada majoneesi, äädikat, külma keedetud vett, tükeldatud tomatid, kurgit, sibulad, maitseroheline. Supp maitsestada küüslaugu, suhkru, soola ja paprikaga.

9. august 2015

Baklažaanid tomatitega.



3 kg tomateid,
2 kg baklažaane,
200 gr toiduõli,
200 gr suhkrut,
100-150 gr 9% äädikat,
2 teravat pipart
2 küüslauku,
2 spl soola.
Tomatid ja pipar hakkida, lisada soola ja keeta 15 minutit.  Baklažaanid lõikame sektoriteks, lõigatud baklažaanid lisame tomatitele, samuti sinna lisame toiduõli, suhkur ja äädikas. Kõik keedame 40 minutit, keetmise lõpus lisame pressitud küüslauk.
Valame kõik steriliseeritud purkidesse, keerame metall kaantega kinni.
Purgid keerame tagurpidi ja mähime soe tekki sisse 1-2 päevaks.

Kurgid tomatimahlas.



kurgid 1,5 kg,
tomatimahl 1,5 l,
küüslauk 5-6 küünt,
estragon 10 gr,
till õis 50 gr,
sool 3 spl.
Tomatimahl keeta ja jahutada. Lahjendada tas soola, lisada küüslauk ja maitserohelist. Purkidesse panna puhtaks pestud ja kuivatatud kurgid ja peale valada tomatimahl. Purgid sulgeda ja hoida jahedas.

Mädarõigas tomatitega.



3 kg tomateid,
250 gr mädarõigast,
200 gr küüslauku,
3 spl soola,
1 spl suhkrut.
Mädarõigas puhastada ja leotada 30 minutit vees. Seejärel tükeldada ja hakkida hakklihamasinas. Pesta tomatid, tükeldada ja hakkida koos küüslauguga . Kõik koostisosad segada omavahel ära, lisada sool ja suhkur ja uuesti segada. Kõik panna steriliseeritud purkidesse ja hoida külmikus. Sobib ideaalselt maitseaineks suppidele, kastmetele.

Kodune tomatikaste.



Tomatid 1 kg,
õunad 3 tk,
porgand 2 tk,
sool 1 tl,
suhkur 1 spl,
äädikas 2 spl,
pipar, küüslauk maitse järgi.

Tomat, porgand ja kooritud õunad, kõik hakkida hakkmasinas, lisada sool, suhkur, äädikas ja panna keema. Kui  segu läheb keema, keeta teda 20 minutit, lisada pressitud küüslauku ja pipart, segada.
Segu panna purkidesse ja steriliseerida neid potis kuuma veega 20 minutit, eelnevalt on soovitav potti põhja panne rätik siis purk ei lähe katki.
Valmis kaste hoida pimedas ja jahedas kohas.

Kabatšokid tomatikastmes.


kabatšokid noored 5 kg,
tomati mahl 2 l,
suhkur 2 kl,
sool 2 spl,
toiduõli 200 ml,
äädikas 9 % - 150 ml
punane jahvatatud pipar  1 tl kuhjaga,
petersell 1 punt,
küüslauk 2 küüst.
Kabatšokk pesta ja tükeldada viiludeks mitte paksem kui 1 cm.
Purgi põhja panna paar peterselli oksa. Petersellidele panna kabatšoki viilud.
Edasi valmistame kaste :
potti valame tomatimahl, kui teil pole tomati mahla siis seda võib asendada tomatipastaga (0,5 kg*) lahjendatud veega (1,5 l*). Lisame suhkur, sool, toiduõli, äädikas, küüslauk ja pipar.
Panna keskmisele tulele ja keta 10 minutit. Kuum tomati kaste valada purkidesse kabatšokkidele. Purgid  sulgeda kaantega, keerata ümber ja mähkida soe tekki sisse.

Tomati ja paprika salat mee kastmes.



1,5 kg paprikat,
1,5 kg tomateid,
1/2 spl soola,
100 ml õuna - , viinamari- või marjaäädikas,
100 gr mett,
10 tera pipart.
Paprika puhastada seemetes ja lõigata tükkideks, tomatid lõigata viiludeks.  Juurviljad segada ja neile lisada soola, mett ja äädikas ja jätta seisma kuni mahl tuleb välja.
Peale seda juurviljad panna keema ja kui lähevad keema keeta veel 10 minutit. Peale seda valata valmis salat steriliseeritud purkidesse, kaanetada neid ja ümer pööratud  mähida soe tekki sisse.

Konserveeritud tomatid.



Tomatid,
tera pipar, loorberi lehed,
sibul, till,
küüslauk,
toiduõli.
marinaad :
3 l vett,
3 spl soola,
7 spl suhkrut,
1 kl 9% äädikat.

Tomatid lõigata pooleks. Purgi põhja panna peeneks hakitud till, 4-5 pipra tera, üks keskmine hakitud viiludeks sibul, 2 tükeldatud küüskauguküünt ja 1 spl toiduõli. Nüüd paneme peale tomatite poolikud , lõike osa alla. Nii kui purk saab täis peale valame sooja marinaadiga.
Peale seda paneme meie purgid  steriliseerima veega täidetud potti, nii kui vesi läheb keema steriliseerita keevas vees 10 minutit.
Peale seda keerame purkidele metall kaaned peale ja purgid keerame ümber, mähime soe tekki sisse ja laseme seista nii hommikuni.

Tomati kaste.




3 kg tomateid,
3 küüslauku,
1 spl suhkrut,
0,5 kl toiduõli,
0,25 kl 9 % äädikat,
1 spl soola.
Tomatid hakkida läbi hakkmasina, ja keeta tund aega kuni kaste läheb paksuks. Lisada sool, toiduõli ja suhkur, küüslauk.  Keeta veel 20 minutit, lisada äädikas ja keeta veel 5 minutit. panna purkidesse.

Terav suupiste.




1 suur kabatšok,
2-3 küüslauguküüs,
5 mitte suurt tomatit,
tilli ja peterselli,
toiduõli praadimiseks,
majonees, jahu.
Võtame suur kabatšok j lõikame viiludeks umbes  0,5 cm. Lisada soola igale viilule ja lasta seista 5 minutit. Kabatšoki viilud kasta jahuse ja praadida mõlema poolt kuldseks. Valmis kabatšokid panna taldrikule ja lasta seal jahtuda .
Kuni kabatšokid jahtuvad, segada kokku majonees ja pressitud küüslauk ja määrime igale kabatšokile. 
Tomat lõikame viiludeks ja paneme igale praetud ja määritud kabatšokile. Tomati peal määrime ka veidi majoneesi seguga. Peale puistame maitserohelist ja laseme seista külmikus 30 minutit.

Marineeritud tomatid, magusad-teravad.





2 k värskeid terved tomatid,
1 punane terav pipar,
2-3 küüslaugu küüst,
1 paprika,
terapipar,
nelk,
suhkur,
sool,
äädikas 9 %.

Eelnevalt puhtaks pestud purkidesse panna maitseained : 3-5 terapipart, 3-5 nelki, 1 hakitud küüslauguküüs, 1/4 paprikat, hakitud punane terav pipar. Tomatid pesta, kuivatada ära. Ja samuti panna purki. Peale valada keedetud vett ja lasta nii seista 20-30 minutit.
Järgmisena valada vett ära ja teha sellest marinaad , arvutada tuleb 1 l marinaadi  peale tuleb panna 4 spl suhkrut ja 2 spl soola.
Panna tulele ja lasta keema minna , segada kuni suhkur ja sool on lahustanud ja valada kohe purkidesse. Äädikad lisada samamood arvestades 1 l  purgile 2 spl.
Purgid keerata metall kaantega kinni ja pöörata ümber. Lasta jahtuda toatemperatuuril. Siis panna jahedasse ja külma ruumi.

Tomatid Korea moodi, kiiresti ja maitsev.





2 kg tomateid lõigata pooleks,
4 punast paprikat,
2 küüslauku,
maitserohelist.
marinaad :
100 gr äädikat,
100 gr toiduõli,
100 gr suhkrut,
2 spl soola.
Paprika, küüslauk hakkida hakklihamasinas. segada kokku. Maitserohelist hakkida peenelt.
Järgmisena paneme 3 l purki kihiti sellises järjekorras : tomatid, küüslaugu ja paprika segu ja maitseroheline. Purk sulgeda kaanega ja keerata teda tagurpidi, panna külmikusse , vähemalt 8 tundi peab seisma. Õhtul teha ja hommikul saab juba maitsta. Järgmisel päeval on ta veelgi maitsvam.

Kapsapannkoogid.








100 gr kapsast,
1 spl konserv maisi ,
1 muna,
1 spl hapukoort,
2 spl jahu,
sool, must jahvatatud pipar,
toiduõli.
 hapukoor 2 spl, rohelist.

Kapsast hakkida, lisada mais, pipar, muna ja kõik korralikult segada, järgmisena lisada hapukoor, jahu ja sool ja jälle kõik korralikult segada läbi.
Praadida nagu pannkoogid mõlemalt poolt umbes 5 minutit. Peale seda panna kaan peale ja hoida vaiksel tulel veel 5 minutit.
Valmis kapsapannkoogid serveerida hapukoorega, ja peale puista maitserohelist.