26. juuli 2014

Baklazaanid mis maitsevad kui seeneroog.

Väga huvitav ja kerge retsept.  Eriti mind üllatas maitse, kui ma ei teaks milles see toit on tehtud, siis ma oleks arvanud , et need on seened.









Teha tuleb siis nii :
Võtame 1 kg baklažaani, koorida ja lõikame viiludeks. Võtta kolm muna, kloppida nad korralikult läbi ja valade need baklazaanidele. Kõik see panna külmikusse ja lasta seista seal umbes 1 tund. Peale seda pannil praadida hakitud sibul. Külmikust võta välja baklazaanid ja lisada sibulatele ja maitsestada seenemaitseainega (Mivina). Segu hautada vaiksel tulel umbes 20 minutit. Lõpus lisada 1-2 tl majoneesi, segada läbi ja hautada veel 5 minutit.
Ja ongi valmis!!!

23. märts 2014

Küpsetamata rabarbrikook.



 Salme Masso.

Alus : 300 gr küpsiseid,
150 g võid,
veidi vanilliini või kaneeli,
1/4 l vahukoort.
Vahelepanemiseks : 500 g rabarbreid, 1 klaas suhkrut, 1/2 klaasi vett, 1/2 klaasi rosinaid või keedetud kuivatatud ploome.

Küpsised peenestatakse tainarulliga või riivitakse, segatakse toas seisnud võiga ühtlaseks taignaks. vajaduse korral lisatakse pisut sooja piima või teed. Taigna jaotakse kaheks ebavõrdseks osaks. Suurem osa rullitakse küpsisepuruga kaetud laual õhukeseks ja sellega kaetakse lahtikäiva tordivormi põhi ning küljed. Sellesse pannakse rabarbrisegu, peale väiksem taignaosa, samuti õhukeseks rullitult. Kook surutakse ühtlaselt siledaks ja hoitakse mõned minutit külmas, siis kuumutatakse vormist välja ja kaunistatakse vahustatud koorega.
Täidise valmistamiseks lõigatakse puhastatud rabarber 2 cm pikkusteks tükkideks. Suhkrust ja veest keedetakse paks siirup, selles hautatakse rabarbritükid nõrgal kuumusel pehmeks, nii et tükid ei lagune, kuid siirup võimalikult ära aurub. Veidi enne kuumutamise lõpetamist lisatakse pestud ja tahendatud rosinad või pehmed ploomid. Segu pannakse koogisse jahtunult.

Rukkileiva - rabarbrivorm.




 Salme Masso.

300 g tahket leiba,
1 1/2 klaasi piima või vett,
1/2 - 3/4 klaasi suhkrut,
300 g rabarbrit,
3 muna,
50 g võid.

Leivaviilud leotatakse piimas või vees pehmeks ja surutaks puulusikaga puruks, lisatakse suhkur. Pestud ja puhastatud rabarbrivarred lõigatakse ristikiudu üsna õhukesteks libledeks, segatakse leivaga. Lisatakse munad. Segu maitsestatakse, pannakse võitatud vormi, peale pannakse võitükikesi. Küpsetatakse 200 C kuumuses helepruuniks (umbes 45 minutit).
Süüakse rõõsa piimaga või vanillikastmega.

Suitsuräimepitsa.



Salme Masso. 

1 1/2 klaasi jahu,
1/2 klaasi piima,
1 sl rasva,
15 g pärmi,
soola,
300 g suisuräimi, 1 sibul,
1 sl rasva,
2-3 sl tomatipüreed või vürtsikastet, maitsetaimi (pune, meliss, piparrohi),
100 g juustu.

Jahust, piimast, rasvast ja pärmist segatakse taigen, lastakse kerkida, rullitakse siis õhukeseks. Taignale jaotakse rasvas praetud hakitud sibulaga segatud tomatipüree või vürtsiaste, selle maitseained, suitsuräimed ja peale õhukesed juustuviilud. Küpsetatakse, kuni juust on sulanud ja helekollane, alustaigen helepruun.
Lisada võib ka 2 kõvaks keedetud muna, need pannakse pitsale hakitult.

Praetud neerud.



 Salme Masso.

600 g neerusid,
1 muna,
1 sl piima või vett,
1 väike sibul,
1/4 tl soola,
veidi riivitud muskaatpähklit,
riivsaia, rasva.

Neerud lõigatakse pikuti pooleks, seesmine valge kelme eemaldatakse. Meerusid leotatakse rohkes vees 1 tund, vanemate loomade neerusi võib kupatada. Muna klopitakse lahti, lisatakse vedelik, riivitud sibul ja maiteained. Neerud kuivatatakse rätiga, lõigatakse viltu viiludeks. Need kastetakse munasegusse, seejärel riivsaiasse ja praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolelt pruuniks.
Lisandiks koorekaste, keedetud või praetud kartul ja salat.

Roheline supp.



 Salme Masso.


200 g värskeid rohelisi lehti (spinati-, oblika-, rabarbri-, redise-, maltsa-, hiina kapsa lehed),
2 sl rasva,
3 sl jahu,
1 1/2 l vett või lihaleent,
soola, suhkrut,
3 sl hapukoort,
3 kõvaks keedetud muna.

Oblika-, nõgese- ja rabarberilehed valatakse paar korda kuuma veega üle, teisi lehti pestakse rohke külmas vees, nõrutatakse, hakitakse peeneks. Rasv sulatatakse, selles kuumutatakse jahu helekollaseks, siis lisatakse hakitud lehed, segatakse. Kallatakse juurde vesi või leem, keedetakse 10 minutit, maitsestatakse. Laualeandmisel lisatakse supile hapukoor ja viiludeks või veeranditeks lõigatud muna.

Kalasupp frikadellidega.




 Salme Masso.

500 g väikesi kalu või kalaluid ja -päid,
1 1/2 l vett,
2 sibulat,
1 sl rasva,
1 porgand,
1 petersell,
4 kartulit,
1 suurem hapukurk,
soola, pipart,
1 loorberileht, tilli või sibulapealseid.
Frikadellid : 250 g kalafileed, 1 viil saia, 1/2 klaasi piima või vett, soola, pipart.

Väikesed kalad pannakse külma veega keema. Vaht riisutakse, keedetakse 15-20 minutit, siis kurnatakse leem. Sibulad hakitakse ja hautatakse rasvas klaasjaks, samasse lisatakse peenteks ribadeks lõigatud porgand ja petersell, kuumutatakse veel üheskoos. Kartulid pannakse keema kurnatud leemega. kui kartulid on poolpehmed, lisatakse hautatud maitseviljad ja kuubikuteks lõigatud hapukurgid, veidi hiljem frikadellid, keedetakse veel 10 minutit.
Frikadellide valmistamiseks aetakse kalaliha läbi hakkmasina, lisatakse piimas või vees leotatud koorikuta sai ja maitseained. Klopitakse sitkeks massiks, märgade käte vahel vormitakse väikesed frikadellid. Supile võib lisada ka hapukoort, tomatipüreed.

Marineeritud räimed.



1 kg suuri räimi, 2-3 sibulat.
1.marinaad : 2 kl vett, 2 tl soola, 2 sl 30% -list äädikat;
2.marinaad : 1 kl vett, 1 sl äädikat, 2 tl suhkrut, 2 tl soola, 1/4 tl peent pipart, veidi muskaati, 3 sl toiduõli.

Sisikonnast puhastatud ja pestud räimedel eemaldatakse luud ja pea. Kalafileed pannakse 1. marinaadisse. See võib olla keedetud või segatud keetmata, ta peab olema külm. Selles hoitakse kalu 3 tundi, siis valatakse marinaad pealt. Kalafileed asetatakse kihiti sibulaketastega purki, peale valatakse 2.marinaad, hoitakse külmas. Kalad on tarvitamiskõlblikud mõne tunni pärast ja võivad säilida mitu nädalat.

Roheline salat.






200 gr lehtsalatit või hiinakapsast ( võib lisada noori rabarberi-, olblika-, nurmenuku-, võilillelehti vm), 1 väike sibul või sibula pealseid , 2 sl hapukoort, 1-2 sl õunapüreed, soola, suhkrut, maitsetaimede lehti.

Lehed pestakse hoolikalt rohkes külmas vees, nõrutatakse ja lõigatakse peeneks. Sibul hakitakse ja lisatakse. Hapukoor või keefir segatakse õunapüreega ja maitsestatakse, tõstetakse salatilehtedele ja segatakse kergelt. Hoitakse enne laualeandmist 30 minutit jahedas, et maitse ühtlustuks.

18. märts 2014

Juustu - vorstileivad.


Salme Masso.


6 leivaviilu,                                                            
100 g võid,
1 tl hapukoort või majoneesi,
100 g juustu,
100 g vorsti,
sibulapealseid või murulauku.

Pehme, toasseisnud või segatakse hapukoore või majoneesiga. Juust riivitakse, vorst ja sibulapealsed hakitakse peeneks ja segatakse võiga. Segu pannakse paksu kihina leivaviiludele, peale puistatakse veel maitserohelist või pannakse hapukurki.

Koalas to the Max dot Com.

http://koalastothemax.com/

Kui on väga igav. Vajuta ringile. :)

Kardinad suvilasse ja verandale.



17. märts 2014

Saame tuttavaks.


Tere.
Kirja kirjutan siis teile, mu kallid külastajad. Väga suur soov oleks teiega tuttavaks saada. Kes te olete, kuidas te mind leidsite ja kui tihti külastate seda blogi?
Ma siis natuke tutvustan teile ennast. Mul on suur pere: mees, 3 poega, 2 kassi ja koer.
Elame ühes väikses Eesti linnas. Oleme üks tavaline eesti pere.
Mina kogun retsepte, huvitun ravimtaimedest ja tegelen käsitööga.  Retseptide kogumisega hakkasin ma tegelema juba siis, kui olin üsna noor. Hobi tekkis tänu ühele mu heale tuttavale, kes kogus välismaiseid retsepte, tõlkis, proovis jne. Kuna minu ema oli kogu aeg palju tööl, õppisin ma enda eest hoolt kandma ja seega ka süüa tegema üsna varakult.
Ma ei mäleta kuidas ja millal, aga ükskord sattus mulle kätte Salme Masso raamat "Rahvaste toite". Selle abil tutvusin ma igasugu roogade, maitseainete ja nippidega. Sealt saigi alguse minu armastus toidu vastu, mis on alles siiani. Tänaseks on mul palju kokaraamatuid, on ka palju ajalehtedest võetuid retsepte, internetist ümber kirjutatud retsepte, kuid ikkagi kõige südamelähedasemateks on jäänud Salme Masso retseptid. Oi kuidas ma tahaks, et oleks temaga tuttavaks saanud, kui mitu korda olen köögis temaga mõttes rääkinud. Kui te teaks te vist mõtleks, et ma olen hull :) Ta on mind  palju õpetanud, tänu tema raamatule olen ma saanud üllatada ema ja nüüd ka oma peret ja külalisi. Ka siin blogis on väga palju tema retsepte, kahjuks pole ma kirjutanud iga ta retsepti juurde ta nime, aga üritan kõik retseptid läbi vaadata ja tema nime lisada.
Kõik retseptid, mis siia on lisatud, olen ise läbi proovinud nii et, kui on küsimusi küsige julgemalt. Ja üldse tahaks ka kuulda teie arvamust, teie soove, kõike mis teil öelda on, palun kirjutage.
Juhul kui teil peaks olema vaja mõnda retsepti leida või vene keelest tõlkida, kirjutage, ma hea meelega aitan. Mul on palju venekeelseid retsepte kogutud ka mu venekeelsesse blogisse.
Nüüd ma siis hakkan lõpetama, ma ei tea kas keegi üldse loeb seda juttu, aga kui loete, palun vastake. Kirjutage, jään ootama teie vastust.
Saame tuttavaks!!! :)

Kõike kaunist teile!!!!
Natella.

23. jaanuar 2014

Kodused hakklihapallid.



500 g hakkliha,
4-5 tahket saiaviilu,
1 klaas vett,
1 sibul,
1 muna,
1 tl soola,
1/2 jahvatatud musta pipart,
1/2 riivitud muskaatpähklit,
2 spl toiduõli,
2 spl nisujahu,
2 klaasi puljongit (puljongikuubikust),
2-3 spl hapukoort,
2 spl hakitud tilli.

Pane hakkliha kaussi. Leota saialõike umbes 10 minutit vees. Pigista üleliigne vesi välja ja murenda sai hakkliha juurde. Koori ja haki sibul ning lisa hakklihale. Lisa muna ja maitseained. Sega taigen läbi ja klopi tugevasti. Veerata taignas märgade käte vahel sobiva suurusega pallid. Kuumuta õli paksupõhjalises potis. Pruunista hakklihapalle kuumas õlis potti aegajalt raputades. Puista potti jahu, sega ja kuumuta kollaseks. Vala tasapisi juurde kuum puljong, sega ja keeda kastet veel 5 minutit nõrgal kuumusel. Sega kastmesse hapukoor ja hakitud till. Proovi maitset. Paku juurde keedu kartulid ja salat. Sobib ideaalselt koos hapukurkidega.

Hakkliha - seenesupp.



1 sibul,
2-3 spl toiduõli või margariini,
2 spl nisujahu,
1 1/2 l lihaleent,
100 g värsket või 10 g kuivatatud seeni,
250 g hakkliha,
jahvatatud musta piaprt,
pisut riivitud sidrunikoort,
soola.

Koor ja hakki sibul. Kuumuta potis rasvaine, lisa sibulad ning mõne aja pärast ka jahu. Kuumuta segades , kuni jahu muutub kuldkollaseks. Ole hoolikas, et sa jahu ära ei kõrvetaks. Vala vähehaaval juurde puljong. Klopi kogu aeg vispliga, et jahu ei jääks tükki. Lisa tükeldatud seened (kuivatatud seened leotatult). Keeda umbes 5 minutit. Sega vahepeal hakkliha hulka veidi pipart ja sidrunikoort ning maitsesta hakkliha soolaga. Võta taignast lusikaga väikesi tükke ja pane keeva supi hulka. Keeda veel 5 minutit.

Peedisupp frikadellidega.




1 porgand,
3-4 keedetud peeti,
1 sibul,
2 spl toiduõli,
1-2 spl lahjat äädikat,
2 l vett,
5 musta pipart tera,
1 loorberileht,
1/2 - 1 pakk frikadelle,
1 tl suhkrut,
2-3 puljongikuubikut,
(soola),
maitserohelist,
hapukoort.
Mina lisan, alati veel kartulid, minu jaoks supp pole supp kui kartulid ei ole 2-3 tk.

Koori juurvili ja riivi jämeda riiviga. Lõika sibul ribadeks. Kuumuta sibul ja porgand õlis pehmeks , lisa riivitud peet ja lahja äädikas. Vala juurde keev vesi ja maitseained. Lase supil keema tõusta. Lisa puljongikuubikud ja frikadellid ning keeda suppi veel 3-5 minutit. Vajadusel lisa maitseained. Enne serveerimist lisa supile hapukoor ja maitserohelist.

Nohu.




Viirusehaiguse korral on oluline jääda koju ja puhata.

Võtta vitamiine, eriti A- ja C- vitamiini. C- vitamiin vähendab haiguse kestust ja raskust, A- vitamiin vähendab tunduvalt tüsistuse tekkimise võimalust.

Joo ohtralt sooja jooki : vett, mahla või taimeteed. Väldi piima, sest see soodistab üleliigse lima teket.

Söö mitmekesiselt ja tervislikult. Ära unusta küüsluku, sibulat, ingverit, sidrunit ja mädarõigast.

Hinga sisse aromaatseid aurusid. Lisa kuumale veele eukolüptiõli, mentoolõli, tüümiani, rosmariini või salveid.

Tilguta ninna soolveetilku, mille valmistamiseks võtta 1/2 sooja vee kohta 1/4 tl soola.


Nohu algusstaadiumis võib juua 1/2 klaasi vett, millesse on lastud 5 tilka joodi. Kui tegemist pole grippiga, peaks see aitama.

Nohu korral võib sisse hingata kartulikeeduauru (keeduveele lisada pisut soola).

Sibulaaur : õhukese klaasi põhja panna 2 spl riivitud sibulat, klaas panna kuuma veega nõusse ja katta paberkoonusega. Koonuse otsiku kaudu hingata auru kumbagi sõõrmesse 10 minutit.

Küüslaugumesi : küüslauk segada meega vahekorras 1:1 ja võtta segu 1 spl iga 2 tunni tagant.

Sibulat ja küüslauku tuleks ohtralt süüa ka toorelt. Küüslauk või sibul võib ka peenestada ja panna ninna saadud mahlas leotatud vatitampoonid.

Sibula-küüslauguõli : soojenda 1/2 klaasitäit taimeõli 30-40 veevannil, jahuta veidi, lisa 1-2 küüslauguküünt ja veerand keskmist sibulat, lase 2 tundi tõmmata. Tilguta mõne tilgad haaval ninasõõrmetesse.

Ninasõõrmetesse võib tilgutada ka aaloemahla 5-8 tilka iga paari tunni tagant, samuti võib ninna tilgutada mõned tilgad vedelat mett.

Nohu aitavad leevendada ka jalavannid sinepiga või männiõliga. Jalgadele võib teha ka sinepiplaastreid : pane plaastrid jalgadele , lükka otsa villased sokid ja hoia tunni-paari jooksul. Tee protseduuri õhtul enne magamaminekut ja hommikuks peaks nohu olema järele andnud.

Peedimahlaga nina loputamine aitab kroonilise nohu korral, ninasõõrmetesse võib panna ka peedimahlas immutatud vatitampoonid.

Mentooliõliga tuleb määrida laupa, nina ja meelekohti ning tilgutada seda nina 3-5 tilka korraga.

Ninahaavandute korral võib ninna tilgutada mõned tilgad peedimahla.

Nohu vastu aitab hästi ka toore sidruni söömine.




17. jaanuar 2014

Hingamisteede vaevused.

Kodused ravivõtted.

Anna endale puhkust. Parem on veeta paar päeva voodis kui kannatada nädal aega.

Joo iga päev vähemalt liiter sooja teed, morssi või gaseerimata mineraalvett. Vedelik kompenseerib niiskusepuudust ja loob seega ninaneelus ja kurgus viirust tõrjuva keskkonna ning aitab limaskestadel taastuda. Vedelik lahtistab ka röga , millega surnud rakud ja viirusetekitajad köhides organismist väljutatakse.

Ära joo tulist jooki, sest see kahjustab nii limaskesta pindmise kihi võrra õhemaks jäänud kurku veelgi.

Kurguvalu ja öiste köhahoogude vältimiseks või leevendamiseks hinga enne magamaminekut sisse sooja auru kummelist, piparmündist, saialillest.

Kasulik on kurgu kuristamine kummelitee või lahja soolaveega : klaasitäie leige vee kohta võta 1 tl soola.

Loobu alkoholist, kohvist, šokolaadist. Alkohol ärritab põletikulist kurku, šokolaad muudab kurgulima sitkeks ja võib suurendada köhimise vajadust. Kofeiinil on diureetiline toime, mis vähendab organismi vedelikuvarusid ja võib seega limaeritust pärssida.

Niisuta õhku ruumides, et hoida kurgu limaskesti kuivamise eest. Püüa hingata nina kaudu, sest suu kaudu sissehingatav õhk on kuivem ja see võib kurku ärritada. Pakaselise ilmaga on ka välisõhk väga kuiv, mistõttu mässi sall suu ja nina ette, et hoida sissehingatavat õhku niiskena.

Kui hääl on ära.

Ole vaikselt ja hinga nina kaudu. Ära räägi ega isegi sosista. Anna häälepaeltele puhkust. Arvatakse , et sosistamine ei pinguta häälepaelu, kuid tegelikult pingutab neid sama palju kui rääkimine.

Ära kurista kurku , sest kuristamine pingutab põletikus häälepaelu.

Rahvatarkus.

Väga mõjus vahend on taruvaik : taruvaigu tükikest tuleb hoida suus mitu korda päeva jooksul.

Kuuma auru tegemiseks sobib suurepäraselt eukalüptiõli. Kuumaks auruks võib kasutada ka kartulikeeduvett.

Rohke piimaga valmistatud kartulipuder või kõrvitsapuder aitab leevendada hingamist.

Lastele tuleks kindlasti anda sooja piima meega, köhahood raugevad ja uni on sügavam.

Peenestatud küüslauku võib segada võiga ja hõõruda sellega rinda külmetusliku köha korral.

Kõripõletiku korral võib loputada kurku 0,5-2% soodalahusega.

Sibulatõmmis : 2 keskmist sibulat hakkida, keeta 1 klaasitäies piima, lasta segul tõmmata 4 tundi ja kurnata. Võtta sisse 1 spl 2-3 korda päevas.

Küüslaugutõmmis : võtta 100 g peenestatud küüslauku 1/2 klaasi toasooja keedetud vee kohta, lasta tõmmata 5-6 tundi tihedalt suletud nõus. Loputada sooja tõmmisega kurku.

Mesine palsam kurgule : segada kokku 2 spl mett ja 2 spl koorevõid, lisada 2 toorest munakollast ja 1 tl jahu. Võtta lusikatäis 3-5 korda päevas.

Jõhvikamahl meega aitab suurepäraselt külmetusest tingitud köha korral.
Mädarõikamahl pooleks veega aitab külmetusest tingitud köha korral : võta 1 spl 3 korda päevas.

Rahvatarkus. Külmetushaigused.




Sibul ja küüslauk on tuntud haigustega võitlejad ja immuunsüsteemi tugevdajad. Haiguse ajal on soovitav süüa 2-3 toore küüslaugu küünt päevas. Sibulatest võib valmistada tee, peenestatud küüslauku võib segada meega vahekorras 1:1 ja võtta sisse 1 tl iga tunni tagant. Samuti võib peenestada 3 küüslauguküünt, valada neile 1 klaas kuuma piima, lasta 29 minutit seista ja juua pool tunni jooksul väikeste sõõmude haaval.

Ka pelgalt 1 klaasitäis kuuma piima meega 2-3 korda päevas aitab leevendada külmetuse nähtusid.

Kuumatunned tekitavad  piprad ja ingver leevendavad halda enesetunnet, kuna ärritavad limaskestasid ja soodustavad limaeritust.

Lihtne ingveritee: vala ingverijuuri lõikudele keev vesi, keeda nõrgal tulel 15-30 minutit, lisa värskest sidrunist pigistatud mahl ja maitse järgi mett. Tee kosutab haigusega võitlevat orgonismi.

Aroomikas ingveritee : lisa ingverijuure lõikudele 1 kaneelikang, mõned terad nelki, koriandriseemneid, veidi sidrunit. Vala üle keeva veega ja keeda nõrgal tulel 15 minutit. Joo kuumalt 1 tassitäis iga paari tunni tagant.
Igasuguse külmetuse puhul on hea tarvitada porgandimahla meega või piimas keedetud riivitud porgandit.

Kanapuljong on tuntud külmetushaigustega võitleja. Kanapuljongi joomine on hingamisteedele kasulikum kui ükskõik milline teine kuum jook. Uuringud on kinnitanud, et kanasupp on kerge antibiootilise toimega ja tõhusalt tugevdab kurnatud organismi.

Mädarõigas sisaldab ained, mis stimuleerivad immuunsüsteemi. Aromaatsed väävliühendid mädarõikas tapavad baktereid ja aitavad kaasa limaeritusele.

Vitamiinid ja mineraalid.

C-vitamiin   tõstab organismi vastupanuvõimet ja aitab ära hoida viirust lisandamist. Kuna C-vitamiin ei ladestu organismi, võib teda haiguse ajal võtta kuni 1000 mg päevas.

A-vitamiin saamiseks sobib beetakarantiin, mis  on A-vitamiini eelvitamiin. Beetakarotiin tõstab vastupanuvõimet, nõrgendab viirust ja vähendab tüsistuse ohtu, eriti riski haigestuda rasketesse hingamisteede haigustesse.

Tsink on tuntud haavade ravija ja immuunsüsteemi stimuleerija. Tsink ei tapa viirusi, kuid takistab nende paljunemist. Tsinki tohib võtta täis kõhuga, muidu võib see tekitada iiveldust. Tsinki tuleks võtma hakata esimeste sümptomite ilmnemisel.
D-, B6-, B12- vitamiinid ja foolhape aitavad tõrjuda viiruseid.



Teeme ise köha siirupit.

 
 
 
 
Looduslikud taimsed siirupid köha vastu on sama tõhusad kui ravimid,mida müüakse apteekides.

Siin on mõned retseptid, mis on soovitanud arstid:

Siirup vaarika lehtedega.
4 spl kuivatatud vaarika lehti
1 tass vett
2 spl mett
1 tl sidrunimahla
Keeda vaarika lehed vees, kuni see keeb ära kuni poole võrra. Sõela. Jahuta ja sega keedis koos mee ja sidrunimahlaga.

Siirup aniisi ja tüümianiga.
1 tl aniisi seemned
1 tl kuivatatud tüümiani
2 tassi vett
1 tass pruuni suhkrut või mett
Keeda maitsetaimed 10 minutit. Sõela. Lahustada kuumas keedises mett või pruuni suhkrut. Võta 1 tl köha vastu.

Pipra siirup.
2 tl cayenne ' i pipart
2 spl mett
1/4 tassi õunasiidri äädikat
4 tassi vett
Segada veega pipar, mesi, äädikas. Võta 1 tl .

Siirup mädarõigaga ja sinepiga.
1 tl riivitud mädarõigast
1 tl jahvatatud sinepi seemned
1 tass keeva vett
mett (soovi korral)
Keeda mädarõigas ja sinep keeva veega 20 minutit. Sõela. lisa mesi. Võta 1 tl .

Külm kaste kalale.





400 g majoneesi "Provansaal",
100 g marineeritud kurgid,
50 g kappareid,
Väike kimp peterselli, paar oksa estragoni,
45 ml. valge veini äädikas,
kaste "Tabasco".

Kurgid, kapparid, petersell ja estragon hakkida peeneks, sega kokku. Segule lisada majoneesi kaste, kaste jaoks on vaja segada kokku  majonees, äädikas, pipar ja kaste "Tabasco.Segu pane külmkappi 1 tunniks .Kaste sobib ideaalselt praetud ja grillitud kalale.

Väga hea idee.


16. jaanuar 2014

Kartuli - porrulaugusupp frikadellidega.



2 porrut,
4 keskmise suurusega kartulit,
1 spl võid või margariini,
1 l juurviljapuljongit,
soola, musta pipart,
paar tüümianioksa või 2 näpuotsatäit kuivatatud tüümiani,
1 loorberileht.

Frikadellide jaoks :
250 g seahakkliha,
1/4 tl soola,
näpuotsatäis jahvatatud musta pipart,
1/2 tl punet,
1 muna.

Loputa, puhasta ja viiluta  porrulauk. Koori ja tükelda kartulid.
Pane porru ja kartul keevasse puljongisse ning maitsesta soola ja pipraga. Keeda mõõdukal kuumusel umbes 15 minutit.
Maitsesta hakkliha ja sega munaga pehmeks taignaks. Vormi segust väikesed frikadellid. pane frikadellid supi sisse ja lase supil veel 5 minutit keeda. Vajadusel lisa maitseained.


15. jaanuar 2014

Muna - ja värskekurgisalat.





3 kõvaks keedetud muna,
2 tomatit,
1 värske kurk,
tilli või sibulapealseid,
1/2 hapukoorekastet,
lehtsalatit.
Kuubikuteks või üsna õhukesteks viiludeks lõigatud toiduained segada kergelt hapukoorekastmega. Salatit võib lauale anda taldrikule asetatud lehtsalati lehel. Kaunistada tomativiilude või väikeste täidetud tomatitega.

Muna - ja redisesalat.





3 kõvaks keedetud muna,
15 redist,
sibulapealseid või murulauku,
1/2 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
äädikat,
sinepit.

Viilustatud muna, rediseviilud ja hakitud sibulapealsed segada maitsestatud hapukoorega ning puista peale hakitud sibulapealseid või murulauku.

Räimekotletid.



1 kg räimi,
200 g läbikasvanud sealiha,
1 sibul,
25 g võid,
1/2-1 kl riivsaia,
1 kl vett,
1 sl kartulitärklist,
soola, pipart, muskaatpähklit.
Veeretamiseks riivsaia või jahu, praadimiseks rasva või margariini.
Puhastatud luudeta räimefileed lastakse koos lihaga läbi hakkmasina, lisatakse praetud sibul, riivsai ja kartulitärklis ning vesi. Taigen maitsestatakse soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga, klopitakse tihedaks. taignast vormitakse riivsaias või jahus kotletid, mis praetakse mõlema poolt.
Süüakse keedetud või praetud kartulitega, pruuni kastmega, hapukurgi- või mõne toorsalatiga.

Räimesupp spinatiga.





600 g räimi,
200 g spinatit,
2 l vett,
soola,
3-4 kartulit,
2 sl võid,
2 keedetud mina,
4 sl hapukoort,
maitserohelist.

Puhastatud kalad keedetakse soolaga maitsestatud vees valmis, tõstetakse välja, liha eraldatakse. Kalakeeduleemes keedetakse tükeldatud kartulid, hiljem lisatakse võis hautatud spinatiribad ja lastakse veel mõni minut keeda.
Serveerimisel pannakse suppise kalalihatükid, hakitud muna, hapukoort ja maitserohelist.

Räimesupp aedviljadega.





1 kg räimi,
2 l vett,
1 petersell,
1/2 sibulat,
2 porgandit,
200 g lillkapsast,
1 porrulauk,
2 kartulit,
soola,
2 sl võid,
tilli.
Roogitud pestud räimed ja tükeldatud maitseviljad (petersell, sibul) pannakse külma veega keema. Kui kalad on pehmed, tõstetakse nad vahukulbiga välja, kalaliha eraldatakse. Leem maitsestatakse soolaga, keedetakse edasi, lisades jämedalt riivitud porgandid ja mõne aja pärast kartulilõigud, tükeldatud porrulaugu ja lillkapsaõisikud. Valmis supile lisatakse või.
lauale andmisel pannakse supisse räimefilee tükid ja hakitud tilli.

Suitsräimesupp.




500 g sutsuräimi,
1,5 l vett,
1-2 porgandit,
1-2 sibulat,
5-6 kartulit,
1 sl jahu,
2 sl võid,
2 kl piima,
2 sl hapukoort,
soola, maitserohelist.
Soolaga maitsestatud vees keedetakse porgandi- ja sibulaviile 10 -15 minutit, siis lisatakse juurde tükeldatud kartulid ja keedetakse veel 10-15 minutit. Lõpuks lisatakse võiga läbikuumutatud jahu, piim ja nahast ning luudest puhastatud suitsuräimetükid. Supp lastakse veel kord keema tõusta ja maitsestatakse siis lõplikult.
Lauale andmisel lisatakse koor ja hakitud maitseroheline.
Suppi võib serveerida ka hapukooreta.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком