1. veebruar 2013

Lihtne šokolaadikook

    375 ml jahu
    170 ml suhkrut
    100 ml kakaopulbrit
    3/4  tl söögisoodat
    1/2  tl soola
    5  spl õli
    1  spl äädikat
    1  tl vanilliekstrakti
    250 ml vett või kohvi
Segada kokku kuivained (jahu, suhkur, kakaopulber, sooda, sool). Lisada õli, äädikas, vannilliekstrakt ja vesi. Segada kuni moodustub õhuline taigen. NB! Mitte liiga palju, mõned jahu triibud võivad kausi servadele jääda.
Taigen valada õliga määritud vormi ja küpsetada 175 kraadi C juures umbes 30 minutit, kuni kooki torgatud hambaork/noaots tuleb välja puhtana.

Ühepajatoit (tšanahhi).




500 gr lambaliha,
750 gr kartuleid,
200 gr tomateid või tomatipüreed,
300 gr baklažaani,
200 gr rohelisi aedoakaunu,
1 sibul, soola, pipart.

Lambaliha lõigata väiksemateks tükkideks ( 2-3 tükki portsjonis) panna malmpotti või väikestesse glasuuritud savipottidesse. Lisada peenestatud sibul, kooritud ja tükeldatud kartulid, poolitatud tomatid või veidi tomatipüreed, kiududest puhastatud ja tükeldatud aedoakaunad, võimaluse korral kuubikuteks lõigatud baklažaan, hakitud petersellilehti, peale puistata sool ja pipart. Valada juurde kaks klaasi vett, katta nõu kaanega ja hautada paar tundi praeahjus.

Hartšoo.




500 gr veise-või lambaribi või rinnaliha,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
1 spl tomatipüreed,
2 tomatit,
3-4 küüslauguküünt,
maitserohelist,
paprikat,
soola,
2 l vett.
Liha raiuda tükkideks ( 3-4 tükki üheks portsjoniks), panna keema, eemaldada vaht ja edasi keeta vaiksel tulel. Kui liha on peaegu pehme, lisada hoolikalt pestut riis koos tomatipüreega või värskete tomatitega, kuumutatud sibul, paprika ja sool. Lasta tasasel tulel valmis keeta. Enne lauale andmist lisada pressitud küüslauk ja hakitud maitseroheline. Lasta korraks tõusta seisma.

31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Magus petisupp.



1 l petti,
1 pakk küpsiseid,
1 klaas külmetatud või kompotimarju,
maitse järgi suhkru või mett , (kaneeli).

Pett maitsestatakse suhkru või meega, segatakse hulka murendatud küpsised ja marjad (maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, kirsid vms). Pinnale võib puistata kaneeli.

Köögivilja pannkoogid.




4 spl riivsaia,
kolmveerand klaasi piima,
0,5 kl jahu,
4-5 porgandit,
2 kartulit,
1 väike sibul,
1 väike seller,
2 muna,
3 spl toiduõli või sulavõid,
soola, veidi peent pipart,
muskaatpähklit,
praadimiseks rasvainet.

Riivsaial lastakse 10 minutit piimas paisuda, lastakse jahu, peenelt riivitud köögivili, munad, rasvaine segatakse läbi ja maitsestatakse. Tasasel tulel küpsetatakse väikesed ümmargused koogid . Süüakse hapukoore või pohlasalatiga.

Porgandipilaff.



3 spl toiduõli,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
2-3 spl tomatikastet,
2 kl vett, soola,
2-3 porgandit,
(2 spl toiduõli).

Õli kuumutatakse paksu põhjaga keedunõus, selles pruunistatakse riis, lisatakse hakitud sibul, veidi aja pärast tomatikaste ning kuumutatakse veel.
Valatakse juurde vesi. Rooga hautakse 10 minutit, maitsestatakse soolaga.Jämeda riiviga riivitakse porgandid, mida võib enne lisamist ka veel õlis läbi kuumutada (siis rooga saab ilusa kollase värvuse). Roog segatakse porgandiga ja toit hautatakse lõplikult valmis. 

Aedvilja - hakklihakaste.



1 pakk (250 gr) hakkliha,
0,5 pakki (250 gr) külmutatud aedvilja,
1 spl margariini,
1 spl jahu,
2 kl lihaleent või piima,
soola, peent pipart, ( loorberileht).

Hakkliha pruunistatakse rasvainega, lisatakse jahu, segatakse läbi, lastakse pruunistuda. Valatakse juurde külmetatud aedvili, vedelik, segatakse läbi ja maitsestatakse. Lastakse keeta 5 minutit.

Hautatud sealiha ploomidega.




400 gr pehmed läbikasvanud sealiha,
2-3 sibulat,
20 kuivatatud ploomi,
1 kl konservherneid,
1-1,5 kl lihaleent,
soola,
peent pipart.

Sealiha lõigatakse umbes 2 cm küljega kuupideks ja pruunistatakse paksu põhjaga keedunõus. Lisatakse sibulalõigud ja lastakse ka neil väheke pruunistada. Siis lisatakse veidi soola ja pipart, ploomid ning leem ja hautatakse kuni liha on pehme, herned lisatakse lõpupoole. Kontrollitakse maitset.
Serveeritaks keedetud riisi või kartulitega.

Kaeratumm.




2 l vett, 
1 kl kaerahelbeid, 
0,5 l piima, 
soola, suhkrut, 
20 -25 kuivatatud ploome ( vms), 
0,5 l veet, 
2 spl suhkrut, 
3-4 spl rõstitud kaerahelbeid. 

Kaerahelbed keedetakse vees pehmeks, tumm kurnatakse ja klopitakse keeva piima hulka. Tumm lastakse keema tõusta, maitsestatakse soola ja suhkruga, lisatakse suhkruleemes pehmeks keedetud ploomid koos leemega. 
Süüakse kuumalt või leigelt. Peale raputatakse röstitud kaerahelbeid.

Hernesupp.



2 l vett,
1,5 kl kuivatatud herneid,
1 sibul,
2 porgandit,
paar sellerilõiku,
2-3 spl puljongipulbrit,
igale sööjale 2-3 viinerit.

Herned pannakse likku eelmisel päeval. Paksu põhjaga katlas hautatakse õlis tükeldatud sibul, porgand ja seller, valatakse juurde herned koos leoveega ja veel 0,5 l vett. Keedetakse 0,5 - 1 tund kaane all. Maitsestatakse puljongipulbriga. Kui supp on valmis, lisatakse vorstid ja lastakse vaid läbi kuumeneda (mitte keeta).

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком