19. juuli 2013

Elli-tädi ploomikook.





300 gr margariini,
300 gr suhkrut,
4 muna,
6 sl hapukoort,
400 gr jahu,
0,5 tl söögisoodat,
katteks ploome,
puisteks tuhksuhkrut.

Margariin vahustatakse suhkruga, segatakse ükshaaval hulka munad, seejärel hapukoor ja soodaga segatud jahu. Taigen valatakse ahjuplaadile, peale pannakse kividest puhastatud poolikud ploomid. küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus pool tundi.
Jahtunud koogile puistatakse läbi sõela tuhksuhkrut.

Tikrikook.


Põhi:
100 g margariini,
2 sl suhkrut,
1 munarebu,
1 kl jahu ja 3 sl pannkoogijahu.
Kate :
1 l puhastatud tikreid,
0,5 kl suhkrut või 0,5 l tikrikeedist.

Pehme margariin vahustatakse suhkruga, lisatakse munarebu ja sõelutud jahu. Kui taigen on segatud ühtlaseks, kaetakse sellega ümmarguse koogivormi põhi, servad surutakse veidi kõrgemaks. Suhkruga segatud marjad valatakse peale.
Kooki küpsetatakse 200 C ahjus 30-40 minutit.

17. juuli 2013

Kõrvits, kartul ja peet on ka ravimtaimed.




Kõrvitsaseemned sisaldavad umbes 50% taimeõli, kõrvitsate viljalihas on suhkruid, karotiini, fosforisooli, mikroelemente, ränihappeid.
Kõrvitsamahla nähakse  rahvameditsiinis ette maksa, neerud, eesnäärme haigestumise ja ainevahetushaiguste  puhul. Ta ravib rasedaid ja merehaigeid iiveldusest. Tal on ka kusele ajav ja lahtistav mõju.
Kõhukinnisuse puhul on kõrvits asendamatu. Teda on soovitav süüa ka toorelt nagu arbuusi, mõned viilud päevas.
Kõrvitsamahla võetakse 1 tund enne sööki ½ klaasi korraga 2 korda päevas.
Kõrvitsa viljaliha nii toorelt, hautatult kui ka keedetult parandab kõhunäärme tööd ja ravib spasmilist jämesoolapõletikku.


Toorestest kartulitest pressitud mahl normaliseerib maomahla koostist (vähendab selle liigset happesust ning suurendab seda , kui hapet on maomahlas liiga vähe), mõjub hästi kroonilise gastriidi ja haavandtõbede puhul. Ta  kõrvaldab isegi kõhuvalud, soodustab haavandite ja seinasöövuste kinnikasvamist seedetraktis. Veel soovitatakse kartuli toormahla peavalude, kõrge vererõhu ja glaukoomi puhul. Ravimiskuur on 1…2 kuud. Päevas võetakse kartulimahla 2 korda a ½ klaasi.

Toores peedimahl on samuti väga kasulik.  Selle koostises on proteiinid, askorbiinhape, õun- ja oblikahapet, suhkruid, magneesiumi- kaaliumisooli. Rahvameditsiinis on teda ammustest aegadest kasutatud kõhtu lahtistava , kusele ajava , põletikuvastase ja valuvaigistava vahendina. Mee ja sidrunimahlaga segatult kasutatakse peedimahla kõrgvererõhutõve ja külmetuse puhul. Välispidiselt mõjub peedimahl haavade kinnikasvamist soodustavalt. Haavale pannakse peeti pudruna.
Peedimahla soovitatakse ka pea veresoonte ateroskleroosi ja südame rütmihäirete puhul. Rütmi taastavad esmajoones kaaliumi-, magneesiumi-, raua – ja joodisoolad ning paljud vitamiinid peedimahlas.
Ka allergia, aneemia , astma, kilpnäärme alatalituse, nahapõletike ja kõhukinnisuse kasutakse peeti.

Kokteil.





Teekokteil.
100g kanget teed, 50 g jäätist, 30 g mandariini siirupit. Ained segatakse . pärast pritsitakse peale 30 g vahustatud koort.

Kokteil  ´´Mosaiik´´.
40 g punast siirupit, 30 g puuvilja (kirsse või viinamarju), 130 g apelsinimahla. Segatakse.

Majakokteil.
20 g hõõrutud jõhvikaid, 30 g punast siirupit, 120 g apelsinimahla, 30 g vahukoort. Segatakse.

Teesai (50 tk a 50 g).





Pärmitaigen :
0,8 kg jahu,
100 g võid,
200 g suhkrut,
3 muna,
50 g pärmi,
10 g soola,
0,4 l piima.
Täidis :
600 g kohupiima,
400 g rosinaid,
100 g võid,
2 muna,
60 gr jahu,
150 g suhkrut,
(peale pähkleid).
Taignast rullitakse ümmargused tükid, täidis asetakse peale , soovitav plekkrõnga  sisse. Plaadile pannakse kummuli asendi, soovitav plekkrõnga sisse. Pealt määritakse munaga, riputatakse pähklipuruga. Küpsetakse. Pärast ahjust võtmist kastetakse sulavõiga.

Saagu saiad head.




·        Lugege retsept hoolega läbi. Pange kõik vajalikud toiduained valmis mitu tundi varem (eriti talvel), et nad saavutaksid toatemperatuuri.
·        Soojendage taiga valmistamiseks vajaminev vedeli (vesi, piim, keefir, hapupiim) käesoojuseni (37 C).
·        Kasutage võimalikult värsket pärmi; leotage sega hoolikalt vedelikus. Et käärimisprotsess paremini toimuks, lisage suhkur, siirupit, mett. 
·        Jahu lisage alati sõelutult. Sellega viite taignasse õhku, mis kiirendab kerkimist.

·        Kloppige esialgu osa jahust vedelikku hulka (kuni taigen on kördipaksune). Nii lisate taignasse veelgi õhku.
·        Segage ülejäänud jahu taignasse. Jahu täpset kogust on raske anda, sest iga küpsetaja ainete mõõtmisviis on erinev. Seepärast on alati õigem jätta esialgu väike osa jahust segamata ja lisada see sõtkumise lõpul, kui osutub vajalikuks.
  
·        Kui retsept näeb ette väga palju rasvainet ja suhkrut, valmistagem taigen eelkergitusega. Selleks laske vedel körditaoline taigen rätikuga kaetult kerkida. Kui ta uuesti alla langeb, on eelkergitus valmis. Siis lisage ülejäänud ained ja jahu.

·        Rasvaine lisage pärmitaignale viimasena.

·        Sõtkuge taignat, kuni see ei jää enam käte külge.

·        Laske taignat kerkida soojas kohas (pliidiserval, ahju ääres, soojaveevannil) puhta rätikuga kaetult.

·        Taigen on kerkinud küllaldaselt , kui ta on koguselt kahekordistunud.

·        Rulliga või pigistage taignast õhumullid välja. Vormiga tooted õpetuse kohaselt või oma soovi järgi.

·        Valmisvormitud saiad pange määritud ahjupannile veel kord kerkima. Katke rätiga ja hoidke soojas kohas.

·        Saiad on külalt kerkinud, kui nad on kogult paisunud kahekordseks ja sõrmega vajutades süvend tõuseb tagasi.

·        Enne ahjupanekut määrige saiad lahtiklopitud munaga, munarebuga või  suhkrusiirupiga.

·        Suured saiad küpsetage ahju alaosas, väikesaiad keskel.

·        Vähekerkinud saiad küpsetage veidi madalamas temperatuuris ja ülekerkinud kõrgemas kuumuses.

·        Rabedama kooriku saab, kui ahju põhjale kallata või panna laia noaga ¼ kl vett küpsetuse alguses ja veel paar korda küpsetamise ajal.

·        Ahjus väljavõetud saiad asetage lauale või vaagnale ja katke puhta rätiga.

 

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком