31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Magus petisupp.



1 l petti,
1 pakk küpsiseid,
1 klaas külmetatud või kompotimarju,
maitse järgi suhkru või mett , (kaneeli).

Pett maitsestatakse suhkru või meega, segatakse hulka murendatud küpsised ja marjad (maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, kirsid vms). Pinnale võib puistata kaneeli.

Köögivilja pannkoogid.




4 spl riivsaia,
kolmveerand klaasi piima,
0,5 kl jahu,
4-5 porgandit,
2 kartulit,
1 väike sibul,
1 väike seller,
2 muna,
3 spl toiduõli või sulavõid,
soola, veidi peent pipart,
muskaatpähklit,
praadimiseks rasvainet.

Riivsaial lastakse 10 minutit piimas paisuda, lastakse jahu, peenelt riivitud köögivili, munad, rasvaine segatakse läbi ja maitsestatakse. Tasasel tulel küpsetatakse väikesed ümmargused koogid . Süüakse hapukoore või pohlasalatiga.

Porgandipilaff.



3 spl toiduõli,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
2-3 spl tomatikastet,
2 kl vett, soola,
2-3 porgandit,
(2 spl toiduõli).

Õli kuumutatakse paksu põhjaga keedunõus, selles pruunistatakse riis, lisatakse hakitud sibul, veidi aja pärast tomatikaste ning kuumutatakse veel.
Valatakse juurde vesi. Rooga hautakse 10 minutit, maitsestatakse soolaga.Jämeda riiviga riivitakse porgandid, mida võib enne lisamist ka veel õlis läbi kuumutada (siis rooga saab ilusa kollase värvuse). Roog segatakse porgandiga ja toit hautatakse lõplikult valmis. 

Aedvilja - hakklihakaste.



1 pakk (250 gr) hakkliha,
0,5 pakki (250 gr) külmutatud aedvilja,
1 spl margariini,
1 spl jahu,
2 kl lihaleent või piima,
soola, peent pipart, ( loorberileht).

Hakkliha pruunistatakse rasvainega, lisatakse jahu, segatakse läbi, lastakse pruunistuda. Valatakse juurde külmetatud aedvili, vedelik, segatakse läbi ja maitsestatakse. Lastakse keeta 5 minutit.

Hautatud sealiha ploomidega.




400 gr pehmed läbikasvanud sealiha,
2-3 sibulat,
20 kuivatatud ploomi,
1 kl konservherneid,
1-1,5 kl lihaleent,
soola,
peent pipart.

Sealiha lõigatakse umbes 2 cm küljega kuupideks ja pruunistatakse paksu põhjaga keedunõus. Lisatakse sibulalõigud ja lastakse ka neil väheke pruunistada. Siis lisatakse veidi soola ja pipart, ploomid ning leem ja hautatakse kuni liha on pehme, herned lisatakse lõpupoole. Kontrollitakse maitset.
Serveeritaks keedetud riisi või kartulitega.

Kaeratumm.




2 l vett, 
1 kl kaerahelbeid, 
0,5 l piima, 
soola, suhkrut, 
20 -25 kuivatatud ploome ( vms), 
0,5 l veet, 
2 spl suhkrut, 
3-4 spl rõstitud kaerahelbeid. 

Kaerahelbed keedetakse vees pehmeks, tumm kurnatakse ja klopitakse keeva piima hulka. Tumm lastakse keema tõusta, maitsestatakse soola ja suhkruga, lisatakse suhkruleemes pehmeks keedetud ploomid koos leemega. 
Süüakse kuumalt või leigelt. Peale raputatakse röstitud kaerahelbeid.

Hernesupp.



2 l vett,
1,5 kl kuivatatud herneid,
1 sibul,
2 porgandit,
paar sellerilõiku,
2-3 spl puljongipulbrit,
igale sööjale 2-3 viinerit.

Herned pannakse likku eelmisel päeval. Paksu põhjaga katlas hautatakse õlis tükeldatud sibul, porgand ja seller, valatakse juurde herned koos leoveega ja veel 0,5 l vett. Keedetakse 0,5 - 1 tund kaane all. Maitsestatakse puljongipulbriga. Kui supp on valmis, lisatakse vorstid ja lastakse vaid läbi kuumeneda (mitte keeta).

30. jaanuar 2013

Seenerosolje.



200 gr keedetud kartulid,
1 keedetud porgand,
1 keedetud peet, 
1 väike sibul,
1 hapukurk,
4 õuna,
2 keedetud muna,
200 gr soolaseeni,
200 gr hapukoort,
suhkrut, sinepit.

Salatiained tükeldataksee kuubikuteks ja segatakse maitsestatud hapukoorega.

Hapukapsa - peedisalat.




1 kl  hapukapsast,
1 kl riivitud peeti,
1 väike sibul,
2 spl toiduõli,
2 spl hapukoort.
Hapukapsas hakitakse noaga peenemaks, peeti riivitakse peene riiviga, sibul hakitakse hästi peeneks. Ained valatakse õliga üle, segatakse läbi ja lastakse kokkusurutult külmas kohas 15-30minutit tõmmata. Siis segatakse juurde koor. Kui ei ole tegemist tugevamaitselise hapukapsaga, maitsestatakse salat soola ja suhkruga.

29. jaanuar 2013

Mustrõikasalat.




400 gr mustrõigast,
0,5 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
sidrunimahla,
sibulapealseid.

Rõigas kooritakse ja riivitakse jämeda riiviga. Hapukoor maitsestatakse soola , suhkru ja mõne tilga sidrunimahla või sidrunihappelahusega ning segatakse riivitud rõikaga. Hakitud sibulalaugud puistatkse salatile serveerimisel. Juurde võib lisada riivitud porgand.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком