17. juuli 2015
Kupatatud seente soolamine.
10 kg kupatatud seente kohta võetakse 450-600 gr soola, (küüslauku, sibulat, mädarõigast, estragoni või tillivarsi).
Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse ja pestakse, seejärel kupatatakse nõrgalt soolases vees vastavalt liigile. Jahutatakse külmas vees või tuuletõmbes, lastakse sõelal või hõredas riidest kotis tahedamaks nõrguda. Seened pannakse purki või tünni ja segatakse soolaga, peale pannakse riie , vajutiskaas ja kivi. Kui seened kokku vajuvad, võib mõne päeva pärast seeni ja vastava hulga soola lisada. Soola hulk sõltub hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumis tuleb panna soola rohkem, külmas hästi ventileeritavas hoiuruumis vähem.
Maitseained pannakse hoiunõu põhjale või segatakse seentega. Seened on kasutuskõlblikud umbes nädala pärast.
Seentest väljaimbuv soolvesi peab seeni kogu säilitusaja vältel katma, siis ei hakka seened hallitama. Kui soolvett on vähe ja seened jäävad kuivaks, siis tuleb peale kallata keedetud jahutatud soolvett, mille 1 liitri vee kohta võetakse 50 gr, s.o. 2 spl soola.
Seismise vältel tuleb seeni aeg-ajalt kontrollida, vajaduse korral hallitus eemaldada.
Tooreste seente soolamine.
10 kg tooreste seente kohta võetakse 450 kuni 600 gr soola (2-3 kl.).
Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse,eemaldades kõik rikutud kohad. Mahedamaitselised seened pestakse kiiresti külma veega, kibedad leotakse mõned tunnid või koguni terve öö. Seened nõrutatakse ning laotakse kihti soolaga purki või tünni. Seenenõu põhjale puistatkse soolakiht, sellele seened, kübarad alaspidi, umbes 5 -6 cm paksuse kihina, siis jälle sool. Peale pannakase pakse soolakiht, kaetakse puhta riidega, sellele asetatakse vajutiskaas ja kivi. Sel viisil soolatud seened vajuvad mõne päeva jooksul tugevasti kokku. Siis võib laduda peale uusi seeni või täita nõu varem mõnda väiksemasse nõusse soolatud seentega.
Nii soolatud seened soolduvad läbi ja muutuvad kasutamiskõlblikuks umbes 1 kuni kahe kuu jooksul, siis on seente toores maitse kadunud.
30. märts 2015
Hapukapsas.
Kapsas - 5 kg,
porgand - 1 kg,
sool - 100 gr (jodeerimata).
Kapsas pesta ja peeneks hakida. Porgand samuti pesta, koorida ja riivida.
Kapsas ja porgand võta osadena, hõõruda soolaga ja panna ämbrisse ( või muu anumise).
Tampida tugevalt rusikaga, et kapsa ja porgandi mahlad tuleksid välja. Maitseks lisada kuivatatud tilli seemned.
Pealt katta suure taldrikuga ja peale asetada suur purk täidetud veega.
Kapsas hoida toasoojas ning igapäev tuleb mitu korda tampida kapsas, et välja tuleksid gaasid, nii teha 3-4 päeva järjest.
Peale seda tuleb kapsas panna purkidesse, peale valada mahl mis tuli välja ja katta plastmass kaantega. Hoida külmas kohas.
11. märts 2015
Liivataigna lusikad magustoidu või suupistete serveerimiseks.
Siin on kasutatud jahutatud lehttaigen.
Käepidemed peab tegema paksud, et nad kergesti katki ei läheks.
Täidis võib kasutada igasugust oma maitse järgi.
Suurepärane idee.
Käepidemed peab tegema paksud, et nad kergesti katki ei läheks.
Täidis võib kasutada igasugust oma maitse järgi.
Suurepärane idee.
Krõbisev "pomm".
Jahu 3 - 3,5 kl,
vesi (keedetud, kuum) 1 kl,
toiduõli 4 spl,
suhkur 1 tl,
sool 1 tl.
Täidis:
brõnsa juust ( või kodujuust) - 200 gr,
küüslauk - 2 küünt,
maitseroheist,
soola.
Tomatid lõigata viiludeks, brõnsa juust teha kahvliga katki, kui on kodujuust siis lisada sellele veidi soola. Küüslauk pressida ja segada juustu hulka, maitseroheist hakkida ja lisada juustule ja segada läbi.
Keevas vees segada suhkur ja sool, lisada toiduõli. Lisada jahu ja sõtkuda pehme taigen. lasta taignal seista 30 minutit.
Võta pool taigent ja rulli sellest peenike kiht. Sellel kihile lao tomatid mitte ligemale kui 3 cm omavahel. Tomatile lisa juustu segu.
Teine pool taigent samuti rullida peeneks kihiks ja katta sellega alumine kiht, kus on asetatud täidisega tomatid. Kõige parem on võtta klaas ja klaasi abiga lõigata välja pirukat, nii et tomat jääb igas nurgas kinni.
Need pirukas praadida suures õli koguses mõlemalt poolt kuldseks. Välja võtta ja panna neid paberrätiku peale , et liigne õli eemaldada.
4. märts 2015
Kana-suvikõrvitsa kotletid.
Kanafilee 300-500 gr,
juust 200 gr,
suvikõrvits 2 tk,
paprika 1+1 (punane ja kollane),
jahu 2 kl,
muna 2 tk,
sool ja pipart maitse järgi.
Kanafilee, paprika, suvikõrvits lõikame väikesteks tükkideks. Juust riivime suurel riivil. Lõigatud juurviljad, kanafilee, juust , 2 muna ja jahu segame paksuks tainaks. Lisame maitse järgi soola ja pipart.
Ja praeme pannil õlis umbes 3-5 minutit mõlemalt poolt.
3. märts 2015
Kanafilee suvikõrvitsaga koorekastmes.
4 noort suvikõrvitsat,
kanarind,
10% vahukoort,
10% hapukoort,
küüslauk,
maitserohelist.
Suvikõrvits puhastame, tükeldame ja praeme õlis. Kanarind, tükeldame lisame soola ja pipart, kanamaitseaine ja praadime.
Teeme kastet, selleks läheb vaja 4 spl kuhjaga hapukoort + vahukoor terve pakk segada.
Selleks ajaks kana on meil juba ilusti pruunistatud. Kana segada koos suvekõrvitsaga, peale valame kaste ja haudame vaiksel tulel 5-10 minutit. Siis lisada maitserohelist ja pressitut küüslauku.Segame. Kana on valmis.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....