27. juuni 2012

Kartulikook.



4 muna,
200 gr suhkrut,
pool sidruni koor või 3-4 tilka mandliessentsi,
3 kl keedetud kartuleid.

Munarebud vahustada suhkruga, lisada riivitud kartulid, sidrunikoort või mandliessentsi ning vahustatud munavalged. Küpsetada rasvainega määritud ja riivsaiga puistatud vormis.

Kamtšatka kalasalat pohladega.




400 gr kala,
2-3 keedetud kartulid,
2 värsket või hapendatud kurki või 3-4 tomatit,
1 porgand,
½  klaasi rohelisi või konserveeritud herneid, 1 klaas pohli või jõhvikaid,
50 gr lehtsalatit või sibulapealseid,
2 muna,
½ klaasi toiduõli,
½ klaasi lauaäädikat,
1 tl suhkrut,
soola, pipart,
2 spl soja- või vürtsikastet,
½-1 klaas kalaluudest või  - soomsutest keedetud tarrendit,
tilli ja peterselli.

Kala keedetakse, lõigatakse väiksetseks luuta tükkideks. Keedetud kartulid ja porgandid ning toored kurgid või tomatid lõigatakse väikesteks õhukesteks viiludeks, segatakse kalade, keedetud herneste ja marjadega.
Toiduõlile lisatakse äädikas, maitseained ja teravamaitseline kaste, valatakse toiduainetele. Salat asetakse kuhjana kaussi, kaunistatakse õhukeste kala-, muna- tomatilõikude ning kalatarrendist lõigatud ribadega. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.
Vene toidud.

Marineeritud kala.




400 gr kalafileed (keta, gorbuuša),
1 kl kurgisoolvett või äädikagamaitsetsatud puljongit,
250 gr sibulaid,
soola,
sinepit,
pipart,
loorberilehte,
3 spl toiduõli,
maitserohelist.

Nahaga kalafileed lõigatakse 5 cm pikkusteks ja 1,5 cm laiusteks tükkideks, asetatakse madalasse keedunõusse. Kurgisoolvesi või puljong koos maitseainete ja rõngasteks lõigatud sibulatega valatakse kalale, hautatakse 10 min. Keeduleem valatakse kaladelt, jahutatakse, segatakse lauasinepi, toiduõli ja loorberilehega. Marinaad valatakse kaladele, hoitakse külmas kohas 2-3 tundi.
Vene toidud.

Kabatšokipüree.




1 kg kabatšokke,
100 gr sibulaid,
100 gr sibulapealseid,
100 gr tomatipüreed või 300 gr tomateid,
50 gr toiduõli,
30 gr lauaäädikat,
soola, pipart.

Kooritud ja seemnetest puhastatud kabatšokid lõigatakse viiludeks, küpsetatakse või hautatakse oma mahlas, hakitakse või lastekse läbi hakkmasina. Hakitud sibulad hautakse taimeõlis, lisatakse tomatid, keedetakse. Lisatakse kabatšokid , keedetakse segades paraja tiheduseni ning maitsestatakse. Süüakse külmalt. Lauale andmisel puistakse peale sibulapealseid.
Vene toidud.

Salat linnulihaga.




250 g praetud või keedetud linnuliha,
250 g keedetud kartuleid,
2 värsket või hapukurki,
40 g vähilakkasid või krabisid,
4 muna,
1 ½  kl majoneesi,
3 spl vürtsikastet,
maitserohelist,
oliive.

Liha, kartulid, kurgid ja kõvaks keedetud munad lõigatakse õhukesteks viiludeks, salat hakitakse. Toiduained segatakse vürtskastmega segatud majoneesiga, salat pannakse kuhjana salatikaussi. Kaunistatakse salatis leiduvate, nägusalt lõigatud toiduainetega.
 Vene toidud.

Hakitud heeringas.



200 gr heeringafileed,
2 viilu saia,
1 sibul,
1 muna,
1 väike kurk või 2 tomatit,
salatit,
1 õun,
2 spl toiduõli või võid, 1 spl lauaäädikat,
maitserohelist.

Leotatud, nahata heeringafileed, leotatud sai, õun ja väheses rasvas kuumutatud sibul aetakse läbi hakkmasina. Heeringad võib ka noaga hakkida. Lisatakse toiduõli või või ja äädikas, maitsestatakse. Segu pannakse vaagnale heeringataoliselt , kaunistatakse hakitud keedetud munade, õuna-, tomati- ja kurgiviilude, tilli, peterselli- ja salatilehtedega.
Vene toidud.

26. juuni 2012

Kodunuudlid.



400 gr jahu,
2-3 muna,
1/2- 3/4 kl vett,
1/2 tl soola.

Jahu sõelutakse kuhjana lauale, keskele tehakse süvend, kuhu lüüakse lahti munad, lisatakse vesi ja sool. Ained segatakse ja sõtkutakse sitkeks taignaks. Taigen rullitakse õhukeseks ja pannakse puhtale rätikule kuivama. kui taigen on mõlema poolt tahenenud, lõigatakse ta 3-4 cm laiusteks ribadeks, asetatakse neid üksteise peale ja lõigatakse terava noaga peenteks nuudliteks.
Antud koguses jätkub kaheks keedukorraks. Vajalik kogus keedetakse kas liha- või piimasuppis, vüi eraldi soolaga maitsestatud vees.
Ülejäänud kogus nuudleid kuivatatakse õhukese kihina leiges praeahjus või pliidil ning säilitatakse nagu teised kuivaineid.

25. juuni 2012

Suitsukalavorm tomatitega.


600 gr suitsukala (tursk jt),
70 gr pekki või rasva,
200 gr tomateid või tomatipüreed,
3 muna,
1 kl piima,
2 spl hakitud maitserohelist (murulauku, tilli või petersellilehti),
soola,
vürtskastet,
riivitud juustu.

Suitsukala puhastatakse nahast, luudest ja tükeldatakse. Vormi põhjas praetakse pekikuubukid või sulatakse rasv, lisatakse kalatükid ja segatakse rasvaga. Tomatilõigud või -püree pannakse kala peale.
Munad klopitakse lahti, segatakse piima, maitserohelise ja vürtskastmega ning valatakse vormi. Riivitud juust puistatakse peale.Küpsetatakse praeahjus nõrgemas kuumuses 20 minutit, kuni muna on hüübinud ja toit pealt helepruun.

Kalavorm muretaigna ja seentega.



Taigen : 150 gr margariini, 
100 gr hapukoort, 
300 gr jahu.

Täidis : 
500  gr kalafileed, 
1 spl toiduõli, 
½  tl soola, 
1-2 spl lahjendatud äädikat (3%), 
punet, melissi, majoraani, 
1 klaas hakitud kupatatud seeni, 
2 spl margariini, 
2 spl koort, 
soola.

Valmistatakse hapukoore-muretaigen ja hoitakse 1/2 tundi külmas.
Pool kalafileest lõigatakse 2 cm laiuste ribadeks, pool hakitakse. Õlist, äädikast ja maitsetaimedest valmistatakse marinaad, maitsestatakse soolaga. Kalaribad pannakse kaussi, marinaad valatakse üle ja lastakse 1 tund seista, aega- ajalt kalatükke pöörates.

Hakitud seened kuumutatakse margariinis, lisatatkse hakitud kala, maitsestatakse.
Taigen jaotakse kaheks osaks, üks osa rullitakse õhukeseks ja asetatakse vormi või plaadile, nii et ääred jäävad kõrgemad . 
Küpsetakse 10 min, lastakse veidi jahtuda ja tõstetakse täidis peale – esiteks kalaga hautatud seened, pelae kalatükid. Teine osa taignat rullitakse samuti õhukeseks ja pannakse täidise peale. Servad surutakse kinni. Vorm määritakse pealtmunaga ja küpsetatakse 40 min 175 C juures.
Süüakse soojalt. Lisandiks kurgi- või tomatisalat.

Jutt keeruline aga tasub proovida, maitse super!!!

Kartulitega hautatud seened.


500 gr värskeid või 350 gr kupatatud seeni,
50 gr rasva,
2 sibulat,
8 kartulit,
4 värsket tomatit või 1/2 klaasi tomatipüreed,
soola, suhkrut,
3 spl hapukoort,
maitserohelist.

Seened tükeldatakse ja praetakse koos hakitud sibulatega rasvas, lisatakse toored tükeldatud kartulid ning hautatakse koos, kuni kratulid on pehmed, siis maitsestatakse. Vajaduse korral võib lisada veidi vett. Tomatipüree lisatakse hautamise ajal, tomatid hautamise lõpul. Lõpuks lisatakse hapukoor.

Seened hapukoore ja pekiga.



2 kl soolatud seeni,
100 gr seapekki või suitsuribi,
2 sibulat,
1/2 kl hapukoort,
maitseaineid,
soola.

Pekk või suitsuliha tükeldatakse kuubikuteks ja praetakse koos tükeldatud sibulatega, lisatakse hakitud leotud seened ja praetakse koos läbi. Lõpuks lisatakse hapukoor, keedetakse läbi ning maitsestatakse.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком