12. september 2012

Ketšup.




1 kg punaseid tomateid,
1 suur sibul,
0,5 porrusibulat,
50 gr seller- või petersellijuurikat (0,5 küüslaugu),
1 keskmine hapu õun,
20 gr soola,
10 gr suhkrut,
0,5 sl 30%list äädikat.
Kaneeli, nelki, vürtsi, muskaatpähklipulbrit ja paprikat (igaühte 1/5 tl).

Tomat, maitseköögivili ja õun keeta, suruda läbi sõela. Saadud püreed keeta veel 20 min, lisada vürtsid, keeta mõni minut ja panna purki.

Marineeritud viinamarjatomatid.




1 kg viinamarjutomateid,
1/2 l vett,
1 tl soola,
1 tl suhkrut,
2 sl 30% list äädikat,
tilli.
Tomatitel eemaldada varred, loputada, nõrutada, koor läbi torkida. Tomatid panna purki, vahele puistata tilli. Peale valada marinaad ja purke kuumutada 80 C juures 15-20 min.

Marineeritud tomatid.



1 kg tomateid,
1/2 1 l vett,
20 gr soola,
10 gr suhkrut,
6-9 nelki,
6-9 võrtsi,
3 väikest kaneelikoort,
2 spl peenestatud tilli- , peterselli-, selleri- ja mädarõikalehti,
1 1/2 - 2 spl 30 % list äädikaat.

Tomatid võib marineerida igas valmimisastmes. Pestud tomatid torkida noa otsaga koor läbi, loputada nõrgalt soolases vees, nõrutada nin laduda koos maitseainetege purki. Valada peale kuum marinaad, purgit tõsta kuumutusnõusse 70 C vette. Kuumutada 80 C juures 10-15 minutit. Purgit sulgeda ja kuumutada veel 5 minutit.

31. august 2012

Lvovi bitkiid.




150 gr seafileed,
1 muna,
20 gr võid,
jahu,
maitserohelist,
pipart, soola.

Liha lõigata 2-3 tükiks, vasardada ja vormida ümaraks (läbimõõduga 7-9 cm). Puista peale soola ja pipart, kasta lahtiklopitud munasse, paneerida jahuga ja praadida 15-20 minutit kuumas võis. Serveerida aedvilja ja maitserohelisega.

Ukraina biifsteek.




150 gr veisefileed,
25 gr soolapekki,
5 gr võid,
5 gr sulatatud võid,
soola, pipart.

Ristikiudu lõigatud lihaviilule puistata soola ja pipart ning praadida 8-10 minutit kuumas sulatatud võis. Biifsteegile asetada pekitükk, kasta sulavõiga ja kaunistada maitserohelisega.

Poltaava borš.



70 gr hane- või kanaliha,
60 gr peeti,
80 gr kapsast,
75 gr kartulit,
10 gr porgandid,
8 gr peterselli,
15 gr sibulat,
5 grsoolapekki,
5 gr searasva,
19 gr tomatipastat,
 3 gr suhkrut,
5 gr 3%-list äädikat,
15 gr hapukoort,
loorberit,
soola,
maitserohelist.
GALUŠKAD:
30 gr nisu- või tatrajahu,
muna,
45 gr puljongit või vett.

See borš valmistatakse samuti nagu ukraina borš, kuid hane- või kanalihaga.

Galuškade valmistamiseks puistatakse kolmandik jahust keevasse vette, segatakse ja võetakse tulelt. Lastakse jahtuda. Siis lisatakse muna ja ülejäänud jahu. Segatakse hoolikalt, lastakse teelusikaga keevasse vette ja keedetakse valmis.

Tšernigovi borš.




40 gr veisieliha,
60 gr peeti,
120 gr kapsast,
10 gr aedube,
75 gr kartulit,
25 gr kabatšokki,
15 gr tomatit,
25 gr õuna,
5 gr peterselli,
10 gr porgandit,
15 gr sibulat,
10 gr tomatipastat,
10 gr searasva,
15 gr hapukoort,
pipart, loorberit, soola,
maitserohelist.

Riivitud peet ja tomatipasta hautada. Oad keeta eraldi. Keevasse puljongisse panna kartuliviilud, peeneks lõigatud kapsas ja keeta 15-20 minutit.Siis lisada praetud kabatšokikuubikud, keedetud oad, hautatud peet, õunatükid, tomativiilud, maitseained ja võis kuumutatud maitsejuured ning sibul. Laualeandmisel lisada supile hapukoor ja hakitud maitserohelist.

Ukraina borš.



125 gr veiseliha,
2-3 punapeeti,
2 porgandit,
peterselli,
1 sibul,
3 - 4 kartulit,
0,5 tomatipastat,
1 küüslauguküüs,
10 gr searasva,
5 gr soolapekki,
1 väike aedpaprikakauna,
sidrunhapet,
loorberilehte, pipart,
soola,
suhkrut.

Kondist lihast keeta puljong, 1 peet lõigata ribadeks, lisada rasv, pisut sidrunihapet ja tomatipastat, valada peale pool klaasi puljongit ja hautada, aegajalt segades (vanu peete 45 minutit, värskeid 15). Ülejäänud peedist valmistada tõmmis ehk ekstrakt: peet riivida jämega riiviga, valada peale neljandik klaasi kuuma puljongit või vett, lisada pisut sidrunihapet, lasta korraks keema, jahutada ja kurnata. Porgand , petersell ja sibul lõigata ribadeks, kuumutada võis ja lisada 10-15 minutit enne hautamise lõppu peedile.
Keevasse puljongisse panna kapsalõigud, kartuli- ja paprikatükid. Kui puljong hakkab uuesti keema, lisada hautatud peet koos maitsejuurtega. 15 minuti pärast panna supisse loorber, pipar, sool, suhkur ja keeta nõrgal tulel 20-30 minutit. Viis minutit enne keetmise lõppu lisada supile soolapekikuubikud, ülejäänud tomatipasta ja searasvaga tambitud küüslauk. Lõpuks panna juurde lihatükid ja peeditõmmis, lasta korraks keema tõusta, võtta tulelt ja jätta 20 minutiks tõmbama.
Laualeandmisel panna supisse hapukoor, puista peale hakitud tilli ja petersellilehti. Kõrvale süüakse nisuleib või veel parem -pampuškasid. Need on 25-30 gr raskused pärmitaignast küpsetatud kuklid. 
15 minutit enne laualeandmist niisutatakse neid küüslauguga, õlist ja veest valmistatud kastmega.



30. august 2012

Maksakotletid.



500 gr maksa,
4 keedetud kartulit,
2 muna,
1/2 kl riivsaia,
1 sibul,
soola, pipart,
rasva.

Maks aetakse kartulitega läbi hakkmasina, lisatakse rasvas praetud sibul, munad , riivsai, sool, pipar ja segatakse. Kotletit pannakse lusikaga kuuma rasva sisse pannile ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Pelmeenid.









400 gr liha (pool sea-, pool veisieliha),
1 sibul,
soola , pipart.
Taigen :
1 muna,
250 gr jahu,
4 spl hapukoort või 1 spl võid ja vett. 

Liha aetakse koos sibulaga kolm korda läbi hakkmasina, maitsestatakse ja klopitakse hästi sitkeks massiks.
Munast, jahust ja hapukoorest või võist ja veest sõtkutakse sitke nuudlitaigen, rullitakse laual kaheks üsna õhukeseks leheks. Taignale tõstetakse teelusikaga täidisekuhjaksesed, nende ümber pintseldatakse taignat vee või munavalgega. Täidis kaetakse teise taignalehega, see vajutakse tihkelt täidise ümber ja võetakse ümmarguse vormi või klaasiga ümmargused või poolümmargused pirukad.

Hakkliha-kapsarull.



500 gr värsket kapsast,
200 gr hakkliha,
1 sibul,
3-4 viilu leotatud saia või 1/2 klaasi riivsaia,
1 muna,
1 spl jahu,
soola, rasva.

Kapsas peenestatakse, hautatakse väheses vees poolpehmeks ja nõrutatakse. Hakklihale segatakse hulka hautatud kapsas, leotatud sai või riivsai, muna ja hakitud sibul. Segatakse ühtlaseks massiks, lisatakse jahu, maitsestatake ja vormitakse piklikuks rulliks. See pannakse rasvastatud pannile ja küpsetatakse ahjus.
Lauale antakse keedetud kartulite ja kastmega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком