26. september 2012

Aedviljapüree.



1 väike baklažaan,
4 paprikakauna,
6 tomatit,
1 spl pähklituumi,
soola,
oliiviõli,
äädikat või sdrunimahla,
petersellilehti.

Baklažaan ja paprika küpsetatakse kuumas praeahjus, jahutatakse külma vett peale valades. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse. Kõik toiduained peenestatakse, segatakse maitseainega.

Baklažaanisalat.



2 baklažaani,
soola,
oliiviõli,
sidrunimahla või äädikat,
3 tomatit,
petersellilehti.

Baklažaanid küpsetatakse kuumas praeahjus, siis kooritakse ja tükeldatakse. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse, lõigatakse, lõigatakse viiludeks. Toiduained segatakse  , peale puistatakse maitseained ja valatakse õli, kaunistatakse petersellilehtedega.

Sibulasalat.




250 gr sibulaid või sibulapealseid,
250 gr küüslauku,
4 tomatit,
soola,
2-3 spl toiduõli,
1 sidruni mahl või äädikat.

Sibulad ja küüslauk hakitakse, tõstetakse kaussi või vaagnale, puistatakse soola peale. Tomatid lõigatakse ketasteks, asetatakse sibulatele. Toiduõli ja sidrunimahl või äädika segu valatakse toiduainetele.

Mina segasin ja lisasin nats ka pipart.

Seenesupp keedetud munaga.


 

650 g värskeid šampinjone või muid seeni,
3 spl võid või margariini,
1 sibul,
1 spl jahu,
1 1/2  lihaleent,
soola,
pipart,
1 kl koort,
4 muna, 1 spl maitserohelist.

Puhastatud seened hakitakse , hautatakse võis koos hakitud sibulaga 10-15 minutit. Jahu puistatakse peale, lisatakse lihaleem, keedetakse 8-10 minutit, maitsestatakse.
Koor ja kõvaks keedetud munad pannakse kaussi, supp tõstetakse peale, puistatakse maitserohelist.

Kartulisupp.



650 gr  keedetud kartuleid või kartuliputru,
1- 1 1/2  spl rasva,
1 väike naeris või porgand,
tükike sellerit,
1 sibul,
 1/2 porrulauku,
1 1/2 l liha- või köögiviljaleent,
soola,
2 spl tomatipüreed, muskaati.

 Kartulid purutakse kahvliga või aetakse läbi sõela. Rasv sulatakse, selles hautakse peenestatud maitseköögiviljad, lisatakse leem ja keedetakse 30-45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kartulipüree ja tomatipüree pannakse supisse, keedetakse 2-3 minutit. Pärast keetmist maitsestatakse riivitud muskaatpähkliga.

25. september 2012

Juustusupp. (Belgia)


     


1 1/2 puljongit,
150 gr kuiva juustu,
2-3 spl võid või margariini,
150 gr riivsaia ( 1 klaas),
soola,
muskaati,
3 muna,
100 gr sinki,
1-2 spl sibulapealseid või murulauku.

Keeva puljongisse segatakse riivitud juustu, või ja riivsaia mass, lastakse keema tõusta. Supp maitsetatakse, võetakse tulelt ja tõstetakse kaussi lahtiklopitud muna, kuubikuteks lõigatud singi ja õhukesteks tükkideks lõigatud maitserohelise peale, segatakse kergelt.

Viini saiad.



1/4 piima,
31/2 - 4 kl jahu,
20 gr pärmi,
50 gr võid ,
50 gr suhkrut,
4-5 tera kardemoni,
1/2-3/4 tl soola.
Täidis: 200 gr võid, (1/2 klaasi paksu džemmi või marmelaadi).
Pealemäärimiseks muna, võõbaks 3 tl tuhksuhkrut, 1 tl vett, natuke sidrunimahla.  ( Väljaandvus 25 tk).

Pärm segatakse külma piimaga, lisatakse jahu, suhkruga vahustatud või, peenestatud kardemon ja sool. Sõtkutaks sitke, mitte liiga kõva taigen, lastakse kerkida. Kerkinud taigen rullitakse õhukesteks kandiliseks tükiks, keskele pannakse toas seisnud, kuid mitte liiga soe või, ümbritsetakse taignaga. See rullitakse õhemaks, hoitakse siis jahedas kohas, rullitakse veel 4-5 korda õhukeseks ja pannakse iga kord 3-4 kordseks kokku. Lõpuks rullitakse õhukeseks, lõigatakse kolmnurkseteks tükkideks. Igale tükile pannakse võitükike või keedist, rullitakse kokku, keeratakse kõveraks, määritakse munaga ja küpsetakse helekollaseks. Valmis saiadele pannakse suhkruvõõpa.

Vaarikavaht.




500 gr vaarikaid,
1/2 kl suhkrut,
1/2 sidrunit,
1 kl vett,
1 pakk (25 gr) želatiini,
3 munavalget.

Vaarikad keedetakse suhkru, vee ja sidrunimahla ning - koorega pehmeks, kurnatakse läbi peene sõela. Želatiini leoatkse 2-3 spl külmas vees 20-30 minutit, seejärel lahustatakse kuumas veevannis ja segatakse mahlaga. Mahla kogus koos želatiiniga peab olema 3 klaasitäit. See asetatakse külma kohta. Munavalged vahustatakse ja segatakse külma, juba tarretuma hakkava mahlaga, klopitakse üheskoos heledaks vahuks ja asetakse pokaalidesse lõplikuks tarretamiseks ja jahtumiseks.

Meega hautatud kana.



1 kana,
2 spl mett,
30 gr võid,
1 spl maapähkleid,
1/2 tl riivitud ingverit,
( 1 tl roosivett),
praadimiseks rasva.

Puhastatud kana hõõrutakse seestpoolt mee ja või segugaüleni paksult sisse. Soovi korral piserdatakse sisse ka roosvett. Seejärel praetkse kana rasvas, lisatakste veidi vett ning hautakse pehmeks . Valmis kana tükeldatakse, asetatakse soojendatud vaagnale, puistakse riivitud ingveri ja hakitud maapählitega üle. Lisandiks antakse riis.

Mandlitega küpsetatud kala. (Egiptus)



1 kg kala (tursk, ahven, säga),
1/2 - 1 kl toiduõli,
1/2 mandleid või pähklituumi,
2-3 spl rosinaid,
4-6 tomatit,
soola, pipart,
paprikapulbrit.

Kalad puhasttatakse, soomused ja sisikond eemaldatakse, hõõrutakse soola ja pipraga sisse. Kalad asetakse rasvaga määritud vormi või pannile, valatakse kuuma toiduõliga üle ja küpsetakse mõõdukalt kuumas praeahjus, aeg-ajalt rasvaga kastes. Pähklid või mandleid ja pestud rosinaid kuumutakse õlis, tõstetakse välja. Samas rasvas hautakse tükeldatud soola ja pipraga ülepuistatud tomateid, kuni need lagunevad. Tomatid surutakse läbi sõela, keedetakse nõrgal tulel pehmeks.
Küpsenud kalad asetatakse soojale vaagnale, pählid ja rosinad pannakse ühtlaselt peale. Otse enne lauale andmist tõstetakse toidule tomatipüree.

22. september 2012

Saia-puuviljavorm.




3 spl võid,
3/4 kl suhkrut,
3 muna,
1 sidruni riivitud koor,
200 gr tahket saia või riivsaia,
1 spl jahu,
1/2 tl küpsetuspulbrit,
1-1 1/2 kl valget veini,
2-3 kl  puuvilju või marju koos vähese mahlaga,
Kasutada võib ka kompotte.

Või, suhkur ja munad hõõrutakse vahule, lisatakse maitseained, veniga niisutatud sai, jahuga segatud küpsetuspulber. Vedelikku tuleb lisada nii palju , et saiasegu on pehme. Võiga määritud vormi põhjale pannakse saiasegu, sellele puuviljad või marjad, peale uuesti saiasegu. Küpsetakse keskmiselt kuumas praeahjus helepruuniks ja läbiküpseks ( umbes 45 minutit).
Lauale antakse soojalt, peale puistakse suhkru ja kaneeli segu.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком