27. september 2012

Airaan.




Airaan- hapupiim, mida toodetakse mitmete loomade piimast Kasahstanis, Kesk-Aasias, Siberis, Krimmis, ja Kaukaasias. Sageli segatakse klopitud piim pooleks veega, lisatakse soola või suhkrut.

Ahvileivapuu e. baobab.





Ahvileivapuu e. baobab - Aafrikas kasvav jäme puu, mille viljad on jahuse, söödava sisuga.

26. september 2012

Agar-agar.





Agar-agar - merevetikaist saadav, peamiselt süsivesikutest koosnev tarendaine. Kasutatakse marmelaadide ja tarretiste valmistamisel. Toodetakse peamiselt Valge mere ja Kaug- Ida merede punavetikaist.
Agaroid - Musta mere loodeosa vetikaist saadav agar-agari taoline aine.




Kaste tervete sibulatega.

15-20 väikest sibulat,
vett,
3-4 spl rasva  või toiduõli,
2 spl jahu,
1-1 1/2 kl piima, soola,
peent pipart.

Kooritud sibulad kallatakse üle keeva, soolaga maitsestatud veega ja keedetakse 10-12 minutit, tõstetakse siis vahulusikaga veest ja lastakse nõrguda. Rasv või õli kuumutatakse, selles praetakse terved sibulad helekollaseks. Jahu segatakse juurde, kuumutatakse kollaseks. Sibulate keeduvesi valatakse peale, keedetakse ja lisatakse nii palju piima, et saadakse vedelavõitu kaste. Keedetakse koos piimaga veel 4-5 minutit, maitsestatakse soola ja pipraga.
Kastet süüakse praetud kalade, muna- ja lihatoitude juurde.

Pikantne tomatikaste.




1 sibul,
1 porgand,
tükk sellerit,
2-3 spl rasva või toiduõli,
 2 spl jahu,
 500 gr küpseid tomateid või 1 1/2 spl tomatipüreed,
vett või puljongit,
1 tl suhkrut,
soola,
1 loorberileht,
10-12 tera pipart.

Maitseköögiviljaad riivitakse jämedalt, praetakse rasvas või toiduõlis, kuni nad on pehmed (10-15 minutit). Siis lisatakse jahu ja lastakse kergelt pruunistatakse.Segatakse juurde tükeldatud tomatid või tomatipüree ning vesi ja puljong, maitsestatakse soolaga. Lisatakse vürtsid ja keedetakse 10-15 minutit, seejärel kurnatakse läbi sõela.  Kastet tarvitatakse külmalt kotlettide, köögiviljatoitude jt. kõrvale.

Paprikasalat.




4 paprikakauna,
soola,
2 küüslauku,
oliiviõli,
äädikat.

Paprika praetakse pliidil taimeõlis või küpsetatakse praeahjus, lõigatakse ribadeks ja puhastatakse  seemnetest. Puistatakse soola peale, segatakse tambitud küüslaugu ning oliiviõli ja äädika seguga.

Aedviljapüree.



1 väike baklažaan,
4 paprikakauna,
6 tomatit,
1 spl pähklituumi,
soola,
oliiviõli,
äädikat või sdrunimahla,
petersellilehti.

Baklažaan ja paprika küpsetatakse kuumas praeahjus, jahutatakse külma vett peale valades. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse. Kõik toiduained peenestatakse, segatakse maitseainega.

Baklažaanisalat.



2 baklažaani,
soola,
oliiviõli,
sidrunimahla või äädikat,
3 tomatit,
petersellilehti.

Baklažaanid küpsetatakse kuumas praeahjus, siis kooritakse ja tükeldatakse. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse, lõigatakse, lõigatakse viiludeks. Toiduained segatakse  , peale puistatakse maitseained ja valatakse õli, kaunistatakse petersellilehtedega.

Sibulasalat.




250 gr sibulaid või sibulapealseid,
250 gr küüslauku,
4 tomatit,
soola,
2-3 spl toiduõli,
1 sidruni mahl või äädikat.

Sibulad ja küüslauk hakitakse, tõstetakse kaussi või vaagnale, puistatakse soola peale. Tomatid lõigatakse ketasteks, asetatakse sibulatele. Toiduõli ja sidrunimahl või äädika segu valatakse toiduainetele.

Mina segasin ja lisasin nats ka pipart.

Seenesupp keedetud munaga.


 

650 g värskeid šampinjone või muid seeni,
3 spl võid või margariini,
1 sibul,
1 spl jahu,
1 1/2  lihaleent,
soola,
pipart,
1 kl koort,
4 muna, 1 spl maitserohelist.

Puhastatud seened hakitakse , hautatakse võis koos hakitud sibulaga 10-15 minutit. Jahu puistatakse peale, lisatakse lihaleem, keedetakse 8-10 minutit, maitsestatakse.
Koor ja kõvaks keedetud munad pannakse kaussi, supp tõstetakse peale, puistatakse maitserohelist.

Kartulisupp.



650 gr  keedetud kartuleid või kartuliputru,
1- 1 1/2  spl rasva,
1 väike naeris või porgand,
tükike sellerit,
1 sibul,
 1/2 porrulauku,
1 1/2 l liha- või köögiviljaleent,
soola,
2 spl tomatipüreed, muskaati.

 Kartulid purutakse kahvliga või aetakse läbi sõela. Rasv sulatakse, selles hautakse peenestatud maitseköögiviljad, lisatakse leem ja keedetakse 30-45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kartulipüree ja tomatipüree pannakse supisse, keedetakse 2-3 minutit. Pärast keetmist maitsestatakse riivitud muskaatpähkliga.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком