10. aprill 2013

Kuklid.




0.25 l piima,
25 gr pärmi,
1 tl soola,
0.5 kl suhkrut,
(1 tl kardemoni),
umbes 0.5 kg jahu,
100 gr võid või margariini,
määrimiseks muna.
Kõik  ained peale piima on soovitav varakult lauale valmis panna, et nad saavutaksid toatemperatuuri, külmad ained takistavad kerkimist.
Piim kuumutatakse käesoojuseni ( 37 C on parim temperatuur pärmi tegevuseks). Pärm murendatakse piimasse ja segatakse, kuni see on sulanud. Lisatakse sool, suhkur, (kardemon) ja sõeludes nii palju jahu, et saab vedela taigna. Seda klopitakse kävasti, et ta võtaks endasse rohkem õhku. Siis lisatakse ülejäänud jahu (umbes pool klaasi jäetakse veel järele). Kõige lõpuks segatakse taignasse pehme või. Kui või sulatada, teuleb see lisada jahtunult. Taignat sõtkutakse, kuni või on ühtlaselt segunenud. Siis lisatakse ka järelejäänud jahu, kui see peaks olema vajalik.  Kuklitaigen peab olema veidi pehmem kui väikesaiataigen. Sõtkutakse seni, kuni taigen eraldub kätest ja kausiservadest. Kauss kaetakse räti, kile või kaanega ja lastakse taigen soojas kohas või soojas vees kerkida koguselt kahekordseks.
Taignast veeretakse 20 ümmargust palli, mis laotakse võitatud küpsetusplaadile ja kaetakse kilega. Pannakse sooja kohta kerkima. Kui nad on kerkinud poole suuremaks , võõbatakse munaga. Eriti ilusa vävi saab võõpamisel munarebuga. Sõrmedega vajutatakse kukli põhjani sisse süvend, kuhu pannakse täidis.
Kuklid küpsetatakse 225 C kuumuses 10-12 minutit. Valmis kuklid lastakse rätiga kaetult jahtuda.

Võisilmakuklid.
Võid , (suhkurt, vanillsuhkrut, hakitud pähkleid).
Igasse süvendisse pannakse ümbes pool teelusikatäit võid. Soovi korral võib pelae riputada suhkrut, vanillsuhkrut või pähkleid.

Köömnekuklid.
Võid, soola, köömneid.
Igasse süvendisse pannakse noaotstäis võid, tabakse soola ja soovikohaselt köömneid.

Moonikuklid.
Süvendit ei tehta, munaga määritud pinnale puistatakse mooniseemneid.

Õuna-meekuklid.
5 spl paksemad õunapüreed,
1 spl mett,
Ained segatakse. Kääridega lõigatakse kuklite peale ristlõige, süvend täidetakse õunaseguga.

Vaarika-pähklikuklid.
5 spl vaarikakeedist,
5 spl sulavõid,
1 spl hakitud pählid.
Ained segatakse, täidetakse kuklisüvendid.

Kaneelikuklid.
50 gr võid,
3 spl suhkrut,
2 tl kaneeli,
2 spl jahu.
Pehme võiga segatakse teised ained ja täidetakse süvendid.

Vanillikuklid.
3 spl sulavõid,
3 spl suhkrut,
pool klaasi kaerahelbed,
1 spl jahu,
1 tl vanillsuhkrut.
Ained segatakse. Kääridega tehtud ristlõikesse tõstetakse kuhjaga täidis.

Rosinakuklid.
Enne kerkimist segatakse taigna hulka jahus veeratud rosinad.

 Vastlakuklid.
0.25 l rõõska 35% - list koort,
1 spl suhkrut,
vanilliini.
Räti all jahtuda lastud kuklitel lõigatakse terava noaga kaaneosa koonusekujuliselt välja, nii et tekib väike süvend. Sinna tõstetakse lusikaga või prõtsitakse läbi torbiku kuhilas vahukoort ; kaas panna poolvilt peale.

1. märts 2013

Aseri tava-kebab.



500 gr lambaliha,
120 gr sulatatud lambarasva,
2 spl veiniäädikat,
2 sibulat,
tilli, koriandrilehti, münti,
8 muna, veidi suhkrut,
pipart, soola.
Liha lasta läbi hakkmasina ja maitsestada soola ning pipraga. Vormida ümmargused lihapallid ja pruunistada ümberringi kuumas lambarasvas. puista peale hakitud sibulat ja valada üle hakitud maitserohelise, äädika, suhkru, pipart ja soolaga maitsestatud lahtikloppitud munad. Küpsetada praeahjus valmis. Puista peale veidi maitserohelist ja anda koos nisuleivaga lauale. Äädika asemel võib munadele lisada 2-3 hakitud tomatit.

1. veebruar 2013

Šašlõkk (basturma).





1,2 kg veisefileed.
Marinaad: 3 sibulat, loorberileht, musta pipart, pimenti, soola, 8 tl 3% äädikat.
Kaste: üks klaas tkemali sousti.
Liha lõigata 20-30 grammisteks tükkideks, lisada maitseained, sibulaviilud, piserdada peale äädikat ja lasta ööpäev seista jahedas kohas. Torgata vardasse ja küpsetada.
Tkemalisoust : hapud ploomid keeddetakse ja hõõrutakse läbi sõela. Maitsestatakse küüslauggu, soola, paprikat, äädikat ja hakitud maitserohelisega (basiilik, koriander, petersellilehed, till, estragon, münt).

Praetud kanapoed (tapaka).




1 kanapoeg ( või kuni kilogrammine broiler),
30 gr võid ( soovitav sulatatud võid),
soola, pipart,
küüslauku.
Puhastatud kanapoeg lõigatakse rinna poolt lahti ja vormistatakse lamedaks. Hõõrutakse soola, pipra ja pressitud küüslauguga. Praetakse mõlemalt poolt kuumas võis pruuniks. praadimise ajal asetatakse peale raskus. Süüakse lavašiga.

Kana pähklikastmes(satsivi).




1.2 kg kana või 1.3 kg kalkunit.
Kaste :
300 gr kreeka pähkleid,
2 spl võid,
2-3 sibulat,
1 tl jahu,
2 munakollast,
küüslauku,
3 spl 3% äädikat,
nelki, kaneeli,
paprikat (jahvatatud),
safranit,
kuivatatud maitserohelist (suneli),
soola,
2 kl kanapuljongit.

Poolpehmeks keedetud kana lõigata tükkideks ja pruunistada. Hakitud sibul kuumutada võis, lisada jahu ja segada puljongiga. Pähklituumad lasta läbi hakkmasina, lisada pressitud küüslauk, sool, kaneel, nelk, paprika, safran, segada vähese puljongiga ja valada keevasse puljongisse, milles on kuumutatud sibul. Hõõruda läbi sõela, lisada äädikas ja kuivatatud maitseroheline ning keeta 5 minutit. Munakollased hõõruda vähese jahutatud (kuni 50C-ni) kastmega ja siis lisada pidevalt segades kuumale kastmele. Soust valada kuumalt linnulihale ja lasta jahtuda.

Lihtne šokolaadikook

    375 ml jahu
    170 ml suhkrut
    100 ml kakaopulbrit
    3/4  tl söögisoodat
    1/2  tl soola
    5  spl õli
    1  spl äädikat
    1  tl vanilliekstrakti
    250 ml vett või kohvi
Segada kokku kuivained (jahu, suhkur, kakaopulber, sooda, sool). Lisada õli, äädikas, vannilliekstrakt ja vesi. Segada kuni moodustub õhuline taigen. NB! Mitte liiga palju, mõned jahu triibud võivad kausi servadele jääda.
Taigen valada õliga määritud vormi ja küpsetada 175 kraadi C juures umbes 30 minutit, kuni kooki torgatud hambaork/noaots tuleb välja puhtana.

Ühepajatoit (tšanahhi).




500 gr lambaliha,
750 gr kartuleid,
200 gr tomateid või tomatipüreed,
300 gr baklažaani,
200 gr rohelisi aedoakaunu,
1 sibul, soola, pipart.

Lambaliha lõigata väiksemateks tükkideks ( 2-3 tükki portsjonis) panna malmpotti või väikestesse glasuuritud savipottidesse. Lisada peenestatud sibul, kooritud ja tükeldatud kartulid, poolitatud tomatid või veidi tomatipüreed, kiududest puhastatud ja tükeldatud aedoakaunad, võimaluse korral kuubikuteks lõigatud baklažaan, hakitud petersellilehti, peale puistata sool ja pipart. Valada juurde kaks klaasi vett, katta nõu kaanega ja hautada paar tundi praeahjus.

Hartšoo.




500 gr veise-või lambaribi või rinnaliha,
kolmveerand klaasi riisi,
1 sibul,
1 spl tomatipüreed,
2 tomatit,
3-4 küüslauguküünt,
maitserohelist,
paprikat,
soola,
2 l vett.
Liha raiuda tükkideks ( 3-4 tükki üheks portsjoniks), panna keema, eemaldada vaht ja edasi keeta vaiksel tulel. Kui liha on peaegu pehme, lisada hoolikalt pestut riis koos tomatipüreega või värskete tomatitega, kuumutatud sibul, paprika ja sool. Lasta tasasel tulel valmis keeta. Enne lauale andmist lisada pressitud küüslauk ja hakitud maitseroheline. Lasta korraks tõusta seisma.

31. jaanuar 2013

Aedoasalat (lobio).




250 gr pruune aedubasid,
3-4 sibulat,
2 spl õli,
80 gr kreeka pähkleid,
petersellilehti,
koriandrilehti,
soola, pipart,
äädikat (soovitav veiniäädikat).

Leotatud aedoad keeta ja kurnata. Maitsestada õlis kuumutada sibul, riivitud pähklite, hakitud maitserohelise, pipra, soola ja veiniäädikaga.

Magus petisupp.



1 l petti,
1 pakk küpsiseid,
1 klaas külmetatud või kompotimarju,
maitse järgi suhkru või mett , (kaneeli).

Pett maitsestatakse suhkru või meega, segatakse hulka murendatud küpsised ja marjad (maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, kirsid vms). Pinnale võib puistata kaneeli.

Köögivilja pannkoogid.




4 spl riivsaia,
kolmveerand klaasi piima,
0,5 kl jahu,
4-5 porgandit,
2 kartulit,
1 väike sibul,
1 väike seller,
2 muna,
3 spl toiduõli või sulavõid,
soola, veidi peent pipart,
muskaatpähklit,
praadimiseks rasvainet.

Riivsaial lastakse 10 minutit piimas paisuda, lastakse jahu, peenelt riivitud köögivili, munad, rasvaine segatakse läbi ja maitsestatakse. Tasasel tulel küpsetatakse väikesed ümmargused koogid . Süüakse hapukoore või pohlasalatiga.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком