16. aprill 2013
Krevetid õuna- tomatikastmes.
1 suur õun,
2 spl toiduõli,
soola, pipart, paprikat (0,5 tl),
400 gr konservtomateid,
400 gr krevette.
Peeneks lõigatud õunakuubikud kuumutatakse hetk õlis, laisatakse maitseained ja hautakse veel paar minutit. Nüüd lisatakse nõrutataud tomatid ja klopitakse segu nii, et tomatid purunevad. Kastet hautatakse 5 minutit. Kontrollitakse maitset , lisatakse krevetid ning kuumutatakse nad kastmes läbi.
Süüakse keedetud riisi või saiaga.
Pilaff krevettidega.
1 sibul,
1 paprika,
2 spl toiduõli,
soola, pipart,
1 kl riisi,
0,5 l puljongit või vett,
200 gr krevette,
1 kl konserv- või külmetatud herneid,
2 spl riivitud juustu,
1 tl hakitud petersellilehti.
Hakitud sibulad ja paprika kuumutatakse õlis keedunõu põhjas. Lisataskse maitseained ja riis ning kuumutatakse riis läbipaistvaks. Siis valatakse pealt vedelik ja hautatakse riis pehmeks. Lõpuks lisatakse herned ja krevetid, kontrollitakse maitset ja kuumutatakse rooga veel veidi. Valmis toidule puistatakse riivitud juustu ja hakitud peterselli.
Küüslaugumaitsega krevetid.
300 gr krevette,
5-6 spl toiduõli,
6-7 küüslauguküünt,
soola, pipart, sidrunimahla.
Krevetid pannakse vormi, peale tilgutakse sidrunimahla ja valatakse õli, mis on segatud purustatud küüslauguga. Peale puistatakse veidi soola ja pipart. Vorm pannakse leigesse ahju, siis tõstetakse kuumust kuni õli hakkab keema. Süüakse värske saiaga.
Krevetitäidis.
2 spl võid või margariini,
3 spl jahu,
400 ml vedelikku (kalakonservileent+piima),
300 gr krevetti,
soola, pipart, tilli.
Rasvaine kuumutatakse jahuga läbi, lisatakse segades vedelik ja lastakse tasasel tulel keeta umbes 10 minutit. Siis kuumutakse krevetid koos kastmega läbi ja maitsestatakse soola, pipra ja rohke tilliga.
Kasutatakse lehttaigna korvikeste jaoks, muretaignakorvikeste, pannkookide, väikeste pirukate ja suuremate kalade täitmiseks.
Krevetid vahukoorekastmega.
400 gr krevette,
100 gr rõõska 35% -list koort,
1 suur õun,
soola, pipart, salati või sellerilehti,
röstitud saia.
Koor maitsestatakse soola ja pipraga ning vahustatakse. Õun riivitakse jämedalt ning segatakse vahukoore hulka.
Serveerimisel pannakse vaagnale :
1) krevetid, neile kuhjas vahukoor, kaunistada rohelisega;
2) salatilehed, nendele vahukoor , krevetid kõige peale;
3) ühele poole krevetid, teisele poole vahukoor, kaunistatakse rohelisega.
Süüakse röstitud saiaga.
Juustupirukas.
80 gr võid,
90 gr riivitud juustu,
70 gr nisujahu.
Täidis :
250 gr sulatatud juustu,
0,2 l 10% koort (võib olla ka 35-%),
3 muna,
peotäis peenestatud petersellilehti,
1 küüslauguküüs,
0,5 tl soola,
natuke pipart.
Sega pehme või ja riivjuust. Lisa jahu. Vajuta tainas umbes 25 cm läbimõõduga vormi või pannile, paari-kolme sentimeetri kõrguselt ka äärtele. Sega täidis ja vala tainale. Küpseta 200 C juures 0,5 tundi, kuni pirukas on pealt ilus helepruun.
Küüslauguküpsised.
1 pakk kohupiima,
1 pakk margariini,
poolteist klaasi jahu,
veidi soola, 200 gr juustu,
määrimiseks 1 muna,
2-4 küüslauguküünt või 1 tl küüslaugupulbrit.
Kohupiima-muretaigen rullitakse poole sentimeetri paksuseks , määritakse munaga, raputakse peale küüslaugupulbrit, riivitud juustu ja soovi korral ka punast piprat.
Värske küüslaugu kasutamisel lisatakse pressitud küüslaugumahl küpsiste määrimiseks mõeldud munale. Lõigatakse kangikujulised küpsised , kõpsetakse 5 minutit 200-220 C ahjus kuldkollaseks.
10. aprill 2013
Kuklid.
0.25 l piima,
25 gr pärmi,
1 tl soola,
0.5 kl suhkrut,
(1 tl kardemoni),
umbes 0.5 kg jahu,
100 gr võid või margariini,
määrimiseks muna.
Kõik ained peale piima on soovitav varakult lauale valmis panna, et nad saavutaksid toatemperatuuri, külmad ained takistavad kerkimist.
Piim kuumutatakse käesoojuseni ( 37 C on parim temperatuur pärmi tegevuseks). Pärm murendatakse piimasse ja segatakse, kuni see on sulanud. Lisatakse sool, suhkur, (kardemon) ja sõeludes nii palju jahu, et saab vedela taigna. Seda klopitakse kävasti, et ta võtaks endasse rohkem õhku. Siis lisatakse ülejäänud jahu (umbes pool klaasi jäetakse veel järele). Kõige lõpuks segatakse taignasse pehme või. Kui või sulatada, teuleb see lisada jahtunult. Taignat sõtkutakse, kuni või on ühtlaselt segunenud. Siis lisatakse ka järelejäänud jahu, kui see peaks olema vajalik. Kuklitaigen peab olema veidi pehmem kui väikesaiataigen. Sõtkutakse seni, kuni taigen eraldub kätest ja kausiservadest. Kauss kaetakse räti, kile või kaanega ja lastakse taigen soojas kohas või soojas vees kerkida koguselt kahekordseks.
Taignast veeretakse 20 ümmargust palli, mis laotakse võitatud küpsetusplaadile ja kaetakse kilega. Pannakse sooja kohta kerkima. Kui nad on kerkinud poole suuremaks , võõbatakse munaga. Eriti ilusa vävi saab võõpamisel munarebuga. Sõrmedega vajutatakse kukli põhjani sisse süvend, kuhu pannakse täidis.
Kuklid küpsetatakse 225 C kuumuses 10-12 minutit. Valmis kuklid lastakse rätiga kaetult jahtuda.
Võisilmakuklid.
Võid , (suhkurt, vanillsuhkrut, hakitud pähkleid).
Igasse süvendisse pannakse ümbes pool teelusikatäit võid. Soovi korral võib pelae riputada suhkrut, vanillsuhkrut või pähkleid.
Köömnekuklid.
Võid, soola, köömneid.
Igasse süvendisse pannakse noaotstäis võid, tabakse soola ja soovikohaselt köömneid.
Moonikuklid.
Süvendit ei tehta, munaga määritud pinnale puistatakse mooniseemneid.
Õuna-meekuklid.
5 spl paksemad õunapüreed,
1 spl mett,
Ained segatakse. Kääridega lõigatakse kuklite peale ristlõige, süvend täidetakse õunaseguga.
Vaarika-pähklikuklid.
5 spl vaarikakeedist,
5 spl sulavõid,
1 spl hakitud pählid.
Ained segatakse, täidetakse kuklisüvendid.
Kaneelikuklid.
50 gr võid,
3 spl suhkrut,
2 tl kaneeli,
2 spl jahu.
Pehme võiga segatakse teised ained ja täidetakse süvendid.
Vanillikuklid.
3 spl sulavõid,
3 spl suhkrut,
pool klaasi kaerahelbed,
1 spl jahu,
1 tl vanillsuhkrut.
Ained segatakse. Kääridega tehtud ristlõikesse tõstetakse kuhjaga täidis.
Rosinakuklid.
Enne kerkimist segatakse taigna hulka jahus veeratud rosinad.
Vastlakuklid.
0.25 l rõõska 35% - list koort,
1 spl suhkrut,
vanilliini.
Räti all jahtuda lastud kuklitel lõigatakse terava noaga kaaneosa koonusekujuliselt välja, nii et tekib väike süvend. Sinna tõstetakse lusikaga või prõtsitakse läbi torbiku kuhilas vahukoort ; kaas panna poolvilt peale.
1. märts 2013
Aseri tava-kebab.
500 gr lambaliha,
120 gr sulatatud lambarasva,
2 spl veiniäädikat,
2 sibulat,
tilli, koriandrilehti, münti,
8 muna, veidi suhkrut,
pipart, soola.
Liha lasta läbi hakkmasina ja maitsestada soola ning pipraga. Vormida ümmargused lihapallid ja pruunistada ümberringi kuumas lambarasvas. puista peale hakitud sibulat ja valada üle hakitud maitserohelise, äädika, suhkru, pipart ja soolaga maitsestatud lahtikloppitud munad. Küpsetada praeahjus valmis. Puista peale veidi maitserohelist ja anda koos nisuleivaga lauale. Äädika asemel võib munadele lisada 2-3 hakitud tomatit.
1. veebruar 2013
Šašlõkk (basturma).
1,2 kg veisefileed.
Marinaad: 3 sibulat, loorberileht, musta pipart, pimenti, soola, 8 tl 3% äädikat.
Kaste: üks klaas tkemali sousti.
Liha lõigata 20-30 grammisteks tükkideks, lisada maitseained, sibulaviilud, piserdada peale äädikat ja lasta ööpäev seista jahedas kohas. Torgata vardasse ja küpsetada.
Tkemalisoust : hapud ploomid keeddetakse ja hõõrutakse läbi sõela. Maitsestatakse küüslauggu, soola, paprikat, äädikat ja hakitud maitserohelisega (basiilik, koriander, petersellilehed, till, estragon, münt).
Praetud kanapoed (tapaka).
1 kanapoeg ( või kuni kilogrammine broiler),
30 gr võid ( soovitav sulatatud võid),
soola, pipart,
küüslauku.
Puhastatud kanapoeg lõigatakse rinna poolt lahti ja vormistatakse lamedaks. Hõõrutakse soola, pipra ja pressitud küüslauguga. Praetakse mõlemalt poolt kuumas võis pruuniks. praadimise ajal asetatakse peale raskus. Süüakse lavašiga.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....