23. märts 2014
Marineeritud räimed.
1 kg suuri räimi, 2-3 sibulat.
1.marinaad : 2 kl vett, 2 tl soola, 2 sl 30% -list äädikat;
2.marinaad : 1 kl vett, 1 sl äädikat, 2 tl suhkrut, 2 tl soola, 1/4 tl peent pipart, veidi muskaati, 3 sl toiduõli.
Sisikonnast puhastatud ja pestud räimedel eemaldatakse luud ja pea. Kalafileed pannakse 1. marinaadisse. See võib olla keedetud või segatud keetmata, ta peab olema külm. Selles hoitakse kalu 3 tundi, siis valatakse marinaad pealt. Kalafileed asetatakse kihiti sibulaketastega purki, peale valatakse 2.marinaad, hoitakse külmas. Kalad on tarvitamiskõlblikud mõne tunni pärast ja võivad säilida mitu nädalat.
Roheline salat.
200 gr lehtsalatit või hiinakapsast ( võib lisada noori rabarberi-, olblika-, nurmenuku-, võilillelehti vm), 1 väike sibul või sibula pealseid , 2 sl hapukoort, 1-2 sl õunapüreed, soola, suhkrut, maitsetaimede lehti.
Lehed pestakse hoolikalt rohkes külmas vees, nõrutatakse ja lõigatakse peeneks. Sibul hakitakse ja lisatakse. Hapukoor või keefir segatakse õunapüreega ja maitsestatakse, tõstetakse salatilehtedele ja segatakse kergelt. Hoitakse enne laualeandmist 30 minutit jahedas, et maitse ühtlustuks.
18. märts 2014
Juustu - vorstileivad.
Salme Masso.
6 leivaviilu,
100 g võid,
1 tl hapukoort või majoneesi,
100 g juustu,
100 g vorsti,
sibulapealseid või murulauku.
Pehme, toasseisnud või segatakse hapukoore või majoneesiga. Juust riivitakse, vorst ja sibulapealsed hakitakse peeneks ja segatakse võiga. Segu pannakse paksu kihina leivaviiludele, peale puistatakse veel maitserohelist või pannakse hapukurki.
17. märts 2014
Saame tuttavaks.
Tere.
Kirja kirjutan siis teile, mu kallid külastajad. Väga suur soov oleks teiega tuttavaks saada. Kes te olete, kuidas te mind leidsite ja kui tihti külastate seda blogi?
Ma siis natuke tutvustan teile ennast. Mul on suur pere: mees, 3 poega, 2 kassi ja koer.
Elame ühes väikses Eesti linnas. Oleme üks tavaline eesti pere.
Mina kogun retsepte, huvitun ravimtaimedest ja tegelen käsitööga. Retseptide kogumisega hakkasin ma tegelema juba siis, kui olin üsna noor. Hobi tekkis tänu ühele mu heale tuttavale, kes kogus välismaiseid retsepte, tõlkis, proovis jne. Kuna minu ema oli kogu aeg palju tööl, õppisin ma enda eest hoolt kandma ja seega ka süüa tegema üsna varakult.
Ma ei mäleta kuidas ja millal, aga ükskord sattus mulle kätte Salme Masso raamat "Rahvaste toite". Selle abil tutvusin ma igasugu roogade, maitseainete ja nippidega. Sealt saigi alguse minu armastus toidu vastu, mis on alles siiani. Tänaseks on mul palju kokaraamatuid, on ka palju ajalehtedest võetuid retsepte, internetist ümber kirjutatud retsepte, kuid ikkagi kõige südamelähedasemateks on jäänud Salme Masso retseptid. Oi kuidas ma tahaks, et oleks temaga tuttavaks saanud, kui mitu korda olen köögis temaga mõttes rääkinud. Kui te teaks te vist mõtleks, et ma olen hull :) Ta on mind palju õpetanud, tänu tema raamatule olen ma saanud üllatada ema ja nüüd ka oma peret ja külalisi. Ka siin blogis on väga palju tema retsepte, kahjuks pole ma kirjutanud iga ta retsepti juurde ta nime, aga üritan kõik retseptid läbi vaadata ja tema nime lisada.
Kõik retseptid, mis siia on lisatud, olen ise läbi proovinud nii et, kui on küsimusi küsige julgemalt. Ja üldse tahaks ka kuulda teie arvamust, teie soove, kõike mis teil öelda on, palun kirjutage.
Juhul kui teil peaks olema vaja mõnda retsepti leida või vene keelest tõlkida, kirjutage, ma hea meelega aitan. Mul on palju venekeelseid retsepte kogutud ka mu venekeelsesse blogisse.
Nüüd ma siis hakkan lõpetama, ma ei tea kas keegi üldse loeb seda juttu, aga kui loete, palun vastake. Kirjutage, jään ootama teie vastust.
Saame tuttavaks!!! :)
Kõike kaunist teile!!!!
Natella.
23. jaanuar 2014
Kodused hakklihapallid.
500 g hakkliha,
4-5 tahket saiaviilu,
1 klaas vett,
1 sibul,
1 muna,
1 tl soola,
1/2 jahvatatud musta pipart,
1/2 riivitud muskaatpähklit,
2 spl toiduõli,
2 spl nisujahu,
2 klaasi puljongit (puljongikuubikust),
2-3 spl hapukoort,
2 spl hakitud tilli.
Pane hakkliha kaussi. Leota saialõike umbes 10 minutit vees. Pigista üleliigne vesi välja ja murenda sai hakkliha juurde. Koori ja haki sibul ning lisa hakklihale. Lisa muna ja maitseained. Sega taigen läbi ja klopi tugevasti. Veerata taignas märgade käte vahel sobiva suurusega pallid. Kuumuta õli paksupõhjalises potis. Pruunista hakklihapalle kuumas õlis potti aegajalt raputades. Puista potti jahu, sega ja kuumuta kollaseks. Vala tasapisi juurde kuum puljong, sega ja keeda kastet veel 5 minutit nõrgal kuumusel. Sega kastmesse hapukoor ja hakitud till. Proovi maitset. Paku juurde keedu kartulid ja salat. Sobib ideaalselt koos hapukurkidega.
Hakkliha - seenesupp.
1 sibul,
2-3 spl toiduõli või margariini,
2 spl nisujahu,
1 1/2 l lihaleent,
100 g värsket või 10 g kuivatatud seeni,
250 g hakkliha,
jahvatatud musta piaprt,
pisut riivitud sidrunikoort,
soola.
Koor ja hakki sibul. Kuumuta potis rasvaine, lisa sibulad ning mõne aja pärast ka jahu. Kuumuta segades , kuni jahu muutub kuldkollaseks. Ole hoolikas, et sa jahu ära ei kõrvetaks. Vala vähehaaval juurde puljong. Klopi kogu aeg vispliga, et jahu ei jääks tükki. Lisa tükeldatud seened (kuivatatud seened leotatult). Keeda umbes 5 minutit. Sega vahepeal hakkliha hulka veidi pipart ja sidrunikoort ning maitsesta hakkliha soolaga. Võta taignast lusikaga väikesi tükke ja pane keeva supi hulka. Keeda veel 5 minutit.
Peedisupp frikadellidega.
1 porgand,
3-4 keedetud peeti,
1 sibul,
2 spl toiduõli,
1-2 spl lahjat äädikat,
2 l vett,
5 musta pipart tera,
1 loorberileht,
1/2 - 1 pakk frikadelle,
1 tl suhkrut,
2-3 puljongikuubikut,
(soola),
maitserohelist,
hapukoort.
Mina lisan, alati veel kartulid, minu jaoks supp pole supp kui kartulid ei ole 2-3 tk.
Koori juurvili ja riivi jämeda riiviga. Lõika sibul ribadeks. Kuumuta sibul ja porgand õlis pehmeks , lisa riivitud peet ja lahja äädikas. Vala juurde keev vesi ja maitseained. Lase supil keema tõusta. Lisa puljongikuubikud ja frikadellid ning keeda suppi veel 3-5 minutit. Vajadusel lisa maitseained. Enne serveerimist lisa supile hapukoor ja maitserohelist.
Nohu.
Viirusehaiguse korral on oluline jääda koju ja puhata.
Võtta vitamiine, eriti A- ja C- vitamiini. C- vitamiin vähendab haiguse kestust ja raskust, A- vitamiin vähendab tunduvalt tüsistuse tekkimise võimalust.
Joo ohtralt sooja jooki : vett, mahla või taimeteed. Väldi piima, sest see soodistab üleliigse lima teket.
Söö mitmekesiselt ja tervislikult. Ära unusta küüsluku, sibulat, ingverit, sidrunit ja mädarõigast.
Hinga sisse aromaatseid aurusid. Lisa kuumale veele eukolüptiõli, mentoolõli, tüümiani, rosmariini või salveid.
Tilguta ninna soolveetilku, mille valmistamiseks võtta 1/2 sooja vee kohta 1/4 tl soola.
Nohu algusstaadiumis võib juua 1/2 klaasi vett, millesse on lastud 5 tilka joodi. Kui tegemist pole grippiga, peaks see aitama.
Nohu korral võib sisse hingata kartulikeeduauru (keeduveele lisada pisut soola).
Sibulaaur : õhukese klaasi põhja panna 2 spl riivitud sibulat, klaas panna kuuma veega nõusse ja katta paberkoonusega. Koonuse otsiku kaudu hingata auru kumbagi sõõrmesse 10 minutit.
Küüslaugumesi : küüslauk segada meega vahekorras 1:1 ja võtta segu 1 spl iga 2 tunni tagant.
Sibulat ja küüslauku tuleks ohtralt süüa ka toorelt. Küüslauk või sibul võib ka peenestada ja panna ninna saadud mahlas leotatud vatitampoonid.
Sibula-küüslauguõli : soojenda 1/2 klaasitäit taimeõli 30-40 veevannil, jahuta veidi, lisa 1-2 küüslauguküünt ja veerand keskmist sibulat, lase 2 tundi tõmmata. Tilguta mõne tilgad haaval ninasõõrmetesse.
Ninasõõrmetesse võib tilgutada ka aaloemahla 5-8 tilka iga paari tunni tagant, samuti võib ninna tilgutada mõned tilgad vedelat mett.
Nohu aitavad leevendada ka jalavannid sinepiga või männiõliga. Jalgadele võib teha ka sinepiplaastreid : pane plaastrid jalgadele , lükka otsa villased sokid ja hoia tunni-paari jooksul. Tee protseduuri õhtul enne magamaminekut ja hommikuks peaks nohu olema järele andnud.
Peedimahlaga nina loputamine aitab kroonilise nohu korral, ninasõõrmetesse võib panna ka peedimahlas immutatud vatitampoonid.
Mentooliõliga tuleb määrida laupa, nina ja meelekohti ning tilgutada seda nina 3-5 tilka korraga.
Ninahaavandute korral võib ninna tilgutada mõned tilgad peedimahla.
Nohu vastu aitab hästi ka toore sidruni söömine.
17. jaanuar 2014
Hingamisteede vaevused.
Kodused ravivõtted.
Anna endale puhkust. Parem on veeta paar päeva voodis kui kannatada nädal aega.
Joo iga päev vähemalt liiter sooja teed, morssi või gaseerimata mineraalvett. Vedelik kompenseerib niiskusepuudust ja loob seega ninaneelus ja kurgus viirust tõrjuva keskkonna ning aitab limaskestadel taastuda. Vedelik lahtistab ka röga , millega surnud rakud ja viirusetekitajad köhides organismist väljutatakse.
Ära joo tulist jooki, sest see kahjustab nii limaskesta pindmise kihi võrra õhemaks jäänud kurku veelgi.
Kurguvalu ja öiste köhahoogude vältimiseks või leevendamiseks hinga enne magamaminekut sisse sooja auru kummelist, piparmündist, saialillest.
Kasulik on kurgu kuristamine kummelitee või lahja soolaveega : klaasitäie leige vee kohta võta 1 tl soola.
Loobu alkoholist, kohvist, šokolaadist. Alkohol ärritab põletikulist kurku, šokolaad muudab kurgulima sitkeks ja võib suurendada köhimise vajadust. Kofeiinil on diureetiline toime, mis vähendab organismi vedelikuvarusid ja võib seega limaeritust pärssida.
Niisuta õhku ruumides, et hoida kurgu limaskesti kuivamise eest. Püüa hingata nina kaudu, sest suu kaudu sissehingatav õhk on kuivem ja see võib kurku ärritada. Pakaselise ilmaga on ka välisõhk väga kuiv, mistõttu mässi sall suu ja nina ette, et hoida sissehingatavat õhku niiskena.
Kui hääl on ära.
Ole vaikselt ja hinga nina kaudu. Ära räägi ega isegi sosista. Anna häälepaeltele puhkust. Arvatakse , et sosistamine ei pinguta häälepaelu, kuid tegelikult pingutab neid sama palju kui rääkimine.
Ära kurista kurku , sest kuristamine pingutab põletikus häälepaelu.
Rahvatarkus.
Väga mõjus vahend on taruvaik : taruvaigu tükikest tuleb hoida suus mitu korda päeva jooksul.
Kuuma auru tegemiseks sobib suurepäraselt eukalüptiõli. Kuumaks auruks võib kasutada ka kartulikeeduvett.
Rohke piimaga valmistatud kartulipuder või kõrvitsapuder aitab leevendada hingamist.
Lastele tuleks kindlasti anda sooja piima meega, köhahood raugevad ja uni on sügavam.
Peenestatud küüslauku võib segada võiga ja hõõruda sellega rinda külmetusliku köha korral.
Kõripõletiku korral võib loputada kurku 0,5-2% soodalahusega.
Sibulatõmmis : 2 keskmist sibulat hakkida, keeta 1 klaasitäies piima, lasta segul tõmmata 4 tundi ja kurnata. Võtta sisse 1 spl 2-3 korda päevas.
Küüslaugutõmmis : võtta 100 g peenestatud küüslauku 1/2 klaasi toasooja keedetud vee kohta, lasta tõmmata 5-6 tundi tihedalt suletud nõus. Loputada sooja tõmmisega kurku.
Mesine palsam kurgule : segada kokku 2 spl mett ja 2 spl koorevõid, lisada 2 toorest munakollast ja 1 tl jahu. Võtta lusikatäis 3-5 korda päevas.
Jõhvikamahl meega aitab suurepäraselt külmetusest tingitud köha korral.
Mädarõikamahl pooleks veega aitab külmetusest tingitud köha korral : võta 1 spl 3 korda päevas.
Anna endale puhkust. Parem on veeta paar päeva voodis kui kannatada nädal aega.
Joo iga päev vähemalt liiter sooja teed, morssi või gaseerimata mineraalvett. Vedelik kompenseerib niiskusepuudust ja loob seega ninaneelus ja kurgus viirust tõrjuva keskkonna ning aitab limaskestadel taastuda. Vedelik lahtistab ka röga , millega surnud rakud ja viirusetekitajad köhides organismist väljutatakse.
Ära joo tulist jooki, sest see kahjustab nii limaskesta pindmise kihi võrra õhemaks jäänud kurku veelgi.
Kurguvalu ja öiste köhahoogude vältimiseks või leevendamiseks hinga enne magamaminekut sisse sooja auru kummelist, piparmündist, saialillest.
Kasulik on kurgu kuristamine kummelitee või lahja soolaveega : klaasitäie leige vee kohta võta 1 tl soola.
Loobu alkoholist, kohvist, šokolaadist. Alkohol ärritab põletikulist kurku, šokolaad muudab kurgulima sitkeks ja võib suurendada köhimise vajadust. Kofeiinil on diureetiline toime, mis vähendab organismi vedelikuvarusid ja võib seega limaeritust pärssida.
Niisuta õhku ruumides, et hoida kurgu limaskesti kuivamise eest. Püüa hingata nina kaudu, sest suu kaudu sissehingatav õhk on kuivem ja see võib kurku ärritada. Pakaselise ilmaga on ka välisõhk väga kuiv, mistõttu mässi sall suu ja nina ette, et hoida sissehingatavat õhku niiskena.
Kui hääl on ära.
Ole vaikselt ja hinga nina kaudu. Ära räägi ega isegi sosista. Anna häälepaeltele puhkust. Arvatakse , et sosistamine ei pinguta häälepaelu, kuid tegelikult pingutab neid sama palju kui rääkimine.
Ära kurista kurku , sest kuristamine pingutab põletikus häälepaelu.
Rahvatarkus.
Väga mõjus vahend on taruvaik : taruvaigu tükikest tuleb hoida suus mitu korda päeva jooksul.
Kuuma auru tegemiseks sobib suurepäraselt eukalüptiõli. Kuumaks auruks võib kasutada ka kartulikeeduvett.
Rohke piimaga valmistatud kartulipuder või kõrvitsapuder aitab leevendada hingamist.
Lastele tuleks kindlasti anda sooja piima meega, köhahood raugevad ja uni on sügavam.
Peenestatud küüslauku võib segada võiga ja hõõruda sellega rinda külmetusliku köha korral.
Kõripõletiku korral võib loputada kurku 0,5-2% soodalahusega.
Sibulatõmmis : 2 keskmist sibulat hakkida, keeta 1 klaasitäies piima, lasta segul tõmmata 4 tundi ja kurnata. Võtta sisse 1 spl 2-3 korda päevas.
Küüslaugutõmmis : võtta 100 g peenestatud küüslauku 1/2 klaasi toasooja keedetud vee kohta, lasta tõmmata 5-6 tundi tihedalt suletud nõus. Loputada sooja tõmmisega kurku.
Mesine palsam kurgule : segada kokku 2 spl mett ja 2 spl koorevõid, lisada 2 toorest munakollast ja 1 tl jahu. Võtta lusikatäis 3-5 korda päevas.
Jõhvikamahl meega aitab suurepäraselt külmetusest tingitud köha korral.
Mädarõikamahl pooleks veega aitab külmetusest tingitud köha korral : võta 1 spl 3 korda päevas.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....