15. jaanuar 2014

Muna - ja redisesalat.





3 kõvaks keedetud muna,
15 redist,
sibulapealseid või murulauku,
1/2 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
äädikat,
sinepit.

Viilustatud muna, rediseviilud ja hakitud sibulapealsed segada maitsestatud hapukoorega ning puista peale hakitud sibulapealseid või murulauku.

Räimekotletid.



1 kg räimi,
200 g läbikasvanud sealiha,
1 sibul,
25 g võid,
1/2-1 kl riivsaia,
1 kl vett,
1 sl kartulitärklist,
soola, pipart, muskaatpähklit.
Veeretamiseks riivsaia või jahu, praadimiseks rasva või margariini.
Puhastatud luudeta räimefileed lastakse koos lihaga läbi hakkmasina, lisatakse praetud sibul, riivsai ja kartulitärklis ning vesi. Taigen maitsestatakse soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga, klopitakse tihedaks. taignast vormitakse riivsaias või jahus kotletid, mis praetakse mõlema poolt.
Süüakse keedetud või praetud kartulitega, pruuni kastmega, hapukurgi- või mõne toorsalatiga.

Räimesupp spinatiga.





600 g räimi,
200 g spinatit,
2 l vett,
soola,
3-4 kartulit,
2 sl võid,
2 keedetud mina,
4 sl hapukoort,
maitserohelist.

Puhastatud kalad keedetakse soolaga maitsestatud vees valmis, tõstetakse välja, liha eraldatakse. Kalakeeduleemes keedetakse tükeldatud kartulid, hiljem lisatakse võis hautatud spinatiribad ja lastakse veel mõni minut keeda.
Serveerimisel pannakse suppise kalalihatükid, hakitud muna, hapukoort ja maitserohelist.

Räimesupp aedviljadega.





1 kg räimi,
2 l vett,
1 petersell,
1/2 sibulat,
2 porgandit,
200 g lillkapsast,
1 porrulauk,
2 kartulit,
soola,
2 sl võid,
tilli.
Roogitud pestud räimed ja tükeldatud maitseviljad (petersell, sibul) pannakse külma veega keema. Kui kalad on pehmed, tõstetakse nad vahukulbiga välja, kalaliha eraldatakse. Leem maitsestatakse soolaga, keedetakse edasi, lisades jämedalt riivitud porgandid ja mõne aja pärast kartulilõigud, tükeldatud porrulaugu ja lillkapsaõisikud. Valmis supile lisatakse või.
lauale andmisel pannakse supisse räimefilee tükid ja hakitud tilli.

Suitsräimesupp.




500 g sutsuräimi,
1,5 l vett,
1-2 porgandit,
1-2 sibulat,
5-6 kartulit,
1 sl jahu,
2 sl võid,
2 kl piima,
2 sl hapukoort,
soola, maitserohelist.
Soolaga maitsestatud vees keedetakse porgandi- ja sibulaviile 10 -15 minutit, siis lisatakse juurde tükeldatud kartulid ja keedetakse veel 10-15 minutit. Lõpuks lisatakse võiga läbikuumutatud jahu, piim ja nahast ning luudest puhastatud suitsuräimetükid. Supp lastakse veel kord keema tõusta ja maitsestatakse siis lõplikult.
Lauale andmisel lisatakse koor ja hakitud maitseroheline.
Suppi võib serveerida ka hapukooreta.

Vahvad laste söögitööristad.


28. detsember 2013

Hiinakapsa salat.






1 hiinakapsas,
2-3 paprikat ( mina lisan alati kollast ja punast ilusad värvi annab),
10 muna (keedetud ja riivitud),
maisi,
1 värske kurk (või siis 3-4 väikest),
mina lisan veel rohelised, magusad õunad paar tükki,
kirss tomat, sama siin  üritan alati panna kollased ja punased ( umbes 15 tk),
krabipulgad 500 gr.
hapukoore ja majoneesi segu ( võib ka proovida maitsestamata jogurtiga ja majoneesiga),
tilli lisan maitsejärgi.

Ained võib  panna vähem aga midagi ka rohkem , kuidas kellele maitseb. Mina vahest asendan krabipulgad viineritega.
Kõik lõikan ribadeks, munad riivin , segan oamavahel ära , lisan majoneesi ja  hapukoore kaste, vajadusel siis natuke ka soola. Ja puistan peale palju tilli.
Salat on mõnus kerge.

Segasalat.



Umbes 300 grammi kapsast,
2 õuna,
2-3 porgandit,
200 g sügavkülmkapis säilitatud punased sõstraid.
Kastmeks : 3-4 sl toiduõli, soola, suhkrut, pisut peenpipart.

Lõika või riivi kapsas, õunad ja porgand jämeda riiviga. Sega hästi läbi ja kalla peale kaste.

Kaalikavorm.



2 suurt kaalikat,
2 sl soola,
1-2 muna,
200 g rõõska koort,
3 sl sulavõid,
2-3 sl siirupit või ingverit,
muskaatpähklit.
Keeda kaalikalõigud soolaga maitsestatud vees. Kalla leem pealt ja jätta see alles. Tambi kaalikad pudruks. Sega pudrusse munad ja koor. Maitsesta ja lisa nii palju keeduleent, et saada hapukooretaoline segu. Kalla segu määritud vormi ja raputa peale riivsaia. Küpseta 180 C juures 1,5-2 tundi olevalt kogusest.

Salat "Lätimaa".

1 klaas keedetud sõmerat riisi,
pool klaasi hapukoort,
2 õuna,
4 värsket tomatit,
2 värsket kurki,
petersellilehti,
tilli, soola.
Keedetud riis valada üle kuuma veega ja lasta sõelal nõrguda. Segada hästi peeneks hakitud petersellilehtede ja tilliga. Tomatid ja kooritud ning seemnetest puhastatud õunad lõidata viiludeks. Kooritud kurgid lõigata ribadeks.
Riis tõsta salatikaussi kuhilasse ja kuhila külgedele asetada tomati-ja õunaviilud ning kurgiribad. Enne lauale andmist valada riisile hapukoor.

Juustusalat.



70 g läti juustu,
40 g marineeritud kurki,
1 keedetud muna,
10 g keedetud porgandit,
10 g petersellilehti,
50 g majoneesi,
10 g teravat tomatikastet,
pipart, soola.

Juust , kurk ja porgand riivida jämeda riiviga. Petersellilehed ja keedetud muna hakkida. Salatiained panna salatikaussi ja valada üle tomatikastme, pipra ja soolaga maitsestatud majoneesiga. Sega hästi õrnalt salatikahvliga läbi. Kaunistada juustukangide ja petersellilehtedega. 

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком