17. jaanuar 2014

Külm kaste kalale.





400 g majoneesi "Provansaal",
100 g marineeritud kurgid,
50 g kappareid,
Väike kimp peterselli, paar oksa estragoni,
45 ml. valge veini äädikas,
kaste "Tabasco".

Kurgid, kapparid, petersell ja estragon hakkida peeneks, sega kokku. Segule lisada majoneesi kaste, kaste jaoks on vaja segada kokku  majonees, äädikas, pipar ja kaste "Tabasco.Segu pane külmkappi 1 tunniks .Kaste sobib ideaalselt praetud ja grillitud kalale.

Väga hea idee.


16. jaanuar 2014

Kartuli - porrulaugusupp frikadellidega.



2 porrut,
4 keskmise suurusega kartulit,
1 spl võid või margariini,
1 l juurviljapuljongit,
soola, musta pipart,
paar tüümianioksa või 2 näpuotsatäit kuivatatud tüümiani,
1 loorberileht.

Frikadellide jaoks :
250 g seahakkliha,
1/4 tl soola,
näpuotsatäis jahvatatud musta pipart,
1/2 tl punet,
1 muna.

Loputa, puhasta ja viiluta  porrulauk. Koori ja tükelda kartulid.
Pane porru ja kartul keevasse puljongisse ning maitsesta soola ja pipraga. Keeda mõõdukal kuumusel umbes 15 minutit.
Maitsesta hakkliha ja sega munaga pehmeks taignaks. Vormi segust väikesed frikadellid. pane frikadellid supi sisse ja lase supil veel 5 minutit keeda. Vajadusel lisa maitseained.


15. jaanuar 2014

Muna - ja värskekurgisalat.





3 kõvaks keedetud muna,
2 tomatit,
1 värske kurk,
tilli või sibulapealseid,
1/2 hapukoorekastet,
lehtsalatit.
Kuubikuteks või üsna õhukesteks viiludeks lõigatud toiduained segada kergelt hapukoorekastmega. Salatit võib lauale anda taldrikule asetatud lehtsalati lehel. Kaunistada tomativiilude või väikeste täidetud tomatitega.

Muna - ja redisesalat.





3 kõvaks keedetud muna,
15 redist,
sibulapealseid või murulauku,
1/2 kl hapukoort,
soola, suhkrut,
äädikat,
sinepit.

Viilustatud muna, rediseviilud ja hakitud sibulapealsed segada maitsestatud hapukoorega ning puista peale hakitud sibulapealseid või murulauku.

Räimekotletid.



1 kg räimi,
200 g läbikasvanud sealiha,
1 sibul,
25 g võid,
1/2-1 kl riivsaia,
1 kl vett,
1 sl kartulitärklist,
soola, pipart, muskaatpähklit.
Veeretamiseks riivsaia või jahu, praadimiseks rasva või margariini.
Puhastatud luudeta räimefileed lastakse koos lihaga läbi hakkmasina, lisatakse praetud sibul, riivsai ja kartulitärklis ning vesi. Taigen maitsestatakse soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga, klopitakse tihedaks. taignast vormitakse riivsaias või jahus kotletid, mis praetakse mõlema poolt.
Süüakse keedetud või praetud kartulitega, pruuni kastmega, hapukurgi- või mõne toorsalatiga.

Räimesupp spinatiga.





600 g räimi,
200 g spinatit,
2 l vett,
soola,
3-4 kartulit,
2 sl võid,
2 keedetud mina,
4 sl hapukoort,
maitserohelist.

Puhastatud kalad keedetakse soolaga maitsestatud vees valmis, tõstetakse välja, liha eraldatakse. Kalakeeduleemes keedetakse tükeldatud kartulid, hiljem lisatakse võis hautatud spinatiribad ja lastakse veel mõni minut keeda.
Serveerimisel pannakse suppise kalalihatükid, hakitud muna, hapukoort ja maitserohelist.

Räimesupp aedviljadega.





1 kg räimi,
2 l vett,
1 petersell,
1/2 sibulat,
2 porgandit,
200 g lillkapsast,
1 porrulauk,
2 kartulit,
soola,
2 sl võid,
tilli.
Roogitud pestud räimed ja tükeldatud maitseviljad (petersell, sibul) pannakse külma veega keema. Kui kalad on pehmed, tõstetakse nad vahukulbiga välja, kalaliha eraldatakse. Leem maitsestatakse soolaga, keedetakse edasi, lisades jämedalt riivitud porgandid ja mõne aja pärast kartulilõigud, tükeldatud porrulaugu ja lillkapsaõisikud. Valmis supile lisatakse või.
lauale andmisel pannakse supisse räimefilee tükid ja hakitud tilli.

Suitsräimesupp.




500 g sutsuräimi,
1,5 l vett,
1-2 porgandit,
1-2 sibulat,
5-6 kartulit,
1 sl jahu,
2 sl võid,
2 kl piima,
2 sl hapukoort,
soola, maitserohelist.
Soolaga maitsestatud vees keedetakse porgandi- ja sibulaviile 10 -15 minutit, siis lisatakse juurde tükeldatud kartulid ja keedetakse veel 10-15 minutit. Lõpuks lisatakse võiga läbikuumutatud jahu, piim ja nahast ning luudest puhastatud suitsuräimetükid. Supp lastakse veel kord keema tõusta ja maitsestatakse siis lõplikult.
Lauale andmisel lisatakse koor ja hakitud maitseroheline.
Suppi võib serveerida ka hapukooreta.

Vahvad laste söögitööristad.


28. detsember 2013

Hiinakapsa salat.






1 hiinakapsas,
2-3 paprikat ( mina lisan alati kollast ja punast ilusad värvi annab),
10 muna (keedetud ja riivitud),
maisi,
1 värske kurk (või siis 3-4 väikest),
mina lisan veel rohelised, magusad õunad paar tükki,
kirss tomat, sama siin  üritan alati panna kollased ja punased ( umbes 15 tk),
krabipulgad 500 gr.
hapukoore ja majoneesi segu ( võib ka proovida maitsestamata jogurtiga ja majoneesiga),
tilli lisan maitsejärgi.

Ained võib  panna vähem aga midagi ka rohkem , kuidas kellele maitseb. Mina vahest asendan krabipulgad viineritega.
Kõik lõikan ribadeks, munad riivin , segan oamavahel ära , lisan majoneesi ja  hapukoore kaste, vajadusel siis natuke ka soola. Ja puistan peale palju tilli.
Salat on mõnus kerge.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком