17. november 2015

Praetud kartulipirukad.



Taigen :

3 muna,
0,5 l piima,
50-70 gr pärmi,
1 pk (200 gr) võid või margariini,
3-4 spl tõiduõli,
3 spl suhkrut,
1 tl soola,
800 gr - 1 kg jahu.

Täidis:
7-8 suurt kartulit,
1-2 suurt sibulat,
soola maitsejärgi.
Toiduõli (praadimiseks).

Taigen.

Või ja munad tuleb külmikust välja võtta eelnevalt! (umbes 2 tundi enne taigna tegemist).

Tassi sisse panna pärm ja peale valada soe piim (mitte kuum!!!), lisada sinna veel 0,5 tl suhkrut kõik segada läbi ja lasta kerkida.

Sulatatud margariini või võisse lisada suhkur, sool, muna, soe piim, toiduõli ja 1/3 kogus jahu ja selle jahu peale valada kerkinud pärm.
Sõtkuda tugev taigen lisades vaikselt jahu, taigen ei tohi tulla väga kleepuv ja mitte väga kuiv.
Taigen katta rätikuga ja lasta kerkida soojas kohas.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud vajutada rusikaga ta alla, nii teha kaks korda.
Peale kolmandad korda on taigen valmis, panna ta jahuga kaetud lauale.


Täidis.

Kartul keeta valmis soolases vees. Vedelik valada ära ja kuum kartul taluda püreeks, kuumalt läheb paremini katki.
Sibul koorida, tükeldada ja praadida õlis kuldseks. Sibulale lisada või ja segada kartulitele ja segada ilusti läbi, et tuleks ühtlane mass.


Taigen jagada väikesteks pallideks, rullida taignarulliga. Rullitud taigna keskele panna vajalik kogus täidist. Servad panna kinni tugevasti, jälgida et täidis ei jääks servadesse.
Praadida tuleb pannil õlis, alustada tuleb servades kui on pirukas kinnitatud ja praadida kõikide pool kuldseks, vaikselt lisades õli.

Valmis pirukaad panna köögipaberile, et imbuks üleliigne õli ära.



Õhuline kartulipüree seene raguuga.

1,5 kg kartuleid,
1 kl piima,
1 muna,
1 spl võid,
200 gr konserv herneid,
2 sibulat,
2 porgandit,
1,5 spl toiduõli,
1 kl hapukoort,
2 küüslauguküünt,
sool, must pipar,
700 gr shampinjone.

Kartul koorida ja keeta valmis,vedelik valada ära ja lisades kuuma piima purustada kartulid , seejärel lisada võid ja toores muna ja purustada kartulid ühtlaseks massiks, lõpus mikseriga hästi vahustada.  

Seened pesta, sibul ja porgand koorida. Kõik lõigata tükkideks ja praadida õlis kuldseks. Tuli tehke vaiksemaks ja segades lisada hapukoort, soola, pipart ja hautada kaane all vaiksel tuulel 20 minutit. Lisage konserv hernes ilma vedelikuta ja hautage veel 10 minutit.

Pirukas "Ivanna".



Taigen: 
1 kl suhkrut, 
2,5 - 3 kl jahu, 
toiduõli, 
1 kl hapukoort, 
4 muna, 
1 spl küpsetuspulbrid. 

Ülemise taigna jaoks : 
100 gr margariini, 
1,5 kl jahu, 
1/2 kl suhkrut. 

Täidis:
5-6 õuna. 

Taigna jaoks on vaja muna ja suhkur vahustada nii kaua kuni muutuvad vahuks. Jahu segada kokku küpsetuspulbriga, seejärel hapukoorega ja see järel lisada muna suhkru segusse. 

Vorm kui hakkate küpsetama määrida võiga ja valada sinna taigen. 
Õunad tükeldada ja  panna ühtlaselt taignale. 
Ülemise taigna jaoks tuleb segada kokku margariin, suhkur ja jahu, segada, et tuleks pehme ühtlane mass. 
Ja kaunistada pealt kuidas fantaasia lubab. 

Küpsetada eelnevalt soendatud ahjus 180 C , 40-50 minutit. 

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком