27. juuni 2012

Salat linnulihaga.




250 g praetud või keedetud linnuliha,
250 g keedetud kartuleid,
2 värsket või hapukurki,
40 g vähilakkasid või krabisid,
4 muna,
1 ½  kl majoneesi,
3 spl vürtsikastet,
maitserohelist,
oliive.

Liha, kartulid, kurgid ja kõvaks keedetud munad lõigatakse õhukesteks viiludeks, salat hakitakse. Toiduained segatakse vürtskastmega segatud majoneesiga, salat pannakse kuhjana salatikaussi. Kaunistatakse salatis leiduvate, nägusalt lõigatud toiduainetega.
 Vene toidud.

Hakitud heeringas.



200 gr heeringafileed,
2 viilu saia,
1 sibul,
1 muna,
1 väike kurk või 2 tomatit,
salatit,
1 õun,
2 spl toiduõli või võid, 1 spl lauaäädikat,
maitserohelist.

Leotatud, nahata heeringafileed, leotatud sai, õun ja väheses rasvas kuumutatud sibul aetakse läbi hakkmasina. Heeringad võib ka noaga hakkida. Lisatakse toiduõli või või ja äädikas, maitsestatakse. Segu pannakse vaagnale heeringataoliselt , kaunistatakse hakitud keedetud munade, õuna-, tomati- ja kurgiviilude, tilli, peterselli- ja salatilehtedega.
Vene toidud.

26. juuni 2012

Kodunuudlid.



400 gr jahu,
2-3 muna,
1/2- 3/4 kl vett,
1/2 tl soola.

Jahu sõelutakse kuhjana lauale, keskele tehakse süvend, kuhu lüüakse lahti munad, lisatakse vesi ja sool. Ained segatakse ja sõtkutakse sitkeks taignaks. Taigen rullitakse õhukeseks ja pannakse puhtale rätikule kuivama. kui taigen on mõlema poolt tahenenud, lõigatakse ta 3-4 cm laiusteks ribadeks, asetatakse neid üksteise peale ja lõigatakse terava noaga peenteks nuudliteks.
Antud koguses jätkub kaheks keedukorraks. Vajalik kogus keedetakse kas liha- või piimasuppis, vüi eraldi soolaga maitsestatud vees.
Ülejäänud kogus nuudleid kuivatatakse õhukese kihina leiges praeahjus või pliidil ning säilitatakse nagu teised kuivaineid.

25. juuni 2012

Suitsukalavorm tomatitega.


600 gr suitsukala (tursk jt),
70 gr pekki või rasva,
200 gr tomateid või tomatipüreed,
3 muna,
1 kl piima,
2 spl hakitud maitserohelist (murulauku, tilli või petersellilehti),
soola,
vürtskastet,
riivitud juustu.

Suitsukala puhastatakse nahast, luudest ja tükeldatakse. Vormi põhjas praetakse pekikuubukid või sulatakse rasv, lisatakse kalatükid ja segatakse rasvaga. Tomatilõigud või -püree pannakse kala peale.
Munad klopitakse lahti, segatakse piima, maitserohelise ja vürtskastmega ning valatakse vormi. Riivitud juust puistatakse peale.Küpsetatakse praeahjus nõrgemas kuumuses 20 minutit, kuni muna on hüübinud ja toit pealt helepruun.

Kalavorm muretaigna ja seentega.



Taigen : 150 gr margariini, 
100 gr hapukoort, 
300 gr jahu.

Täidis : 
500  gr kalafileed, 
1 spl toiduõli, 
½  tl soola, 
1-2 spl lahjendatud äädikat (3%), 
punet, melissi, majoraani, 
1 klaas hakitud kupatatud seeni, 
2 spl margariini, 
2 spl koort, 
soola.

Valmistatakse hapukoore-muretaigen ja hoitakse 1/2 tundi külmas.
Pool kalafileest lõigatakse 2 cm laiuste ribadeks, pool hakitakse. Õlist, äädikast ja maitsetaimedest valmistatakse marinaad, maitsestatakse soolaga. Kalaribad pannakse kaussi, marinaad valatakse üle ja lastakse 1 tund seista, aega- ajalt kalatükke pöörates.

Hakitud seened kuumutatakse margariinis, lisatatkse hakitud kala, maitsestatakse.
Taigen jaotakse kaheks osaks, üks osa rullitakse õhukeseks ja asetatakse vormi või plaadile, nii et ääred jäävad kõrgemad . 
Küpsetakse 10 min, lastakse veidi jahtuda ja tõstetakse täidis peale – esiteks kalaga hautatud seened, pelae kalatükid. Teine osa taignat rullitakse samuti õhukeseks ja pannakse täidise peale. Servad surutakse kinni. Vorm määritakse pealtmunaga ja küpsetatakse 40 min 175 C juures.
Süüakse soojalt. Lisandiks kurgi- või tomatisalat.

Jutt keeruline aga tasub proovida, maitse super!!!

Kartulitega hautatud seened.


500 gr värskeid või 350 gr kupatatud seeni,
50 gr rasva,
2 sibulat,
8 kartulit,
4 värsket tomatit või 1/2 klaasi tomatipüreed,
soola, suhkrut,
3 spl hapukoort,
maitserohelist.

Seened tükeldatakse ja praetakse koos hakitud sibulatega rasvas, lisatakse toored tükeldatud kartulid ning hautatakse koos, kuni kratulid on pehmed, siis maitsestatakse. Vajaduse korral võib lisada veidi vett. Tomatipüree lisatakse hautamise ajal, tomatid hautamise lõpul. Lõpuks lisatakse hapukoor.

Seened hapukoore ja pekiga.



2 kl soolatud seeni,
100 gr seapekki või suitsuribi,
2 sibulat,
1/2 kl hapukoort,
maitseaineid,
soola.

Pekk või suitsuliha tükeldatakse kuubikuteks ja praetakse koos tükeldatud sibulatega, lisatakse hakitud leotud seened ja praetakse koos läbi. Lõpuks lisatakse hapukoor, keedetakse läbi ning maitsestatakse.

24. juuni 2012

Ahjus küpsetatud searibi.


1 kg searibi,
1 sibul,
soola, pipart,
lauasinepit.

Liha hõõrutakse soola, pipart ja lauasinepiga sisse, pannakse pannile ja asetatakse kuuma praeahju küpsema. Kui liha on pruunistunud, valatakse vett juurde. Aeg-ajalt kastetakse liha praeleemega ja küpsetatakse valmis.
Lisandiks hautatud hapukapsad, keedetud või praetud kartulid.

Praetud maks hapukoorekastmes.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
pipart , soola,
1-2 spl rasva,
100 gr hapukoort,
vett.

Maks puhastada, lõigatakse viiludeks. Iga viil vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks. Sool puistetakse praadimise ajal praetud poolele. Praetud maks tõstetakse nõusse. Pannile jäänud rasvasse pannakse jahu, kuumutakse , lisatakse vesi ja hapukoort ning keedetakse läbi. Saadud kaste maitsestatakse soolaga ja valatakse maksale.

Praetud maks suitsuribiga.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
soola, pipart,
2 spl rasva,
100 gr suitsuribi,
3 sibulat.

Maks puhastatakse kelmest ja soontest, lõigatakse viiludeks , vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse mõlema poolt helepruuniks. Maitsestatakse soolaga. Suitsuribi lõigatakse viiludeks ja praetakse. Lauale andmisel asetatakse maksalõigule ribitükk.

Ülepraetud liha.


300- 400 gr seapraadi,
keedetud kana-, veise-, või vasikaliha,
1 muna, pipart, jahu, riivsaia,
2-3 spl rasva või toiduõli, piima.

Järelejäänud külm liha lõigatakse paksemateks viiludeks (kanalihale võib kondid sisse jätta), soovi korral puistatakse lihale pipart, veeretakse jahus, siis kastetakse lahtiklopitud munasse, millel on lisatud pisut soola ja 1/2 - 1 kl piima, veeretakse riivsaias ja praetakse kuumas rasvas või õlis.
Lauale antakse praetud kartulite, keedetud või hautatud aedviljade ja kurgi-, tomati - või kõrvitsalatiga. 

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком