5. august 2012

Marineeritud baklažaanisalat.


2,5 kg baklažaani,
1,25 kg punast magusat paprikat,
75 gr küüslauku,
75 gr tšillipipart,
125 ml 9 % äädikat,
õli, soola.
Lõika baklažaanid kuubikuteks, puista soolaga üle ja jäta nõrguma. Haki kogu paprika ja küüslauk peeneks. Sega sibul-küüslaugusegu hulka äädikas. prae baklažaanikuubikud kuumas õlis. Kasta praetud tükid sibulaküüslaugukastme sisse ja pane siis purki. Vala ülejäänud maitsekaste peale. Salat peab öö otsa külmas kohas marineerima.

Kihiline suupiste.



















Baklažaan,
2 suurt tomatit,
4-6 küüslauguküünt, mozzarella juust,
oliiviõli,
soola.

Viiluta baklažaan, tomatid ja mozzarella juust. Hea oleks, kui viilud oleksid enam-vähem ühesuurused. Piserda baklažaaniviilud õliga, hõõru peenestatud küüslauguga üle ja raputa soola peale. Jäta veidikeseks seisma. Siis pane igale baklažaaniviilule tomati- ja mozarellaviil. Tõsta kihiline suupiste ahju ning küpseta baklažaan ning tomat pehmeks.
Mina võtsin tavalist eesti juustu.

Baklažaanipüree.


1.
Pane pestud ja kuivatatud baklažaanid praeahju ja küpseta keskmisel kuumusel 40-45 minutit. Kui baklažaanid on küpsed, oota veidi, kuni nad ahjus jahtuvad, ära võta kohe kuumalt välja, sest koor võib katki praksatada. Hiljem koori baklažaanid ära ja hõõru viljaliha püreeks.

2.
Pane pestud baklažaanid paksupõhjalisse potti, vala veidi vett peale. Kuumuta nõrgal tulel kaane all umbes pool tundi. Tõsta siis välja ja jäta jahtuma, seejärel koori ja hõõr viljaliha püreeks.


Baklažaanipüree maitsestamine.

Toores sibul.
Sibul,
oliivõli,
soola.
Haki sibul peeneks ja sega baklažanipüreega. Maitsesta püree natukese oliiviõli ja soolaga. Kui soovid lahja salatit, ära õli lisa.

Praetud sibul.
Sibulat,
oliiviõli,
soola.
Haki sibul peeneks ja prae kuumas õlis klaasjaks. Siis sega baklažaanipüreega ja lisa maitsejärgi soola.

Küüslauk.
Mõned küüslauguküüned,
oliivõli,
soola.
Suurtele küüslaugusõpradele : ühe baklažaani kohta 1/2 küüslaugupead.
Vähematele küüslauguaustajatele : ühe baklažaani kohta 1-2 küüslauguküünt.
Haki küüslauku peeneks ja sega baklažaanipüreega. Maitsesta püree natukese oliiviõli ja soolaga.


Tomat ja sibul.
Tomatit,
sibulat,
 oliiviõli,
jahvatatud musta pipart,
soola.
Pese tomatid puhtaks, kasta korraks kuuma vette ja koori. Haki sibulat nii peeneks kui võimalik ja praekuumas õlis klaasjaks. Siis lisa tomatitükid ja kuumuta edasi , kuni tomat on pehme. Maitsesta segu pipra ja soolaga ning jäta jahtuma. Siis sega  baklažaanipüreega.

Toores paprika.
Ühele baklažaanile :
1/2 väikest punast ja 1/2 väikest kollast paprikat,
1/2 väikest lillat sibulat,
1 küüslauguküüs,
2-3 spl õli,
1 spl äädikat,
maitseaineid,
maitserohelist.
Lisaks baklažaanipüreele äädikaga ning maitseainetega segatud õli. Haki paprika, sibul ja küüslauk nii peeneks kui võimalik ja lisa püreele. Lase salatil korralikult jahtuda, siis puista maitserohelisega üle.

Küpsetatud paprika.
Kolmele baklažaanile:
1 paprika,
parajalt suur tomat,
suur sibul,
1 küüslaugupea,
oliiviõli,
jahvatatud musta pipart, soola.
Küpsetatud paprika praeahjus koos baklažaaniga.
Kui kuumutatud baklažaane potis, lisa sinna ja paprika. Pane tomat hetkeks kuuma vette. Koori paprika ja tomat. Haki paprika, tomat, sibul, küüslauk peeneks. Sega omavahel ja lisa pisut õli, maitse järgi pipart ja soola. Sega maitseköögivili baklažaanipüree hulka ning lase salatil jahtuda.



Talvine baklažaanisalat.
3 kg baklažaani kohta :
1 kg tomatit,
1 kg sibulat,
paar paprikat,
küüslauku,
1 kl õli,
1 spl äädikat,
jahvatatud musta pipart ja soola.

Hauta kõigepealt kuumas õlis hakitud sibul ja küüslauk. Kui maitsevili on muutunud läbipaistvaks, lisa kooritud ja tükeldatud tomatid. Kui tomatid on pehmed, hõõru hautis läbi sõela, et puder oleks ühtlane. Siis lisa köögiviljale baklažaanikuubikud, paprikaribi, äädikas ja ülejäänud õli. Hauta tund aega , enne lõppu maitsesta pipra ja soolaga. Pane baklažaanisalat kuumutatud purkidesse.





Baklažaanirullid.


3 väikest baklažaani,
oliivõli,
soola.

Ploomi-küüslaugutäidis :
ilma kivideta kuivatatud ploome,
mõned küüslauguküüned.

Fetajuustutäidis :
10 spl fetajuustu,
50 gr kreeka pähklite tuumi,
kimp peterselli.

Lõika pestud baklažaanid pikuti viiludeks. Puista õhukestele viiludele soola, pane viilud üksteiste peale ja vajuta kokku. Jäta baklažaani soolaga 20 minutiks tõmbama. Siis pese sool maha ja kuivata viilud majapidamispaberiga. Samal ajal kui baklažaan sooldub valmista täidis. Pressi ploomiküüslaugutäidise valmistamiseks küüslauk puruks, loputa ploomid üle ja pane veidikeseks likku. Siis kuivata ploomid ja pane igaühe keskele veidi küüslauku. Pruunista fetajuustutäidise valmistamiseks kuival pannil hakitud pähklituumad. Siis sega pähklipuru hakitud peterselli ja fetajuustuga.
Prae baklažaaniviilud kuumas õlis. Ära pane õli palju, sest baklažaanid imavad õli kiirest sisse. Seejärel tõsta viilud majapidamispaberile ja kuivata. Kata ühed viilud ploomiküslaugutäidisega ja teisied viilud fetajuustutäidisega ning keera rulli.

29. juuli 2012

Hakkliha-makaronivorm.


500 gr hakkliha,
2 sibulat,
1/2 klaasi vett,
soola, pipart,
200 gr makarone,
vett,
soola,
1 muna,
1/2 klaasi piima, riivitud juustu,
võid.
Makaronid pannakse soolaga maitsestatud keevase vette, keedetakse pehmeks ning nõrutakse. Hakkliha segatakse hakitud sibula, vee, soola ja pipraga. Võitatud vormi pannakse hakkliha ja makaronid kihiti, nii et alumine ka pealmine kiht on makaronid. Valatakse üle muna- piima seguga. peale pannakse võitükikeed ja puistatakse üle riivitud juustuga. Küpsetatakse 180 C juures 35-40 minutit.

Sealiha kruupidega.


500 gr sealiha,
1 kl kruupe,
3 kl vett,
1 sibul,
1 suur porgand,
1/2 peterselli,
soola, pipart.
Sealiha lõigatakse kuubikuteks ja pannakse koos kruupidega külma veega keema. Sibul, porgand ja petersell lõigatakse ribadeks ning lisatakse siis, kui liha ja kruubid on poolpehmed. Keedetakse valmis. Maitsestatakse soola ja piparaga. Lauale antakse keedunõus või kausis. Peale puistatakse maitserohelist.

Ühepajatoit värskete hernestega.


500 gr phmet liha ( sea-, veise- või lambaliha),
maitsevilju,
1 l vett,
2 lillkapsast,
2 kl värskeid herneid,
6 kartulit,
2 spl võid,
 tilli või peterselli,
soola,
3 porgandit,
1 kl aedoatükke.
Liha pannakse keema külma vette. Pärast vahu eemaldamist lisatakse puhastatud maitsevilju ja soola ning keedetakse liha pehmeks. Seejärel tõstetakse liha keeduleemest välja ja leemesse pannakse õisikuteks  tükeldatud lillkapsad, värsked aedherned, aedoatükkid ja kartulikuubikud ning keedetakse tasasel tulel pehmeks. Liha lõigatakse kuubikuteks ja lisatakse koos võiga valmis aedviljale. Lauale antakse hakitud maitserohelisega ülepuistatult.

Mulgi kapsad.


500 gr läbikasvanud sealiha,
1 kg hapukapsast.
1/2 klaasi kruupe,
1 tl köömneid,
1 sibul,
vett, soola, suhkrut.

Keedunõu põhja pannakse kapsad, nendele liha, lihale pestud kruubid, köömned, sibul ja sool. Peale valatakse nii palju vett, et tangud on veega kaetud, ja keedetakse nõrgal tulel, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsestatakse.

Hakitud kala kastmes.



800 gr peata ja sisikonnata turks, hõbeheiki või 500 gr kalafileed,
50 gr rasva,
1 ibul,
2 spl jahu,
2 klaasi kalaleent või vett,
1 klaas piima või koort,
tilli, petersellilehti.

Kala fileeritakse, luudes keedetakse leem. Kalaliha hakitakse noaga või aetakse läbi hakkmasina. Hakitud sibul kuumutakse rasvas, kuni ta muutub klaasjaks, lisatakse jahu, kala, maitseained. Kuumutatakse koo mõni minut, siis lisatakse kalaleem või vesi, lastakse 5-6 minutit tasaselt keeda ja lisatakse koor või piim. Kaste kuumutatakse keemiseni ja maitsestatakse.
Süüakse keedetud kartulite ja aedviljasalatid.

Kohevad kalapallid.



400 gr nahata kalafileed,
4 viilu saia,
2 muna,
4 spl rõõska või hapukoort,
2 spl piima,
soola, muskaati, pipart.

Kalaliha aetakse läbi hakkmasina. Koorikuta sai leotakse piimas, kala aetakse koos saiaga veel kord läbi hakkmasina. Lisatakse piim ja koor, munakollased, maitseained ja klopitakse hästi läbi. Lõpuks listatakse ettevaatlikult segades kõvaks vahuks löödud munavalged. Märgade kätega vormitakse väikesed, 3 cm läbimõõduga kalapallid, asetakse need laiema põhjaga keedunõusse või sügavale pannile. Valatakse peale nii palju keeva vett, et pallid oleksid kaetud. Keeduveele lisatakse soola ja hautatakse tasasel tulel umbes 10 minutit.

Kirsstomatid tzatzikiga.


250 gr kirsstomateid,
soola,
2 väikest kurki,
125 gr maitsestamata jogurtit (kreeka jogurt),
3 purustatud küüslauguküünt,
1 spl peeneks hakitud värsket münti,
2 spl külmpressitud oliiviõli.

 Lõika tomatitelt ´´kaas´´ pealt . Eemalda ettevaatlikult viljaliha ja seemned. Sipsuta õõnsusesse soola ja jäta tomaid paberrätile 10 minutiks nõrguma.
Koori kurgid ja riivi. Raputa peale soola ja aseta kurnasõelale nõrguma. Sega keskmise suurusega kausis maitsestamata jogurt, kurk, hakitud küüslauk ja münt. Lisa õli ja sega ühtlase massi saamiseni. Maitsesta soolaga. Täida  õõnestatud tomatid seguga ja aseta vaagnale. Kaunista.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком