31. august 2012

Tšernigovi borš.




40 gr veisieliha,
60 gr peeti,
120 gr kapsast,
10 gr aedube,
75 gr kartulit,
25 gr kabatšokki,
15 gr tomatit,
25 gr õuna,
5 gr peterselli,
10 gr porgandit,
15 gr sibulat,
10 gr tomatipastat,
10 gr searasva,
15 gr hapukoort,
pipart, loorberit, soola,
maitserohelist.

Riivitud peet ja tomatipasta hautada. Oad keeta eraldi. Keevasse puljongisse panna kartuliviilud, peeneks lõigatud kapsas ja keeta 15-20 minutit.Siis lisada praetud kabatšokikuubikud, keedetud oad, hautatud peet, õunatükid, tomativiilud, maitseained ja võis kuumutatud maitsejuured ning sibul. Laualeandmisel lisada supile hapukoor ja hakitud maitserohelist.

Ukraina borš.



125 gr veiseliha,
2-3 punapeeti,
2 porgandit,
peterselli,
1 sibul,
3 - 4 kartulit,
0,5 tomatipastat,
1 küüslauguküüs,
10 gr searasva,
5 gr soolapekki,
1 väike aedpaprikakauna,
sidrunhapet,
loorberilehte, pipart,
soola,
suhkrut.

Kondist lihast keeta puljong, 1 peet lõigata ribadeks, lisada rasv, pisut sidrunihapet ja tomatipastat, valada peale pool klaasi puljongit ja hautada, aegajalt segades (vanu peete 45 minutit, värskeid 15). Ülejäänud peedist valmistada tõmmis ehk ekstrakt: peet riivida jämega riiviga, valada peale neljandik klaasi kuuma puljongit või vett, lisada pisut sidrunihapet, lasta korraks keema, jahutada ja kurnata. Porgand , petersell ja sibul lõigata ribadeks, kuumutada võis ja lisada 10-15 minutit enne hautamise lõppu peedile.
Keevasse puljongisse panna kapsalõigud, kartuli- ja paprikatükid. Kui puljong hakkab uuesti keema, lisada hautatud peet koos maitsejuurtega. 15 minuti pärast panna supisse loorber, pipar, sool, suhkur ja keeta nõrgal tulel 20-30 minutit. Viis minutit enne keetmise lõppu lisada supile soolapekikuubikud, ülejäänud tomatipasta ja searasvaga tambitud küüslauk. Lõpuks panna juurde lihatükid ja peeditõmmis, lasta korraks keema tõusta, võtta tulelt ja jätta 20 minutiks tõmbama.
Laualeandmisel panna supisse hapukoor, puista peale hakitud tilli ja petersellilehti. Kõrvale süüakse nisuleib või veel parem -pampuškasid. Need on 25-30 gr raskused pärmitaignast küpsetatud kuklid. 
15 minutit enne laualeandmist niisutatakse neid küüslauguga, õlist ja veest valmistatud kastmega.



30. august 2012

Maksakotletid.



500 gr maksa,
4 keedetud kartulit,
2 muna,
1/2 kl riivsaia,
1 sibul,
soola, pipart,
rasva.

Maks aetakse kartulitega läbi hakkmasina, lisatakse rasvas praetud sibul, munad , riivsai, sool, pipar ja segatakse. Kotletit pannakse lusikaga kuuma rasva sisse pannile ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Pelmeenid.









400 gr liha (pool sea-, pool veisieliha),
1 sibul,
soola , pipart.
Taigen :
1 muna,
250 gr jahu,
4 spl hapukoort või 1 spl võid ja vett. 

Liha aetakse koos sibulaga kolm korda läbi hakkmasina, maitsestatakse ja klopitakse hästi sitkeks massiks.
Munast, jahust ja hapukoorest või võist ja veest sõtkutakse sitke nuudlitaigen, rullitakse laual kaheks üsna õhukeseks leheks. Taignale tõstetakse teelusikaga täidisekuhjaksesed, nende ümber pintseldatakse taignat vee või munavalgega. Täidis kaetakse teise taignalehega, see vajutakse tihkelt täidise ümber ja võetakse ümmarguse vormi või klaasiga ümmargused või poolümmargused pirukad.

Hakkliha-kapsarull.



500 gr värsket kapsast,
200 gr hakkliha,
1 sibul,
3-4 viilu leotatud saia või 1/2 klaasi riivsaia,
1 muna,
1 spl jahu,
soola, rasva.

Kapsas peenestatakse, hautatakse väheses vees poolpehmeks ja nõrutatakse. Hakklihale segatakse hulka hautatud kapsas, leotatud sai või riivsai, muna ja hakitud sibul. Segatakse ühtlaseks massiks, lisatakse jahu, maitsestatake ja vormitakse piklikuks rulliks. See pannakse rasvastatud pannile ja küpsetatakse ahjus.
Lauale antakse keedetud kartulite ja kastmega.

Kapsarullid hakklihaga.


500 gr hakkliha,
1 pehmem kapsapea,
1 muna,
1 sibul,
soola,
pipart,
vett,
hapukoort,
1/2 klaasi keedetud riisi.

Kapsapeal lõigatakse juurikas välja, pea keedetakse soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Seejärel lehed eraldatakse, jämedamad leherootsud vasardatakse kergelt. Hakkliha hulka segatakse muna, hakitud sibul, sool, pipar ja keedetud riis. Hakkmass jaotakse kapsalehtedele ja pakitakse kokku. Rullid pannakse äärisega pannile, määritakse pealt hapukoorega. Pannile valatakse veidi vett ning rullid küpsetakse praeahjus. Lauale antakse hapukoore-tomatikastmega, lisandiks keedetud kartulid.

Hakkliha-värskekapsahautis.


2 pakki (500 gr) hakkliha,
1 sibul,
1 kg värsket kapsast,
soola, pipart,
1 spl rasva.

Hakkliha hautatakse keedunõu põhjas rasvas, hakitud sibula ja vähese veega poolpehmeks. Lisatakse peenestatud kapsad, maitsestatakse soola ja pipraga, segatakse hästi läbi ning hautakse valmis.

Lisandiks keedetud kartulid.

Aedviljadega hautatud kana.




1 kana,
2 kl vett,
3 spl võid,
5 porgandit,
1 klaas herneid (rohelised),
2 lillkapsast,
1 petersell,
soola, tilli,
2-3 tera pipart.

Puhastatud kana lõigatakse koos kontidega tükkideks, pruunistatakse hautamisnõus, lisatakse vesi ja maitseained ning hautatakse umbes 30 minutit. Seejärel lisatakse tükeldatud porgandid, lillkapsas õisikutena ja hautakse koos. Veidi enne hautamise lõppu lisatakse herned. Peale puistatakse maitserohelist.


                                  

Ühepajatoit.



500 gr pehmet veise-, lamba- või sealiha,
2 spl rasva,
1 l vett,
4 porgandit,
1 kaalikas,
6 kartulit,
1 sibul,
soola,
1 seller.

Liha lõigatakse 40-50 grammisteks kuubikuteks, pruunisttakse hautamisnõus koos sibula ja selleriga, lisatakse vett, nii et liha on keatud, ja hautatakse. Porgandid ja  kaalikad lõigatakse kuubikuteks ja pruunistatakse kergelt rasvas. Kui liha on pool pehme , lisatakse pruunistatud porgand ja kaalikas ning sool ja hautatakse kaane all. Poolpehmetele aedviljadele lisatakse kartulikuubikud, mis on eelnevalt kergelt pruunistatud, ja hautatakse, kuin kõik toiduained on pehmed. Lauale andmisel puistatakse peale maitserohelist.

                                                

29. august 2012

Aedviljadege keedetud liha.





500 - 600 gr sea- või lambaliha,
1 l vett,
1 sibul,
2 väiksemat kaalikat,
2 porgandit,
1 petersell,
1/2 kapsapead,
6 kartulid,
soola, pipart,
maitserohelist.

Liha pannakse keema külma veega. Kui liha keema hakkab, riisutakse vaht ja keedetakse nõrgal tulel kuni 1 tund. Seejärel lisatakse suurte tükkidena aedviljad pehnemise järjekorras (kaalikas, porgand, kapsas, kartul). Keedetakse , kuni toiduained on pehmed. Kastmeks kasutatakse keeduleent.


                                          

Salat "Granaadi Käevõru".




300 gr kanafileed
150 gr sibulat
300 gr kartulit
300 gr peeti
50 gr kreeka pähkleid
1 suur granaatõun
soola
majoneesi

Kanafilee keeta, peale vee keema minemist veel umbes 20 minutit.
Kartul ja peet keeta.
Sibul hakkida ja praadida õlis kuldseks.
Keedetud kanafilee lõigata väikesteks tükkides ja lisada sibula juurde kuni kanatükid pruunistuvad kuldseks.
Kartul ja peet riivida suure riiviga.
Kreeka pähkel tükeldada.
Granaatõun puhastada.
Võtta suur taldrik ja selle keskele asetada klaas. Klaasi juurde panna riivitud kartul, määritud majoneesiga.
Järgmise kihina panna kanafilee sibulaga ja määrida majoneesiga.
Filee peale panna pähklid ja peet määrida majoneesiga.
Ettevaatlikult eemaldada klaas ja raputa salati peale granaatõuna seemned.
Võib lisada ananassi, muna, jne.
Granaatõuna võib asetada pohlatega.
 
                                   

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком