26. september 2012

Kaste tervete sibulatega.

15-20 väikest sibulat,
vett,
3-4 spl rasva  või toiduõli,
2 spl jahu,
1-1 1/2 kl piima, soola,
peent pipart.

Kooritud sibulad kallatakse üle keeva, soolaga maitsestatud veega ja keedetakse 10-12 minutit, tõstetakse siis vahulusikaga veest ja lastakse nõrguda. Rasv või õli kuumutatakse, selles praetakse terved sibulad helekollaseks. Jahu segatakse juurde, kuumutatakse kollaseks. Sibulate keeduvesi valatakse peale, keedetakse ja lisatakse nii palju piima, et saadakse vedelavõitu kaste. Keedetakse koos piimaga veel 4-5 minutit, maitsestatakse soola ja pipraga.
Kastet süüakse praetud kalade, muna- ja lihatoitude juurde.

Pikantne tomatikaste.




1 sibul,
1 porgand,
tükk sellerit,
2-3 spl rasva või toiduõli,
 2 spl jahu,
 500 gr küpseid tomateid või 1 1/2 spl tomatipüreed,
vett või puljongit,
1 tl suhkrut,
soola,
1 loorberileht,
10-12 tera pipart.

Maitseköögiviljaad riivitakse jämedalt, praetakse rasvas või toiduõlis, kuni nad on pehmed (10-15 minutit). Siis lisatakse jahu ja lastakse kergelt pruunistatakse.Segatakse juurde tükeldatud tomatid või tomatipüree ning vesi ja puljong, maitsestatakse soolaga. Lisatakse vürtsid ja keedetakse 10-15 minutit, seejärel kurnatakse läbi sõela.  Kastet tarvitatakse külmalt kotlettide, köögiviljatoitude jt. kõrvale.

Paprikasalat.




4 paprikakauna,
soola,
2 küüslauku,
oliiviõli,
äädikat.

Paprika praetakse pliidil taimeõlis või küpsetatakse praeahjus, lõigatakse ribadeks ja puhastatakse  seemnetest. Puistatakse soola peale, segatakse tambitud küüslaugu ning oliiviõli ja äädika seguga.

Aedviljapüree.



1 väike baklažaan,
4 paprikakauna,
6 tomatit,
1 spl pähklituumi,
soola,
oliiviõli,
äädikat või sdrunimahla,
petersellilehti.

Baklažaan ja paprika küpsetatakse kuumas praeahjus, jahutatakse külma vett peale valades. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse. Kõik toiduained peenestatakse, segatakse maitseainega.

Baklažaanisalat.



2 baklažaani,
soola,
oliiviõli,
sidrunimahla või äädikat,
3 tomatit,
petersellilehti.

Baklažaanid küpsetatakse kuumas praeahjus, siis kooritakse ja tükeldatakse. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse, lõigatakse, lõigatakse viiludeks. Toiduained segatakse  , peale puistatakse maitseained ja valatakse õli, kaunistatakse petersellilehtedega.

Sibulasalat.




250 gr sibulaid või sibulapealseid,
250 gr küüslauku,
4 tomatit,
soola,
2-3 spl toiduõli,
1 sidruni mahl või äädikat.

Sibulad ja küüslauk hakitakse, tõstetakse kaussi või vaagnale, puistatakse soola peale. Tomatid lõigatakse ketasteks, asetatakse sibulatele. Toiduõli ja sidrunimahl või äädika segu valatakse toiduainetele.

Mina segasin ja lisasin nats ka pipart.

Seenesupp keedetud munaga.


 

650 g värskeid šampinjone või muid seeni,
3 spl võid või margariini,
1 sibul,
1 spl jahu,
1 1/2  lihaleent,
soola,
pipart,
1 kl koort,
4 muna, 1 spl maitserohelist.

Puhastatud seened hakitakse , hautatakse võis koos hakitud sibulaga 10-15 minutit. Jahu puistatakse peale, lisatakse lihaleem, keedetakse 8-10 minutit, maitsestatakse.
Koor ja kõvaks keedetud munad pannakse kaussi, supp tõstetakse peale, puistatakse maitserohelist.

Kartulisupp.



650 gr  keedetud kartuleid või kartuliputru,
1- 1 1/2  spl rasva,
1 väike naeris või porgand,
tükike sellerit,
1 sibul,
 1/2 porrulauku,
1 1/2 l liha- või köögiviljaleent,
soola,
2 spl tomatipüreed, muskaati.

 Kartulid purutakse kahvliga või aetakse läbi sõela. Rasv sulatakse, selles hautakse peenestatud maitseköögiviljad, lisatakse leem ja keedetakse 30-45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kartulipüree ja tomatipüree pannakse supisse, keedetakse 2-3 minutit. Pärast keetmist maitsestatakse riivitud muskaatpähkliga.

25. september 2012

Juustusupp. (Belgia)


     


1 1/2 puljongit,
150 gr kuiva juustu,
2-3 spl võid või margariini,
150 gr riivsaia ( 1 klaas),
soola,
muskaati,
3 muna,
100 gr sinki,
1-2 spl sibulapealseid või murulauku.

Keeva puljongisse segatakse riivitud juustu, või ja riivsaia mass, lastakse keema tõusta. Supp maitsetatakse, võetakse tulelt ja tõstetakse kaussi lahtiklopitud muna, kuubikuteks lõigatud singi ja õhukesteks tükkideks lõigatud maitserohelise peale, segatakse kergelt.

Viini saiad.



1/4 piima,
31/2 - 4 kl jahu,
20 gr pärmi,
50 gr võid ,
50 gr suhkrut,
4-5 tera kardemoni,
1/2-3/4 tl soola.
Täidis: 200 gr võid, (1/2 klaasi paksu džemmi või marmelaadi).
Pealemäärimiseks muna, võõbaks 3 tl tuhksuhkrut, 1 tl vett, natuke sidrunimahla.  ( Väljaandvus 25 tk).

Pärm segatakse külma piimaga, lisatakse jahu, suhkruga vahustatud või, peenestatud kardemon ja sool. Sõtkutaks sitke, mitte liiga kõva taigen, lastakse kerkida. Kerkinud taigen rullitakse õhukesteks kandiliseks tükiks, keskele pannakse toas seisnud, kuid mitte liiga soe või, ümbritsetakse taignaga. See rullitakse õhemaks, hoitakse siis jahedas kohas, rullitakse veel 4-5 korda õhukeseks ja pannakse iga kord 3-4 kordseks kokku. Lõpuks rullitakse õhukeseks, lõigatakse kolmnurkseteks tükkideks. Igale tükile pannakse võitükike või keedist, rullitakse kokku, keeratakse kõveraks, määritakse munaga ja küpsetakse helekollaseks. Valmis saiadele pannakse suhkruvõõpa.

Vaarikavaht.




500 gr vaarikaid,
1/2 kl suhkrut,
1/2 sidrunit,
1 kl vett,
1 pakk (25 gr) želatiini,
3 munavalget.

Vaarikad keedetakse suhkru, vee ja sidrunimahla ning - koorega pehmeks, kurnatakse läbi peene sõela. Želatiini leoatkse 2-3 spl külmas vees 20-30 minutit, seejärel lahustatakse kuumas veevannis ja segatakse mahlaga. Mahla kogus koos želatiiniga peab olema 3 klaasitäit. See asetatakse külma kohta. Munavalged vahustatakse ja segatakse külma, juba tarretuma hakkava mahlaga, klopitakse üheskoos heledaks vahuks ja asetakse pokaalidesse lõplikuks tarretamiseks ja jahtumiseks.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком