4. detsember 2012

Soojad suitsuräimeleivad.




6 suitsuräime,
1 väike sibul,
3 tomatit,
natuke pipart,
4 üleleivaviilu rukkileiba,
200 gr riivitud juustu.
Kalad puhastada, sibulad ja tomatid koorida ning tükeldada ja keerata pehmeks. Lisada tükeldatud kalad ja pipar. Jahtunud segu määrida leivaviiludele ja puistata peale riivijuustu. Kuumutatud ahjus, kuni juust on ühtlaseks sulatud.

Karjala pirukas. (Soome rahvustoit).




1 kl riisi  või odratangu pesta ja keeta vähese veega sõmeraks. Seejärel lisada natuke võid, 2 kl piima, veidi soola ja keeta paks puder.
Tainaks võtta 3-4 kl vett ja nii palju rukkijahu, et segu on küllalt paks. Sool sulatada vees ja lisada.

Sõtke üsna kõva tainas. Lõigata tainast väikesed tükid, rullida laua peal hästi õhukeseks ka ümmarguseks, alustassisuuruseks. Panna nende peale õhuke kord putru, keerata ääred paari sentimeetri laiuselt kahekorra ja vajutada sõrmega kokku. Panna pirukad ahju ja küpsetada pruuniks. Ahjus võetud pirukad pista hetkeks sulavõi ja piima segusse. Laduda vaagnale ja katta käterätiga kinni, et pirukas pehmeks tõmbuks.
Tangupudru asemel sobib väga hästi ka kartulipuder.

Rukkijahu - ja mahlapuder.

1 l lahjendatud mahla,
3/4 kl suhkrut,
1 kl rukkijahu.

Keevale marjamahlale lisada suhkur, sõrmede vahelt sõristada sisse rukkijahu (pidevalt kloppides) ja keeta tasasel tulel veerand tundi. Süüa jahtunult piimaga.

3. detsember 2012

Rukkileivapannkoogid.




300 gr rukkileiba leotada 1,5 klaasitäies kuumas vees ja hõõruda peeneks.
Lisada 2-3 spl suhkrut, kaneeli,
3 muna,
4 spl nisujahu,
3 spl pohlakeedist.

Klopida tainas läbi. Praadida rasvaines väikesed pannkoogid. Tainas olgu üsna paks.

Ahjus küpsetatud räimed.





0,5 kg puhastatud räimi,
3-4 spl rukkijahu,
soola,
1 spl võid, tilli.

Puhastatud kalad veeretada jahu-soolasegus ja laotada rasvainega määritud ahjupannile, peale panna väikesed võitükikesed ja küpsetada. Süüa keedetud kartulitega. Nii kaladele kui kartulitele puistata rohkesti hakitud tilli.

29. november 2012

Hautatud seakarbonaad.



1 spl toiduõli,
2 sibulat,
3-4 magusa piprakauna,
0,5 kl vett,
1 spl jahu,
4-6 karbonaadilõiku,
3 spl toiduõli,
3 spl sinepit,
2 spl ketšupit,
1 spl haput mahla,
petersellilehti.

Paksupõhjalises keedunõus kuumutatakse sibulalõike õliga, kuni nad pehmenevad, aga ei pruunistu. Vahepeal poolitatakse piprakaunud pikuti, eemaldatakse seemned ja tükeldatakse ribadeks. Jahu segatakse veega ja lisatakse koos kaunribadega sibulatele, hautakse koos 10-15 minutit.
Õli , sinep, ketšup ja mahl segatakse läbi ja määritakse sellega karbonaaditükkid mõlemalt poolt, seejärel praetakse ja tõstetakse siis potti kaunpipra juurde ning hautatakse pehmeks. Valmis roale raputatakse hakitud petersellilehti.
Süüakse kartulipüreega.

Ahjukala.



2 suuremat või 4 väikest kala (tursk, haug, karpkala),
soola,
võid,
2 spl rukkijahu või riivsaia,
umbes klaas piima (mina panin kohvikoort),
10 väikest sibulat,
1 loorberileht.

Puhastatud kalad lõigatakse 2-3 cm paksusteks sõõrlõikudeks ja laotakse võitatud ahjuvormi, vahekohtadesse puistatakse väikesi puhastatud sibulaid, pelae raputatakse rukkijahu-soolasegu ja pannakse väikesi võitükikesi. Vorm pannakse kuuma ahju seniks, kuni kala pind hakkab pruunistuma. Siis puistatkse peale purustatud loorberilehti ja valatakse juurde piim, nii et kalad on vaevult kaetud ja hautakse roog veel umbes 10 minutit.
Serveeritakse keedetud kartuli ja toor aedviljasalatiga.

Kabatšokipihvid.




2 noort seemneteta kabatšokki,
soola,
3 spl toiduõli,
peent pipart,
1 küüslauguküüs,
5 spl riivitud juustu.
Kabatšokk lõigatakse koos koorega 1 cm piksusteks lõikudeks, puistatakse neine soola ja lastakse hetk maitsestuda. Seejärel praetakse mõlemalt poolt , puistetakse peale maitseained ja riivitud juust ning pannakse mõneks ajaks veel kuuma ahju, kuni juust sulabja värvub pruunikaks.
Süüakse röstitud leiva ja tomatisaltiga.

Täidetud kabatšokk.



1-1,2 kg kabatšokki,
soola,
250 gr hakkliha,
1 suur sibul,
1 spl võid või margariini,
1 kl keedetud riisi,
soola, pipart,
hakitud petersellilehti,
riivitud juustu.

Hakitud sibul ja hakkliha praetakse rasvas läbi, lisatakse keedetud riis, maitsestatakse ja kuumutatakse veel koos.
Kooritud kabatšokk poolitatakse pikuti, seeneosa õõnestatakse välja. Sisse puistatakse veidi soola ja tõstetakse kuhjana täidis. Peale puistatakse hakitud peterselli ja riivitud juustu. Täidetud kabatšokipooled tõstetakse võitatud ahjupannile või tulekindlasse vormi ja küpsetatakse ahjus umbes 30 minutit. Küpsetamise ajal valatakse pannile veidi vett.
Pakuda mahlase toorsalatiga.

Aedviljasupp.




1 l vett,
4 väikest peeti,
1 porgand,
2 sibulat,
1 väike seller,
1 küüslauguküüs,
2 spl puljongipulbrit,
soola, suhkurt,
1 hapukurk,
100 gr hapukoort.

Jämedalt riivitud aedvili keedetakse pehmeks (umbes 10 minutit), siis lisatakse puljongipulber ja maitsestatakse supp täiendavalt soola ja suhkruga. Hapukurk kuubistatakse ja jagatakse taldrikutesse, samasse tõstetakse hapukoor. Valmis supp valatakse taldrikutesse pandud lisanditele.

Kartuli-porrusupp kanaleemel.




1,5 l kanaleent,
2 spl toiduõli või võid,
2 sibulat,
4-5 kartulit,
2 loorberilehte,
1-2 porrusibulat,
petersellilehti,
soola.

Hakitud sibul hautakse rasvaines paksupõhjalises keedunõus. Lisatakse leem, maitseained ja kartulilõigud. Keedetakse tasasel tulel , kuni kartul laguneb. Siis klopitakse vipseliga kartulid täiesti puruks. Nüüd lisatakse porrurõngad ja keedetakse supp veel 10 minutit, kontrollitakse maitset ja puistatakse peale hakitud petersellilehti.
Ideaalselt sobib süüa küpsetatud juustusaiadega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком