28. detsember 2013
Kaalikavorm.
2 suurt kaalikat,
2 sl soola,
1-2 muna,
200 g rõõska koort,
3 sl sulavõid,
2-3 sl siirupit või ingverit,
muskaatpähklit.
Keeda kaalikalõigud soolaga maitsestatud vees. Kalla leem pealt ja jätta see alles. Tambi kaalikad pudruks. Sega pudrusse munad ja koor. Maitsesta ja lisa nii palju keeduleent, et saada hapukooretaoline segu. Kalla segu määritud vormi ja raputa peale riivsaia. Küpseta 180 C juures 1,5-2 tundi olevalt kogusest.
Salat "Lätimaa".
1 klaas keedetud sõmerat riisi,
pool klaasi hapukoort,
2 õuna,
4 värsket tomatit,
2 värsket kurki,
petersellilehti,
tilli, soola.
Keedetud riis valada üle kuuma veega ja lasta sõelal nõrguda. Segada hästi peeneks hakitud petersellilehtede ja tilliga. Tomatid ja kooritud ning seemnetest puhastatud õunad lõidata viiludeks. Kooritud kurgid lõigata ribadeks.
Riis tõsta salatikaussi kuhilasse ja kuhila külgedele asetada tomati-ja õunaviilud ning kurgiribad. Enne lauale andmist valada riisile hapukoor.
pool klaasi hapukoort,
2 õuna,
4 värsket tomatit,
2 värsket kurki,
petersellilehti,
tilli, soola.
Keedetud riis valada üle kuuma veega ja lasta sõelal nõrguda. Segada hästi peeneks hakitud petersellilehtede ja tilliga. Tomatid ja kooritud ning seemnetest puhastatud õunad lõidata viiludeks. Kooritud kurgid lõigata ribadeks.
Riis tõsta salatikaussi kuhilasse ja kuhila külgedele asetada tomati-ja õunaviilud ning kurgiribad. Enne lauale andmist valada riisile hapukoor.
Juustusalat.
70 g läti juustu,
40 g marineeritud kurki,
1 keedetud muna,
10 g keedetud porgandit,
10 g petersellilehti,
50 g majoneesi,
10 g teravat tomatikastet,
pipart, soola.
Juust , kurk ja porgand riivida jämeda riiviga. Petersellilehed ja keedetud muna hakkida. Salatiained panna salatikaussi ja valada üle tomatikastme, pipra ja soolaga maitsestatud majoneesiga. Sega hästi õrnalt salatikahvliga läbi. Kaunistada juustukangide ja petersellilehtedega.
Kanalihasalat.
100 g keedetud ja luudest puhastatud kanaliha,
80 g keedetud kartulit,
20 g keedetud lillkapsast,
1 keedetud muna,
50 g konserveeritud rohelisi herneid,
25 g marineeritud kurki,
50 g majoneesi,
suhkrut, soola, lauaäädikat või sidrunimahla, peent pipart,
5 g tomatipastat,
salatilehti.
Luudest puhastatud kanaliha lõigata peenteks ribadeks. Keedetud kartul ja marineeritud kurk koorida ja lõigata samuti peenteks ribadeks. majoneesile lisada sool, pipar, suhkur, äädikas või sidrunimahl ja tomatipasta. Soovi korral võib lisada ka 10 g vahustatud koort. Lõpuks lisada majoneesile väikesteks tükkideks lõigatud keedetud lillkapsas. Kõik ained segada ettevaatlikult läbi ja panna salatikaussi. Kaunistada salatilehe, konserveeritud rohelisete herneste ja munalõikudega.
Keelesalat seentega.
100 g keedetud veisekeelt,
50 g marineeritud seeni,
50 g keedetud sellerit,
peent pipart,
soola,
sidrunimahla,
50 g hapukoorega segatud majoneesi,
tükike porrulehte,
värsket tomatit või suvirõigast.
Keel, sellerijuur ja seened lõigata ribadeks. majoneesile lisada hapukoor, pipart, sidrunimahla ja soola. Valada segu salatiainetele ja segada kergelt läbi. Tõsta salat salatikaussi ja kaunistada porrulehe ja tomati- või suvirõikalõikudega.
Lihasalat.
100 g keedetud või hautatud veiseliha,
50 g keedetud kartulit,
50 g marineeritud kurki,
1 keedetud muna,
suhkur, sool, peent pipart,
50 g hapukoorega segatud majoneesi, sibulapealseid.
Liha, kartul, kooritut kurk ja pool muna lõigata peenteks ribadeks. Hapukoorega segatud majonees maitsestada pipra, suhkru ja soolaga, valada salatiainetele ja segada kergelt läbi. Tõsta salat salatikaussi ja kaunistada ülejäänud munalõikude, kurgiviilude ja hakitud sibulapealsetega. Soovi korral võib salatile lisada ka konserveeritud rohelisi herneid.
Kalasalat hernestega.
200 g värsket haugi, latikat, koha jne.,
vürtse, maitsejuuri,
soola,
100 g konserveeritud rohelisi herneid,
30 g keedetud porgandit,
20 ml taimeõli ja äädika segu,
tomativiil, tilli.
Kastmeks : 50 g võid, 1 toores munakollane, 1 tl lauaäädikat, 50 ml rõõska koort, soola, suhkrut.
Kala puhastada , tükeldada ja keeta soolaga maitsestatud vees, millele on lisatud sibulat, peterselli, sellerit, must pipart ja loorberilehte. Kalatükkidele lisada nõõrutatud herned, porgandikuubikud ja niisutada taimeõli ning lauaäädika seguga. Panna tunniks külmkappi. Siis valada üle kastmega ja panna salatikaussi. Kaunistada tomativiiludega ja tilliga.
Kastme valmistamiseks hõõruda munakollane soola, suhkru ja äädikaga, lisada väikeste tükkidena või. Panna nõu kuuma vette ja hõõruda, kuni soust muutub hapukoore paksuseks. Siis kaste jahutada ja segada juurde vahustatud koor.
Suitsuräimesalat.
200 g suitsuräimi,
50 g värsket kurki,
50 g hapukoort,
tomativiil,
soola, tilli,
sibulapealseid.
Suitsuräimed puhastada nahast ja luudest ning tükeldada. Kurk koorida ja lõigata väikesteks kuubikuteks. till hakkida hästi peeneks. Kalaliha, kurk ja till segada soolaga maitsestatud hapukoorega. Panna salatikaussi ja kaunistada tomativiilu ja sibulapealsetega.
18. detsember 2013
Jõuluräimed.
1 kg värskeid räimi,
pool kl lahjendatud lauaäädikat,
0,5 l vett,
2 tl soola ( kui oled võtnud värskeid räimed).
Marinaadiks kolmveerand klaasi vett, veerand klaasi 30%- list äädikat, 2 sl toiduõli, 3 sl suhkrut, 2 tl soola, 2 tl riivitud sidrunikoort, mis segada 0,5 tl pipraga.
Purki pannes pista vahele 2 küüslauguküünt, 3 punastsibulat, tükike mädarõigast.
Puhasta kalal selgroog välja ja eralda fileedeks. Sega vesi , äädikas ja sool. Kalla see kalafileede peale ja lase olla jahedas umbes 4 tundi.
Sega kokku marinaadiained kuni suhkur (ja sool) on sulanud. Kurna kalafileed esimesest leemest välja ja lao nad puhtasse klaaspurki vaheldumisi sibularataste, küüslauguküünte ja mädarõikalaastudes. Kalla marinaad peale ja lase seista paar päeva jahedas.
Jõulusink.
Singi all mõtlevad eestlased sageli suitsutatud seasinki, soomlaste jõulusink on meie mõiste pigem seapraad. Pane kergelt soolatud liha (võib määrida sinepiga, majoneesiga jne kuidas kellele meeldib, lisada erinevad maitseained, nt nelk, pipar jne) restile , alla ahjupann, kuhu vala klaasitäis vett . Võid asetada ka fooliumiga vooderdatud pannile.
Pea meeles, et ainult madal küpsetustemperatuur tagab prae mahlasuse. Küpseta siis 120-130 kraadises ahjukuumas, arvestades iga kilo liha küpsemiseks tubli tund aega.
*1kg -1,5kg - 1 kuni 2 tundi.
*1,5 kg - 2 kg - 2 kuni 3 tundi.
*3 kg - 3 tundi.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....