23. märts 2014

Roheline supp.



 Salme Masso.


200 g värskeid rohelisi lehti (spinati-, oblika-, rabarbri-, redise-, maltsa-, hiina kapsa lehed),
2 sl rasva,
3 sl jahu,
1 1/2 l vett või lihaleent,
soola, suhkrut,
3 sl hapukoort,
3 kõvaks keedetud muna.

Oblika-, nõgese- ja rabarberilehed valatakse paar korda kuuma veega üle, teisi lehti pestakse rohke külmas vees, nõrutatakse, hakitakse peeneks. Rasv sulatatakse, selles kuumutatakse jahu helekollaseks, siis lisatakse hakitud lehed, segatakse. Kallatakse juurde vesi või leem, keedetakse 10 minutit, maitsestatakse. Laualeandmisel lisatakse supile hapukoor ja viiludeks või veeranditeks lõigatud muna.

Kalasupp frikadellidega.




 Salme Masso.

500 g väikesi kalu või kalaluid ja -päid,
1 1/2 l vett,
2 sibulat,
1 sl rasva,
1 porgand,
1 petersell,
4 kartulit,
1 suurem hapukurk,
soola, pipart,
1 loorberileht, tilli või sibulapealseid.
Frikadellid : 250 g kalafileed, 1 viil saia, 1/2 klaasi piima või vett, soola, pipart.

Väikesed kalad pannakse külma veega keema. Vaht riisutakse, keedetakse 15-20 minutit, siis kurnatakse leem. Sibulad hakitakse ja hautatakse rasvas klaasjaks, samasse lisatakse peenteks ribadeks lõigatud porgand ja petersell, kuumutatakse veel üheskoos. Kartulid pannakse keema kurnatud leemega. kui kartulid on poolpehmed, lisatakse hautatud maitseviljad ja kuubikuteks lõigatud hapukurgid, veidi hiljem frikadellid, keedetakse veel 10 minutit.
Frikadellide valmistamiseks aetakse kalaliha läbi hakkmasina, lisatakse piimas või vees leotatud koorikuta sai ja maitseained. Klopitakse sitkeks massiks, märgade käte vahel vormitakse väikesed frikadellid. Supile võib lisada ka hapukoort, tomatipüreed.

Marineeritud räimed.



1 kg suuri räimi, 2-3 sibulat.
1.marinaad : 2 kl vett, 2 tl soola, 2 sl 30% -list äädikat;
2.marinaad : 1 kl vett, 1 sl äädikat, 2 tl suhkrut, 2 tl soola, 1/4 tl peent pipart, veidi muskaati, 3 sl toiduõli.

Sisikonnast puhastatud ja pestud räimedel eemaldatakse luud ja pea. Kalafileed pannakse 1. marinaadisse. See võib olla keedetud või segatud keetmata, ta peab olema külm. Selles hoitakse kalu 3 tundi, siis valatakse marinaad pealt. Kalafileed asetatakse kihiti sibulaketastega purki, peale valatakse 2.marinaad, hoitakse külmas. Kalad on tarvitamiskõlblikud mõne tunni pärast ja võivad säilida mitu nädalat.

Roheline salat.






200 gr lehtsalatit või hiinakapsast ( võib lisada noori rabarberi-, olblika-, nurmenuku-, võilillelehti vm), 1 väike sibul või sibula pealseid , 2 sl hapukoort, 1-2 sl õunapüreed, soola, suhkrut, maitsetaimede lehti.

Lehed pestakse hoolikalt rohkes külmas vees, nõrutatakse ja lõigatakse peeneks. Sibul hakitakse ja lisatakse. Hapukoor või keefir segatakse õunapüreega ja maitsestatakse, tõstetakse salatilehtedele ja segatakse kergelt. Hoitakse enne laualeandmist 30 minutit jahedas, et maitse ühtlustuks.

18. märts 2014

Juustu - vorstileivad.


Salme Masso.


6 leivaviilu,                                                            
100 g võid,
1 tl hapukoort või majoneesi,
100 g juustu,
100 g vorsti,
sibulapealseid või murulauku.

Pehme, toasseisnud või segatakse hapukoore või majoneesiga. Juust riivitakse, vorst ja sibulapealsed hakitakse peeneks ja segatakse võiga. Segu pannakse paksu kihina leivaviiludele, peale puistatakse veel maitserohelist või pannakse hapukurki.

Koalas to the Max dot Com.

http://koalastothemax.com/

Kui on väga igav. Vajuta ringile. :)

Kardinad suvilasse ja verandale.



17. märts 2014

Saame tuttavaks.


Tere.
Kirja kirjutan siis teile, mu kallid külastajad. Väga suur soov oleks teiega tuttavaks saada. Kes te olete, kuidas te mind leidsite ja kui tihti külastate seda blogi?
Ma siis natuke tutvustan teile ennast. Mul on suur pere: mees, 3 poega, 2 kassi ja koer.
Elame ühes väikses Eesti linnas. Oleme üks tavaline eesti pere.
Mina kogun retsepte, huvitun ravimtaimedest ja tegelen käsitööga.  Retseptide kogumisega hakkasin ma tegelema juba siis, kui olin üsna noor. Hobi tekkis tänu ühele mu heale tuttavale, kes kogus välismaiseid retsepte, tõlkis, proovis jne. Kuna minu ema oli kogu aeg palju tööl, õppisin ma enda eest hoolt kandma ja seega ka süüa tegema üsna varakult.
Ma ei mäleta kuidas ja millal, aga ükskord sattus mulle kätte Salme Masso raamat "Rahvaste toite". Selle abil tutvusin ma igasugu roogade, maitseainete ja nippidega. Sealt saigi alguse minu armastus toidu vastu, mis on alles siiani. Tänaseks on mul palju kokaraamatuid, on ka palju ajalehtedest võetuid retsepte, internetist ümber kirjutatud retsepte, kuid ikkagi kõige südamelähedasemateks on jäänud Salme Masso retseptid. Oi kuidas ma tahaks, et oleks temaga tuttavaks saanud, kui mitu korda olen köögis temaga mõttes rääkinud. Kui te teaks te vist mõtleks, et ma olen hull :) Ta on mind  palju õpetanud, tänu tema raamatule olen ma saanud üllatada ema ja nüüd ka oma peret ja külalisi. Ka siin blogis on väga palju tema retsepte, kahjuks pole ma kirjutanud iga ta retsepti juurde ta nime, aga üritan kõik retseptid läbi vaadata ja tema nime lisada.
Kõik retseptid, mis siia on lisatud, olen ise läbi proovinud nii et, kui on küsimusi küsige julgemalt. Ja üldse tahaks ka kuulda teie arvamust, teie soove, kõike mis teil öelda on, palun kirjutage.
Juhul kui teil peaks olema vaja mõnda retsepti leida või vene keelest tõlkida, kirjutage, ma hea meelega aitan. Mul on palju venekeelseid retsepte kogutud ka mu venekeelsesse blogisse.
Nüüd ma siis hakkan lõpetama, ma ei tea kas keegi üldse loeb seda juttu, aga kui loete, palun vastake. Kirjutage, jään ootama teie vastust.
Saame tuttavaks!!! :)

Kõike kaunist teile!!!!
Natella.

23. jaanuar 2014

Kodused hakklihapallid.



500 g hakkliha,
4-5 tahket saiaviilu,
1 klaas vett,
1 sibul,
1 muna,
1 tl soola,
1/2 jahvatatud musta pipart,
1/2 riivitud muskaatpähklit,
2 spl toiduõli,
2 spl nisujahu,
2 klaasi puljongit (puljongikuubikust),
2-3 spl hapukoort,
2 spl hakitud tilli.

Pane hakkliha kaussi. Leota saialõike umbes 10 minutit vees. Pigista üleliigne vesi välja ja murenda sai hakkliha juurde. Koori ja haki sibul ning lisa hakklihale. Lisa muna ja maitseained. Sega taigen läbi ja klopi tugevasti. Veerata taignas märgade käte vahel sobiva suurusega pallid. Kuumuta õli paksupõhjalises potis. Pruunista hakklihapalle kuumas õlis potti aegajalt raputades. Puista potti jahu, sega ja kuumuta kollaseks. Vala tasapisi juurde kuum puljong, sega ja keeda kastet veel 5 minutit nõrgal kuumusel. Sega kastmesse hapukoor ja hakitud till. Proovi maitset. Paku juurde keedu kartulid ja salat. Sobib ideaalselt koos hapukurkidega.

Hakkliha - seenesupp.



1 sibul,
2-3 spl toiduõli või margariini,
2 spl nisujahu,
1 1/2 l lihaleent,
100 g värsket või 10 g kuivatatud seeni,
250 g hakkliha,
jahvatatud musta piaprt,
pisut riivitud sidrunikoort,
soola.

Koor ja hakki sibul. Kuumuta potis rasvaine, lisa sibulad ning mõne aja pärast ka jahu. Kuumuta segades , kuni jahu muutub kuldkollaseks. Ole hoolikas, et sa jahu ära ei kõrvetaks. Vala vähehaaval juurde puljong. Klopi kogu aeg vispliga, et jahu ei jääks tükki. Lisa tükeldatud seened (kuivatatud seened leotatult). Keeda umbes 5 minutit. Sega vahepeal hakkliha hulka veidi pipart ja sidrunikoort ning maitsesta hakkliha soolaga. Võta taignast lusikaga väikesi tükke ja pane keeva supi hulka. Keeda veel 5 minutit.

Peedisupp frikadellidega.




1 porgand,
3-4 keedetud peeti,
1 sibul,
2 spl toiduõli,
1-2 spl lahjat äädikat,
2 l vett,
5 musta pipart tera,
1 loorberileht,
1/2 - 1 pakk frikadelle,
1 tl suhkrut,
2-3 puljongikuubikut,
(soola),
maitserohelist,
hapukoort.
Mina lisan, alati veel kartulid, minu jaoks supp pole supp kui kartulid ei ole 2-3 tk.

Koori juurvili ja riivi jämeda riiviga. Lõika sibul ribadeks. Kuumuta sibul ja porgand õlis pehmeks , lisa riivitud peet ja lahja äädikas. Vala juurde keev vesi ja maitseained. Lase supil keema tõusta. Lisa puljongikuubikud ja frikadellid ning keeda suppi veel 3-5 minutit. Vajadusel lisa maitseained. Enne serveerimist lisa supile hapukoor ja maitserohelist.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком