9. august 2015

Kabatšokid tomatikastmes.


kabatšokid noored 5 kg,
tomati mahl 2 l,
suhkur 2 kl,
sool 2 spl,
toiduõli 200 ml,
äädikas 9 % - 150 ml
punane jahvatatud pipar  1 tl kuhjaga,
petersell 1 punt,
küüslauk 2 küüst.
Kabatšokk pesta ja tükeldada viiludeks mitte paksem kui 1 cm.
Purgi põhja panna paar peterselli oksa. Petersellidele panna kabatšoki viilud.
Edasi valmistame kaste :
potti valame tomatimahl, kui teil pole tomati mahla siis seda võib asendada tomatipastaga (0,5 kg*) lahjendatud veega (1,5 l*). Lisame suhkur, sool, toiduõli, äädikas, küüslauk ja pipar.
Panna keskmisele tulele ja keta 10 minutit. Kuum tomati kaste valada purkidesse kabatšokkidele. Purgid  sulgeda kaantega, keerata ümber ja mähkida soe tekki sisse.

Tomati ja paprika salat mee kastmes.



1,5 kg paprikat,
1,5 kg tomateid,
1/2 spl soola,
100 ml õuna - , viinamari- või marjaäädikas,
100 gr mett,
10 tera pipart.
Paprika puhastada seemetes ja lõigata tükkideks, tomatid lõigata viiludeks.  Juurviljad segada ja neile lisada soola, mett ja äädikas ja jätta seisma kuni mahl tuleb välja.
Peale seda juurviljad panna keema ja kui lähevad keema keeta veel 10 minutit. Peale seda valata valmis salat steriliseeritud purkidesse, kaanetada neid ja ümer pööratud  mähida soe tekki sisse.

Konserveeritud tomatid.



Tomatid,
tera pipar, loorberi lehed,
sibul, till,
küüslauk,
toiduõli.
marinaad :
3 l vett,
3 spl soola,
7 spl suhkrut,
1 kl 9% äädikat.

Tomatid lõigata pooleks. Purgi põhja panna peeneks hakitud till, 4-5 pipra tera, üks keskmine hakitud viiludeks sibul, 2 tükeldatud küüskauguküünt ja 1 spl toiduõli. Nüüd paneme peale tomatite poolikud , lõike osa alla. Nii kui purk saab täis peale valame sooja marinaadiga.
Peale seda paneme meie purgid  steriliseerima veega täidetud potti, nii kui vesi läheb keema steriliseerita keevas vees 10 minutit.
Peale seda keerame purkidele metall kaaned peale ja purgid keerame ümber, mähime soe tekki sisse ja laseme seista nii hommikuni.

Tomati kaste.




3 kg tomateid,
3 küüslauku,
1 spl suhkrut,
0,5 kl toiduõli,
0,25 kl 9 % äädikat,
1 spl soola.
Tomatid hakkida läbi hakkmasina, ja keeta tund aega kuni kaste läheb paksuks. Lisada sool, toiduõli ja suhkur, küüslauk.  Keeta veel 20 minutit, lisada äädikas ja keeta veel 5 minutit. panna purkidesse.

Terav suupiste.




1 suur kabatšok,
2-3 küüslauguküüs,
5 mitte suurt tomatit,
tilli ja peterselli,
toiduõli praadimiseks,
majonees, jahu.
Võtame suur kabatšok j lõikame viiludeks umbes  0,5 cm. Lisada soola igale viilule ja lasta seista 5 minutit. Kabatšoki viilud kasta jahuse ja praadida mõlema poolt kuldseks. Valmis kabatšokid panna taldrikule ja lasta seal jahtuda .
Kuni kabatšokid jahtuvad, segada kokku majonees ja pressitud küüslauk ja määrime igale kabatšokile. 
Tomat lõikame viiludeks ja paneme igale praetud ja määritud kabatšokile. Tomati peal määrime ka veidi majoneesi seguga. Peale puistame maitserohelist ja laseme seista külmikus 30 minutit.

Marineeritud tomatid, magusad-teravad.





2 k värskeid terved tomatid,
1 punane terav pipar,
2-3 küüslaugu küüst,
1 paprika,
terapipar,
nelk,
suhkur,
sool,
äädikas 9 %.

Eelnevalt puhtaks pestud purkidesse panna maitseained : 3-5 terapipart, 3-5 nelki, 1 hakitud küüslauguküüs, 1/4 paprikat, hakitud punane terav pipar. Tomatid pesta, kuivatada ära. Ja samuti panna purki. Peale valada keedetud vett ja lasta nii seista 20-30 minutit.
Järgmisena valada vett ära ja teha sellest marinaad , arvutada tuleb 1 l marinaadi  peale tuleb panna 4 spl suhkrut ja 2 spl soola.
Panna tulele ja lasta keema minna , segada kuni suhkur ja sool on lahustanud ja valada kohe purkidesse. Äädikad lisada samamood arvestades 1 l  purgile 2 spl.
Purgid keerata metall kaantega kinni ja pöörata ümber. Lasta jahtuda toatemperatuuril. Siis panna jahedasse ja külma ruumi.

Tomatid Korea moodi, kiiresti ja maitsev.





2 kg tomateid lõigata pooleks,
4 punast paprikat,
2 küüslauku,
maitserohelist.
marinaad :
100 gr äädikat,
100 gr toiduõli,
100 gr suhkrut,
2 spl soola.
Paprika, küüslauk hakkida hakklihamasinas. segada kokku. Maitserohelist hakkida peenelt.
Järgmisena paneme 3 l purki kihiti sellises järjekorras : tomatid, küüslaugu ja paprika segu ja maitseroheline. Purk sulgeda kaanega ja keerata teda tagurpidi, panna külmikusse , vähemalt 8 tundi peab seisma. Õhtul teha ja hommikul saab juba maitsta. Järgmisel päeval on ta veelgi maitsvam.

Kapsapannkoogid.








100 gr kapsast,
1 spl konserv maisi ,
1 muna,
1 spl hapukoort,
2 spl jahu,
sool, must jahvatatud pipar,
toiduõli.
 hapukoor 2 spl, rohelist.

Kapsast hakkida, lisada mais, pipar, muna ja kõik korralikult segada, järgmisena lisada hapukoor, jahu ja sool ja jälle kõik korralikult segada läbi.
Praadida nagu pannkoogid mõlemalt poolt umbes 5 minutit. Peale seda panna kaan peale ja hoida vaiksel tulel veel 5 minutit.
Valmis kapsapannkoogid serveerida hapukoorega, ja peale puista maitserohelist.

17. juuli 2015

Kupatatud seente soolamine.




10 kg kupatatud seente kohta võetakse 450-600 gr soola, (küüslauku, sibulat, mädarõigast, estragoni või tillivarsi).

Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse ja pestakse, seejärel kupatatakse nõrgalt soolases vees  vastavalt liigile. Jahutatakse külmas vees või tuuletõmbes, lastakse sõelal või hõredas riidest kotis tahedamaks nõrguda. Seened pannakse purki või tünni ja segatakse soolaga, peale pannakse riie , vajutiskaas ja kivi. Kui seened kokku vajuvad, võib mõne päeva pärast seeni ja vastava hulga soola lisada. Soola hulk sõltub hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumist : niiskes ja soojas hoiuruumis tuleb panna soola rohkem, külmas hästi ventileeritavas hoiuruumis vähem.
Maitseained pannakse hoiunõu põhjale või segatakse seentega. Seened on kasutuskõlblikud umbes nädala pärast.
Seentest väljaimbuv soolvesi peab seeni kogu säilitusaja vältel katma, siis ei hakka seened  hallitama. Kui soolvett on vähe ja seened jäävad kuivaks, siis tuleb peale kallata keedetud jahutatud soolvett, mille 1 liitri vee kohta võetakse 50 gr, s.o. 2 spl soola.

Seismise vältel tuleb seeni aeg-ajalt kontrollida, vajaduse korral hallitus eemaldada.

Tooreste seente soolamine.



10 kg tooreste seente kohta võetakse 450 kuni 600 gr soola (2-3 kl.).
Kuiva ilmaga korjatud seened puhastatakse,eemaldades kõik rikutud kohad. Mahedamaitselised seened pestakse kiiresti külma veega, kibedad leotakse mõned tunnid või koguni terve öö. Seened nõrutatakse ning laotakse kihti soolaga purki või tünni. Seenenõu põhjale puistatkse soolakiht, sellele seened, kübarad alaspidi, umbes 5 -6 cm paksuse kihina, siis jälle sool. Peale pannakase pakse soolakiht, kaetakse puhta riidega, sellele asetatakse vajutiskaas ja kivi. Sel viisil soolatud seened vajuvad mõne päeva jooksul tugevasti kokku. Siis võib laduda peale uusi seeni või täita nõu varem mõnda väiksemasse nõusse soolatud seentega.
Nii soolatud seened soolduvad läbi ja muutuvad kasutamiskõlblikuks umbes 1 kuni kahe kuu jooksul, siis on seente toores maitse kadunud.

30. märts 2015

Hapukapsas.




Kapsas - 5 kg,
porgand - 1 kg,
sool - 100 gr (jodeerimata).

Kapsas pesta ja peeneks hakida. Porgand samuti pesta, koorida ja riivida.
Kapsas ja porgand võta osadena, hõõruda soolaga ja panna ämbrisse ( või muu anumise).
Tampida tugevalt rusikaga, et kapsa ja porgandi mahlad tuleksid välja. Maitseks lisada kuivatatud tilli seemned.
Pealt katta suure taldrikuga ja peale asetada suur purk täidetud veega.
Kapsas hoida toasoojas ning igapäev tuleb mitu korda tampida kapsas, et välja tuleksid gaasid, nii teha 3-4 päeva järjest.
Peale seda tuleb kapsas panna purkidesse, peale valada mahl mis tuli välja ja katta plastmass kaantega. Hoida külmas kohas.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком