24. juuni 2012

Ahjus küpsetatud searibi.


1 kg searibi,
1 sibul,
soola, pipart,
lauasinepit.

Liha hõõrutakse soola, pipart ja lauasinepiga sisse, pannakse pannile ja asetatakse kuuma praeahju küpsema. Kui liha on pruunistunud, valatakse vett juurde. Aeg-ajalt kastetakse liha praeleemega ja küpsetatakse valmis.
Lisandiks hautatud hapukapsad, keedetud või praetud kartulid.

Praetud maks hapukoorekastmes.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
pipart , soola,
1-2 spl rasva,
100 gr hapukoort,
vett.

Maks puhastada, lõigatakse viiludeks. Iga viil vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks. Sool puistetakse praadimise ajal praetud poolele. Praetud maks tõstetakse nõusse. Pannile jäänud rasvasse pannakse jahu, kuumutakse , lisatakse vesi ja hapukoort ning keedetakse läbi. Saadud kaste maitsestatakse soolaga ja valatakse maksale.

Praetud maks suitsuribiga.


500 gr maksa,
2 spl jahu,
soola, pipart,
2 spl rasva,
100 gr suitsuribi,
3 sibulat.

Maks puhastatakse kelmest ja soontest, lõigatakse viiludeks , vasardatakse kergelt, veeretakse pipraga segatud jahus ja praetakse mõlema poolt helepruuniks. Maitsestatakse soolaga. Suitsuribi lõigatakse viiludeks ja praetakse. Lauale andmisel asetatakse maksalõigule ribitükk.

Ülepraetud liha.


300- 400 gr seapraadi,
keedetud kana-, veise-, või vasikaliha,
1 muna, pipart, jahu, riivsaia,
2-3 spl rasva või toiduõli, piima.

Järelejäänud külm liha lõigatakse paksemateks viiludeks (kanalihale võib kondid sisse jätta), soovi korral puistatakse lihale pipart, veeretakse jahus, siis kastetakse lahtiklopitud munasse, millel on lisatud pisut soola ja 1/2 - 1 kl piima, veeretakse riivsaias ja praetakse kuumas rasvas või õlis.
Lauale antakse praetud kartulite, keedetud või hautatud aedviljade ja kurgi-, tomati - või kõrvitsalatiga. 

Täidetud kanakoivad.


4 kanakoiba,
200 gr hakkliha,
1 spl hakitud petersellilehti,
soola, pipart, maitsetaimi,
50 gr konjakit,
4 viilu suitsupekki,
1 sibul,
1 porgand,
1 spl margariini või võid,
1 tl jahu,
2 spl hapukoort,
100 gr punast veini,
1 kl vett.

Kanakoivast lõigatakse luu välja, hoides seda otsast kinni. Hakkliha segatakse peterselli, maitseainete ja konjakiga. Kanakoivad täidetakse seguga, avaus suletakse pekiviiluga ja seotakse. Koivad pruunistatakse kuumas margariinis või võis, puistatakse peale soola ja pipart, lisatakse tükeldatud sibul, porgand, vesi , vein ja hautatakse kaane all pehmeks. Hautamisleemele lisatakse jahu ja hapukoor ning keedetakse läbi. Maitsestatakse.
 

Hautatud kana.


1 kana,
2 spl rasva,
1 porgand,
2 kl vett,
soola,
1 spl jahu,
2 spl koort,
1 petersell,
1 porrulauk.

Kana seest pestakse hoolikalt. Seejärel kana tükeldatakse ja pruunistatakse kergelt rasvas. Lisatakse vesi, porgand, sool ja hautatakse pehmeks. Hautamisleemest valmistatakse kaste. Selleks segatakse jahu rasvaga, lisatakse hautamisleemele ja keedetakse 10 minutit. Lõpuks lisatatkse koor, kaste valatakse kanatükkidele ning kuumutatakse koos läbi.
Lisandiks keedetud kartulid või riis, kõrvitsa- või õunasalat.

Juustumuretaignaküpsised.


200 gr jahu,
150 gr võid või margariini,
150 gr riivitud juustu,
1 muna, soola ,(punast pipra).

Valmistatakse juustumuretaigen, rullitakse õhukeselt lauale ja lõigatakse noaga või taignarattaga piklikud tükid, tõstetakse küpsetusplaadile ning küpsetatakse.

Soojad tomati-munaleivad


8 saiaviilu,
2 tomatit,
1 muna,
soola,
peent pipart,
riivsaia,
1 spl margariini.

Tomatid hõõrutakse läbi sõela või lastakse läbi hakkmasina. Saadud püreele lisatakse lahtiklopitud muna, maitsestatakse. Saiaviilud kastetakse tomati-munasegusse, seejärel riivisaiasse ja praetakse mõlemalt poolt.

Soojad vorstileivad.


4 leiva- või 6 saiaviilu,
1 spl võid või margariini,
100 gr keedetudvorsti,
1 munavalge, muskaatpähklit,
soola.

Leiva- või saiaviilud määritakse kahelt poolt võiga. Vorst hakitakse peeneks ja segatakse vahustatud munavalgega. Segu maitsestatakse riivitud muskaatpähkli ja soolaga. Leiva- või saiaviilud kaetakse vorstiseguga ja küpsetakse.

Soojad juustuleivad.


4  saia-või sepikuviilu,
1 spl võid või margariini,
4 juustulõiku või 3 spl riivitud juustu või 4 spl määrdejuustu,
hakitud petersellilehti.

Saia- või sepikuviilud määritakse kahelt polt võiga, peale pannakse juustulõik, riivitud või määrdejuustu ja puistatakse hakitud petersellilehti. Küpsetakse keskmise kuumusega praeahjus, kuni leivad muutuvad kuldkollaseks.

Soojad kiluleivad.



4 saia- või leivaviilu,
1 spl võid,
8 vürtsikilu.

Saia- või leivaviilud määritakse mõlemalt poolt võiga, peale pannakse kaks puhastatud kilu ja küpsetakse praeahjus servades krõbedaks.

Täidetud pannkoogid.


1/2 l piima,
2 muna,
soola,
suhkrut,
1 1/2 kl jahu,
praadimiseks rasva.

Munad klopitakse suhkru ja soolaga lahti, lisatakse vaheldumisi jahu ja piima. Võimaluse korral lastakse taignal 1/2- 1 tund seista, et jahu paisuks. Siis praetakse. Küpsetatud poolele pannakse täidis, koogiservad tõstetakse ümbrikutaoliselt kokku, täidetud pannkoogid küpsetakse ahjus või praetakse pliidil üle.



Lihatäidis :
200 gr keedetud või praetud liha,
1 sibul,
2 spl rasva,
1 spl hapukoort,
muskaatpähklit,
soola.

Hakitud sibul praetakse rasvas, lisatakse hakkmasinast läbilastud liha ja hapukoor. Maitsestatakse.

Singi- või vorstitäidis:
200 gr sinki või vorsti,
1 spl hapukoort,
pipart.

Hakitud sink või vorst maitsestatakse.


Suitsukalatäidis :
300 gr suitsukala,
3 spl hapukoort,
tilli, soola.

Puhastatud suitsukala tükid segatakse maitsestatud koorega.

Seenetäidis :
200 gr soolatud seeni,
1 spl võid või margariini,
1 sibul.

Leotatud ja hakitud seened praetakse rasvaines koos hakitud sibulaga.

Kapsatäidis :
1/2 kg värsket kapsast,
2 spl margariini,
soola, suhkrut, peent pipart.


Hakitud kapsas hautakse margariiniga oma mahlas pehmeks ( vajaduse korral lisatakse veidi vett), maitsestatakse.

Porganditäidis :
300 gr keedetud porgandeid,
3 spl sulavõid,
2 spl hapukoort,
soola, suhkrut,
riivitud muskaati.

Porgandid aetakse läbi hakkmasina, segatakse teiste ainetega ning maitsestatakse.

23. juuni 2012

Seenehautis.



500 gr kartuleid,
2 porgandit,
1 sl margariini või võid,
1/2 tl soola,
1/4 tl musta pipart,
1/2 aedviljakuubikut,
1 1/2 dl vett,
500 gr seeni,
1 sl toiduõli,
soola, pipart.

Koori kartulid ja porgandid.Lõika need üsna suurteks tükkideks. Sulata rasv pannil ja küpseta selles aedvilju veidi aega. Lisa soola ja pipart. Murenda pinnale pool aedviljakuubikut ja vala vesi peale. Hauta umbes 10 minutit. Puhasta seened. Prae õlis seni, kuni vedelik haihtub ja seened tõmbavad kergelt pruuniks. Maitsesta vajaduse korral soola ja pipraga. Sega seened aedvilja hulka. Puista pinnale peenestatud peterselli.
Serveeri koos sepiku, või ja juustuga!

Seened koorekastmes.


500 gr värskeid või
250 gr kupatatud seeni,
1-2 mugulsibulat,
2-3 sl rasvainet,
2 sl jahu,
2 kl vett või puljongit,
jämedat soola,
0,5 kl hapukoort.

Pruunista 1 sl rasvainega hakitud sibul, lisa jahu ja vedelik, keeda, maitsesta ja lisa hapukoor. 1-2 sl rasvaines prae pooleks või rivadeks lõigatud seened, vala kaste peale ja keeda üheskoos 5-6 minutit.

Hautatud seened tomatiga.


800 gr värskeid seeni,
4 sl margariini,
1 sibul,
400 gr tomateid,
3 sl riivitud juustu,
maitserohelist,
soola.

Puhasta ja tükelda seened. Praeseened koos hakitud sibulatega läbi ning lisa soola ja tomatilõigud. Hauta kõik koos läbi. Serveerimisel puista toidule riivitud juust.

Kartuli-seenepannkoogid lõhega.


 
4 keedukartulit,
1 muna,
50 gr marineertitud šampinjone,
150 gr lõhefileed,
sidrun,
soola, pipart.

Lõhefilee lõigata väikesteks kuubikuteks, lisada värske sidruni mahl, soola ja pipart ning lasta marinaadis seista. Kartul riivida, lisada tükeldatud šzampinjone, juurde võib lisada ja natuke jahu. Kartulipannkoogid praadida pannil kahelt poolt. Serveerida koore-sidrunikastmega.


Meega glaseeritud kanafilee sinihallitusjuustu ja pirniga.



200 gr broilerifileed,
5 gr mett,
1 apelsin,
160 gr apelsinimahla,
1 keskmine pirn,
50 gr sinihallitusjuustu,
soola, pipart, broilerimaitseainet, suhkrut.

Broilerifilled praadida kahelt poolt, lisada soola, pipart, broilerimaitseainet ja mesi ning küpsetada ahjus 190 kraadi juures 10-15 minutit. 
Kaste : kooritud apelsiin tükeldada, panna potti koos mahlaga ning keeta 5 minutit, vajadusel lisada kastmepaksendajat. Maitsestada soola, suhkru, pipra ja tümianiga.
Lisad : pirn lõigata pooleks, eemaldada südamik (kasutada võib ka konserveeritud pirni). Pirn katta pealt hallitusjuustuga ning küpsetada ahjus 10 minutit (konserveeritud pirni puhul 5 minutit).

9. juuni 2012

Kohupiima ja odratangu vormiroog.

300 gr kohupiima,
1 1/2 kl odratanguputru,
1  1/2 kl vett,
2 muna,
3 spl suhkrut,
soola,
25 gr võid.
Hapukoorekastmeks : 2 kl hapukoort, 2 keedetud või toorest munakollast, sinepit, suhkrut, soola.

Jahutatud odratangupudruga segada kohupiim, millel on lisatud munad, suhkur, sool. Segu panna võiga määritud vormi, piserdada sulavõiga ja küpsetada praeahjus.
Kastmevalmistamiseks ettenähtud ained segada.Küpsenud vormitoit anda lauale kuumalt kastmega.

Kohupiim ja tatratangu vormiroog.

200 gr kohupiima,
1 1/2 kl tatratanguputru,
100 gr hapukoort,
2 spl suhkrut,
2 muna,
2 spl võid.

Kuumale või külmale tatratangupudrule lisada läbi hakkmasina aetud või hõõrutud kohupiim, hapukoor, klopitud muna ja suhkur, maitseks lisada pisut soola. Segada hästi läbi ja asetada võiga määritud vormi, tasandada, puistata peale riivsaia ja piserdada sulavõiga. Küpsetada 30-40 minutit. Lauale anda hapukoore või sulavõiga.

Kohupiima ja riisi vormiroog.

300 gr kohupiima ,
1 1/2 kl riisiputru,
2 muna,
1 spl suhkrut,
1 1/2 kl hapukoorekastet,
25 gr võid,
soola.

Riisipuder seegada hõõrutud kohupiimaga, lisada munad ja suhkr. Saadud mass panna võiga määritud vormi ja küpsetada ahjus.
Anda lauale hapukoorekastmega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком