30. september 2012

27. september 2012

Aiva e. küdoonia.


Aiva e. küdoonia - õuna- või pirnitaolise viljaga puu või põõsas, kasvab Vahemeremaadel.

Airaan.




Airaan- hapupiim, mida toodetakse mitmete loomade piimast Kasahstanis, Kesk-Aasias, Siberis, Krimmis, ja Kaukaasias. Sageli segatakse klopitud piim pooleks veega, lisatakse soola või suhkrut.

Ahvileivapuu e. baobab.





Ahvileivapuu e. baobab - Aafrikas kasvav jäme puu, mille viljad on jahuse, söödava sisuga.

26. september 2012

Agar-agar.





Agar-agar - merevetikaist saadav, peamiselt süsivesikutest koosnev tarendaine. Kasutatakse marmelaadide ja tarretiste valmistamisel. Toodetakse peamiselt Valge mere ja Kaug- Ida merede punavetikaist.
Agaroid - Musta mere loodeosa vetikaist saadav agar-agari taoline aine.




Kaste tervete sibulatega.

15-20 väikest sibulat,
vett,
3-4 spl rasva  või toiduõli,
2 spl jahu,
1-1 1/2 kl piima, soola,
peent pipart.

Kooritud sibulad kallatakse üle keeva, soolaga maitsestatud veega ja keedetakse 10-12 minutit, tõstetakse siis vahulusikaga veest ja lastakse nõrguda. Rasv või õli kuumutatakse, selles praetakse terved sibulad helekollaseks. Jahu segatakse juurde, kuumutatakse kollaseks. Sibulate keeduvesi valatakse peale, keedetakse ja lisatakse nii palju piima, et saadakse vedelavõitu kaste. Keedetakse koos piimaga veel 4-5 minutit, maitsestatakse soola ja pipraga.
Kastet süüakse praetud kalade, muna- ja lihatoitude juurde.

Pikantne tomatikaste.




1 sibul,
1 porgand,
tükk sellerit,
2-3 spl rasva või toiduõli,
 2 spl jahu,
 500 gr küpseid tomateid või 1 1/2 spl tomatipüreed,
vett või puljongit,
1 tl suhkrut,
soola,
1 loorberileht,
10-12 tera pipart.

Maitseköögiviljaad riivitakse jämedalt, praetakse rasvas või toiduõlis, kuni nad on pehmed (10-15 minutit). Siis lisatakse jahu ja lastakse kergelt pruunistatakse.Segatakse juurde tükeldatud tomatid või tomatipüree ning vesi ja puljong, maitsestatakse soolaga. Lisatakse vürtsid ja keedetakse 10-15 minutit, seejärel kurnatakse läbi sõela.  Kastet tarvitatakse külmalt kotlettide, köögiviljatoitude jt. kõrvale.

Paprikasalat.




4 paprikakauna,
soola,
2 küüslauku,
oliiviõli,
äädikat.

Paprika praetakse pliidil taimeõlis või küpsetatakse praeahjus, lõigatakse ribadeks ja puhastatakse  seemnetest. Puistatakse soola peale, segatakse tambitud küüslaugu ning oliiviõli ja äädika seguga.

Aedviljapüree.



1 väike baklažaan,
4 paprikakauna,
6 tomatit,
1 spl pähklituumi,
soola,
oliiviõli,
äädikat või sdrunimahla,
petersellilehti.

Baklažaan ja paprika küpsetatakse kuumas praeahjus, jahutatakse külma vett peale valades. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse. Kõik toiduained peenestatakse, segatakse maitseainega.

Baklažaanisalat.



2 baklažaani,
soola,
oliiviõli,
sidrunimahla või äädikat,
3 tomatit,
petersellilehti.

Baklažaanid küpsetatakse kuumas praeahjus, siis kooritakse ja tükeldatakse. Tomatid valatakse keeva veega üle, kooritakse, lõigatakse, lõigatakse viiludeks. Toiduained segatakse  , peale puistatakse maitseained ja valatakse õli, kaunistatakse petersellilehtedega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком