1. november 2012

Tatrapuder kaalikaga.



1 kl tatratangu,
2 kl vett,
soola,
100-200 gr kaalikat,
2 spl võid.

Tatratangud kuumutada pannil või laia põhjaga keedunõus, et nad kuivaksid ja kergelt pruunistuks. Keevale veele lisada tatratangud ja sool, kuumutada keemiseni ja hoida nõrgel tulel, kuni tangud on pehmed. Putru ei segata. Lisada või ja riivitud kaalikas ning siis segada hästi läbi. Süüa piimaga.

Külasupp.




600-700 gr soolatud või värsket supiliha,
3 l vett,
0,5 kl kruupi,
2 sibulat,
300 gr kaalikat,
6-7 kartulit,
soola,
harilikku puju või mõnda teist maitserohelist,
hapukoort.

Liha (soolaliha leotada), pestud kruubid ja sektoriteks lõigatud sibulad panna külma veega keema . Kui liha on peaegu pehme , lisada kallikas - ja siis kartulikuubikud, harilik puju ning keeta pehmeks. Keedetud liha lõigata kuubikuteks ja lisada supile. Hapukoor ja maitseroheline panna otse taldrikusse.

Kaalikasalat mädarõikaga.




300 gr kaalikat,
1 sibul,
1 tl mädarõigast,
4 spl õli- või hapukoorekastet,
peenestatud peterselli ja majoraani.

Kaalikas riivida, sibul lõigata kuubikuteks ja segada salatikastme ning maitseainedega. Salatile võib lisada sellerit, hapukurki või hapukapsast.

Kaalikasalat kompotiga.




300 gr kaalikat,
100 gr õuna-, karusmarja- või ploomikompotti.

Kaalikas riivida, puuviljad lõigata tükkideks ja segada.

Diivanipadi **Lill**.

28. oktoober 2012

Juustuklimbid köögiviljasupisse või kanapuljongisse.





Panna savikaussi (et kuumus hästi säiliks) 1/2 klaasi mannat, valada peale 3/4 klasi, s.o üks kulbitäis keeva supivedelikku, segada ja katta kohe kaanega. Lasta mannal 10 minutit paisuda. Siis kloppida mannasse 2 muna, 100 gr riivitud juustu, 1/3 riivitud muskaatpähklit ja 3 spl jahu, vajadusse korral terake soola. Tõsta supisse klimbid, keeta 3-4 minutit.

26. oktoober 2012

Täidetud kurgid.




Suured jämedad kurgid lõigata 4 cm paksusteks viiludeks ja võtta pehme sisu välja. Viilud asetada lühikeseks ajaks äädikast, soolast ja piprast ning sinepist valmistatud marinaadi. Seejärel panna vaagnale ja täita järgmise seguga : 25 gr võid vahustada ja segada kahe kõvaks keedetud munakollase, vähese koore, pipra, soola ja kahe sl riivjuustuga. Täidetud rurgiviiludele riputada peeneks hakitud munavalge ja sellele hakitud peterselli või küüslauku.

Esivanemate retsepte.*


Tillikaste.




Peotäis peeneks hakitud rohelist tilli, natuke küüslauku keeta rammuleemes 1/2 spl või ja vähese suhkruga mõni minut. Kahe muna kollane hõõruda vahule, lisada teelusikatäis jahu ja segada aeglaselt rammuleeme hulka. Lisada veel veidi äädikat ja soola ning süüa kuumalt keedulihaga.

Esivanemate retsepte.*

Roheline salat munaga.




Pestud ja tükeldatud salatilehed asetada salatikaussi. Kõvaks keedetud muna tükeldada ja segada hapukoorega. Maitseks veidi sidrunimahla, soola ja suhkrut ning valada salatilehtedele. Kaunistada kurgiviiludega ja rohelise tilliga. 200 gr lehesalati kohta võtta üks väiksem kurk, 1 muna ja1/2 kl hapukoort.

Esivanemate retsepte.*

4. oktoober 2012

Kohupiima-mannakook.



300 gr kohupiima,
1 muna,
2 spl hapukoort,
1 spl võid,
1/4 kl piima,
1/3 kl suhkrut,
1/2 sidruni koor ja mahl,
2/3 kl mannat,
1/2 tl soodat.

Hõõrutud kohupiimale lisada lahtilöödud muna, koor või piim ( kui kohupiim on väga pehme, jätta piim ära),  sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, sooda segatud manna. Kõik ained segata hoolikalt läbi ja panna võiga määritud ning mannaga ülepuistatud keeksivormi. küpsetada keskmise kuumuseg ahjus umbes pool tundi. Kook on küps kui tikuots on kuiv ja tuleb hästi vormist välja. Lasta jahtuda vormis ja kummutada siis välja.

3. oktoober 2012

Segasalat seentega.





400 gr väikesi seeni,
400-500 gr (1 liiter) väikesi kurke,
5-6 väikest tomatit,
1 lillkapsas,
300 gr kaunube (aedube),
2 klaasi värskeid herneid või lesthernekaunu,
200 gr väikesi porgandeid ,
1 l vett,
1-2 pudelit 30 % äädikhapet,
1 spl soola,
1 tl terapipart,
veidi ingverit ja muskaatpähklit,
5-6 vürtsnelki,
1 tl suhkrut.

Valitakse väikesed ühesuurused ümmarguse kübaraga seened. Need puhastatakse, pestakse ja kuumutatakse omas mahlas või kupatatakse ( vastavalt vajadusele). Kurgid ja tomatid pestakse, teised köögiviljad puhastatakse ja keedetakse aurus või soolaga maitsestatud vees. Nõrutatud ja jahtunud toiduained laotakse kihiti purki, peale valatakse vürtsidega keedetud marinaad, nii et see paar sentimeetrit toiduainetest üle ulatud. Sellels et toiduained üles ei kerkiks, võib nendele asetada kerge vajutise. Purk sulatakse jahtunult.
Segasalati koostist võib soovi kohaselt muuta, mõnda toiduainet välja jättes või juurde lisada. Mitmes eri värvuse ja maitsega toiduainest koosnev segasalat on maitsvam kui liiga ühelaadiline. kui salatisse herneid ei panda, siis suurendatagu suhkru kogust.
Halva hoiuruumi või nõrgema äädikahappega marinaadi korral on vaja purke steriliseerida 90 C temperattril 60 minutit ja paar päeva pärast uuesti samal temperatuuril 30 minutit.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком