4. november 2012

Karuli-sibulavorm.




Toore kartuli viilud panna määritud ahjuvormi kihiti sibularõngaste ja riivitud juustuga. Võib teha mitu kihti. Vorm katta pealt õhukeste singi- või soolapeki viiludega. Hautada ahjus nõrgas kuumuses kaane all, kuni kartul pehme. Lõpus võib kaane ära võtta, et pekk värvust võtaks.

Kartuli-seenevorm.




Rasvainega määritud ahjuvormi panna vajalik kogus õhukesteks viiludeks lõigatud toored kartuleid, puista peale soola. Kartulitele kiht tükeldatud seeni ( kui seened on soolatud, siis kartulile soola mitte panna). Seentele puista kiht riivitud juustu - umbes 200 grammi. Viimaseks kihiks olgu tomatisektrid. Pinnale panna võitükikesi. Küpsetada , kuni kartul pehme ( 50-60 minutit).

Ahjukala.




Suuremat puhastatud kalast lõigata iga sööja jaoks paraja suurusega lõik (ühes tükis), asetada lõigut õliga määritud pannile.
Hõõruda 100 gr pehme või hulka 200 gr riivitud juustu ( kogus mõeldud neljale inimesele) ja peeneks hakitud petersellilehti või tilli. Saadud segu kuhjata iga kalalõigu keskele, kuhja peale võib aestada poolitatud tomat lõikepoolega allapoole. Küpsetada.

Räimerullid juustuga.




Puhastatud räimedel võtta selgroog välja , nii et fileed jääksid kokku. Räime siseküljele puista soola ja riivitud juustu, keerata rulli, laduda rullid tuhedalt paraja suurusega võiga määritud vormi. Peale valada hakitud tilliga segatud hapukoor. Küpsetada praeahjus.

Rõõsakoorevenised.



3 kl rõõska koort ajada keema ja lisada 500 gr suhkrut ning maitse järgi vanilli. Keeta , kuni segu venima hakkab, seejärel valada mageda võiga määritud lamedasse anumasse. Jahtunult lõigata tükkideks.

Koorekompvekid.



Võtta 1 klaas  rõõska koort, niisamapalju suhkrut, natuke vanilliini ja peenestatud mandleid ning keeta väikeses kuumuses, kuni segu paksuks läheb ja poti küljest lahti lööb. Valada võiga määritud lamedasse anumasse, lasta hanguda ning lõigata tükkideks.

Karamellid.




1 kl rõõska koort,
1,25 kl suhkrut,
0,25 kl kakaod,
2/3 kl siirupit,
1 tl vanilliini.
0,5 kl suhkurt sulatada pannil pruuniks, lisada see ühese ülejäänud sulatamata suhkru, kakao, siirup ja vanilliiniga  rõõsa koore hulka ning keeta umbes pool tundi, kuni ta küla vette tilgutatuna kõvaks tõmbub. Valada mageda võiga määritud lamedale alusele. Enne kui segu täiesti kõvaks hangub, lõigata soovitud tükid.

Terriin.




1 sibul,
1 spl margariini,
150 gr kanamaksa,
0,5 spl kuivatatud rohelist pipart,
7-8 kuivatatud kadakamarja,
1 küüslauguküüs,
500 gr looma- või metsseahakkliha,
250 gr sea- või põdrahakkliha,
0,5 tl punet,
2 tl soola,
2 tl musta pipart,
1 spl kartulijahu,
1 muna,
200 gr 35% koort,
200 gr šampinjone või teisi seeni.
Kate:
200 gr kangemat puljongit,
1 tl želatiini.
Želatiin leoatada, sulatada ja segada ülejäänud vedelikuga.

1. Sibul tükeldada ja hautada margariiniga pannil, jahutada.
2. Praadida seened, jahutada.
3. Kanamaks segada rohelise pipraga, kadakamarjade, küüslauguga, vahustada. Lisada hakkliha, sool, pune, kartulijahu, muna ja koor ning lasta pisut külmas seista.
4. Segada juurde seened ja panna võiga määritud vormi.
5. Katta fooliumiga, panna ahju (t 200C) ja küpsetada 45 minutit.
6. Lasta jahtuda, valada peale kate, panna külmkappi, kaunistada.



Maasikaleivatort.

1/2 kg aedmaasikaid,
1/4 kg riivitud rukkileiba,
3/4 klaasi suhkrut,
50-60 gr võid.

Pool osa suhkrust raputada maasikatele ja lasta pliidil tasasel tulel keema minna. Pannil sulatatud või panna riivitud leivadele peale, ülejäänud suhkur raputada üle ja küpsetada alatasa segades helepruuniks. Lahtikäiv koogivorm määrida võiga, panna kuumalt leivakord alla, siis keedis jne ja peale jälle leib. Tort suruda pealt lusikaga tasaseks ning panna ööseks jahedasse kohta. Maasikamahlaga läbiimbunud tort  lüüa vormist vaagnale ja soovi korral kaunistada vahukoorega, millesse võib panna 200 gr kohupiima ja natuke suhkrut.
Maasikate asemel võib olla ka teised marjad.

1. november 2012

Hautatud kaalikas.

300-400 gr kaalikat,
3 spl võid,
soola,
1 kl vett,
majoraani.
Kaalikad lõigata kuubikuteks, kuumutatud võis, lisada sool, kuum vesi ja majoraan ning hautada pehmeks. Süüa lambalihaga.

Tatrapuder kaalikaga.



1 kl tatratangu,
2 kl vett,
soola,
100-200 gr kaalikat,
2 spl võid.

Tatratangud kuumutada pannil või laia põhjaga keedunõus, et nad kuivaksid ja kergelt pruunistuks. Keevale veele lisada tatratangud ja sool, kuumutada keemiseni ja hoida nõrgel tulel, kuni tangud on pehmed. Putru ei segata. Lisada või ja riivitud kaalikas ning siis segada hästi läbi. Süüa piimaga.

Külasupp.




600-700 gr soolatud või värsket supiliha,
3 l vett,
0,5 kl kruupi,
2 sibulat,
300 gr kaalikat,
6-7 kartulit,
soola,
harilikku puju või mõnda teist maitserohelist,
hapukoort.

Liha (soolaliha leotada), pestud kruubid ja sektoriteks lõigatud sibulad panna külma veega keema . Kui liha on peaegu pehme , lisada kallikas - ja siis kartulikuubikud, harilik puju ning keeta pehmeks. Keedetud liha lõigata kuubikuteks ja lisada supile. Hapukoor ja maitseroheline panna otse taldrikusse.

Kaalikasalat mädarõikaga.




300 gr kaalikat,
1 sibul,
1 tl mädarõigast,
4 spl õli- või hapukoorekastet,
peenestatud peterselli ja majoraani.

Kaalikas riivida, sibul lõigata kuubikuteks ja segada salatikastme ning maitseainedega. Salatile võib lisada sellerit, hapukurki või hapukapsast.

Kaalikasalat kompotiga.




300 gr kaalikat,
100 gr õuna-, karusmarja- või ploomikompotti.

Kaalikas riivida, puuviljad lõigata tükkideks ja segada.

Diivanipadi **Lill**.

28. oktoober 2012

Juustuklimbid köögiviljasupisse või kanapuljongisse.





Panna savikaussi (et kuumus hästi säiliks) 1/2 klaasi mannat, valada peale 3/4 klasi, s.o üks kulbitäis keeva supivedelikku, segada ja katta kohe kaanega. Lasta mannal 10 minutit paisuda. Siis kloppida mannasse 2 muna, 100 gr riivitud juustu, 1/3 riivitud muskaatpähklit ja 3 spl jahu, vajadusse korral terake soola. Tõsta supisse klimbid, keeta 3-4 minutit.

26. oktoober 2012

Täidetud kurgid.




Suured jämedad kurgid lõigata 4 cm paksusteks viiludeks ja võtta pehme sisu välja. Viilud asetada lühikeseks ajaks äädikast, soolast ja piprast ning sinepist valmistatud marinaadi. Seejärel panna vaagnale ja täita järgmise seguga : 25 gr võid vahustada ja segada kahe kõvaks keedetud munakollase, vähese koore, pipra, soola ja kahe sl riivjuustuga. Täidetud rurgiviiludele riputada peeneks hakitud munavalge ja sellele hakitud peterselli või küüslauku.

Esivanemate retsepte.*


Tillikaste.




Peotäis peeneks hakitud rohelist tilli, natuke küüslauku keeta rammuleemes 1/2 spl või ja vähese suhkruga mõni minut. Kahe muna kollane hõõruda vahule, lisada teelusikatäis jahu ja segada aeglaselt rammuleeme hulka. Lisada veel veidi äädikat ja soola ning süüa kuumalt keedulihaga.

Esivanemate retsepte.*

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком