5. august 2012

Baklažaani-šampinjonihautis.


2 väikes baklažaani,
peotäis šampinjone,
väike kabatšokk,
1 paprika,
2 tomatit,
2 sibulat,
4 küüslauguküünt,
juustu,
puljongit või keedetud vett,
oliiviõli, peterselli,
jahvatatud musta pipart ja soola.

Puista kuuma õli sisse sibul ja küüslaugutükid. Kui need on kuldkollased, lisa paprikaribid ja tomativiilud. Kui tomativiilud on pehmed, lisa baklažaanitükid ja prae kõik pehmeks. Baklažaanid imevad rasva ja muu vedeliku väga kiiresti endasse, kui aga ei soovi , et roog oleks rasvane , vala peale piljongit või keedetud vett ja kata pann kaanega. Kui baklažaan on piisavalt haudunud, lisa seeneviilud ja tükeldatud kadatokk. aitsesta musta pipra ja soolaga ning sega läbi. Hauta niikaua, kuni kabatšokk ja baklažaan on läbi küpsenud. Võta enne hautamise lõppu kaas pealt ära, et üleliigne vedelik ära auraks. Kui tõstad panni tulelt, riputa roal riivjuustu, kata siis uuesti kaanega ja oota, kuni juust ära sulab. Kaunista petersellilehtedega.

Soe baklažaanisalat.


2 baklažaani ( umbes 600 g),
200 gr loomahakkliha,
100 gr riisi,
10 musta kivideta oliivi,
125 ml õli,
2 spl sidrunimahla,
jahvatatud musta pipart,
soola.

Puista riisi keevasse soolaga maitsestatud vette ja keeda 15 minutit. Lõika baklažaanid pikuti 1 cm jämedusteks viiludeks ja pane 15 minutiks soolaga maitsestatud vette. Siis kuivata korralikult ära ja lõika kuubikuteks. Prae baklažaanikuubikud pidevalt segades kuumas õlis kuldpruuniks. Kui baklažaanid on praetud, tõsta pannilt kõrvale. Kuumuta allesjäänud õli veel kord ja prae selles hakkliha. Sega praetud hakkliha ja baklažaanikuubikud, keedetud riis ja oliivid. Maitsesta sidrunimahla, pipra ja soolaga.

Marineeritud baklažaanisalat.


2,5 kg baklažaani,
1,25 kg punast magusat paprikat,
75 gr küüslauku,
75 gr tšillipipart,
125 ml 9 % äädikat,
õli, soola.
Lõika baklažaanid kuubikuteks, puista soolaga üle ja jäta nõrguma. Haki kogu paprika ja küüslauk peeneks. Sega sibul-küüslaugusegu hulka äädikas. prae baklažaanikuubikud kuumas õlis. Kasta praetud tükid sibulaküüslaugukastme sisse ja pane siis purki. Vala ülejäänud maitsekaste peale. Salat peab öö otsa külmas kohas marineerima.

Kihiline suupiste.



















Baklažaan,
2 suurt tomatit,
4-6 küüslauguküünt, mozzarella juust,
oliiviõli,
soola.

Viiluta baklažaan, tomatid ja mozzarella juust. Hea oleks, kui viilud oleksid enam-vähem ühesuurused. Piserda baklažaaniviilud õliga, hõõru peenestatud küüslauguga üle ja raputa soola peale. Jäta veidikeseks seisma. Siis pane igale baklažaaniviilule tomati- ja mozarellaviil. Tõsta kihiline suupiste ahju ning küpseta baklažaan ning tomat pehmeks.
Mina võtsin tavalist eesti juustu.

Baklažaanipüree.


1.
Pane pestud ja kuivatatud baklažaanid praeahju ja küpseta keskmisel kuumusel 40-45 minutit. Kui baklažaanid on küpsed, oota veidi, kuni nad ahjus jahtuvad, ära võta kohe kuumalt välja, sest koor võib katki praksatada. Hiljem koori baklažaanid ära ja hõõru viljaliha püreeks.

2.
Pane pestud baklažaanid paksupõhjalisse potti, vala veidi vett peale. Kuumuta nõrgal tulel kaane all umbes pool tundi. Tõsta siis välja ja jäta jahtuma, seejärel koori ja hõõr viljaliha püreeks.


Baklažaanipüree maitsestamine.

Toores sibul.
Sibul,
oliivõli,
soola.
Haki sibul peeneks ja sega baklažanipüreega. Maitsesta püree natukese oliiviõli ja soolaga. Kui soovid lahja salatit, ära õli lisa.

Praetud sibul.
Sibulat,
oliiviõli,
soola.
Haki sibul peeneks ja prae kuumas õlis klaasjaks. Siis sega baklažaanipüreega ja lisa maitsejärgi soola.

Küüslauk.
Mõned küüslauguküüned,
oliivõli,
soola.
Suurtele küüslaugusõpradele : ühe baklažaani kohta 1/2 küüslaugupead.
Vähematele küüslauguaustajatele : ühe baklažaani kohta 1-2 küüslauguküünt.
Haki küüslauku peeneks ja sega baklažaanipüreega. Maitsesta püree natukese oliiviõli ja soolaga.


Tomat ja sibul.
Tomatit,
sibulat,
 oliiviõli,
jahvatatud musta pipart,
soola.
Pese tomatid puhtaks, kasta korraks kuuma vette ja koori. Haki sibulat nii peeneks kui võimalik ja praekuumas õlis klaasjaks. Siis lisa tomatitükid ja kuumuta edasi , kuni tomat on pehme. Maitsesta segu pipra ja soolaga ning jäta jahtuma. Siis sega  baklažaanipüreega.

Toores paprika.
Ühele baklažaanile :
1/2 väikest punast ja 1/2 väikest kollast paprikat,
1/2 väikest lillat sibulat,
1 küüslauguküüs,
2-3 spl õli,
1 spl äädikat,
maitseaineid,
maitserohelist.
Lisaks baklažaanipüreele äädikaga ning maitseainetega segatud õli. Haki paprika, sibul ja küüslauk nii peeneks kui võimalik ja lisa püreele. Lase salatil korralikult jahtuda, siis puista maitserohelisega üle.

Küpsetatud paprika.
Kolmele baklažaanile:
1 paprika,
parajalt suur tomat,
suur sibul,
1 küüslaugupea,
oliiviõli,
jahvatatud musta pipart, soola.
Küpsetatud paprika praeahjus koos baklažaaniga.
Kui kuumutatud baklažaane potis, lisa sinna ja paprika. Pane tomat hetkeks kuuma vette. Koori paprika ja tomat. Haki paprika, tomat, sibul, küüslauk peeneks. Sega omavahel ja lisa pisut õli, maitse järgi pipart ja soola. Sega maitseköögivili baklažaanipüree hulka ning lase salatil jahtuda.



Talvine baklažaanisalat.
3 kg baklažaani kohta :
1 kg tomatit,
1 kg sibulat,
paar paprikat,
küüslauku,
1 kl õli,
1 spl äädikat,
jahvatatud musta pipart ja soola.

Hauta kõigepealt kuumas õlis hakitud sibul ja küüslauk. Kui maitsevili on muutunud läbipaistvaks, lisa kooritud ja tükeldatud tomatid. Kui tomatid on pehmed, hõõru hautis läbi sõela, et puder oleks ühtlane. Siis lisa köögiviljale baklažaanikuubikud, paprikaribi, äädikas ja ülejäänud õli. Hauta tund aega , enne lõppu maitsesta pipra ja soolaga. Pane baklažaanisalat kuumutatud purkidesse.





Baklažaanirullid.


3 väikest baklažaani,
oliivõli,
soola.

Ploomi-küüslaugutäidis :
ilma kivideta kuivatatud ploome,
mõned küüslauguküüned.

Fetajuustutäidis :
10 spl fetajuustu,
50 gr kreeka pähklite tuumi,
kimp peterselli.

Lõika pestud baklažaanid pikuti viiludeks. Puista õhukestele viiludele soola, pane viilud üksteiste peale ja vajuta kokku. Jäta baklažaani soolaga 20 minutiks tõmbama. Siis pese sool maha ja kuivata viilud majapidamispaberiga. Samal ajal kui baklažaan sooldub valmista täidis. Pressi ploomiküüslaugutäidise valmistamiseks küüslauk puruks, loputa ploomid üle ja pane veidikeseks likku. Siis kuivata ploomid ja pane igaühe keskele veidi küüslauku. Pruunista fetajuustutäidise valmistamiseks kuival pannil hakitud pähklituumad. Siis sega pähklipuru hakitud peterselli ja fetajuustuga.
Prae baklažaaniviilud kuumas õlis. Ära pane õli palju, sest baklažaanid imavad õli kiirest sisse. Seejärel tõsta viilud majapidamispaberile ja kuivata. Kata ühed viilud ploomiküslaugutäidisega ja teisied viilud fetajuustutäidisega ning keera rulli.

29. juuli 2012

Hakkliha-makaronivorm.


500 gr hakkliha,
2 sibulat,
1/2 klaasi vett,
soola, pipart,
200 gr makarone,
vett,
soola,
1 muna,
1/2 klaasi piima, riivitud juustu,
võid.
Makaronid pannakse soolaga maitsestatud keevase vette, keedetakse pehmeks ning nõrutakse. Hakkliha segatakse hakitud sibula, vee, soola ja pipraga. Võitatud vormi pannakse hakkliha ja makaronid kihiti, nii et alumine ka pealmine kiht on makaronid. Valatakse üle muna- piima seguga. peale pannakse võitükikeed ja puistatakse üle riivitud juustuga. Küpsetatakse 180 C juures 35-40 minutit.

Sealiha kruupidega.


500 gr sealiha,
1 kl kruupe,
3 kl vett,
1 sibul,
1 suur porgand,
1/2 peterselli,
soola, pipart.
Sealiha lõigatakse kuubikuteks ja pannakse koos kruupidega külma veega keema. Sibul, porgand ja petersell lõigatakse ribadeks ning lisatakse siis, kui liha ja kruubid on poolpehmed. Keedetakse valmis. Maitsestatakse soola ja piparaga. Lauale antakse keedunõus või kausis. Peale puistatakse maitserohelist.

Ühepajatoit värskete hernestega.


500 gr phmet liha ( sea-, veise- või lambaliha),
maitsevilju,
1 l vett,
2 lillkapsast,
2 kl värskeid herneid,
6 kartulit,
2 spl võid,
 tilli või peterselli,
soola,
3 porgandit,
1 kl aedoatükke.
Liha pannakse keema külma vette. Pärast vahu eemaldamist lisatakse puhastatud maitsevilju ja soola ning keedetakse liha pehmeks. Seejärel tõstetakse liha keeduleemest välja ja leemesse pannakse õisikuteks  tükeldatud lillkapsad, värsked aedherned, aedoatükkid ja kartulikuubikud ning keedetakse tasasel tulel pehmeks. Liha lõigatakse kuubikuteks ja lisatakse koos võiga valmis aedviljale. Lauale antakse hakitud maitserohelisega ülepuistatult.

Mulgi kapsad.


500 gr läbikasvanud sealiha,
1 kg hapukapsast.
1/2 klaasi kruupe,
1 tl köömneid,
1 sibul,
vett, soola, suhkrut.

Keedunõu põhja pannakse kapsad, nendele liha, lihale pestud kruubid, köömned, sibul ja sool. Peale valatakse nii palju vett, et tangud on veega kaetud, ja keedetakse nõrgal tulel, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsestatakse.

Hakitud kala kastmes.



800 gr peata ja sisikonnata turks, hõbeheiki või 500 gr kalafileed,
50 gr rasva,
1 ibul,
2 spl jahu,
2 klaasi kalaleent või vett,
1 klaas piima või koort,
tilli, petersellilehti.

Kala fileeritakse, luudes keedetakse leem. Kalaliha hakitakse noaga või aetakse läbi hakkmasina. Hakitud sibul kuumutakse rasvas, kuni ta muutub klaasjaks, lisatakse jahu, kala, maitseained. Kuumutatakse koo mõni minut, siis lisatakse kalaleem või vesi, lastakse 5-6 minutit tasaselt keeda ja lisatakse koor või piim. Kaste kuumutatakse keemiseni ja maitsestatakse.
Süüakse keedetud kartulite ja aedviljasalatid.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком