22. september 2012

Saia-puuviljavorm.




3 spl võid,
3/4 kl suhkrut,
3 muna,
1 sidruni riivitud koor,
200 gr tahket saia või riivsaia,
1 spl jahu,
1/2 tl küpsetuspulbrit,
1-1 1/2 kl valget veini,
2-3 kl  puuvilju või marju koos vähese mahlaga,
Kasutada võib ka kompotte.

Või, suhkur ja munad hõõrutakse vahule, lisatakse maitseained, veniga niisutatud sai, jahuga segatud küpsetuspulber. Vedelikku tuleb lisada nii palju , et saiasegu on pehme. Võiga määritud vormi põhjale pannakse saiasegu, sellele puuviljad või marjad, peale uuesti saiasegu. Küpsetakse keskmiselt kuumas praeahjus helepruuniks ja läbiküpseks ( umbes 45 minutit).
Lauale antakse soojalt, peale puistakse suhkru ja kaneeli segu.

13. september 2012

Tomatid juustu ja selleriga.




10 tomatit,
200 gr juustu,
200 gr sellerit,
oliiviõli,
sidrunimahla,
soola,
maitserohelist.

Tomatitelt lõigatakse pealt tükike ära, sisu õõnestatakse, sisse puistakse soola. juust ja seller riivitakse, segatakse teiste ainetega, lisada ka tomatisise. Tomatid täidetakse, kaetakse kaanekesega, kaunistatakse maitserohelisega.

Praeheeringas juustuga.



3-4 värsket heeringat,
soola,
3-4 spl tomatipüreed,
75-100 gr juustu,
2-3 spl jahu,
1 muna,
1 spl vett,
1/2 klaasi riivsaia,
rasva või toiduõli.

Kalade sisse puistatakse soola, määritakse tomatipüreed ja pannakse piklik juustutükk. kalapooled pannakse terve kala taoliselt kokku. Kalatükid paneeritakse jahus, seejärel lahtiklopitud ja veega segatud munas, viimaks riivsaias. Praetakse kuumas rohkes rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.
lauale antakse kohe. Lisandiks keedetud kartulid ja aedviljasalat.

Veiniga küpsetatud lõhe.



1 kg lõhet, 
sidrunimahla või äädikat, 
soola, pipart, 
80 gr võid, 
paprikapulbrit, 
2 klaasi valget veini, 
1 klaas hapukoort, 
2-3 spl riivitud juustu. 

Lõhe pühitakse rätikuga puhtaks, piserdatakse sidrunimahla või äädikaga, puistatakse soola, pipart ja paprikapulbrit peale, hoitakse 1/2 tundi jahedas. Kala asetatakse piklikku võiga määritud vormi või pannile. Vein valatakse pannile, või (või toiduõli) jaotakse tükikestena kalale. Küpsetakse keskmiselt kuumas kastes. kui kala on küps , kaetakse ta hapukoorega ja puistatakse riivitud juustuga üle. Küpsetakse veel, kuni juust sulama hakkab. 
Lauale antakse kuumalt, lisandiks keedetud kartulid ja lehe- või värskekurgisalat.

Kihiline salat.



400 gr v. kapsast,
200 gr juustu,
5 salatilehti,
3 kurki.
3 tomatit,
2 muna,
1 paprika,
1 porgand,
1 õuna,
3 spl hapukoort,
1 spl sinepit,
1 spl suhkurt,
2 tl 3% äädikat,
must pipar,
soola.

Lõika kapsas ja paprika õhukesteks rivbadeks. Kapsas hõõru soolaga. Õun ja porgand riivida. Kapsas ja õun segada kokku ja puista üle äädikaga. Lõika juust ribadeks. Kurk ja tomat lõika viiludeks.

Valmistame kastet : hapukoor, suhkur, sinep ja munad segada omavahel ära, maitsejärgi lisame soola ja pipart.
Lao ained kihiti kaussi : salatilehed , siis kapsas õuntega ja lisada veidi soola. Järgmise kihina panna paprika viilud, kurgid, riivitud porgand, juust ja tomativiilud. Salati keskele panna väike tass kastega.

12. september 2012

Tomat tarretis.



2 kl vett,
2 spl soola,
3 sl suhkurt,
1 sl äädikat,
3 sl želatiini;
1 kl vett,
3-4 tera pipart,
tilli,
3-4 nelki.
Sibulat keeta. Väikesed tomatid laduda purka, vahele peenestatud till ja sibul. Kui on suured tomatid, lõigata ratasteks. Peale valada maitsestatud vesi koos želatiiniga. Purk kaanetada ja kuumutada 80 C juures 3 min. Želaniin leotada 1 kl veega. Sellest kogusest saab 5  0,5 liitrist purku .

Ketšup.




1 kg punaseid tomateid,
1 suur sibul,
0,5 porrusibulat,
50 gr seller- või petersellijuurikat (0,5 küüslaugu),
1 keskmine hapu õun,
20 gr soola,
10 gr suhkrut,
0,5 sl 30%list äädikat.
Kaneeli, nelki, vürtsi, muskaatpähklipulbrit ja paprikat (igaühte 1/5 tl).

Tomat, maitseköögivili ja õun keeta, suruda läbi sõela. Saadud püreed keeta veel 20 min, lisada vürtsid, keeta mõni minut ja panna purki.

Marineeritud viinamarjatomatid.




1 kg viinamarjutomateid,
1/2 l vett,
1 tl soola,
1 tl suhkrut,
2 sl 30% list äädikat,
tilli.
Tomatitel eemaldada varred, loputada, nõrutada, koor läbi torkida. Tomatid panna purki, vahele puistata tilli. Peale valada marinaad ja purke kuumutada 80 C juures 15-20 min.

Marineeritud tomatid.



1 kg tomateid,
1/2 1 l vett,
20 gr soola,
10 gr suhkrut,
6-9 nelki,
6-9 võrtsi,
3 väikest kaneelikoort,
2 spl peenestatud tilli- , peterselli-, selleri- ja mädarõikalehti,
1 1/2 - 2 spl 30 % list äädikaat.

Tomatid võib marineerida igas valmimisastmes. Pestud tomatid torkida noa otsaga koor läbi, loputada nõrgalt soolases vees, nõrutada nin laduda koos maitseainetege purki. Valada peale kuum marinaad, purgit tõsta kuumutusnõusse 70 C vette. Kuumutada 80 C juures 10-15 minutit. Purgit sulgeda ja kuumutada veel 5 minutit.

31. august 2012

Lvovi bitkiid.




150 gr seafileed,
1 muna,
20 gr võid,
jahu,
maitserohelist,
pipart, soola.

Liha lõigata 2-3 tükiks, vasardada ja vormida ümaraks (läbimõõduga 7-9 cm). Puista peale soola ja pipart, kasta lahtiklopitud munasse, paneerida jahuga ja praadida 15-20 minutit kuumas võis. Serveerida aedvilja ja maitserohelisega.

Ukraina biifsteek.




150 gr veisefileed,
25 gr soolapekki,
5 gr võid,
5 gr sulatatud võid,
soola, pipart.

Ristikiudu lõigatud lihaviilule puistata soola ja pipart ning praadida 8-10 minutit kuumas sulatatud võis. Biifsteegile asetada pekitükk, kasta sulavõiga ja kaunistada maitserohelisega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком