17. august 2013

Kotletid.


1 kg kala, 2 viilu leiba, 5 spl piima, 2 sibulat, 4 muna, paneerimiseks jahu, 0,5 kl toiduõli, 1 spl võid, maitse järgi soola ja pipart.
Kalafilee, leib (vees või piimas leotatud) ja sibul lasta läbi hakkmasina , lisada muna, maitseained, segada, vormida kotletid. Paneerida ja praadida. Lauale anda keedetud kartulitega. Enne laualeandmist valada üle sulavõiga ning kaunistada maitserohelisega.

Heik marinaadis.



1 kg kala, 4 spl jahu, 0,5 kl toiduõli.
Puhastatud ja tükeldatud kala paneerida jahus ja praadida õlis. Praetud heik valada üle marinaadiga , kaunistada maitserohelisega.
Marinaadi valmistamine.
1,5 kl vett, 2 porgandit, 2 sibulat, peterselli, 3 spl toiduõli, 5 spl tomatipastat, 3 nelki, 2 loorberilehte, 1 spl suhkrut, kaneeli, äädikat, soola.
Tükeldatud juurviljad praadida ja asetada keedunõusse koos tomatipüreega, keeta 7-10 minutit. Valada juurde vesi ja keeta veel 15-20 minutit. 5 minutit enne valmimist lisada suhkur, sool, äädikas.

Heigirulett.

1 kg kala, 100 g saia, 2-3 sibulat, 2 spl võid või margariini, 2 spl kuivikuid , maitseaineid.

Heigifilee lasta 2 korda läbi hakkmasina. Lisada pipar, sool, leotatud sai, hakitud sibul, toored munakollased ja vahustatud munavalge. Vormida rullikujuliseks ja praadida helepruuniks, valada üle võiga.

Kodune salat.


350 g heigifileed, 2 spl hapukoort, 1 muna, peterselli, peenikest pipart, maitsejärgi soola.

Keedetud heigifilee lõigata õhukesteks viiludeks, asetada nõusse, lisada keedetud ja kuubikuteks lõigatud muna, pipar, sool, peenestatud roheline petersell. Valada üle majoneesi ja kooreseguga.

Tilliga praetud räimed.



1 kg räimi, soola, sidrunimahla, 1 sl hakitud tillilehti, 1 muna, 1 sl piima, 3-4 sl jämedat jahu (odrajahu) või riiv saia, praadimiseks õli.

Puhastatud räimedel eemaldada luud, nii et räimed jäävad selja pealt terveks. Kala lihapoolele puistata soola, piserdada sidrunimahla ja panna üsna peeneks hakitud tillilehti. Kaks kala panna kokku nii, et nahapooled jäävad peale , siis kasta nad lahtiklopitud muna ja piima segusse ning veeretada jahus või riivsaias. Panna kuumale pannile kuuma rasva sisse ja praadida.
Lauale anda keedetud kartulite, hapukoorekastmes ja lehesalatiga.

15. august 2013

Sült.



1 kg seapead, 1 kg seajalgu, 1 kg vasikaliha, 1-2 koorega sibulat, 1petersell, tükike sellerit, 1 porgand, 15 tera pipart, 10 tera võrtsi, (köömneid), soola, 2 loorberilehte, 6-7 l vett.
Tükeldatud liha asetada külma veega keema, nii et vesi lihatükke parajalt katab. Pärast vahu eemaldamist lisada maitsejuured ja sibulad ning keeta aeglaselt, kuni liha kontide küljest lahti lööb. Lõpupoole lisada soola ja võrtsid. Süldiliha tükeldada, segada kurnatud keeduleemega, kuumutada uuesti keemiseni ja tõsta külma veega uhutatud kaussidesse hanguma.
Kui lisaks lihale kasutatakse kupatatud kopsu, neeru või südant, siis võib süldiliha läbi hakkmasina ajada. Süldi juurde võib anda sinepit, äädikat ning külma hapukoore- ja mädarõikakastet, keedetud kartulid.

Marineeritud peedid.



1 kg peete,
1/2 l (2 1/2 klaasi) vett,
20 g (3/4 sl) soola,
20 g (1 sl) suhkrut,
1 tl köömneid,
3 sl 30%-list äädikat,
tükike mädarõigast.
Hilisügisel, kui peedid on kõige väärtuslikumad, või ka kevadtalvel, kui nad keldris enam hästi ei säili, võib neist valmistada marineeritud hoidist. Peedid pestakse hoolega mullast ja liivast puhtaks, lahtised ning pehmed lehevarreotsad hõõrutakse ära, juurt ja koort ei tohi vigastada, sest siis läheb väärtuslikku peedimahla kaduma. Peedid pannakse keema keeva vette. Neid võib ka aurutada või kaanega suletud nõu sees praeahjus küpsetada. Pehmetelt peetidelt kaabitakse koor ära;  kõige väikesed peedid jäetakse terveks, kuna suuremad lõigatakse ratasteks või kangideks. Peetide tükeldamisel võib kasutada sämbulist köögivilja lõikamise nuga. Peedid pannakse purki, vahele puistatakse köömneid ja marinaad valatakse peale. Marinaad peab peete keetma. Peetidele pannakse peale veel mädarõikatükikesi ja purgid suletakse.
Kui purgid on täitsa värsked ning puhtad, võib marinaadi valmistamiseks tarvitada peedi keeduleent. Kui marineeritud peedid jäetakse pikemaks ajaks seisma ja kui hoiuruumid on halvad, siis on soovitatav neid säilitada plastmass-, metall- või klaaskaanega suletavates purkides. Purke kuumutada 100 C juures 20-25 minutit.

Maguspipar .


 1 retsept.
Maguspipar, 1 liitri vee kohta 20 g (2 tl) soola, 10 g (1 tl) suhkrut.
Maguspipar pestakse, nõrutatakse, lõigatakse ära vars, eemaldakse seemned. Pipraviljad asetatakse tihedalt purki, peale valatakse keedetud kuum soolalahus, purgid suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 20-30 minutit.

2 retsept.
1 kg maguspipart, 25 g (1 spl) soola.
Maguspipar puhastatakse , nagu eelmises retseptis kirjeldatud, lõigatakse peenteks rõngasteks või ribadeks, pannakse kaussi, puistatakse peale soola, segatakse ja tõstetakse purki. Purk suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 20-30 minutit.
Retseptis antud piparhulgast saab umbes kaks pooleliitrist purki hoidist.

Segasalat.



1,5 kg kapsast,
1,5 kg tomateid,
1 kg kurki,
1 kg sibulat,
1 kg porgandit,
0,5 kg paprikat.

Marinaad :
1 kl suhkrut, 100 ml toiduõli, 100 ml äädikat, 2 spl soola, loorberilehti, terapipart.
Kapsas hakkida, porgand riivida suurel riivil. Paprika lõigata viiludeks, kurk, tomat ja sibul lõigata kuubikuteks.
Kõik köögiviljad panna potti. Segada kokku marinaad ja valada see köögiviljadele peale. Segada hästi läbi ja keeta u. 1 tund, võib natuke rohkem.
Salat panna stereliseeritud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.

Lillkapsas.


Lillkapsast, 1 liitri vee kohta 20 gr ( 2 tl) soola, sidruniihapet.

Valgetele kõvadele lillkapsaõisikutele lõigatakse ära rohelised lehed, õisik pestakse ja jaotakse suuremateks osadeks. Hoolega vaadata, et seal ei oleks usse. Lillkapsa osad asetatakse keeva vette, keedetakse 2-3 minutit. Et lillkapsa valge värvus paremini säiliks, lisatakse keeduveele veidi sidrunhapet. Lillkapsas  tõstetakse purki ja kuum vesi või kuum soolalahus valatakse peale. Purgid suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 1-1/2 tundi.

Suvikõrvitsa hoidis.


Suvikõrvits - 3 kg,
sibul - 1 kg,
porgand - 1 kg,
sool- 1,5 - 2 spl,
suhkur - 1 spl,
tomatipasta  - 3-4 spl,
toiduõli praadimiseks,
küüslauk - 6-7 küünt,
tilli, peterselli,
värskelt jahvatatud pipart.

Köögiviljad pesta, kuivatada ja koorida. Suvikõrvits lõigata kuubikuteks. Porgand riivida.  Sibul hakkida pool rõngasteks.  Eri köögiviljad  praadida ükshaaval pannil (sama rasvainega). Suvikõrvits, sibul ja porgand tükeldada blenderis või lasta läbi hakklihamasina. Segu panna hautamis nõusse, lasta keema, kuumus keerata vaiksemaks ja hautata kaanega kaetult u. 40  minutit. 10 minutit enne hautamise lõppu lisada sool, suhkur, pipar, tomati pasta, küüslauk ja roheliist. Hoidis segada hästi läbi ja hautada veel 10 minutit. Kuum hoidis panna stereliseeritud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt. Purgid panna sooja teki sisse ja lasta neil jahtuda siis panna külma kohta.


Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком