23. märts 2014
Rukkileiva - rabarbrivorm.
Salme Masso.
300 g tahket leiba,
1 1/2 klaasi piima või vett,
1/2 - 3/4 klaasi suhkrut,
300 g rabarbrit,
3 muna,
50 g võid.
Leivaviilud leotatakse piimas või vees pehmeks ja surutaks puulusikaga puruks, lisatakse suhkur. Pestud ja puhastatud rabarbrivarred lõigatakse ristikiudu üsna õhukesteks libledeks, segatakse leivaga. Lisatakse munad. Segu maitsestatakse, pannakse võitatud vormi, peale pannakse võitükikesi. Küpsetatakse 200 C kuumuses helepruuniks (umbes 45 minutit).
Süüakse rõõsa piimaga või vanillikastmega.
Suitsuräimepitsa.
Salme Masso.
1 1/2 klaasi jahu,
1/2 klaasi piima,
1 sl rasva,
15 g pärmi,
soola,
300 g suisuräimi, 1 sibul,
1 sl rasva,
2-3 sl tomatipüreed või vürtsikastet, maitsetaimi (pune, meliss, piparrohi),
100 g juustu.
Jahust, piimast, rasvast ja pärmist segatakse taigen, lastakse kerkida, rullitakse siis õhukeseks. Taignale jaotakse rasvas praetud hakitud sibulaga segatud tomatipüree või vürtsiaste, selle maitseained, suitsuräimed ja peale õhukesed juustuviilud. Küpsetatakse, kuni juust on sulanud ja helekollane, alustaigen helepruun.
Lisada võib ka 2 kõvaks keedetud muna, need pannakse pitsale hakitult.
Praetud neerud.
Salme Masso.
600 g neerusid,
1 muna,
1 sl piima või vett,
1 väike sibul,
1/4 tl soola,
veidi riivitud muskaatpähklit,
riivsaia, rasva.
Neerud lõigatakse pikuti pooleks, seesmine valge kelme eemaldatakse. Meerusid leotatakse rohkes vees 1 tund, vanemate loomade neerusi võib kupatada. Muna klopitakse lahti, lisatakse vedelik, riivitud sibul ja maiteained. Neerud kuivatatakse rätiga, lõigatakse viltu viiludeks. Need kastetakse munasegusse, seejärel riivsaiasse ja praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolelt pruuniks.
Lisandiks koorekaste, keedetud või praetud kartul ja salat.
Roheline supp.
Salme Masso.
200 g värskeid rohelisi lehti (spinati-, oblika-, rabarbri-, redise-, maltsa-, hiina kapsa lehed),
2 sl rasva,
3 sl jahu,
1 1/2 l vett või lihaleent,
soola, suhkrut,
3 sl hapukoort,
3 kõvaks keedetud muna.
Oblika-, nõgese- ja rabarberilehed valatakse paar korda kuuma veega üle, teisi lehti pestakse rohke külmas vees, nõrutatakse, hakitakse peeneks. Rasv sulatatakse, selles kuumutatakse jahu helekollaseks, siis lisatakse hakitud lehed, segatakse. Kallatakse juurde vesi või leem, keedetakse 10 minutit, maitsestatakse. Laualeandmisel lisatakse supile hapukoor ja viiludeks või veeranditeks lõigatud muna.
Kalasupp frikadellidega.
Salme Masso.
500 g väikesi kalu või kalaluid ja -päid,
1 1/2 l vett,
2 sibulat,
1 sl rasva,
1 porgand,
1 petersell,
4 kartulit,
1 suurem hapukurk,
soola, pipart,
1 loorberileht, tilli või sibulapealseid.
Frikadellid : 250 g kalafileed, 1 viil saia, 1/2 klaasi piima või vett, soola, pipart.
Väikesed kalad pannakse külma veega keema. Vaht riisutakse, keedetakse 15-20 minutit, siis kurnatakse leem. Sibulad hakitakse ja hautatakse rasvas klaasjaks, samasse lisatakse peenteks ribadeks lõigatud porgand ja petersell, kuumutatakse veel üheskoos. Kartulid pannakse keema kurnatud leemega. kui kartulid on poolpehmed, lisatakse hautatud maitseviljad ja kuubikuteks lõigatud hapukurgid, veidi hiljem frikadellid, keedetakse veel 10 minutit.
Frikadellide valmistamiseks aetakse kalaliha läbi hakkmasina, lisatakse piimas või vees leotatud koorikuta sai ja maitseained. Klopitakse sitkeks massiks, märgade käte vahel vormitakse väikesed frikadellid. Supile võib lisada ka hapukoort, tomatipüreed.
Marineeritud räimed.
1 kg suuri räimi, 2-3 sibulat.
1.marinaad : 2 kl vett, 2 tl soola, 2 sl 30% -list äädikat;
2.marinaad : 1 kl vett, 1 sl äädikat, 2 tl suhkrut, 2 tl soola, 1/4 tl peent pipart, veidi muskaati, 3 sl toiduõli.
Sisikonnast puhastatud ja pestud räimedel eemaldatakse luud ja pea. Kalafileed pannakse 1. marinaadisse. See võib olla keedetud või segatud keetmata, ta peab olema külm. Selles hoitakse kalu 3 tundi, siis valatakse marinaad pealt. Kalafileed asetatakse kihiti sibulaketastega purki, peale valatakse 2.marinaad, hoitakse külmas. Kalad on tarvitamiskõlblikud mõne tunni pärast ja võivad säilida mitu nädalat.
Roheline salat.
200 gr lehtsalatit või hiinakapsast ( võib lisada noori rabarberi-, olblika-, nurmenuku-, võilillelehti vm), 1 väike sibul või sibula pealseid , 2 sl hapukoort, 1-2 sl õunapüreed, soola, suhkrut, maitsetaimede lehti.
Lehed pestakse hoolikalt rohkes külmas vees, nõrutatakse ja lõigatakse peeneks. Sibul hakitakse ja lisatakse. Hapukoor või keefir segatakse õunapüreega ja maitsestatakse, tõstetakse salatilehtedele ja segatakse kergelt. Hoitakse enne laualeandmist 30 minutit jahedas, et maitse ühtlustuks.
18. märts 2014
Juustu - vorstileivad.
Salme Masso.
6 leivaviilu,
100 g võid,
1 tl hapukoort või majoneesi,
100 g juustu,
100 g vorsti,
sibulapealseid või murulauku.
Pehme, toasseisnud või segatakse hapukoore või majoneesiga. Juust riivitakse, vorst ja sibulapealsed hakitakse peeneks ja segatakse võiga. Segu pannakse paksu kihina leivaviiludele, peale puistatakse veel maitserohelist või pannakse hapukurki.
17. märts 2014
Saame tuttavaks.
Tere.
Kirja kirjutan siis teile, mu kallid külastajad. Väga suur soov oleks teiega tuttavaks saada. Kes te olete, kuidas te mind leidsite ja kui tihti külastate seda blogi?
Ma siis natuke tutvustan teile ennast. Mul on suur pere: mees, 3 poega, 2 kassi ja koer.
Elame ühes väikses Eesti linnas. Oleme üks tavaline eesti pere.
Mina kogun retsepte, huvitun ravimtaimedest ja tegelen käsitööga. Retseptide kogumisega hakkasin ma tegelema juba siis, kui olin üsna noor. Hobi tekkis tänu ühele mu heale tuttavale, kes kogus välismaiseid retsepte, tõlkis, proovis jne. Kuna minu ema oli kogu aeg palju tööl, õppisin ma enda eest hoolt kandma ja seega ka süüa tegema üsna varakult.
Ma ei mäleta kuidas ja millal, aga ükskord sattus mulle kätte Salme Masso raamat "Rahvaste toite". Selle abil tutvusin ma igasugu roogade, maitseainete ja nippidega. Sealt saigi alguse minu armastus toidu vastu, mis on alles siiani. Tänaseks on mul palju kokaraamatuid, on ka palju ajalehtedest võetuid retsepte, internetist ümber kirjutatud retsepte, kuid ikkagi kõige südamelähedasemateks on jäänud Salme Masso retseptid. Oi kuidas ma tahaks, et oleks temaga tuttavaks saanud, kui mitu korda olen köögis temaga mõttes rääkinud. Kui te teaks te vist mõtleks, et ma olen hull :) Ta on mind palju õpetanud, tänu tema raamatule olen ma saanud üllatada ema ja nüüd ka oma peret ja külalisi. Ka siin blogis on väga palju tema retsepte, kahjuks pole ma kirjutanud iga ta retsepti juurde ta nime, aga üritan kõik retseptid läbi vaadata ja tema nime lisada.
Kõik retseptid, mis siia on lisatud, olen ise läbi proovinud nii et, kui on küsimusi küsige julgemalt. Ja üldse tahaks ka kuulda teie arvamust, teie soove, kõike mis teil öelda on, palun kirjutage.
Juhul kui teil peaks olema vaja mõnda retsepti leida või vene keelest tõlkida, kirjutage, ma hea meelega aitan. Mul on palju venekeelseid retsepte kogutud ka mu venekeelsesse blogisse.
Nüüd ma siis hakkan lõpetama, ma ei tea kas keegi üldse loeb seda juttu, aga kui loete, palun vastake. Kirjutage, jään ootama teie vastust.
Saame tuttavaks!!! :)
Kõike kaunist teile!!!!
Natella.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....