28. detsember 2013

Keelesalat seentega.



100 g keedetud veisekeelt,
50 g marineeritud seeni,
50 g keedetud sellerit,
peent pipart,
soola,
sidrunimahla,
50 g hapukoorega segatud majoneesi,
tükike porrulehte, 
värsket tomatit või suvirõigast.
Keel, sellerijuur ja seened lõigata ribadeks. majoneesile lisada hapukoor, pipart, sidrunimahla ja soola. Valada segu salatiainetele ja segada kergelt läbi. Tõsta salat salatikaussi ja kaunistada porrulehe ja tomati- või suvirõikalõikudega.

Lihasalat.




100 g keedetud või hautatud veiseliha,
50 g keedetud kartulit,
50 g marineeritud kurki,
1 keedetud muna,
suhkur, sool, peent pipart,
50 g hapukoorega segatud majoneesi, sibulapealseid.
Liha, kartul, kooritut kurk ja pool muna lõigata peenteks ribadeks. Hapukoorega segatud majonees maitsestada pipra, suhkru ja soolaga, valada salatiainetele ja segada kergelt läbi. Tõsta salat salatikaussi ja kaunistada ülejäänud munalõikude, kurgiviilude ja hakitud sibulapealsetega. Soovi korral võib salatile lisada ka konserveeritud rohelisi herneid.

Kalasalat hernestega.



200 g värsket haugi, latikat, koha jne.,
vürtse, maitsejuuri,
soola,
100 g konserveeritud rohelisi herneid,
30 g keedetud porgandit,
20 ml taimeõli ja äädika segu,
tomativiil, tilli.
Kastmeks : 50 g võid, 1 toores munakollane, 1 tl lauaäädikat, 50 ml rõõska koort, soola, suhkrut.

Kala puhastada , tükeldada ja keeta soolaga maitsestatud vees, millele on lisatud sibulat, peterselli, sellerit, must pipart ja loorberilehte. Kalatükkidele lisada nõõrutatud herned, porgandikuubikud ja niisutada taimeõli ning lauaäädika seguga. Panna tunniks külmkappi. Siis valada üle kastmega ja panna salatikaussi. Kaunistada tomativiiludega ja tilliga.
Kastme valmistamiseks hõõruda munakollane soola, suhkru ja äädikaga, lisada väikeste tükkidena või. Panna nõu kuuma vette ja hõõruda, kuni soust muutub hapukoore paksuseks. Siis kaste jahutada ja segada juurde vahustatud koor.

Suitsuräimesalat.



200 g suitsuräimi,
50 g värsket kurki,
50 g hapukoort,
tomativiil,
soola, tilli,
sibulapealseid.
Suitsuräimed puhastada nahast ja luudest ning tükeldada. Kurk koorida ja lõigata väikesteks kuubikuteks. till hakkida hästi peeneks. Kalaliha, kurk ja till segada soolaga maitsestatud hapukoorega. Panna salatikaussi ja kaunistada tomativiilu ja sibulapealsetega.

18. detsember 2013

Jõuluräimed.


1 kg värskeid räimi,
pool kl lahjendatud lauaäädikat,
0,5 l vett,
2 tl soola ( kui oled võtnud värskeid räimed).
Marinaadiks kolmveerand klaasi vett, veerand klaasi 30%- list äädikat, 2 sl toiduõli, 3 sl suhkrut, 2 tl soola, 2 tl riivitud sidrunikoort, mis segada 0,5 tl pipraga.
Purki pannes pista vahele 2 küüslauguküünt, 3 punastsibulat, tükike mädarõigast.
Puhasta kalal selgroog välja ja eralda fileedeks. Sega vesi , äädikas ja sool. Kalla see kalafileede peale ja lase olla jahedas umbes 4 tundi.
Sega kokku marinaadiained kuni suhkur (ja sool) on sulanud. Kurna kalafileed esimesest leemest välja ja lao nad puhtasse klaaspurki vaheldumisi sibularataste, küüslauguküünte ja mädarõikalaastudes. Kalla marinaad peale ja lase seista paar päeva jahedas.

Jõulusink.


Singi all mõtlevad eestlased sageli suitsutatud seasinki, soomlaste jõulusink on meie mõiste pigem seapraad. Pane kergelt soolatud liha (võib määrida sinepiga, majoneesiga jne kuidas kellele meeldib, lisada erinevad maitseained, nt nelk, pipar jne)  restile , alla ahjupann, kuhu vala klaasitäis vett . Võid asetada ka fooliumiga vooderdatud pannile.
Pea meeles, et ainult madal küpsetustemperatuur tagab prae mahlasuse. Küpseta siis 120-130 kraadises ahjukuumas, arvestades iga kilo liha küpsemiseks tubli tund aega.

*1kg -1,5kg - 1 kuni 2 tundi.
*1,5 kg - 2 kg - 2 kuni 3 tundi.
*3 kg - 3 tundi.



29. oktoober 2013

Roheline majonees.




Majoneesisse kloppida ohtralt väga peeneks hakitud maitserohelist - petersellilehtede, tilli ja murulaugu segu, täiendada maitset suhkru ja vähese soolaga. Eriti intensiivse värvusega, dekoratiivse ja ka kõrgem toiteväärtusega rohelisa majoneesi saab, kui lisada hakitud spinatilehtedest väljapressitud mahla. Soovi korral mahendada maitset hapukoorega.

Kirbe majonees.
Majoneesisse lisada hakitud kress-salat ja maitse järgi suhkrut.

Estragonimajonees.
Majoneesisse segada maitse järgi hakitud estragonilehti ja sidrunimahla.


26. september 2013

Paprika- relish.



2 sibulat,
4 punast aedpiprakauna,
1 baklažaan,
2 õuna,
2 küüslauguküünt,
3 keskmise suurusega sibulat,
200 g rosinaid,
75 g pruuni suhkrut,
1 sl karrit,
3 tšillikauna ( kibedat paprikat),
3/8 l marineerimisäädikat,
soola.
Kaks sibulat hakkida ja lasta 1/8 l kuumas äädikas tõmmata. Paprikakauntel eemaldada viljavarred ja seemned ning lõigata ribadeks. Õunad koorida, eemaldada seemned ja lõigata 1 cm suurusteks kuubikuteks. Küüslauguküüned hakkida. Kolm sibulat lõigata kuubikuteks. Ülejäänud äädikale lisada sibulakuubikud, rosinad, suhkur, karri, tšillikaunad ja sool ning lasta keema tõusta. Nüüd lisada küüslauk, aedviljad ja sibulaäädikas ning aeg-ajalt segades kuumutada 30-40 minutit. Valada kuumalt purkidesse ja purgid sulgeda.

Seenerassolnik.

Salme Masso.


40 gr kuivatatud või 400 gr värskeid seeni,
1 petersell,
1/2 sellerit, 1 sibul, 1 porrulauk,
2 sl rasva,
2 hapukurki, 3 kartulit,
1 sl tomatipüreed või ketšupit,
50 gr kapsast või spinatit (oblikat),
3 sl kruupe,
2 l vett, soola, pipart,
maitsetaimi,
4 sl rõõska või hapukoort,
maitserohelist.
Kuivatatud seeni pestakse , leotakse ja keedetakse, leem kurnatakse, seened lõigatakse ribadeks. Värsked seened puhastatakse, lõigatakse peeneks ja hautatakse omas mahlas, lisades veidi vett. Kruubid pestakse ja keedetakse eraldi vees pehmeks. Maitseviljad kuumutatakse peenestatult rasvas, lisatakse tomatipüree ja libledeks lõigatud kurgid, kartulid ja osa vett, keedetakse. Kui kartulid on peaegu pehmed, lisatakse supile seened ja kruubid, keedetakse üheskoos veel 5-10 minutit. kapsad pannakse supisse koos kartulitega, spinat seentega ühel ajal. valmis supile lisatakse rõõska või hapukoort ja hakitud maitseroheline.
Kruupide asemel võib supisse panna klimbid : 1 kl jahu, 1 muna, 1 sl võid või margariini, veidi soola ja 2-3 sl vett või piima segatakse. Teelusikaga vormitakse klimbid ja keedetakse kas supis või eraldi soolaga maitsestatud vees ( 8-10 minutit).

Kodune rassolnik.

Salme Masso.



800 gr kondist liha või 500 gr lihakonte ja 300 gr neerusid,
1 1/2 l vett,
2 peterselli,
1/4 sellerit,
1 sibul või porrulauk,
1 porgand, 1 pastinaak,
2 spl rasva,
4 kartulid,
150 gr kapsast või spinatit ( võib ka oblikat),
soola,
2 hapukurki,
4 spl hapukoort või 1 muna ja kl piima,
maitserohelist ( tilli, petersellilehed, sibulapealsed).

Lihast või kondist ja veest keedetakse puljong, kurnatakse. Petersell, seller, sibul või porrulauk, porgand ja pastinaak lõigatakse peenteks ribadeks ning kuumutatakse rasvas. Kurgid kooritakse , puhastatakse suurematest seemnetest ja lõigatakse õhustesteks liblideks, lisatakse maitseviljadele koos piklikeks tükkideks lõigatud kartulitega. Puljong valatakse peale ja keedetakse 20-25 minutit. Kapsad pannakse supisse keetmise algul, peenestatud spinat või oblikalehed 5-10 minutit enne keetmise lõpetamist. Mõni minut enne keetmise lõpetamistlisatakse ka tükeldatud liha või neerud. Viimased on eelnevalt pikutipoolitatud, kelmetest puhastatud, hästi pestud ja rohkest vees pehmeks keedetud, seejärel õhukesteks viiludeks lõigatud. Hapukoor või piimaga klopitud muna pannakse valmis supisse kaussi või taldrikusse , hakitud maitseroheline tõstetakse peale.


22. september 2013

Kukuseeni-pelmeenisupp.



1 spl õli,
1-2 sibulat,
3-4 küüslauguküünt,
300 g soolatud kukeseeni,
1 1/2 liitrit vett,
2 loomalihapuljongikuubikut,
300 gr pelmeene.
Peale: hakitud petersell, hapukoor, must pipar.

Leota seeni 1 tund külmas vees. Kuumuta potis õli ja prae hakitud sibulat ja küüslauku mõni minut. lisa leotatud seened ja prae veel veidi. Kalla juurde vesi ja puljongikuubikud. Keeda vaiksel tulel 20 minutit. Lisa pelmeenid ja keeda veel 10 minutit. Maitsesta musta pipraga ja hakitud peterselliga. Serveeri hapukoorega.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком