Naadi ja kõrvenõgese lehti ja noori võrseid korjata 4
liitrise kausitäie. Peale korraliku pesemist kupatada neid paar minutit (järele
jääb paras kamalutäis). Hakkida peeneks .
Võtta 1,5 liitrit vett, lisada 2-3 spl
riisi, tangu või nuudleid, paar keskmist peenestatud porgandit, 3-4
kartulit ja hakitud naati-nõgest. Pruunistada veidi lihakuubikud ja lisada
umbes 20 gr võid, maitseks soola, sibulat, tilli ja peterselli. Võib ka
kasutada maitseainesegu. Peale keemist lisada veel 2 peenestatud keedumuna.
17. juuli 2013
16. juuli 2013
11. juuli 2013
Kampsun puhtaks.
Villane kampsun nagu üldse villased silmkoelised esemed (ka
villane riie) ei kannata pesemisel hõõrumist : ta vanub ja vildistub. Seepärast
peseme kampsunit muljudes. Vesi peab nii pestes kui ka loputades olema ühtlaselt soe – 30-40 C . Peame meeles,
et kui kasutame kas kuuma vett ja külmemat vett, hõõrume või vääname , võib
kampsun värvi muuta.
Niisiis klopime kampsuni tolmust puhtaks ja paneme sooja
vette. Aga millega kampsunid pesta ? Kindlasti ei tohi pesta leeliseid
sisaldava seebiga või pulbriga – villane kiud on leeliste suhtes tundlik. Võib
pesta naturaalse seebi vahuga (ühes liitris soojas vees lahustada 10 gr seepi,
kloppida hästi vahusele). Kui pesemisel vaht kaob, teha uus lahus ja muljuda
kampsun selles uuesti. Loputa nõrgemas seebilahuses või pehmendatud vees. Pesta
võib ka sinepivees. Selleks segame 100 gr sinepipulbrit vähese kuuma veega,
lahendame siis 10 liitri kuuma veega, laseme settida. Peseme selginenud
lahusega, mis on jahtunud 30-40 C. Kui
kampsun on väga must , peseme mitmes vees. Sünteetiliste pesemisvahendite
hulgast valime just villaste ja siidide jaoks mõeldud pulbri või pasta ning
peseme pakendil antud juhendi järgi.
Niisiis , kampsun on pestud ja loputatud.
Nüüd muljume vee välja ja sätime ta suurema puhta rätiku
peale õigesse vormi. Siis keerama kampsun koos rätikuga rulli. Vajutame , et
vesi rätikusse imbuks. Paneme lauale kihi paberit, selle peale veel puhta
rätiku ning asetame kampsun sellele kuivama. Aga mitte kuidas juhtub, vaid
anname kampsunile niisuguse kuju, millisena teda kanda soovime. Laual ta
tasakesi kuivabki. Kui on aega, vahetame
mõne aja pärast laual niisked paberid ja rätikukuivade vastu – nii saame
kampsuni kiiresti kuivaks.
Hästi kuivab kampsun võrgule laotatult. Ka sel juhul sätime
kampsuniõigesse vormi. Muidu võib hiljem selguda, et kampsuni üks külg on
teisest pikem või laiust on rohkem kui pikkust.
2. juuli 2013
Maasikad pudelis.
1 retsept.
Värsked , just nopitud maasikad pesta sõelal ja lasta tiheneda. Täita puhtad laia kaelaga pudelid tihedasti täis - kuni 3 cm alla kaela. Kallata üle värske maasikamahlaga. sulgeda kas kaanega või kilega. Kuumutada.
2 retsept.
1 kg mets- või aedmaasikaid,
100 - 200 gr suhkrut,
1/3 kl vett.
Suhkur keeta veega 5-8 min, kuni muutub selgeks. Marjad t'ita pudelisse. Jahtunult kallata suhkruleem üle. sulgeda ja kuumutada.
Samuti võib säilitada kõik marju pudelisse.
*0,5 liitriseid pudeleid purke kuumutada 15 min, 1 liitrised 20 min 65 C - 75 C.
Konserveeritud porgandid.
Konservileem :
1 l vett
1 spl soola,
2 spl suhkrut.
Keeta valmis konservileem. Terveid väiksemaid, kuubistatud või ratasteks tükeldatud suuremad porgandeid kuumutada paar minutit nõrgas sidrunhappevees, tõsta siis vahukulbiga konservileende ja keeta nõrgal tulel poolpehmeks. Tõsta tuliselt purkidesse ja kuumutada veel koos purkidega 40 minutit 100 C juures.
Soolatud supisegu.
3 porgandit (300 gr),
2 sibulat või porrut (200 gr),
2 punast tomatit ( 300 gr),
2 ptersellijuurt ( 100 gr),
1 sellerimugul (100 gr),
2 spl hakitud peterselli - ja sellerilehti,
2 spl hakitud tillilehti,
200 gr soola.
Puhastatud aedvili tükeldada hästi peeneks, segada soolaga ja lasta veidi maitsestuda. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, suruda tihedaks, kaanetada ja panna külma. Ei vaja õhukindlalt sulgemist. Segu võib veidi teisendada , lisada kaunpipart vm, kuid arvestada, et iga 1 kg segu kohta võetakse 200 gr soola.
Kasutada talvel suppide ja pajaroogade maitsestamiseks.
Teravamaitselised kurgid.
Marinaad :
1 l vett,
1 tl soola,
3 spl 30-% äädikat,
3 spl suhkrut,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.
1 kg kurkide (kasutada suuri täiskasvanud kurke) kohta 2 spl soola, 2 spl hakitud tilli, purki panemiseks sinepiseemned, mädarõigast, estragoni, küüslauku.
Keeta marinaad, jätta kaane alla jahtuma.
Kurgid koorida, tükeldada pikuti sektoriteks (ribadeks). Kui ribad on purkides pikemad, siis tükeldada. Kurgiribad panna suuremasse nõusse, kus segada läbi hakitud tilli ja soolaga, peale piserdada veidi äädikat. lasta kaane all seista üle öö. Järgmisel päeval kurgid sõelal nõrutada ja tõsta purkidesse, vahele lisada sinepiseemneid, mädarõika- ja küüslaugutükikesi, estragoni, peale valada marinaad. Purki kuumutada 20 minutit 80 C juures. kaanetada õhukindlalt.
Marineeritud kurgiviilud sibulaga.
Marinaad:
3 l vett,
6 spl soola,
10 spl suhkrut,
6 spl 30-% äädikat.
6 kg kurki, 1 kg sibulat, maitseks sinepiseemneid.
Pestud kurgid ja kooritud sibulad lõigata õhukesteks ratasteks ja laduda vaheldumisi stereliseeritud purki, sekka puistata sinepiseemneid. Üle valada keev marinaad. Purgid kaanetada.
Marineeritud kurgiviilud.
Marinaad :
3l vett,
6 spl soola,
8 spl suhkrut,
100 ml 30-% äädikat,
loorberilehti,
pipart.
7 kg kurke, maitseks kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid.
Marinaad keeta läbi, lõpuks lisada äädikas. Kurgiviilud panna marinaadi ja kuumutada, kuni muudavad värvi. Siis tõsta steriliseeritud purkidesse, mille põhja on pandud kirsilehti, tillivarsi ja -õisikuid. Kaanetada kohe.
27. juuni 2013
Marineeritud kurgid.
Retsept 1.
Marinaad :
3 l vett,
6 spl soola,
6 spl suhkrut,
6 spl 30% äädikat,
loorberilehti,
pipart,
tilliõisikuid.
6 kg kurke,
maitseks mustsõstralehti,
tillivarsi, küüslauku.
Marinaad keeta valmis, lisada äädikas. Kurgit tõsta marinaadi ja kuumutada koos, kuni kurgid muudavad värvi. Steriliseeritud purkide põhja panna mustsõstralehti, tükeldatud küüslauku ja tillivarsi. Kurgid laduda purkidesse, keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.
Retsept 2.
Marinaad :
5 l vett,
200 gr soola,
200 gr suhkrut,
100 ml 30 % äädikat.
10 kg kurke,
maitseks mädarõigast,
tillivarsi.
Kurgid valada üle kuuma veega ja hoida nii kinnikaetult pool tundi. Siis valada vesi ära, kurgid laduda steriliseeritud purkidesse, kuhu lisada ka mädarõika tükikesi ja tillivarsi. Keev marinaad valada peale. Kaanetada õhukindlalt.
21. juuni 2013
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....