15. august 2013
Sült.
1 kg seapead, 1 kg seajalgu, 1 kg vasikaliha, 1-2 koorega sibulat, 1petersell, tükike sellerit, 1 porgand, 15 tera pipart, 10 tera võrtsi, (köömneid), soola, 2 loorberilehte, 6-7 l vett.
Tükeldatud liha asetada külma veega keema, nii et vesi lihatükke parajalt katab. Pärast vahu eemaldamist lisada maitsejuured ja sibulad ning keeta aeglaselt, kuni liha kontide küljest lahti lööb. Lõpupoole lisada soola ja võrtsid. Süldiliha tükeldada, segada kurnatud keeduleemega, kuumutada uuesti keemiseni ja tõsta külma veega uhutatud kaussidesse hanguma.
Kui lisaks lihale kasutatakse kupatatud kopsu, neeru või südant, siis võib süldiliha läbi hakkmasina ajada. Süldi juurde võib anda sinepit, äädikat ning külma hapukoore- ja mädarõikakastet, keedetud kartulid.
Marineeritud peedid.
1 kg peete,
1/2 l (2 1/2 klaasi) vett,
20 g (3/4 sl) soola,
20 g (1 sl) suhkrut,
1 tl köömneid,
3 sl 30%-list äädikat,
tükike mädarõigast.
Hilisügisel, kui peedid on kõige väärtuslikumad, või ka kevadtalvel, kui nad keldris enam hästi ei säili, võib neist valmistada marineeritud hoidist. Peedid pestakse hoolega mullast ja liivast puhtaks, lahtised ning pehmed lehevarreotsad hõõrutakse ära, juurt ja koort ei tohi vigastada, sest siis läheb väärtuslikku peedimahla kaduma. Peedid pannakse keema keeva vette. Neid võib ka aurutada või kaanega suletud nõu sees praeahjus küpsetada. Pehmetelt peetidelt kaabitakse koor ära; kõige väikesed peedid jäetakse terveks, kuna suuremad lõigatakse ratasteks või kangideks. Peetide tükeldamisel võib kasutada sämbulist köögivilja lõikamise nuga. Peedid pannakse purki, vahele puistatakse köömneid ja marinaad valatakse peale. Marinaad peab peete keetma. Peetidele pannakse peale veel mädarõikatükikesi ja purgid suletakse.
Kui purgid on täitsa värsked ning puhtad, võib marinaadi valmistamiseks tarvitada peedi keeduleent. Kui marineeritud peedid jäetakse pikemaks ajaks seisma ja kui hoiuruumid on halvad, siis on soovitatav neid säilitada plastmass-, metall- või klaaskaanega suletavates purkides. Purke kuumutada 100 C juures 20-25 minutit.
Maguspipar .
1 retsept.
Maguspipar, 1 liitri vee kohta 20 g (2 tl) soola, 10 g (1 tl) suhkrut.
Maguspipar pestakse, nõrutatakse, lõigatakse ära vars, eemaldakse seemned. Pipraviljad asetatakse tihedalt purki, peale valatakse keedetud kuum soolalahus, purgid suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 20-30 minutit.
2 retsept.
1 kg maguspipart, 25 g (1 spl) soola.
Maguspipar puhastatakse , nagu eelmises retseptis kirjeldatud, lõigatakse peenteks rõngasteks või ribadeks, pannakse kaussi, puistatakse peale soola, segatakse ja tõstetakse purki. Purk suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 20-30 minutit.
Retseptis antud piparhulgast saab umbes kaks pooleliitrist purki hoidist.
Segasalat.
1,5 kg kapsast,
1,5 kg tomateid,
1 kg kurki,
1 kg sibulat,
1 kg porgandit,
0,5 kg paprikat.
Marinaad :
1 kl suhkrut, 100 ml toiduõli, 100 ml äädikat, 2 spl soola, loorberilehti, terapipart.
Kapsas hakkida, porgand riivida suurel riivil. Paprika lõigata viiludeks, kurk, tomat ja sibul lõigata kuubikuteks.
Kõik köögiviljad panna potti. Segada kokku marinaad ja valada see köögiviljadele peale. Segada hästi läbi ja keeta u. 1 tund, võib natuke rohkem.
Salat panna stereliseeritud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.
Lillkapsas.
Lillkapsast, 1 liitri vee kohta 20 gr ( 2 tl) soola, sidruniihapet.
Valgetele kõvadele lillkapsaõisikutele lõigatakse ära rohelised lehed, õisik pestakse ja jaotakse suuremateks osadeks. Hoolega vaadata, et seal ei oleks usse. Lillkapsa osad asetatakse keeva vette, keedetakse 2-3 minutit. Et lillkapsa valge värvus paremini säiliks, lisatakse keeduveele veidi sidrunhapet. Lillkapsas tõstetakse purki ja kuum vesi või kuum soolalahus valatakse peale. Purgid suletakse ja kuumutatakse 100 C juures 1-1/2 tundi.
Suvikõrvitsa hoidis.
Suvikõrvits - 3 kg,
sibul - 1 kg,
porgand - 1 kg,
sool- 1,5 - 2 spl,
suhkur - 1 spl,
tomatipasta - 3-4 spl,
toiduõli praadimiseks,
küüslauk - 6-7 küünt,
tilli, peterselli,
värskelt jahvatatud pipart.
Köögiviljad pesta, kuivatada ja koorida. Suvikõrvits lõigata kuubikuteks. Porgand riivida. Sibul hakkida pool rõngasteks. Eri köögiviljad praadida ükshaaval pannil (sama rasvainega). Suvikõrvits, sibul ja porgand tükeldada blenderis või lasta läbi hakklihamasina. Segu panna hautamis nõusse, lasta keema, kuumus keerata vaiksemaks ja hautata kaanega kaetult u. 40 minutit. 10 minutit enne hautamise lõppu lisada sool, suhkur, pipar, tomati pasta, küüslauk ja roheliist. Hoidis segada hästi läbi ja hautada veel 10 minutit. Kuum hoidis panna stereliseeritud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt. Purgid panna sooja teki sisse ja lasta neil jahtuda siis panna külma kohta.
Baklažaanid Gruusia moodi.
Baklažaanid - 10 kg,
äädikas (0,9%) - 0,5 l,
päevalilliõli (keedetud)- 0,5 l,
petersell - 1 kimp,
koriander - 1 kimp,
basiilik- 1 kimp,
seller - 1 kimp,
küüslauk - 0,5 kg,
tšilli pipar -3-5 tk,
sibul - 1 kg,
porgand - 0,5 kg,
suhkur - 1 kl,
sool 2-3 spl liitri kohta.
Baklažaanid peseme lõikame pooleks pikuti ja risti (4 osa).
Keevasse soolatud vette paneme baklažaanid , laseme keema tõusta kerame kuumus vaiksemaks ja keedame vaiksel tulel 3-5 minutit. Siis valame sõelale ja laseme veel välja voolata ja jahtuda.
Küüslauk ja tšilli pipar tükeldame hakkmasinas. Maitserohelist hakime peeneks. Segame küüslaugu, pipra ja maitserohelise kokku ja lisame natuke soola. Sibula lõikame rõngasteks, porgandi lõikame pulga tükkiedeks. Võtame 2 baklažaanipoolikut, puistame peale küüslaugusegu, pipart ja maisterohelist. Baklažaanid paneme kokku klaas või email nõusse. Baklažaanide kihidele puistame peale porgand ja sibul.
Kaste : segame äädika, toiduõli, suhkru ja soola kokku.Valame baklažaanidele. Peale asetada raskus ja hoida 3 päeva jahedas kohas.
3 päeva pärast, segu paneme purkidesse, sulgeme õhukndlalt.
Baklažaanid peavad seisma 2 nädalat, siis võib neid tarvitada.
26. juuli 2013
Praetud kabatšokk.
500 g kabatšokke,
soola, riivsaia,
rasva praadimiseks,
sidrunimahla,
peterselli,
1 hapukurk.
Lõigata 1 cm paksused viilud, puistata peale soola, paneerida riivsaiaga ja praadida rasvas helepruuniks. Tilgutada peale sidrunimahla. Kaunistada kurgiviiludega ning puistata üle peenestatud peterselliga.
Marineeritud kabatšokid.
1 kg kabatšokke,
1/2 l (2 1/2 klaasi) vett,
1 1/2 tl soola,
1 tl suhkrut,
3 sl peenestatud mädarõika-, selleri- ja petersellilehti,
6-9 tera musta pipart,
(veidi kibedamaitselist punast pipart ja küüslauku),
2-3 sl 30% -list äädikat.
Kabatšokid pestakse hoolega puhtakse, viimasele pesemisveele lisatakse pisut soola; noori kabatšokke ei koorita, vanematel viljadel eemaldatakse koor ja seemned. Kabatašokid lõigatakse ratasteks või 8 cm pikkusteks ja 2-2,5 cm läbimõõduga kangideks, mis asetatakse õhukindlalt suletavasse purki vertikaalses asendis. Kuum marinaad valatakse peale , purgid tõstetakse kuumutamisnõusse, milles vee temperatuur on 70C, ja kuumutatakse 85C juures 10-15 minutit.
Liitrise purgi kasutamisel lõigatakse kabatšokikangid 6 cm pikkusteks ja asetatakse purki kahelt realt.
1 kg noortest kabatšokidest saab 3 pooleliitrist purki marineeritud saadust.
24. juuli 2013
Ämbrisalat.
6 kg kurki,
1,5 kg porgandeid,
1 kg sibulaid,
100 g tilli,
4 sl soola,
2 sl suhkrut,
400 g toiduõli,
4 sl 30%-list äädikat.
Kurgid lõigatakse (koos koorega) ratasteks, segatakse ämbris soola ja hakitud tilliga, valatakse peale 0,5 kl veega lahjendatud äädikas ja lastakse nii kinnikaetult sesita 4-6 tundi. vahepeal riivitaakse jämeda riiviga porgandid, tükeldatakse sibulad ja hautatakse õli ja suhkruga poolpehmeks. Siis segatakse kurkide juurde ämbrisse. Segu tõstetakse purkidesse, purke kuumutatakse 25 minutit 80 C juures. Suletakse õhukindlalt.
Tomatid marinaadtarrendis.
4 osa tomateid, 1 osa sibulaid.
Tarrend : 1 l vett, 1 sl soola, 1 sl suhkrut, 10 pipratra, 5 nelki, 1 loorberileht, 6 sl 30%-list äädikat, 3 sl želatiini.
Keedetakse marinaad. Jahtunud marinaadile lisatakse sulatud želatiin.
Tomatid pestakse keedetud jahutatud veega ja kuivatatakse. Väikesed kõvad tomatid laotakse purki koos sibularatastega. Suured tomatid lõigatakse paksemateks ratasteks. (Terved ja lõigatud tomatid pannakse eri purkidesse.) Marinaad valatakse peale, purgid suletakse kohe õhukindlalt. Hoiupaik peab olema hästi külm.
Tellimine:
Postitused (Atom)
Lehed
Külastusi :
Вязаный брелок лисичка крючком
Вязаный брелок лисичка крючком
-
1,5 kg kapsast, 1,5 kg tomatit, 1 kg kurki, 1 kg sibulat, 1 kg porgandid, 0,5 paprikat. Marinaad : 1 kl suhkrut, 100 ml toiduõl...
-
2 k värskeid terved tomatid, 1 punane terav pipar, 2-3 küüslaugu küüst, 1 paprika, terapipar, nelk, suhkur, sool, äädikas 9 %....