3. märts 2015

Mahlane ahjukala.






 Selle retsepti järgi punane kala tuleb alati mahlane ja maitsev.
Kala kui vaja puhastada ja lõigata enda soovi järgi tükkideks (umbes 3-5 cm). Nahk pole vaja ära võtta. Lisame kalale soola, pipart ja enda maitse järgi maitseained.
Võtame 2 sibulat ja hakkime peeneks ja segame majoneesiga kokku.
Suure kaussi sisse paneme mõned kala tükid ja peale määrime majoneesi ja sibula seguga, kordame sama kala ja segu kiht. Katame kauss toidukilega ja laseme seista külmikus 2-3 tundi. Võib ka terve öö. Mida kauem seisab seda maitsvam on.
Nüüd siis kui kala on seisnud, võtame kala üks haaval välja ja ettevaatlikult korjame pealt segu ära, äga mitte väga palju, las mõni sinula tükk ikka jääb peale. Paneme jahu sisse, nii et mõlemad pooled oleksid kaetud jahuga ja praeme kergelt kuldseks meie kalad ära.
Peale seda meie praetud kalad, paneme küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi, peale määrime meie majoneesi ja -sibula segu, kus marineeris meie kala ja igale kala tükile lisame riivitud juustu. Ja paneme ahju, 180 C juures 30-40 minutiks.
Ja ongi valmis.

Täidetud karpkala.





Võtame karpkala, puhastame. Määrime soolaga ja pipraga

Valmistame täidis :
Puhastame ja peseme šampinjonid, praeme nad koos sibulaga õlis. Laseme neil jahtuda. Keedame munad, tükeldame. Maha jahtunud šampinjonid ja muna segame kokku majoneesiga. Täidame karpkala šampinjoni, -sibula ja majoneesi seguga, õmbleme kinni. Pealt määrime õliga ja paneme fooliumpaberiga kaetud plaadile. Pealt katame kala samuti fooliumpaberiga ja küpsetame 50 minutit,  180-200 C juures. Peale seda võtame pealmine fooliumpaber ära ja laseme kalal küpseda pealt kuldseks.

25. veebruar 2015

Nööbid, nööbid, nööbid.

Huvitav idee. Konserveeritud lilled.

Huvitav idee kuidas säilitada lilled kaua värskena. Sobib ideaalselt kingiideeks.Või tuua enda koju palju värve.

Kuidas siis teha :
 Võtame 1 osa glütseriini,
2 osa kuuma vett.
Segada.
Lill panna purki, vaasi ja muu anumisse mis teile meeldib ja parem kui ta oleks läbipaistev.
Ja peale valada kas kuum segu või külm.  Ja ongi valmis.

Mõned ideed : 




28. jaanuar 2015

Hakkliha-värskekapsahautis.








2 pakki (500g) hakkliha,
1 sibul,
1 kg värsket kapsast,
soola,
pipart,
1 spl rasva.

Hakkliha hautatakse keedunõu põhjas rasva, hakitud sibula ja vähese veega poolvalmis. Lisatakse peenestatud kapsad, maitsestatakse soola ja pipraga, segatakse hästi läbi ning hautakse valmis.

Lisandiks keedetud kartulid.

26. juuli 2014

Baklazaanid mis maitsevad kui seeneroog.

Väga huvitav ja kerge retsept.  Eriti mind üllatas maitse, kui ma ei teaks milles see toit on tehtud, siis ma oleks arvanud , et need on seened.









Teha tuleb siis nii :
Võtame 1 kg baklažaani, koorida ja lõikame viiludeks. Võtta kolm muna, kloppida nad korralikult läbi ja valade need baklazaanidele. Kõik see panna külmikusse ja lasta seista seal umbes 1 tund. Peale seda pannil praadida hakitud sibul. Külmikust võta välja baklazaanid ja lisada sibulatele ja maitsestada seenemaitseainega (Mivina). Segu hautada vaiksel tulel umbes 20 minutit. Lõpus lisada 1-2 tl majoneesi, segada läbi ja hautada veel 5 minutit.
Ja ongi valmis!!!

23. märts 2014

Küpsetamata rabarbrikook.



 Salme Masso.

Alus : 300 gr küpsiseid,
150 g võid,
veidi vanilliini või kaneeli,
1/4 l vahukoort.
Vahelepanemiseks : 500 g rabarbreid, 1 klaas suhkrut, 1/2 klaasi vett, 1/2 klaasi rosinaid või keedetud kuivatatud ploome.

Küpsised peenestatakse tainarulliga või riivitakse, segatakse toas seisnud võiga ühtlaseks taignaks. vajaduse korral lisatakse pisut sooja piima või teed. Taigna jaotakse kaheks ebavõrdseks osaks. Suurem osa rullitakse küpsisepuruga kaetud laual õhukeseks ja sellega kaetakse lahtikäiva tordivormi põhi ning küljed. Sellesse pannakse rabarbrisegu, peale väiksem taignaosa, samuti õhukeseks rullitult. Kook surutakse ühtlaselt siledaks ja hoitakse mõned minutit külmas, siis kuumutatakse vormist välja ja kaunistatakse vahustatud koorega.
Täidise valmistamiseks lõigatakse puhastatud rabarber 2 cm pikkusteks tükkideks. Suhkrust ja veest keedetakse paks siirup, selles hautatakse rabarbritükid nõrgal kuumusel pehmeks, nii et tükid ei lagune, kuid siirup võimalikult ära aurub. Veidi enne kuumutamise lõpetamist lisatakse pestud ja tahendatud rosinad või pehmed ploomid. Segu pannakse koogisse jahtunult.

Rukkileiva - rabarbrivorm.




 Salme Masso.

300 g tahket leiba,
1 1/2 klaasi piima või vett,
1/2 - 3/4 klaasi suhkrut,
300 g rabarbrit,
3 muna,
50 g võid.

Leivaviilud leotatakse piimas või vees pehmeks ja surutaks puulusikaga puruks, lisatakse suhkur. Pestud ja puhastatud rabarbrivarred lõigatakse ristikiudu üsna õhukesteks libledeks, segatakse leivaga. Lisatakse munad. Segu maitsestatakse, pannakse võitatud vormi, peale pannakse võitükikesi. Küpsetatakse 200 C kuumuses helepruuniks (umbes 45 minutit).
Süüakse rõõsa piimaga või vanillikastmega.

Suitsuräimepitsa.



Salme Masso. 

1 1/2 klaasi jahu,
1/2 klaasi piima,
1 sl rasva,
15 g pärmi,
soola,
300 g suisuräimi, 1 sibul,
1 sl rasva,
2-3 sl tomatipüreed või vürtsikastet, maitsetaimi (pune, meliss, piparrohi),
100 g juustu.

Jahust, piimast, rasvast ja pärmist segatakse taigen, lastakse kerkida, rullitakse siis õhukeseks. Taignale jaotakse rasvas praetud hakitud sibulaga segatud tomatipüree või vürtsiaste, selle maitseained, suitsuräimed ja peale õhukesed juustuviilud. Küpsetatakse, kuni juust on sulanud ja helekollane, alustaigen helepruun.
Lisada võib ka 2 kõvaks keedetud muna, need pannakse pitsale hakitult.

Praetud neerud.



 Salme Masso.

600 g neerusid,
1 muna,
1 sl piima või vett,
1 väike sibul,
1/4 tl soola,
veidi riivitud muskaatpähklit,
riivsaia, rasva.

Neerud lõigatakse pikuti pooleks, seesmine valge kelme eemaldatakse. Meerusid leotatakse rohkes vees 1 tund, vanemate loomade neerusi võib kupatada. Muna klopitakse lahti, lisatakse vedelik, riivitud sibul ja maiteained. Neerud kuivatatakse rätiga, lõigatakse viltu viiludeks. Need kastetakse munasegusse, seejärel riivsaiasse ja praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolelt pruuniks.
Lisandiks koorekaste, keedetud või praetud kartul ja salat.

Roheline supp.



 Salme Masso.


200 g värskeid rohelisi lehti (spinati-, oblika-, rabarbri-, redise-, maltsa-, hiina kapsa lehed),
2 sl rasva,
3 sl jahu,
1 1/2 l vett või lihaleent,
soola, suhkrut,
3 sl hapukoort,
3 kõvaks keedetud muna.

Oblika-, nõgese- ja rabarberilehed valatakse paar korda kuuma veega üle, teisi lehti pestakse rohke külmas vees, nõrutatakse, hakitakse peeneks. Rasv sulatatakse, selles kuumutatakse jahu helekollaseks, siis lisatakse hakitud lehed, segatakse. Kallatakse juurde vesi või leem, keedetakse 10 minutit, maitsestatakse. Laualeandmisel lisatakse supile hapukoor ja viiludeks või veeranditeks lõigatud muna.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком