2. jaanuar 2012

PUUVILJA JA VAHUKOOREGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid,
300-400 gr puuvilju (riivitud õunad suhkruga või banaan või kiivi, või mõni konserv)
1 sl želatiini,
¼ kl vett,
100 gr 35 protsendilist rõõska koort ,
1 sl suhkrut,
kaunistamiseks värskeid puuvilju või marju.

Zelatiin leotada veega, sulatada ja segada riivitud puuviljadega. Selle puuviljaseguga laduda kolmekihiline kook, mida hoida mõni minut külmas. Enne serveerimist katta kook vahukoore ja värskete marjade ja puuviljadega.  

KOHVIKREEMIGA KÜPSISEKOOK.



3 pakki küpsiseid
1 kl kanget kohvi
200 gr võid
2 munarebu,
¾ kl suhkrut,
¾ kl kuuma piima,
2 sl lahustavat kohvi,
1 sl konjakit.
Või vahustada osa suhkruga , lisada ülejäänud suhkruga vahustatud munarebud ja nõristada aeglaselt (pidevalt segades) juurde kohvipulbriga segatud kuum piim. Kreem maitsestada konjakiga.
Küpsised kasta kohviekstrakti ja laduda kreemiga kolmekihiliseks. Kook katta nii pealt kui külgedelt sama kreemiga , millele puistatakse küpsisepuru. Lasta seista külmas.

LIHTNE KÜPSISEKOOK.



300 gr küpsiseid,
200 gr paksemat hapukoort,
2-3 tl kakaod,
100 gr suhkrut
50 gr shokolaadi
1 sl vett
Hapukoor ja suhkur ja kakao vahustada võib lisada vanilli suhkrut. Küpsised laduda taldrikule peale panna hapukoore segu. Pealt katta sulatatud shokolaadiga. Kooki hoida järgmise päevani külmkapis.

1. jaanuar 2012

HAPUPIIM MÜSLIGA.




1 kl hapupiima,
keefiri või petti hulka kloppida 2 sl müslit,
1 sl hakituid pähkleid,
veidi suhkrut või mett ja kaneeli.
Võimalikud muud variandid.

KISELL MÜSLIGA.



1 desserttaldrikutäie kisselli või puuviljasuppi hulka segada 3-4 sl müslisegu.

Runebergi koogid



2 muna,
140 g suhkrut (1,5 dl),
100 g hapukoort,
150 g margariini,
1 tl kaneeli,
120 g ( 1,6 dl) nisujahu,
1 tl küpsetuspülbrit,
100 g piparkoogi- või küpsisepuru,
0,3 kg paksu keedist,
1/2 klaasi tuhksuhkrut,
vett.

Valmistamine : margariini vahustada suhkruga, lisada munad ning segada juurde hapukoor ja kaneeli. Jahu ja küpsisepuru segada küpsetuspulbriga ja lisada taignale. Taigen tõsta muffini vormi, peale tõsta paksu keedist. Küpsetada 175C temperatuuril ca 30 minutit. Jahutatud kook kaunistada tuhksuhkrust ja veest valmistatud glasuuriga.

Runebergi koogid II



1 muna
1 dl suhkrut
1 dl rõõska koort
125 g võid või margariini
1 dl jahvatatud mandleid
1 dl piparkoogipuru
1 dl riivleiba
1 dl riivsaia
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
(1-2 tilka mõrumandliõli või mandliessentsi)
Kaunistuseks: moosi, suhkruglasuuri

Vahusta muna ja suhkur. Lisa rõõsk koor ja sulatatud jahtunud rasvaine. Sega kuivained ja küpsetuspulber ning lisa taignale. Jaga taigen umbes 12 sirgeservalisse metall- või tavalisse pabervormi. Küpseta 200-kraadises kuumuses 15-20 minutit. Tõsta igale koogile pisut moosi ja pigista selle ümber glasuurirõngas.


Runebergi koogid 1


100 g margariini või võid
1 dl suhkrut või fariinsuhkrut
1 muna
1 dl nisujahu
1 dl riivsaia
½ dl mandlipuru
1 tl küpsetuspulbrit
1 tilk mõrumandliõli (või veidi mandliessentsi)
Kaunistuseks: vaarikamoosi suhkruglasuuri (tuhksuhkrust ja veest või sidrunimahlast)

Vahusta rasvaine suhkruga, lisa muna. Sega kuivained omavahel ja lisa taignale. Tõsta taigen pabervormidesse, vajuta taigna keskele süvend ja pane sinna vaarikamoosi. Küpseta 200-kraadises kuumuses 15-20 minutit. Pisut jahtunud koogile tõsta kaunistuseks moositäpp, selle ümber pigista suhkruglasuurist rõngas.


Runebergi koogid soojendavad südant .....


Valentinipäeval on kombeks üllatada sõpru südamekujuliste küpsetistega, miks ei võiks aga vormi unustada ja tähendusele keskenduda. Runebergi koogid kui märk hoolimisest ja armastusest sobivad tänu oma sünniloole nii valentini- kui mistahes muul päeval.

Runebergi koogid, mis on nime saanud soome rahvusluuletaja Johan Ludvig Runebergi (1804-1877) järgi, äratavad huvi eelkõige tänu neid pea poolteist sajandit saatnud legendile.

Runebergi pere, kus kasvas kaheksa last, pidi aeg-ajalt üsna kitsalt läbi ajama. Luuletaja naine Fredrika tahtis aga kehvadest aegadest hoolimata armastatud mehele midagi maitsvat pakkuda. Et jahu nappis, lisas ta sellele köögikappidest leitud saia-, küpsise- ja leivapuru ning üllatas abikaasat hommikulauas koogikestega.

Iga aasta 5. veebruaril, luuletaja sünniaastapäeval, tähistavad põhjanaabrid Runebergi päeva. Siis on traditsioonilised koogid müügil kohvikutes ja kauplustes, neid küpsetatakse ka kodudes. Tänavu õpetas Soome naisteorganisatsiooni Uudenmaan Marttat kodumajandusõpetaja Anne Lempinen sel päeval Tampere majas tartlasi Runebergi kooke küpsetama.

Teeme külmi küpsisekooke.


Külmad (küpsetamata) koogid aitavad välja siis kui meil puuduvad küpsetustingimused või oskused. Samal ajal on need meeldiv vaheldus küpsetatud kookidele. Külmi kooke põhiliselt kahte liiki : küpsised leotakse kihti täidisega (kreemiga) või tükeldatakse küpsised ja segatakse täidisega.
Küpsisekoogi jaoks kulub 2-4 pakki (1 pakk 200 gr) küpsiseid, täidiseks või- või kohupiimakreemi, võidemarmelaadi, õunapüreed ; katteks kreemi, võõpa, sulašokolaadi , vahukoort ; kaunistuseks värskeid või kampotimarju ,-puuvilju, pähklituumi, šokolaadi.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком