2. jaanuar 2012

Küüslaugusupp.



4 küüslauguküünt
1 tl jahu
soola
pipart
paprikat
1,5 l kartulikeeduvett

Küüslauk hakitakse peeneks, segatakse hoolikalt jahu , soola, pipartja paprikaga. Valatakse juurde kartulikeeduvesi ja lastakse tõusta keema. Lisada rohelist.


Kuldsupp.



1 suur rasvane kana
3 porgandit
4-5 kartulid
3 petersellilehti1 sibul
soola
8 pipratera
1 tl safranit..

Kana panna 3 l külma veega keema , eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvilju , vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja, puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi.
Lõpuks värvitakse puljong safranileotisega kuldseks.

Kanasupp.




1 keskmine kana
3 porgandit
2 petersellilehti1 seller
1 sibul
küüslauguküünt
soolatilli
7-8 pipratera.

Kana panna 3 l külma veega keema, eemaldada vaht ja keeta kana poolpehmeks. Lisada väikesteks tükkideks lõigatud aedvili, vürtsid ja maitsestada soolaga. Keeta kuni liha ja aedvili on pehmed, tõsta välja ja puljong kurnata. Liha eraldada luudelt ja panna koos aedviljadega puljongisse tagasi. 

Keefiri-mehujook.



2 kl keefirit
2 kl õuna-, aprikoosi,- ploomi., vm mehu
vajadusel suhkrut.

Mehujook segada vahetult enne serveerimist kas mikseris või käsitsi. Suvekuudel sobib lisada mõni tükike jääd.


Sügisene tee.










10 mustsõstralehte
 0,5 klassi pihlakamarju
1 sl piparmündilehti
1 l vett
maitsestamiseks mett.


Lehed ja katkisurutud marjad pannakse kannu, keev ja natuke jahtunud vesi valada peale. Lasta umbes 10 min tõmmata. Siis kurnata ja maitsestada meega.





Kapsa-kruubivorm.

 Umbes 1 kg peakapsast 
1 kl kruupe
0,5 l vett
2 sibulat
3 sl margariini
0,5 l piima või puljongipulbriga segatud vett
2 muna
soola.

Kruubit keeta peaegu pehmeks. Vahepeal kuumutada peeneks hakitud sibulat tasasel tulel läbipaistvaks ja lõigata kapsas peenteks ribadeks.

Ahjuvorm võitada ja tõsta sinna kihti kruubid, kapsas ja sibul. Munad kloppida vedelikuga segi, maitsestada soolaga ning kallata peale. Rooga küpsetada 200 C ahjus umbes 40 minutit. Kui pealt hakkab pruunistuma katta nõu kaanega või fooliumitükkiga.

Peedi-riisivorm.






3 toorest peeti
2 kl keedetud riisi
veidi vähem kui 0,5 l piima
1-2 sl puljongipulbrit
1-2 muna
1 porru
peent pipart.

Jämedalt riivitud peedid, keedetud riis , piima, porru (või selle asemel kergelt rasvas kuumutatud hakitud sibul), puljongipulber ja munad segada, maitsestada pipraga. Küpsetada võitatud vormis 180 C ahjus umbes 1,5 tundi.


Märkus * lisada võib veel kergelt läbipraetud seeni või hakkliha.




Kartuli-hakklihavorm.


 1kg kartuleid
 250 gr hakkliha
 4-5 sibulat
 2 sl margariini
 soola
 pipart
 0,5 l piima
 2 muna
 riivsaia

Kartulid koorida ja lõigata viiludeks. Sibulad hakkida, kuumutada margariiniga nõrgal tulel läbipaistvaks ja tõsta kõrvale. Samas rasvas praadida läbi hakkliha. Sibul tõsta tagasi liha juurde, maitsestada soola ja pipraga ning segada läbi. Pooled kartuliviilud laduda võitatud ja riivsaiaga puistatud ahjuvormi, peale tõsta hakkliha-sibulatäidis, sellele ülejäänud kartulid. Munad kloppida piimaga lahti, segu maitsestada soolaga ja valada üle kartulitele. Peale puistatakse riivsaia. Küpsetada ahjus umbes tund aega – alguses 225C kuumuses, hiljem 175 C.

Märkused.* hakkliha hulka võib lisada seeni või valmistatud seeni või valmistada täidise üldse seentest. * hakkliha asemel võib kasutada kalatükke või porgandid ja sellerit. * piima võib asendada aedviljade keeduleeme või puljongipulbrist valmistatud puljongiga.

Aedvilja-makaronivorm.





2 kl sarvekesi
1 l vett
1 tl soola
3 sl margariini
1,5 l riivitud aedvilja suvalises vahekorras(sibul, porru, porgand, kapsas, seller, pastinaak)
3-4 sl riivitud juustupala
2 muna

soola
pipart.

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurnata. Jämedalt riivitud aedvilju hautada rasvainega umbes 5 minutit, seejärel segada makaronide ja juustuga. Segu panna võitatud ahjuvormi, maitsestatud munapiim valada üle. Küpsetakse 175 C ahjus umbes 1 tund.

Suitsukala lõunaroog.





0,5 kg suitsuräimi või muud suitsukala
200 g hapukoort
1 kl hakitud sibularohelist või murulauku
soola
2 keedetud muna

veidi hakitud tilli.

Puhastatud kalatükid paigutada vaagnale või otse taldrikule. Üle valada koorekastmega, kuhu on segatud rohkesti rohelist sibulat. Peale puistata hakitud muna ja tilli.


Süüakse keedetud kartulite ja tomati- või lehesalatiga.




Tomati-munaroog.


 4-6 tomatit 

 0,5-1 porru
1 sl margariini
 soola
 pipart
 2-3 sl vett või puljongit
 3 muna
 maitserohelist

Tomatid ja porru viilustada. Porrurõngad hautada margariiniga pehmeks, lisada tomativiilud ja kuumutada ka neid (segamata) läbi. Siis lisada veidi vedelikku ja munad, nii et rebud jäävad terveks. Rooga maitsestada soola ja pipraga ning lasta munavalgel nõrgal kuumusel hüübida. Serveerimisel lisada roale rohelist.

Lehed

Külastusi :

Вязаный брелок лисичка крючком

Вязаный брелок лисичка крючком